Uitgelicht:
Advertentie:

Nieuws

Vandaag begint de astronomische herfst

23-9-2018


23-09-2018 JOURE – Voor de weerkundigen begint de herfst op 1 september. Vandaag begint de astronomische herfst. Officieel gaat de herfst in op 21 september. Vandaag staat de zon precies boven de evenaar waardoor dag en nacht overal op aarde even lang duren. Daarom begint de herfst meestal op 22 of 23 september. Officieel loopt de herfst van 21 september tot en met 20 december. Volgens de klimatologische indeling is de herfst al op 1 september begonnen en duurt het seizoen tot met 30 november.
Schrikkeljaar
De andere seizoenen beginnen meestal op de 21e. Dat komt onder andere doordat de baan van de aarde geen cirkel is. De verschillende data zijn het gevolg van het schrikkeljaar. Eens in de vier jaar telt een jaar, het schrikkeljaar, een dag meer dan de andere jaren. In het begin van de twintigste eeuw viel de eerste herfstdag enkele keren zelfs op 24 september, het laatst in 1931.
Wintertijd
De wintertijd gaat pas in het laatste weekeinde van oktober in. Dat sluit beter aan bij het weer omdat het de in deze tijd nog prima nazomerweer kan zijn. Op de eerste dag van lente en herfst duren dag en nacht overal even lang Op de eerste dag van lente en herfst duren dag en nacht overal even lang (Bron: Meteosat MSG)
Nazomer
Het weer stoort zich niet aan deze data en tot laat in de herfst kan het nog zomers zijn. Zelfs in oktober zijn de laatste jaren in ons land nog regelmatig temperaturen gemeten tussen 20 en 25 graden gemeten.
Depressies
Wel worden de verschillen in temperatuur tussen het noordelijk halfrond en de tropen steeds groter. Hierdoor kunnen zich diepere depressies vormen die veel wind veroorzaken. Een heel rustig en nevelig weertype is echter ook karakteristiek voor het najaar.

Bron: jouregio.nl