Uitgelicht:
Advertentie:

Nieuws

Nieuws uit Makkum en omstreken

Visserijdagen Makkum kennen prachtige omstandigheden

29-8-2017


MAKKUM – ‘It twadde bêste doarp fan de wrâld’. Dat was het thema van de Visserijdagen in Makkum, die van donderdag tot en met zaterdag plaatsvonden. Zo beaamde ook de imitatie-Donald Trump, die met zijn ‘Melania’ een toespraak hield in het dorp.

De huidige president van Amerika heeft een schimmig zakelijk verleden in Makkum, maar gaf vrijdag wel acte de présence. De geestige sketch was slechts een klein onderdeel van het volle driedaagse programma.

Een aantal terugkerende items waren het palingroken en de onderdelen ‘pimp je boot’ en de parade van sleepboten, die zorgden voor volle grachten in Makkum. Door de perfecte weersomstandigheden waren ook de kades goedgevuld met toeschouwers. Nieuw dit jaar waren onder andere het grachtenconcert op donderdagavond en de ‘Fiskwiven pubquiz’. Daarnaast was er voor belangstellenden de mogelijkheid om een aantal monumenten te bezoeken en werd de kofferbakverkoop goed bezocht. De jeugd kon vissen en voor hen was een SUP-wedstrijd georganiseerd. Wiebe Visser toont zich na afloop een tevreden voorzitter: ,,Het was fantastisch! Het was druk, we hadden mooi weer en we hebben geen onvertogen woord gehoord”, zo steekt hij van wal. ,,We hadden een nieuwe routing, maar het was allemaal even succesvol. De mensen waren vrolijk en iedereen heeft meegewerkt. Als ik het moet samenvatten in één zin: het was één groot feest!”

(Foto’s: Gerben van der Weerd.) Bron: Bolswards Nieuwsblad

Eerste beelden van vakantiegangers uit Makkum op vakantie in Overijssel

10-8-2017


 MAKKUM – In de maanden juli en augustus volgt RTV Oost 18 gezinnen en stelletjes in de dagelijkse serie ‘Zomer in Overijssel’. Ze vieren een week lang vakantie in Overijssel.

Petra en Stevie zijn met hun kinderen Niels (6) en Myrthe (2) vanuit Makkum op vakantie in Haaksbergen. Petra heeft altijd kinderen gewild en geniet van het moederschap. Maar vader Stevie heeft ook in Overijssel zijn handen vol aan druktemaker Niels, die geen minuut stil kan zitten. Gelukkig is er in Overijssel genoeg te zien en te doen.

‘Zomer in Overijssel’ met Petra & Stevie is van 14 tot en met 18 augustus elke werkdag op TV Oost te zien om 17.25 uur. De uitzending wordt elk uur herhaald en is terug te kijken op www.rtvoost.nl/tv/zomer-in-overijssel.  Een eerste fragment bekijk je hier is te bekijken via https://youtu.be/s36R0ippB4A

Bron: Bolswards Nieuwsblad

Rotonde Makkum

5-8-2017


 MAKKUM – De rotonde oan ’e ynfalswei nei Makkum stiet der prachtich by. De Makkumer Sibo Hiemstra fan Hoveniersbedrijf Hiemstra kaam mei it inisjatyf om der in echte Makkumer rotonde fan te meitsjen.

Hy hat de rotonde oanlein en ûnderhâldt him ek. De marpeallen op ’e rotonde ferwize nei de haven en fiskerij, it siergers ferwiist nei it reid, de gloaiïng nei de weagen en it wiuwende gers nei de see. Koartom: de rotonde past perfekt by Makkum. De gemeente hat it materiaal en de grûn oanlevere. Op ’e foto steane Sibo Hiemstra (links) en Rienk Hibma (rjochts)

Bron: Bolswards Nieuwsblad

Iseger en Scheepstra in Makkum in de kransen

16-7-2017


 

MAKKUM – Daniël Iseger keerde zaterdag in Makkum terug op de kaatsvelden.

Tijdelijk, want de al gestopte Iseger vervangt Taeke Triemstra die nog te veel last ondervindt van een enkelblessure. Het werd een succesvolle terugkeer, samen met Tjisse Steenstra en Gert-Anne van der Bos behaalde Iseger de eerste prijs.

De spannende finale tegen Menno van Zwieten, Hylke Bruinsma en Erwin Zijlstra werd met 5-4, 6-2 gewonnen door Iseger, Steenstra en Van der Bos. Op die stand wist Iseger een kleine kaats voorbij te slaan. Tjisse Steenstra werd koning van de partij, alweer zijn zesde koningstitel dit seizoen.

Voor Iseger was het een gedenkwaardige overwinning, door deze zege kwam hij op een puntentotaal van 601. De derde prijs ging in Makkum naar Hans Wassenaar, Enno Kingma en Renze Hiemstra.

Rengerspartij


Hans Wassenaar, Enno Kingma en Renze Hiemstra deden het zondag heel wat beter. In Leeuwarden wonnen zij de Rengersdag, een klassieker.

In de finale versloegen Wassenaar, Kingma en Hiemstra het trio Bauke Triemstra, Alle Jan Anema en Hendrik Kootstra met 5-2 6-4. Enno Kingma plaatste op die stand een zitbal en haalde zo de winst voor zijn partuur binnen. Kingma werd in Leeuwarden verkozen tot koning.

De derde prijs was voor Jelle Attema, Jacob Klaas Haitsma en Hillebrand Visser. Zij gingen in de halve finale roemloos ten onder tegen de latere winnaars: 0-5, 0-6.

Manon Scheepstra koningin in Makkum


De hoofdklasse dames kwamen zaterdag, tegelijk met de heren, in Makkum in actie. De jubilerende kaatsvereniging die het 125-jarig bestaan viert, had er een grootse partij van gemaakt, compleet met een heuse hoedenparade.

Het trio Ilse Tuinenga, Wiljo Sijbrandij en Manon Scheepstra was in Makkum oppermachtig. In de finale werden Elly Hofman, Marte Altenburg en Martzen Deinum met duidelijke cijfers verslagen: 5-1, 6-2.

Manon Scheepstra werd uitgeroepen tot koningin. Zij prolongeerde daarmee haar titel, want in 2016 behaalde ze die titel eveneens. Anne Monfils, Nynke Sijbrandij en Marrit Zeinstra wisten de derde prijs in de wacht te slepen.

In de strijd om de derde prijs was het partuur van Anne Monfils met 5-1, 6-2 te sterk voor Jildou Sweering, Martine Tiemersma en Jenny Terpstra.

Bron: Bolswards Nieuwsblad

Schoolkinderen bouwen boten op scheepswerf De Vries Makkum

3-7-2017


 Bij scheepswerf De Vries in Makkum hebben zo'n honderd kinderen van drie basisscholen uit het dorp maandag bootjes gebouwd. De scheepswerf heeft de kinderen van de groepen zeven en acht uitgenodigd in de hoop dat ze later in de sector willen werken. Scheepswerven zitten te springen om mensen, want het is tegenwoordig moeilijk om goed personeel te vinden. Voor directeur Sijbrand de Vries was het de eerste keer dat hij kinderen uitnodigde op de vestiging in Makkum. Op de locatie in Aalsmeer wordt het al langer gedaan.

Bron: Omrop Fryslan
 

Whatsapp-buurtpreventie ook in Makkum

26-4-2017


 – In Makkum zijn gisteren (dinsdag) buurtpreventie-borden geplaatst. In het dorp is sinds enige tijd een whatsapp-groep actief die elkaar en de politie alarmeert in geval van verdachte of ongewenste situaties. Het gaat om de wijk Wunsstelling/Menziesingel. Die wijk heeft een dekkingsgraad van negentig procent. Een aantal huizen zijn nog in aanbouw en kunnen dus niet meegerekend worden.

De wijkagent en een ambtenaar van team handhaving publiek domein van de gemeente Súdwest-Fryslân waren aanwezig om de borden te onthullen.

Bron: Bolswards Nieuwsblad

Makkum tweede helft te sterk voor Sc Bolsward (za): 3-0

23-4-2017


Het spel golft op en neer en een minuut of vijf  later is Makkum  een tweetal keren dichtbij een doelpunt. De Bolsward doelman was echter goed bij de les en wist met een fenomenale redding (32e minuut) een grotere achterstand te voorkomen.  Bolsward was daarna dicht bij een doelpunt als Gietema koppend de Makkum-keeper tot een uiterste inspanning dwingt. Op slag van rust komt de Makkum speler  Lennart Adema ongelukkig te vallen en is zodanig geblesseerd dat hij met de ambulance van het veld moet worden gehaald.

Na de pauze, die in verband met de afhandeling van genoemde blessure 35 minuten duurde, zagen we een andere wedstrijd. Makkum was duidelijk de sterkere en Bolsward kon geen vervolg geven aan het in de eerste helft vertoonde spel. Een vrije trap, rand strafschopgebied, wist keeper Kevin Huizinga nog buiten de palen te werken, maar na ruim een uur spelen was het toch 2 – 0. De bal werd niet uit het strafschopgebied gewerkt en belandde voor de voeten van Remco Miedema komt die daar wel raad mee wist. De weerstand van Bolsward leek gebroken en het geloof in een goede afloop was vervlogen.

Bolsward probeerde nog wel aan te dringen,maar de overtuiging ontbrak. De Makkum- defensie kwam niet meer in de problemen. Toen Daniel Buxton in de diepte werd gestuurd  en de Bolsward verdedigers achter zich liet, werd de eindscore  3 – 0 bereikt. Met dit verlies, en mede door de resultaten van de concurrentie,  komt Bolsward in de gevarenzone en wordt de komende wedstrijd tegen Tollebeek van cruciaal belang.

Bron: Bolswards Nieuwsblad

Makkum weer een eigen VVV informatiepunt

20-4-2017


 Vanaf april heeft Makkum weer een eigen VVV informatiepunt voor de regio! Voor alle toeristische vragen over Makkum en omgeving kunt u terecht bij Taxibedrijf Van der Bles, Súderseewei 11, 8754 GK Makkum, tel. 06-83054576.

Eigenaar René van der Bles en Herman van Scherrenburg, voorzitter VVV Zuidwest Friesland, zijn trots op deze samenwerking. De VVV vlag wappert aan de gevel met het bekende blauwe VVV logo. De naamsbekendheid van de VVV is groot en we merken nog altijd dat de service die de VVV biedt in een grote behoefte voorziet. Het VVV informatiepunt in Makkum maakt gebruik van de VVV licentie van VVV Zuidwest Friesland.

Bij het agentschap kunnen toeristen, (dag)recreanten maar ook inwoners van Makkum terecht voor informatie over o.a. wandelen, fietsen, varen en evenementen in deze regio. Ook is er divers foldermateriaal beschikbaar zoals het nieuwe VVV magazine 2017, boordevol inspiratie en tips. Het VVV assortiment bestaat verder uit o.a. VVV Cadeaubonnen, VVV Dinercheques, bioscoopbonnen, wandel-, fiets en waterkaarten en diverse routes.

De Verhalenark onderweg naar Makkum

20-4-2017


FRANEKER/MAKKUM – De Verhalenark is onderweg naar Makkum. Eerder lag het enorme schip ook al in Harlingen. De afgelopen weken lag de Verhalenark afgemeerd Leeuwarden.

Het schip ligt de komende twee tot drie weken in Makkum en is dan elke dag van 10.00 tot 18.00 uur te bezoeken. Om 16.00 uur vanmiddag komt het schip aan. De Verhalenark wordt begeleid door een politieboot, sleepboten en een duwboot.

Het vier verdiepingen tellende schip vertelt bijbelverhalen. Aan de hand van een speurtocht van ongeveer anderhalf tot twee uur wordt de bezoeker door het verhaal geleid. Een indrukwekkende wandeling met fraai gemaakte taferelen uit de bijbel.

,,We zijn geen evangelisatieschip”, zegt schipper Aad Peters. ,,Het schip vertelt de verhalen uit de bijbel. Die bekijk je op je eigen wijze. Wat je er daarna mee doet, is aan jou.”

Na een reis van vier jaar langs talloze havens in Noorwegen, Denemarken en Duitsland is het schip terug in Nederland. Vanuit Wilhemshaven maakte het de lange reis naar Friesland.

In juni vorig jaar raakte het schip behoorlijk beschadigd door een aanvaring met een patrouilleboot van de Noorse kustwacht in de Noorse hoofdstad Oslo. Het gat is inmiddels hersteld, aan de nieuwe planken is nog goed te zien waar het gat in de romp gezeten heeft.

De ark, die 70 meter lang is, 13 meter hoog en 10 meter breed, is gebouwd op een stalen duwboot en wordt met een sleepboot vervoerd. De ark is in 2006 door aannemer en timmerman Johan Huibers gebouwd. Aanvankelijk was de ark ingericht als evangelisatieboot.

In 2010 is de ark verkocht aan televisiemaker en theatermaker Aad Peters. Hij veranderde de ark in een cultureel, bijbels entertainmentschip. Met zo’n vijftig man is de inrichting aangepast. Onder hen een grote groep Tsjechische beeldhouwers die de houten beelden maakten.

(Foto’s Marcel Teensma)

Bron: Bolswards Nieuwsblad

De Vrijwilliger - Dat is prachtig!

30-3-2017


CORNWERD – ,,De natuur. Het buiten zijn”, Molenaar Martin de Jong heeft een duidelijke reden voor het uitvoeren van zijn ambacht. ,,Je bent midden in de vrije natuur en je laat de molen malen als het kan. Zo houd je de polder op peil. Dat is prachtig!”, gaat hij enthousiast verder.

De Jong is samen met collega-molenaar John Hutchinson verantwoordelijk voor de Cornwerdermolen, gebouwd in 1907. Die taak vervult hij sinds 2004, gemiddeld zo’n dag per week. ,,Ik kwam hier vroeger vaak wel met de pols, een beetje ouwehoeren”, gaat De Jong terug in de tijd. ,,Maar in 2004 reed ik hier langs en zag ik ‘m draaien. Toen heb ik me laten informeren en ben ik de opleiding gaan volgen.”

Want molenaar ben je niet zomaar. Leerlingen volgen een opleiding van achttien maanden. ,,Tweehonderd draai-uren”, zoals De Jong het omschrijft. Studenten bezoeken tijdens hun opleiding, samen met hun leermeesters, andere molens in de provincie of het land. Zo is de Friese Molenaarsdag in de jaren negentig ontstaan. Zaterdag was de meest recente editie.

De Jong, verantwoordelijk voor de organisatie en PR voor dergelijke dagen, kijkt tevreden terug: ,,Er zijn zo’n tweehonderd bezoekers geweest. Het weer was ideaal: er was zon, maar ook genoeg wind om de molens te laten draaien.”

Het openstellen van de molens draagt volgens De Jong bij aan het voortbestaan van de molenaars: ,,Per jaar melden zich zo’n vijfendertig leerlingen aan, dus we mogen absoluut niet mopperen.”

Bron: Bolswards Nieuwsblad, Yme Gietema.