Uitgelicht:
Advertentie:

Nieuws

Nieuws uit Makkum en omstreken

Makkumer verenigingen willen eilandjes voor de kust

21-1-2016


Verschillende verenigingen in Makkum willen voor de IJsselmeerkust van Makkum tot Workum drie eilanden creëren. Het eilandenplan met de naam Makkumer Lagune is bedacht vanwege de plannen die er op dit moment gemaakt worden voor het meer. Het gaat dan onder andere om een windmolenpark en een vismigratierivier in de Afsluitdijk. Er wordt al lang gesproken over het verhogen van het waterpeil.

Hogere golfslag bij storm kan zorgen voor schade aan de dijken. De eilandjes kunnen de golfslag op de kust verminderen en zo laten zien. Dat is goed voor kleinere bootjes. Bijkomend voordeel van de eilandjes is dat een windmolenpark in het IJsselmeer minder op zal vallen. De eilanden bieden mogelijkheden voor zwemmers, watersporters en vissers. Ook zou het gebied tussen de eilanden en de vaste wal ingericht kunnen worden als een soort van 'speedbaan' voor windsurfers.

De kosten voor het plan worden geschat op 10 miljoen euro. De verenigingen in Makkum hebben hun verenigd in de Projectgroep Kosta.

Bron: Omrop Fryslan

Drokker op it wetter

29-12-2015


It is drokker op it wetter as oare jierren. Dat sjocht de havenmaster fan Skylge. Ek yn wettersportplakken as de Lemmer, Snits en Makkum is dat te fernimmen. 
Omdat it bûten noch hieltyd mear maitiid as winter liket, hawwe in soad minsken de boat noch yn it wetter en gean sy der gauris op út om te silen of te sloepkefarren.

Yn de Noorderhaven yn Harns wurdt der ek fakânsje hâlden op 'e boat. Bysûnder is it al, want de temperatueren binne noch nea sa heech west yn desimber. 

Bron: Omrop Fryslân
Foto: Omrop Fryslân, Margaretha Bijleveld

Makkumer sloepen top in Langweer

7-10-2015


 MAKKUM – Dertig sloepen streden afgelopen zaterdag voor punten meetellend het Nederlands Kampioenschap op de wateren rondom Langweer. De Makkumer vloot was met de Fjoer Fûgel, Pulp Fiction en Twirre compleet vertegenwoordigd voor een 15,5 km lange race. - Lees meer ...

Twirre veroverd 1e plaats

1-10-2015


Afgelopen zaterdag roeide de Twirre zich naar een prachtige 1e plek in hun klasse op het thuiswater van Makkum. Overall waren ze 5e op een zonnig IJsselmeer met meer dan 40 andere deelnemers.

Nederlandse titel voor sloeproeisters IJsselmeerminnen

21-9-2015


KORTGENE – De sloeproeidames uit Makkum hebben zaterdag de nationale titel tijdens een spannende race op het Veerse Meer veroverd. Met nog één voor de Hoofdklasse genomineerde wedstrijd te gaan zijn de IJsselmeerminnen niet meer in te halen door de concurrenten.

Bekijk hier de bloedstollende strijd!

Voor de race waren de dames van de Pulp Fiction erg nerveus. Na de overwinning van vorige week in Zwartsluis was het duidelijk dat er nog een wedstrijd gewonnen moest worden om de nationale titel binnen te halen. De ruim 16 kilometer lange route werd na een uitstekende start zo snel mogelijk afgelegd. Spannend werd het toen de dames ternauwernood aan een onfortuinlijke aanvaring met een catamaran ontsnapten. Gelukkig voor de dames bleef het bij een tik tegen de riem van de bakboord-slag dame die hierdoor van haar bankje viel. Gelukkig herstelde zij en haar team direct en kon er zonder ernstige averij stevig doorgeroeid worden naar het keerpunt halverwege.

Hier kreeg stuur Hendrikes Adema de geduchte concurrenten uit Joure in de Lytse Bear in het zicht. Zij waren 6 minuten voor de IJsselmeerminnen gestart. Ook deze dames wisten wat er op het spel stond en roeiden uit alle macht om de IJsselmeerminnen voor te blijven. De dames uit Makkum roeiden hard en geconcentreerd door en gingen daardoor zo snel dat ze de Lytse Bear na 13 kilometer in haalden.

Na de handicapberekening werd tijdens de prijsuitreiking in de feesttent duidelijk dat de IJsselmeerminnen de titel Nederlands kampioen binnen was. Ze mochten de sportieve felicitaties in ontvangst nemen van hun concurrenten van de Lytse Bear en de Beluga uit Sneek. Zij laatste twee teams mogen samen in Amsterdam tijdens de Grachtenrace nog om de 2e en 3e plaats van het kampioenschap strijden.

De officiële huldiging van de Nederlands Kampioenen zal plaats op vinden op zaterdag 31 oktober in Muiden, direct na de laatste sloeproeiwedstrijd van het jaar. (Foto’s Danijela Zivkovic.)

Bron: grootsneek.nl Door Wim Walda

IJsselmeerminnen op koers voor Nederlandse titel na zege in Zwarte Waterrace

16-9-2015


ZWARTSLUIS – Het Makkumer damesroeiteam de IJsselmeerminnen hebben zaterdag vormbehoud getoond door de Zwarte Waterrace op hun naam te schrijven.

De dames kunnen komende week de Nederlandse titel binnenhalen bij de Veerse Meerrace in Kortgene.

De bijna vijftien kilometer lange race voerde over het rustig bevaren, kalm en breed vaarwater van het Zwarte Water in de omgeving van Zwartsluis.

De start vond plaats in het centrum van Zwartsluis. Direct na de start moest er door een sluis geroeid worden om daarna koers te zetten richting Genemuiden. Ondanks de rommelige start zat de snelheid er goed in en konden de dames de eerste sloepen al vlot inhalen.

De gehele wedstrijd werd er uitstekend geroeid. Via Zwartsluis roeiden de dames van de Pulp Fiction richting Hasselt, om vervolgens weer terug te keren richting het centrum van Zwartsluis. Af en toe moest er extra hard aan de riemen getrokken worden om een langzamere sloep in te halen voor een sluis of brug.

Na 1:31,11 uur klonk het finishsignaal. Dit was ruim voldoende om de concurrenten van de Lytse Bear uit Joure en de Beluga uit Sneek voor te blijven in het klassement. Dit bleek ook uit het wattage. Deze was voor de dames uit Makkum met 69.88 nog nooit zo hoog geweest.

Met dit wattage lieten ze zelfs een hoop herensloepen achter zich in de einduitslag.

Bron: Bolswards Nieuwsblad
 

IJsselmeerdijk tussen Cornwerd en Makkum niet sterk genoeg

4-9-2015


MAKKUM – Wetterskip Fryslân start eind augustus met het aanbrengen van 5.000 ton breuksteen op de IJsselmeerdijk tussen Cornwerd en Makkum. De werkzaamheden zijn nodig, omdat de huidige laag breuksteen niet meer sterk genoeg is.

Om verzakkingen in de toekomst te voorkomen, wordt onderaan de dijk een extra laag breuksteen aangebracht. Zo blijft de dijk sterk genoeg om het achterland te beschermen tegen hoogwater. Eind september is het werk klaar.

Vorig jaar versterkte het waterschap al het stuk IJsselmeerdijk bij Cornwerd met breuksteen. Dit jaar wordt het traject van Cornwerd tot de bebouwde kom van Makkum voorzien van een nieuwe laag. De grasstrandjes binnen de bebouwde kom van Makkum blijven ongewijzigd. De werkzaamheden worden uitgevoerd door aannemer KWS Infra.

Aanvoer materiaal
De breukstenen worden met vrachtwagens aangevoerd vanuit Harlingen. Ter hoogte van de dijkopgang bij de Sotterumerdijk richt de aannemer een tijdelijk depot in. Vanuit dit depot worden de materialen via de dijkopgang over rijplaten naar de plaats van bestemming gebracht. Om de veiligheid te waarborgen, geldt er tijdens de werkzaamheden op de nabijgelegen rijbaan een snelheidsbeperking. Omwonenden kunnen geluidshinder ondervinden van het transportverkeer.

Bron: Sneekernieuwsblad
 

Makkum voor even Hoofdstad van de Smaak

24-8-2015


MAKKUM – Een groepje kinderen heeft afgelopen donderdagochtend samen met kok Wytse Anema van Woonzorgcentrum Avondrust en kok Reitse Spanninga groenten geoogst in de moestuin bij in Makkum.

Vervolgens zijn in de buitenlucht twee gerechten bereid voor een aantal ouderen van Avondrust. De activiteit vond plaats in het kader van Hoofdstad van de Smaak.

Bron: Bolswards Nieuwsblad

Komend weekeinde Visserijdagen in Makkum

16-8-2015


In het weekend van 21 en 22 augustus worden de Makkumer Visserijdagen georganiseerd. Op de vrijdag is er palingroken, een matinee, visbakken op de haven, een kinderviswedstrijd en 's avonds in de feesttent op de haven live muziek van de band Boys named Sue. Er is daarnaast theater, een bonte varende stoet en meer...

Op de zaterdag wordt de bekende vlootschouw gehouden, het Visserijbal, bungee-roeien, straattheater en kanovaren. Tevens is er een Nautische markt in het centrum van Makkum. 

Bekijk het gehele programma op de website www.visserijdagen-makkum.nl of bezoek de facebookpagina Visserijdagen Makkum.

10.000e bezoeker van Kazemattenmuseum

16-8-2015


Op woensdag 19 augustus hoopt het Kazemattenmuseum de 10.000e bezoeker te verwelkomen.

Tot op dit moment konden er onder de bijna 10.000 bezoekers enige duizenden schoolkinderen worden geteld. Ook daaruit blijkt dat de aandacht onder de jonge generaties springlevend is.

Het Kazemattenmuseum is in 2015 begonnen met een ingrijpende herinrichting waarmee de presentatie en de opbouw van het bijzondere verhaal meer in lijn kunnen worden gebracht met de hedendaagse eisen. Daarvoor is een bedrag van omstreeks € 350.000 verworven uit eenmalige subsidies en fondsenwerving.