Uitgelicht:
Advertentie:

Nieuws

Nieuws uit Makkum en omstreken

Glazen bij Hennie fan Richt blijven ondanks alles half vol

29-5-2020


Door Dennis Stoelwinder

MAKKUM - Aan het eind van het gesprek slaakt Hennie fan Richt een diepe zucht en zegt dat de overheid het hem wel érg moeilijk maakt. Passie heeft ‘ie in 52 jaar in het vak wel voldoende opgebouwd, maar allerlei regeltjes maken het er niet gemakkelijker op. 
“Wat ze nou allemaal bedenken is bij de gekke af. Het is voor een groot deel flauwekul en niet te handhaven.”
Zijn restaurant lijkt meer op een bowlingbaan dan op een knus eetcafé. Alle tafeltjes staan aan de kant en er is een afgebakend tracé in het midden aangelegd. Baan 4 voor de gasten. Het is maar één van de maatregelen, waarmee een restauranthouder dezer dagen wordt geconfronteerd. Op de vraag of hij er eens een paar kan noemen zegt Hennie: “Heb je een uurtje?”
Hij laat een vlugschrift zien waarbij een apparaat wordt aangeboden om glazen met meer dan 50 graden te reinigen. Je kunt het ding ook huren voor drie euro per dag maar wel met de verplichting om ‘m later te kopen. En verder nooit meer te gebruiken. Op een tafeltje staat een doos met posters en stickers voor het aangeven van de looprichting en de aansporing anderhalve meter afstand te houden. Niet gratis, wel betalen. En de gel voor onze neus kost een tientje per fles.
“Ze zeggen dat ze meedenken met de horeca,” zegt hij, maar de waarheid achter die mededeling is al onderuit gehaald toen de restaurants een paar maanden geleden om twintig voor zes hoorden dat ze om zes uur de zaak leeg moesten hebben. En een paar dagen eerder open mogen om te profiteren van de Pinksterdrukte en proef te draaien is ook al verworpen. Alsof het risico op besmetting twee dagen later véél minder is.
Halfvol glas
Maar Hennie fan Richt weigert om Jeremia te spelen en alleen maar te klagen. Hij maakt er het beste van. “Ik ga nu in twee sessies werken. Dat is ook noodzakelijk, want als de gasten vertrokken zijn moeten wij een soort reinigingsoperatie uitvoeren. Stoelen, tafels, grond en toiletten ontsmetten. We moeten mondkapjes op en handschoenen aan. Straks komt er nog iemand op de gedachten om ook de gasten te verplichten mondkapjes te dragen. Moeten ze bij elke hap hun mes neerleggen om het kapje naar beneden te schuiven.” De humor is nog niet verdwenen.
Heb je overwogen om lekker verder te gaan met catering en de tent voorlopig maar dicht te laten. “Ja, maar je hebt toch een soort verplichting ten opzichte van je vaste klanten. Als er eerst maar duidelijkheid is. Eerst mocht je met twee aan een tafeltje, toen met drie. Eerst mochten er dertig mensen binnen zijn inclusief personeel, daarna exclusief de medewerkers. Voor elke horecazaak geldt hetzelfde aantal. Maar in De Vigilante kunnen makkelijk vierhonderd man en toch gelden dezelfde eisen als voor mij.”
Voordat gasten aan tafel kunnen, is er overigens al een hele procedure achter de rug. “We moeten aan de deur politieagentje spelen. Ik moet nu vragen of ze hoesten, koorts hebben. Dat kan je aan je laars lappen en stoer burgerlijke ongehoorzaamheid prediken, maar dan komt er straks controle en heb je vierduizend euro boete aan je broek,” zegt Hennie, terwijl hij concludeert dat de horeca voor een moeilijk jaar staat. “Gelukkig loopt de catering als een trein. Ik ben iedereen hartstikke dankbaar dat ze daar zoveel gebruik van maken.”

Groot Bolsward IJsselmeerkust

Nachtelijke wegafsluiting op A7 tussen Bolsward en Witmarsum

25-5-2020


In verband met de werkzaamheden aan Windpark Fryslân is de A7 op donderdagavond 28 mei van 19:00 uur tot vrijdagochtend 06:00 uur afgesloten tussen Bolsward en de afslag Witmarsum/Makkum.
Verkeer kan over de parallelweg, de Oude Rijksweg langs de A7, rijden en dan ter hoogte van Witmarsum weer invoegen op de A7 om richting de Afsluitdijk te geraken.
De afsluiting heeft te maken met de aanleg van een ondergrondse kabel, onderdeel uitmakend van Windpark Fryslân in het IJsselmeer.

Bron: Sneeker Nieuwsblad

MAKKUM - Net als veel andere evenementen is dit jaar ook de avondvierdaagse in Makkum afgelast in verband met de Corona-crisis

14-5-2020


Door Dennis Stoelwinder van GrootBolsward-IJsselmeerkust

Maar dat betekent niet dat er helemaal niet gewandeld wordt. Integendeel: zoals we al meer gezien hebben borrelt door de rare situatie waarin we leven bij diverse mensen de creativiteit hoog op.
Zo ook bij Winnie de Boer-Laan, die van 4 t/m 7 mei haar eigen vierdaagse liep, samen met haar kinderen Alex en Senna. Ook hun nichtjes Lieke en Tess liepen een avond mee. Tussen het thuiswerken door had Winnie zelf vier routes van elk vijf kilometer gemaakt en natuurlijk mocht een stempelkaart niet ontbreken, dus ook die maakte ze zelf. Uiteraard was er na het volbrengen van de vierdaagse ook een medaille voor de sportieve deelnemers; deze had Winnie op internet besteld.
Mooi en inspirerend om te zien hoe een negatieve situatie kan worden omgebogen tot iets positiefs!

Bron: Makkum Nieuws

Scholieren weer terug in Nederland na wekenlange zeereis op Wylde Swan

26-4-2020


Na een wekenlange reis over de Atlantische Oceaan zijn ze weer in Nederland: de 25 scholieren die vlak voor de coronacrisis in het Caribisch gebied aan een studiereis begonnen op een Fries tallship. Een voor een kwamen ze aan het eind van de ochtend in Harlingen aan wal, waarna ze snel naar hun in de auto wachtende ouders liepen.

Vlak voordat de coronacrisis wereldwijd uitbrak vertrokken de scholieren naar Sint-Maarten. De leerlingen, tussen 14 en 17 jaar, zouden daar aan boord van een schip een lesprogramma volgen over natuur en duurzaamheid. Zes weken lang zouden ze langs de Bovenwindse Eilanden, Jamaica en Cuba varen aan boord van het Friese zeilschip Wylde Swan.

Na 2,5 week varen werd het schip ingehaald door de coronamaatregelen. Het was inmiddels duidelijk dat de leerlingen niet meer terug zouden kunnen vliegen, vertelde Christophe Meijer van reisorganisatie Masterskip eerder aan de NOS. Dus werd besloten: we varen terug naar Harlingen.

Koninklijke onderscheiding voor Echtpaar Jan Volbeda en Afke Volbeda-Koornstra, uit Makkum

24-4-2020


Zeventien Koninklijke Onderscheidingen tijdens de lintjesregen

Traditiegetrouw vond de lintjesregen weer plaats op de laatste (werk)dag voor Koningsdag. Op vrijdag 24 april kregen zeventien inwoners van onze gemeente tijdens de lintjesregen een Koninklijke Onderscheiding. De uitreiking van de lintjes is dit jaar anders dan gebruikelijk vanwege corona.Burgemeester Jannewietske de Vries heeft daarom vanochtend zeventien inwoners verrast met een telefoontje dat ze Koninklijk zijn onderscheiden. Helaas dit keer zonder feestelijke bijeenkomst.

Tot Leden in de Orde van Oranje Nassau benoemd
Ale Bok, uit IJsbrechtum
Echtpaar Sjouke Bruining en Geke Bruining-Visser, uit Arum
Jan Dijkhuis, uit Sneek
Luite Griek, uit Workum
Peter Harders, uit Kimswerd
Hilbert Jager, uit Sneek
Lobbie Peereboom, uit Sneek
Siny Plooij, uit Iens
Marije Postma uit, Koudum
Rudi Stallmann-Kuipers, uit Hindeloopen
Echtpaar Reinold de Schiffart en Harmke de Schiffart-de Groot, uit Uitwellingerga
Jan Terpstra, uit Sneek

Afstand houden geen probleem op Makkumer water

21-4-2020


Veel sportfaciliteiten zijn dan wel gesloten, het open water van het Makkumer strand is nog altijd toegankelijk. Dat ervoer ook deze kitesurfer, die zijn hobby -ondanks alle maatregelen- prima kan uitoefenen.

Makkum strand

Bron: Bolswards Nieuwsblad

18 april 1945: Wat oom Jan nooit vertelde

18-4-2020


Op woensdag 18 april 1945 werd Makkum bevrijd, als laatste plaats op het Friese platteland. Hans Keman ging op zoek naar zijn peetoom Jan en diens rol in het Makkumer verzet. Nu is er een boek. En een afgelaste herdenkingsrede.

Oom Jan, dat was die mysterieuze man die langskwam op verjaardagen. De oudere broer van pa die nooit over vroeger wilde praten. De peet-oom die moppen ging tappen als het te serieus werd. ,,Alles weglachen”, zegt Hans Keman, emeritus professor aan de VU Amsterdam en woonachtig in Oudemirdum. Hij kon zijn neef overrompelen met onverwachte vragen en verrassende opmerkingen. ,,Moed bestaat niet, doodsangst wel”, was er zo eentje. Of: ,,Angst is pissen in je broek”.

Lees verder bij de bron ...

Bron: Leeuwarder Courant

Harde wind op oceaan vertraagt terugkeer zeilschip Wylde Swan met 25 scholieren

18-4-2020


Makkum – De studenten van De Wylde Swan die van de Azoren over de oceaan terug naar Harlingen varen zijn wereldnieuws. De 25 Nederlandse schoolkinderen die aan boord van het Makkumer zeilschip mochten door de coronamaatregelen niet van boord op de Azoren. Daarom besloten ze terug te zeilen naar Fryslân. De tocht zou er aanvankelijk bijna op zitten, maar het schip is nog wel een week onderweg.
Christophe Meijer van De Wylde Swan vertelt: “Het schip is vertrokken van Saint Lucia, toen hebben ze drie weken naar de Azoren gezeild en mochten ze niet van boord. Ze varen nu door en het is wel werken momenteel. Dat heeft te maken met dat ze windkracht 7 tegen hadden, dan gaat het enorm tekeer op de Atlantische Oceaan. Er wordt met man en macht gewerkt om het schip in Harlingen te krijgen. Maandag geen we echt niet halen, het wordt echt wel vrijdag of zaterdag.” (Omrop Fryslanwww.wyldeswan.comwww.masterskip.com)

Aanleg stroomkabel zorgt voor nieuwe omleidingen op A7

15-4-2020


Al geruime tijd wordt er langs de A7 gewerkt om de stroomkabel van Windpark Fryslân aan te leggen. Zo zijn er van 17 april tot en met 5 juni weer nieuwe omleidingen aangekondigd.
De werkzaamheden vinden plaats tussen knooppunt Zurich en afslag 16 richting Makkum/Witmarsum. Aannemer Visser Smit & Hanab ligt voor op schema en begint dus vrijdagavond 17 april om 22:00 uur al aan de werkzaamheden in plaats van 21 april.
Op de A7 tussen knooppunt Zurich en afslag 16 is daarom vanaf vrijdagavond maar één rijstrook beschikbaar voor elke rijrichting. De rijstroken worden van elkaar gescheiden door een vangrail. Deze situatie duurt uiterlijk tot en met vrijdag 5 juni.
Mensen die vanuit Harlingen richting Bolsward rijden over de A7 moeten een omleidingsroute volgen. Bovendien is de afrit 16 Makkum/Witmarsum in deze tijd dicht, het is de bedoeling dat mensen over de A7 naar Bolsward verder rijden (wanneer men vanaf de Afsluitdijk komt), hier keren en via de Oude Rijksweg terugrijden in de richting van Witmarsum en Makkum.

Bron: Bolswardsnieuwsblad.nl

Woonplan voor Tichelaarterrein Makkum

11-4-2020


Een nieuwe invulling voor de voormalige Tichelaarpanden aan de Turfmarkt in Makkum is in zicht. Er ligt een plan om 44 woningen op het terrein te bouwen.
Omdat Tichelaar ging verhuizen heeft ze de panden aan de Turfmarkt in 2013 gesloten en verkocht. Een deel van het complex is monumentaal. Sinds de verkoop verpauperde het terrein. Volgens CDA-raadslid Arjen Doedel, woonachtig in Makkum, betreden onbevoegden regelmatig het terrein. Hij vroeg een jaar geleden het college van B en W om een nieuwe invulling van het terrein. Het college, dat geacht wordt binnen dertig dagen te reageren, wachtte met de beantwoording tot er een plan lag.

Dat herbestemmingsplan is er en dus geeft Súdwest-Fryslân openheid van zaken. Het concept ligt ter beoordeling bij de gemeente. Het plan komt uit de koker van pandeigenaar FB Oranjewoud, woningbouwcorporatie Elkien en zorgaanbieder Patyna. Zij willen 32 zorgwoningen en vijf seniorenwoningen bouwen. In het monumentale gedeelte van het pand moeten zeven reguliere appartementen komen.

Het plan omvat ook een ruimte voor dagbesteding, een winkeltje en een museumruimte over Tichelaar. Ook schrijft het college dat er nog nagedacht wordt over extra functies in het complex zoals een fysiotherapeut, huisarts en openbare toiletvoorziening. Inwoners van Makkum mogen meepraten over de invulling in inspreekavonden, maar vanwege de coronacrisis is de eerstvolgende ontmoeting van 21 april uitgesteld. 

Bron: Bolswardsnieuwsblad.nl