Uitgelicht:
Advertentie:

Nieuws

Nieuws uit Makkum en omstreken

Fraaie foto Makkum door Hans Buren

23-1-2017


 MAKKUM – Hans Buren maakte dinsdagmiddag een fraaie foto in Makkum. De rijp op de bomen steekt mooi af tegen de donkere lucht en het water.

Bron: Bolswards Nieuwsblad
 

De grote plannen van Donald Trump in Makkum

19-1-2017


 Het eerste buitenlandse bedrijf van Donald Trump, die vrijdag in Washington als 45ste president van de Verenigde Staten wordt beëdigd, was gevestigd in Friesland.

In maart 1990 kocht The Trump Organization jachtwerf Amels in Makkum voor 4 miljoen dollar.

Op dat moment was hier Trumps nieuwe plezierjacht - dat met 128 meter en 400 miljoen gulden het grootste en duurste privéjacht ter wereld moest worden - in aanbouw. Twee jaar eerder had The Donald hier zijn jacht Trump Princess I (bijna 80 meter) al voor 17 miljoen gulden tot grote tevredenheid laten renoveren.

Trump had grote plannen met zijn nieuw droomjacht, de werf én Makkum, maar hij raakte in financiële problemen: het superjacht werd nooit afgebouwd en hij deed de werf weer van de hand. De miljoenendroom was voorbij, de ballon lek geprikt.

Bron: Leeuwarder Courant

Lees de reconstructie van Trumps avonturen in Makkum, waarvoor de LC in 1989 zelfs tot de 26ste verdieping van de Trump Tower in New York afreisde, in het artikel dat ruim een jaar geleden in de bijlage Sneon&Snein stond.

Op de foto: de Trump Princess I in de haven van Makkum in 1988. Foto archief LC/Catrinus van der Veen

Rick Hack 30 jaar uitbater bij De Zwaan

19-1-2017


 

MAKKUM – Rick Hack vierde onlangs zijn dertigjarig jubileum als uitbater van café-restaurant De Zwaan in Makkum. Hij vertelt zijn verhaal.

,,De horeca daar ben ik heel geleidelijk in terecht gekomen”, zegt Rick Hack. ,,Ik woonde in Bolsward en was bevriend met Robbie van Dillen van de Groene Weide. Ik ging daar dan wel eens helpen. Later volgden zo’n beetje alle andere zaken in Bolsward. In de avonduren haalde ik de verplichte papieren voor middenstand, café en restaurant.”

Op 3 januari 1987 begon Rick Hack voor zichzelf. Op die datum werd hij eigenaar van café-restaurant de Zwaan aan het Plein in Makkum.

Volledige artikel

Bron: Bolswards Nieuwsblad

Tichelaar versiert zestien metrostations

27-10-2016


MAKKUM De Oostlijn van de metro in Amsterdam ondergaat een opknapbeurt. Koninklijke Tichelaar in Makkum draagt meer dan een steentje bij.

Al sinds 2010 wordt bij Koninklijke Tichelaar in Makkum meegedacht over revitalisering van de oostelijke metrolijn van Amsterdam. ,,Toen zijn we al met ontwerper René Knip en GroupA gaan nadenken over glazuur en technieken’’, vertelt Jan Kok van Tichelaar. GroupA architecten en ontwerpbureau Fabrique kregen de opdracht uiteindelijk, en daarmee heeft Tichelaar werk tot 2018, als het laatste van de zestien stations wordt opgeleverd.

De Oostlijn dateert uit de jaren zeventig en loopt van het Centraal Station naar Amsterdam Zuid-Oost, deels boven- en deels ondergronds. Alle stations worden compleet ‘gestript’. De ondergrondse perrons en (in)gangen worden opnieuw bekleed. De wanden worden allemaal iriserend wit, met grijze plinttegels. ,,Het speciale iriserende glazuur heeft een olie-water-effect’’, legt Kok uit. Het glazuur is ‘instabiel’, elke keer een beetje anders. ,,Dat geeft soms lichte transparanties en mooie nuanceverschillen.’’ Elk station krijgt bovendien een eigen ‘kunstdeel’ in rood. ,,Dat geldt zowel voor de namen als voor de routing en afbeeldingen.’’

Deze rode elementen worden op effen witte tegels aangebracht. ,,Allemaal handmatig en met sjablonen, maar niet met een transfer. Je ziet dus aan kwaststrepen en kleine afwijkingen dat ze met de hand zijn beschilderd.’’.

De opdracht is een van de grootste die Tichelaar ooit kreeg. ,,De kale standaardtegels bestellen we als halffabrikaat, maar alle bijzondere eindstukken, bochten en hoeken maken we zelf.’’ Ook glazuurt het Makkumer bedrijf alle 450.000 tot 500.000 tegels. ,,Vergelijk je het met een standaardkeuken, daar zit 3 vierkante meter tegels in. In deze opdracht 11.000 vierkante meter.’’

Bron: Leeuwarder Courant, Gitte Brugman

Makkum wint buurtboomgaardprijsvraag

4-10-2016


De markt trok zo’n honderd bezoekers, onder wie alle genomineerden van de prijsvraag ‘Onze boomgaard is goud waard!’. Iets over tweeën maakte TammoKatuin, voorzitter van de Noordelijke Pomologische Vereniging én van de jury van de prijsvraag, de winnaar bekend. Makkum won de eerste prijs en ging met een cheque van vijfhonderd euro terug naar Friesland. Roden en Slochteren eindigden respectievelijk op de tweede en derde plek.

De jury was vooral enthousiast over het plan van Makkum Aantrekkelijk Duurzaam (MAD) om enthout van laagstamfruitbomen te gebruiken om hoogstamfruitbomen op te kweken voor andere plekken in het dorp. Ook vond zij het pomologisch ontwerp van de pluktuin in Makkum waardevol. MAD wil de prijs gebruiken om bij haar nieuwe pluktuin ook bessenstruiken aan te planten. Met de prijsuitreiking en de markt kwam officieel een eind aan een project waarmee veel is bereikt voor de soortenrijkdom in de bebouwde omgeving. Het heeft veel mensen enthousiast gemaakt voor vruchtbomen en struiken met klein fruit, zoals bessen, bramen en frambozen. Daarnaast heeft het ook veel mensen met elkaar in contact gebracht. Ouderen werkten samen met leerlingen van de basisschool, bewoners van verzorgings- en verpleeghuizen kregen een boomgaard in hun tuin en in veel dorpen is een snoeiploeg opgericht en worden gezellige activiteiten georganiseerd als er in het najaar geoogst kan worden.

Bron: Bolswards Nieuwsblad

De Vrijwilliger | Levensboeken van Post

28-9-2016


MAKKUM – Iedere week wordt in het Bolswards Nieuwsblad een vrijwilliger uitgelicht die zich geheel belangeloos inzet voor anderen. Deze week is dat Janneke Post uit Makkum.

,,Als ik te veel praat, moet je het zeggen hoor.” De opmerking is tekenend voor het enthousiasme van Janneke Post over haar vrijwilligerswerk. Post schrijft zogenaamde levensboeken, een initiatief vanuit de Thuiszorg. Het project Levensboeken is vijf jaar geleden in het leven geroepen en heeft inmiddels meer dan honderd boeken opgeleverd. Het is daarbij, in het kort, de bedoeling dat de verteller enerzijds zijn of haar verhaal vertelt en dat de vrijwilliger, Post in dit geval, dat verhaal maakt tot een boek.

De schrijfster uit Makkum is op dit moment bezig met haar zesde exemplaar. Het is voor haar een welkome tijdsbesteding, nadat ze op haar 62e met pensioen ging. ,,Je zoekt op dat moment iets. Ik ben niet iemand van het huishouden”, zegt ze lachend. ,,De verteller van mijn eerste boek gooide letterlijk al zijn foto-albums op tafel. Ik dacht nog: ‘ik weet niet hoe ik dit moet hebben’. Uiteindelijk heb ik een jaar werk gehad van dat boek”, kijkt ze terug.

Post is daarbij perfectionistisch. ,,Zo’n kaft”, wijst ze op één van haar boeken, ,,Die maak ik ook zelf. Ik ben wel creatief, wat dat betreft.” Naast het levensverhaal verrijkt de Makkumer de boeken met stambomen en fotomateriaal. ,,Ik vind het leuk om te doen.”

Het betekent voor de schrijfster een tweewekelijks bezoek aan de verteller en de nodige uren per dag op haar kantoortje in haar huis in Makkum. ,,Je moet je kunnen inleven in de persoon. Dan is het erg interessant”, vertelt Post.

De vertellers kunnen zichzelf opgeven, maar het komt ook voor de ze door een familielid worden aangemeld voor het project. Post: ,,Een mevrouw was opgegeven door haar dochter. Het leek haar aanvankelijk helemaal niks, maar naarmate de gesprekken en resultaten volgden, werd ze steeds enthousiaster.”

De onderwerpen van de boeken zijn nogal uiteenlopend. Zo schreef Post over een mevrouw die in de ‘Jappenkampen’ in Nederlands-Indië had gezeten, maar ook over een Pingjumer die vertelde over zijn schooltijd tijdens de Tweede Wereldoorlog.

,,Het is voor mij ook leerzaam”, zegt de schrijfster. ,,Er gaat veel tijd in zitten, maar het is erg leuk om te doen. Het is dankbaar werk.”

De mooiste opmerking die Post naar eigen zeggen kreeg: ,,Iemand vertelde dat hij het boek zelf had geschreven, terwijl ik er veel aan gedaan had. Dan is het dus echt zijn verhaal geworden. Een mooier compliment kan ik niet krijgen.”

Yme Gietema.

Bron: Bolswards Nieuwsblad

Kazemattenmuseum verwacht Tienduizendste bezoeker

24-8-2016


Tienduizendste bezoeker in 2016 verwacht op zaterdag 27 augustus.

Op zaterdag 27 augustus verwacht het Kazemattenmuseum de tienduizendste bezoeker in het seizoen 2016 te kunnen verwelkomen.

Voor het Kazemattenmuseum is het bereiken van deze jaarlijkse mijlpaal positief nieuws.

Mede als gevolg van de door de landelijke museumvereniging aangekondigde spreiding over twee weekeinden en een week verwelkomde het Kazemattenmuseum dit jaar tijdens het museumweekeinde ruim 1000 bezoekers minder dan gebruikelijk. Er bestond bij museumbezoekers veel onduidelijkheid.

Dat er desondanks op ongeveer hetzelfde tijdstip als in de seizoenen 2014 en 2015 de tienduizendste bezoeker wordt verwelkomd is dus goed nieuws en betekent dat de opgelopen achterstand grotendeels is ingelopen.

Dit is mede het gevolg van de ingrijpende herinrichting van een deel van het museum. Deze herinrichting is begin van dit seizoen aan het publiek voor het eerst gepresenteerd.

De aandacht voor het bijzondere verhaal van Kornwerderzand en de meidagen van 1940 verslapt niet.
Tot op dit moment konden er onder de bijna 10.000 bezoekers enige duizenden schoolkinderen worden geteld.
Ook daaruit blijkt dat de aandacht onder de jonge generaties springlevend is.

Om deze aandacht levend te houden is het Kazemattenmuseum in 2015 begonnen met een ingrijpende herinrichting. Daarmee is de presentatie en de opbouw van het bijzondere verhaal meer in lijn gebracht met de eisen destijds.

Het museum hoopt in de komende winter en voorjaar de resterende delen van het museum ook aan te kunnen pakken. Daarvoor is nog aanvullende financiering van naar verwachting omstreeks € 150.000,= nodig.


Makkumer skûtsje wint het skûtsjesilen in de grote A-klasse van de IFKS

21-8-2016


Het Makkumer skûtsje De Zes Gebroeders met schipper Klaas Kuperus heeft het skûtsjesilen in de grote A-klasse van de IFKS gewonnen. Op het laatst probeerde It Swarte Wief nog een aanval te doen op De Zes Gebroeders in een poging om laatstgenoemde nog van het kampioenschap af te houden.

Schipper Klaas Kuperus is heel blij met het kampioenschap. "Mei triljende hantsjes" heeft hij de laatste spannende wedstrijd gezeild. "We kamen reedlik út de start, mar sakken doe wat ôf. Gelokkich bleau It Swarte Wief achter ús."

http://www.omropfryslan.nl/nieuws/657077-makkum-wint-klassement-ifks-zeilen

Bron: omrop fryslan

Bestevaer 45ST genomineerd voor European Yacht of the Year

3-8-2016


Bestevaer 45ST genomineerd voor European Yacht of the Year

MAKKUM, 20 juli 2016 –
De nieuwe Bestevaer 45ST PURE is door de redactie van 11 Europese watertijdschriften genomineerd voor European Yacht of the Year 2017.

‘De PURE heeft een erg herkenbare look’, vertelt Eeuwe Kooi, eigenaar van KM Yachtbuilders. ‘Het ontwerp van Dykstra Naval Architects spreekt veel mensen aan vanwege het pilot house en het stoere steilsteven (vandaar de ST in de naam). Ze ziet er niet alleen sterk en robuust uit, dat is ze ook. Het jacht is compleet van aluminium, en heeft standaard een waterdicht schot in het voor- en achterschip. De lange waterlijn en ballast van bijna 40% in zowel de vaste als de centerboard kiel zorgen voor goede zeileigenschappen. En omdat we het als een seriematig jacht bouwen, kunnen we op deze manier de kosten lager houden in vergelijking met een custom schip. Voor veel mensen komt de droom om een Bestevaer te bezitten zo een stuk dichterbij!”

Jildou Huisman, marketing manager; “Het is een hele eer om hiervoor genomineerd te worden! Iedereen op de werf heeft vanaf het begin veel tijd en energie gestoken in het bedenken, ontwikkelen en engineeren van het schip. Dat hebben we echt samen gedaan, alle afdelingen –van administratie, via verkoop tot de timmerafdeling- waren hierbij betrokken. Voor en tijdens de bouw hebben we veel overleg gehad, input gevraagd van klanten en prospects maar ook van de mensen op de werkvloer. Zo hebben we samen de PURE gerealiseerd, en deze nominatie is daarom een dikke pluim voor iedereen die er aan mee gewerkt heeft!”

In totaal zijn er 25 genomineerden verdeeld over 5 groepen. De PURE is ingedeeld in the groep ‘Luxury Cruiser’. De PURE is het eerste seriematig gebouwde aluminium jacht van de werf; normaal gesproken bouwen ze alleen custom jachten, tot 90 voet. Tijdens Boot Düsseldorf 2017 worden de winnaars per groep bekend gemaakt.

Bron: hiswatewater.nl

Kazemattenmuseum tijdens de zomermaanden juli en augustus langer open

7-7-2016


Tijdens de maanden juli en augustus is het Kazemattenmuseum, met uitzondering van de maandagen, elke dag geopend.

Van dinsdag t/m zaterdag is het museum open van 10.00 – 17.00 uur, en op zondagen van 13.00 – 17.00 uur.

Na afloop van deze periode zal aan de hand van de opgedane ervaringen worden besloten of de ruimere openingstijden al dan niet worden gecontinueerd in het volgende seizoen.

 

Met deze ruimere openingstijden hoopt het museum de zgn. impulsbezoekers beter van dienst te kunnen zijn.

De praktijk leert dat een deel van de potentiële bezoekers zich vooraf niet  informeert over de exacte openingstijden van het museum en in de veronderstelling verkeert dat het museum dagelijks geopend is. Deze bezoekers zullen in de zomermaanden niet meer voor een dichte poort staan.

 

Tijdens de openingstijden van het museum kunnen de bezoekers tevens gratis het informatiecentrum “Op de Dijk” van De Nieuwe Afsluitdijk, aan de parkeerterrein-zijde van Kornwerderzand, bezoeken. Daar kan het publiek o.a. vanaf  begin juli een prachtige 4D animatie zien omtrent de vismigratierivier.

 

Mocht het museum aan de hand van de opgedane ervaringen besluiten om de ruimere openingstijden in het volgende seizoen te continueren dan zal een wervingscampagne mede moeten zorgen voor de instroom van nieuwe vrijwilligers ter versterking van het huidige vrijwilligersbestand.