Uitgelicht:
Advertentie:

Nieuws

Nieuws uit Makkum en omstreken

Gjin gedoch mei boeken yn de koffer: by de Strânbyb yn Makkum is genôch kar

15-7-2019


In goed boek mei op fakânsje: wat hat it net op it listje fan guod stean dat ynpakt wurde kin? Mar boeken nimme sa'n soad romte yn en binne swier boppedat. Dêr ha se yn Makkum in moaie oplossing foar betocht: de Strânbiblioteek fan kamping De Holle Poarte. Dy is sûnt ôfrûne sneon wer iepen. Durkje Helfrich helpt elkenien oan in goed fakânsjeboek. "Op in goeie dei ha wy wol sa'n 500 minsken oer de flier."

It is it trettjinde jier dat de Strânbiblioteek iepen is. Inisjatyfnimster Durkje hat de hiele dei oanrin. "Benammen as it moai waar is. We hawwe ek minsken dy't alle dagen de fergese krante fan ús lêze. Wolle minsken in boek wat langer hâlde, dan kinne se in abonnemint nimme."

Ferskate aktiviteiten

Durkje hat yntusken in oantal famkes yn tsjinst, dy't de Strânbiblioteek iepen hâlde as simmerbaantsje. Njonken boeken organisearret de Strânbiblioteek ek ferskate aktiviteiten. Sa kinne besikers fan de kamping bygelyks te fytsen troch de omjouwing. "We ha ek Inkiepinkie, in bernefoarstelling, mar wy ha ek folop aktiviteiten wêrby't wy mei de bern leuke dingen meitsje, lykas freonskipsearmbantsjes."

Bron: omropfryslan.nl

Weekendje weg Janneke Vreugdenhil gaat op zoek naar bijzondere adresjes. Deze keer: Villa Mar in Makkum

5-7-2019


Zomerse dagen in Friesland zijn blauw met witte wolken. Ze zijn frisgroen met zwartbonte koeien. En diepgroen-grijs met kabbelende golfjes. Een paar schapen op een dijk en een frisse wind die je hoofd leeg blaast, wat kun je daar soms naar verlangen. We boeken een kamer in Makkum, het eerste dorp aan het IJsselmeer wanneer je na de Afsluitdijk naar rechts afslaat. In de middeleeuwen, lang voor het water van zout zoet werd, stond het bekend als de Poort naar de Zuiderzee.
Villa Mar is gevestigd in een groot, voornaam huis aan het einde van de weg die naar de dorpskern leidt, direct om de hoek van het hoofdstraatje. Vroeger moet hier de dokter hebben gewoond, of anders de notaris. Nu is het een boetiekhotel, gerund door de Duitse Gudrun Bernd, die dertig jaar geleden naar Makkum verhuisde vanwege de schone lucht, de natuur en de watersport.
Watersport. Natuurlijk. Zeilen, roeien, surfen, kiten en stand-up paddling vormen het voornaamste vertier in Makkum. Ten westen van het oude dorp ligt een groot recreatiegebied met een jachthaven, een camping, een stacaravanpark en een groot hotel. Daar zijn ook de strandjes, ideaal voor kleine kinderen en startende surfers, kiters en peddelaars, omdat het er zo ver ondiep blijft. (Bernd’s dochter en schoonzoon runnen hier een surf- en kiteschool; logees van Villa Mar krijgen korting op de lessen.)
Wie niets met waterrecreatie heeft, heeft in dit nieuwe deel van Makkum weinig te zoeken. Maar het historische centrum zelf, met z’n vissershaventje, sluis, waag, 17de-eeuwse koopmanshuizen en Doniakerk, is juist opvallend en aangenaam onaangetast door toerisme. En Villa Mar, met z’n ruime kamers, prachtige tuin, gastenkeuken en leenfietsen, blijkt een heerlijke uitvalsbasis voor het verkennen van geheel Zuidwest-Friesland.

Bron: NRC.NL

IJsselmeerminnen uit Makkum winnen ‘HT-race’

4-6-2019


HARLINGEN - De dames van roeivereniging de IJsselmeerminnen uit Makkum hebben vrijdag voor de derde maal de illustere Harlingen- Terschelling roeirace gewonnen.
Acht dames en hun stuurman wisten met hun sloep de ‘Pulp Fiction’ de overkant te halen in 3 uur en 20 minuten, over een afstand van zo’n 34 kilometer. De ‘HT-race’ is de race der races in sloeproeiend Nederland. Wind en golven zijn de dames van de Pulp Fiction op het lijf geschreven met daarnaast de uitstekende stuurmanskunsten knalden ze de concurrenten in het eindklassement ruim voorbij.
 
De eerste plaats: pulp fiction Makkum, tweede plaats: Egbert wagenborg Terschelling, derde plaats: west arvada Terschelling.

Bron: Bolswards Nieuwsblad

Havens Súdwest-Fryslân krijgen Blauwe Vlag

11-5-2019


BOLSWARD - De stichting Keurmerk Milieu Veiligheid en Kwaliteit (KMVK) heeft dit jaar opnieuw de Blauwe Vlag toegekend aan de havens van Bolsward, Makkum, Sneek, Workum en Stavoren (zowel de binnen- als de buitenhaven).

De vlag staat voor een veilige en duurzame haven. Wethouder Erik Faber van Súdwest-Fryslân, met duurzaamheid in portefeuille, was deze week in Stavoren waar hij de toegekende vlag met zichtbaar genoegen in top hees.

De Blauwe Vlag
De Blauwe Vlag is een exclusief eco-label dat wordt uitgereikt aan meer dan 3.500 stranden en havens in ruim dertig landen in Europa, Zuid-Afrika, Marokko, Nieuw Zeeland, Canada en het Caribische gebied. Nederland telt 123 jachthavens met de Blauwe Vlag. Vijf daarvan liggen in Súdwest-Fryslân. De stichting KMVK controleert ieder jaar of de havens aan de eisen voor de Blauwe Vlag voldoen. Voorbeelden van die eisen zijn: veiligheidsvoorzieningen als trapjes in de grachten en brandblusmiddelen en duurzame havengebouwen.
Wethouder Faber is content met de erkenning. ,,Als dé watersportgemeente van Nederland hechten we veel waarde aan duurzaamheid”, zegt hij. ,,In onze havens hebben we de basis goed op orde. Mooi dat de stichting KMVK dit ook ziet en ons opnieuw de blauwe vlaggen toekent.”

Lees meer ...

Bron: Bolswards Nieuwsblad
Wethouder Erik Faber hijst de Blauwe Vlag in de haven van Stavoren. (© Foto: Sophie Kroon.)

Leerlingen CBS De Ark adopteren oorlogsmonument

7-5-2019


KORNWERDERZAND Leerlingen van CBS De Ark in Makkum hebben op 4 mei bij het Kazemattenmuseum een monument geadopteerd voor kapitein Boers en luitenant Ham. Het museum hoopt met dergelijke acties het belangrijke verhaal van Kornwerderzand ook voor toekomstige generaties levend te houden.

De jaarlijkse dodenherdenking vond plaats rond de drie monumenten van het museum. Daar zijn kransen en bloemen gelegd, onder meer door burgemeester Jannewietske de Vries (Súdwest-Fryslân) en Commissaris van de Koning Arno Brok.

Ook de kinderen van de Makkumer basisschool toonden hun respect en legden bloemen, evenals vertegenwoordigers van Koninklijke Marine, Koninklijke Landmacht, Koninklijke Luchtmacht, Koninklijke Marechaussee, veteranenorganisaties, en nazaten van kapitein Boers, bevelhebber van de stelling Kornwerderzand tijdens de meidagen van 1940.

Bron: Bolswards Nieuwsblad
Foto: Henk TigchelaarEerste Plein Air Festival Makkum heeft ruimte voor enthousiaste schilders

13-4-2019


Door op
Makkum – Mede met steun van het Ondernemingsfonds Súdwest-Fryslân is het gelukt om een Plein Air Festival in Makkum van de grond te trekken. Daarbij zijn [semiprofessionele]schilders op straat aan de gang en produceren werken. Deze worden daarna tentoongesteld en tegen aantrekkelijke prijzen ten verkoop aangeboden.
Het evenement vindt plaats van dinsdag 11 t/m zondag 16 juni.
Een twintigtal kunstenaars uit binnen- en buitenland heeft al toegezegd te komen. Er is echter nog voldoende ruimte voor amateurschilders uit de regio en de provincie. De deelname is gratis. Aanmelding kan via frans@egmondpr.nl.
De opzet is ongeveer gelijk aan vergelijkbare festivals in Domburg, Noordwijk en Bergen. Ook daar worden de geproduceerde werken dezelfde dag in een locatie ten verkoop opgehangen. In Makkum geschiedt dat in de oude fabriek van de Koninklijke Tichelaar, die vrijwel belangeloos ter beschikking is gesteld door Carex Friesland. De expositie is alle dagen van het festival geopend.

Bron: GrootSneek.nl

Casco schip voor kou en warmte in takels

21-3-2019


MAKKUM

Het aluminium casco van het jacht Symbiose wordt gekeerd op de werf KMYachtbuilders in Makkum. De opdrachtgever van het enkele miljoenen euro’s kostende schip, een Nederlandse familie, is ontworpen om zowel in de kou van de noordelijke vaarwateren als in de tropen te varen. Het ruim 22 meter lange schip wordt daartoe onder meer uitgerust met extra waterdichte deuren in verband met de veiligheid. Ook de boeg heeft dikkere huidplaten om bescherming te bieden tegen pakijs. De oplevering vindt volgend voorjaar plaats.

FOTO KM YACHTBUILDERS

Bron: Leeuwarder Courant

Sinds Tichelaar zijn winkel in Makkum sloot en verhuisde, ligt het achterliggende werkterrein aan de Turfmarkt er verlaten bij. Het dorp wil weten: Wat nu?

19-3-2019


Sinds Tichelaar zijn winkel in Makkum sloot en verhuisde, ligt het achterliggende werkterrein aan de Turfmarkt er verlaten bij. Het dorp wil weten: Wat nu?
Koninklijke Tichelaar Makkum sloot in 2013 de winkel in een eeuwenoud complex aan de Turfmarkt. Het oudste bedrijf van Nederland (sinds 1572) verhuisde in 2014 van de dorpskern naar haar andere fabriekslocatie aan de Kalkovens aan de rand van het dorp.
Twee rijksmonumentale panden en het grote terrein tegen het centrum aan kwamen te koop en werden verkocht. Maar zes jaar later ligt de boel er verlaten en leeg bij en is er nog geen nieuwe bestemming. Een projectontwikkelaar heeft plannen in de maak voor de locatie.
Om kraken te voorkomen wordt er momenteel tijdelijk gewoond in de panden aan de Turfmarkt. Maar op het terrein erachter is sinds de sluiting geen activiteit meer.

Onbevoegden

,,Het wordt regelmatig betreden door onbevoegden’’, stelt Arjen Doedel, inwoner van Makkum en CDA-raadslid in Súdwest-Fryslân. Hij stelt schriftelijke vragen aan burgemeester en wethouders om helderheid te krijgen over de plannen die er zijn voor het terrein.
,,It libbet bot yn it doarp. Minsken wolle witte wat der no bart”, zegt Doedel. Ook is er zorg over de veiligheid. ,,It terrein sjocht der suterich út. Bern boartsje der. Der is alris in brântsje sticht. It wurdt der allegear net better op.” Het dorp wil graag op de hoogte worden gesteld. ,,It is in grutte lape grûn, flak tsjin it sintrum oan. It is in wichtich plak foar it doarp.”

‘Kathedraal’ van Makkum moet minister Van Nieuwenhuizen overtuigen

18-3-2019


Foto, Centimeterwerk in de Lorentzsluis: een jacht van scheepsbouwer De Vries passeert de nauwe doorgang. | beeld scheepsbouw de vries en Frans Ebeltjes
 
18 maart 2019, 03:00
aangepast 18 maart 2019, 09:11
 
Frans Ebeltjes
Tientallen miljoenen aan extra omzet en structureel 3000 nieuwe banen in de maritieme sector, dat is de winst van verbreding van de Lorentzsluis bij Kornwerderzand (Afsluitdijk). Maar de minister staat voorlopig op de rem.
Makkum
Al decennialang wordt de skyline van Súdwest-Fryslân bij Makkum gedomineerd door het enorme dok van scheepsbouwer De Vries. Van ver over de vlakke weilanden, maar ook vanaf het IJsselmeer is de hal te zien waarin naar luxe en formaat tot de verbeelding sprekende jachten voor de rijken der aarde worden gebouwd. Momenteel wordt de fundering gelegd voor een tweede hal, die nu al de ‘kathedraal van Makkum’ wordt genoemd. Want het gaat goed in de luxe scheepsbouw. Straks kan er aan twee schepen tegelijk worden gewerkt. Goed voor het bedrijf en goed voor de werkgelegenheid ...

Bron: nederlandsdagblad

Bowie Barbiers uit Makkum finalist NK Poetry Slam

5-2-2019


Bowie Barbiers uit Makkum was finalist op het NK Poetry Slam

MAKKUM/UTRECHT - Het gesproken woord als kunstvorm. Bowie Barbiers (28) uit Makkum kwam er twee jaar geleden min of meer per toeval mee in aanraking. Zaterdag stond ze in de finale van het NK Poetry Slam in Utrecht.
Van de acht finalisten die via een een aantal voorrondes de eindstrijd haalden, overleefde ze de eerste ronde, maar strandde vlak voor de finale. ,,Ik treur niet”, kijkt ze terug. ,,Het was ontzettend vet. Om in Tivoli te staan was al indrukwekkend.” De Pandorazaal waar het NK zich afspeelde was met zeshonderd verkochte kaarten tot de laatste stoel gevuld. ,,Ik had nog nooit voor zo’n groot publiek gestaan.”
Zelf omschrijft de organisatie poetry slam als een kruising tussen literatuur en sport waarbij zowel de inhoud als de voordracht van belang zijn. Bowie begon haar avond met de voordracht van ‘De regelloze taal’, een pleidooi voor minder taalregels. Alle acht performers kregen een cijfer van de driekoppige jury, maar ook de waardering van het publiek telde voor de helft mee in de beoordeling. Deze werd getoetst met behulp van een applausmeter.
Bowie behoorde tot het vijftal dat doorging naar de tweede ronde. Hierin droeg ze ‘De vuurtorens’ voor. Een veel ingetogener stuk, wat uiteindelijk haar laatste bleek. Ze heeft waardering voor de uiteindelijke finalisten Maxime Garcia Diaz en Martje Weijers. ,,Ik ben fan van beiden. Als er twee mensen verdienden om in de finale te staan, waren zij het.” Eerstgenoemde won de nationale titel.
Voor Bowie begon de weg naar de finaleplaats twee zomers geleden op een kunst- en theatercamping in vlakbij het Franse dorpje Coullons. ,,Ik was voor mezelf wel aan het schrijven, maar zonder dat ik wist wat ik er mee wilde. In Frankrijk kwam ik voor het eerst in aanraking met spoken word.” Ze hoorde een medewerker van de camping een voordracht doen en ze was verkocht. Thuisgekomen ging ze Googelen op schrijf- en performcursussen. Ze sloot zich na een succesvolle auditie aan bij het netwerk Poetry Circle 020 in haar huidige woonplaats Amsterdam. Met dat gezelschap kwam ze wekelijks samen. Vanuit die groep ontstond dichterscollectief En Vieze Versa, waarmee ze onlangs een eigen geschreven voorstelling opvoerde.
Inspiratie voor haar gedichten haalt Bowie uit dagelijkse dingen. Persoonlijke zaken. ,,Twee jaar geleden was ik heel erg verliefd. Toen heb ik daar veel over geschreven, maar er komen allerlei soorten onderwerpen voorbij. Het begint vaak met een verwondering, een irritatie of iets wat ik mee maak. Ik ga er niet voor zitten, maar ik begin met schrijven als er iets in me opkomt.”
Bowie groeide op in Makkum, ging in Bolsward naar school en rondde vervolgopleidingen in Leeuwarden en Rotterdam af. Ze werk als freelance grafisch ontwerper; een baan waarin ze haar creativiteit ook kwijt kan. Grappig genoeg omschrijft ze zichzelf als een ,,grammaticaal drama.” ,,Ik heb dyslexie”, verklaart ze. Daarom is de spoken word-variant waarschijnlijk een goede match. ,,De voordracht is de helft van de inhoud.”
,,Ik ben blij dat ik dit heb leren kennen. Zo kan ik mij performend creatief uitdrukken.” In het voorjaar komt een door Bowie geproduceerde cd uit, waar onder meer drie nummers -poëzie gecombineerd met muziek- van haar te horen zijn. ,,En ooit hoop ik een luisterboek uit te brengen.”
Yme Gietema.

Bron: Bolswards Nieuwsblad