Uitgelicht:
Advertentie:

Nieuws

Nieuws uit Makkum en omstreken

Masterskip: Zes weken lang de oceaan als klaslokaal

7-12-2019


De Wylde Swan uit Makkum vaart de komende maanden weer als drijvende school over de Atlantische Oceaan en in het Caribisch gebied. Het is een unieke en vernieuwende vorm van onderwijs op maat, maar dat maakt het tegelijk soms lastig om scholen te overtuigen dat het allemaal door de beugel kan. Het past immers niet binnen de vertrouwde grenzen van het klaslokaal.

Het schooljaar is in volle gang, maar toch zijn er op dit moment dertig Nederlandse havisten en vwo’ers aan boord van het Makkumer zeilschip de Wylde Swan, op koers naar het Caribische eiland Martinique. Dat klinkt als vakantie, maar de dertig traineeszijn wel degelijk met school bezig. Misschien nog wel meer dan anders, want daarvoor is Masterskip opgezet; als intensieve vorm van varend leren aan boord van de grootste topzeilschoener ter wereld. Het is zes weken lang samen je lessen volgen, huiswerk maken, en in een onbekende groep leeftijdsgenoten samen leren leven. En dat onder begeleiding van vier eerstegraads docenten, aan boord van een schip met een professionele twaalfkoppige bemanning.

Lees het hele verhaal ...

Bron: Friesch Dagblad

Internationale prijs voor Tichelaar

15-11-2019


LONDEN Aardewerkbedrijf Koninklijke Tichelaar uit Makkum heeft bij de uitreiking van de Brick Awards in Londen de hoofdprijs in de wacht gesleept in de categorie wereldwijd. Tichelaar krijgt de onderscheiding samen met het architectenbureau Arons en Gelauff voor de Pontsteiger. In dit gebouw in Amsterdam zijn gebruikte, geglazuurde steenstrips verwerkt. De Pontsteiger is een woontoren aan het IJ die is ontworpen door Arons en Gelauff, de glazuren zijn ontwikkeld en geproduceerd door Tichelaar in Makkum.

Bron: Leeuwarder Courant

Hosanna nam deel aan Marching Makkum

20-10-2019


MAKKUM - Afgelopen weekeinde was het groot feest bij de Chr. muziekvereniging Halleluja in Makkum, want de vereniging vierde haar 125e verjaardag

Dit mooie jubileum werd onder meer gevierd met een Marching Makkum Street Parade op de zaterdag. Ook Hosanna nam deel aan de feestvreugde.
 
Zeven Friese bands trokken onder prachtig herfstweer door het centrum van het dorp. Veel Makkumers hadden langs de route hun vlag aan de gevel geplaatst en in het centrum was het gezellig druk. Om de paar minuten vertrok een muziekband vanaf het clubgebouw van de scouting en iedere vereniging was vrij een eigen invulling te geven aan het programma. En dat zijn voor de muzikanten vaak de mooiste optredens. Bovendien vertrok Hosanna als laatste en dus speelde de tijdsfactor een minder grote rol, waardoor er onderweg naar hartenlust werd geshowd. Dit tot groot genoegen en soms ook hilariteit van het publiek.
 
Kortom, het was weer een prachtig optreden.

Bron: Harlingenboeit.nl
Foto: Nelly Romar

Ruim tweehonderd surfers het water op bij Makkum tijdens The RealTrip

17-9-2019


MAKKUM Ruim tweehonderd surfers kwamen dit weekend naar Makkum voor The RealTrip; het grootste surfevenement van Nederland. Van kinderen tot professionals, allen kwamen zij samen op het Makkumer strand.
En hoewel de temperatuur buitengewoon aangenaam was, ontbrak er één belangrijk element: wind. Daarom werd op zaterdag, met uitzondering van de jeugd, niet gesurft. Wel waren er aan de kant voldoende activiteiten.
Zondag trok de wind aan en konden ook de volwassenen het water op. Bij de heren won Ingmar Daldorf, Esther de Geus was bij de dames het snelst.
The RealTrip wordt sinds 1995 georganiseerd. In de afgelopen jaren is het meerdaagse evenement uitgegroeid tot het belangrijkste en populairste windsurf-weekend van Nederland. De toenemende populariteit van het event en de sterke stijging van het aantal deelnemers, zowel nationaal en internationaal, betekent een sterke stimulans voor de windsurfsport in Nederland.
De organisatie is de laatste jaren in handen van Stichting Beach to Beach en bestaat uit een groot team van vrijwilligers.

Bron: bolswardsnieuwsblad.nl

©Foto: Jeroen Helmers

The Real Trip surfwedstrijd voor de kust van Makkum

14-9-2019


Makkum De populariteit van windsurfen trekt aan.
Ruim tweehonderd surfers heersen dit weekeinde over de IJsselmeerkust,
voor de race van Makkum naar Workum.
‘De jeugd is lekker buiten bezig en zit niet achter de playstation’


Bron: Leeuwarder Courant

Uitdagende megaklus op de grens van land en water

6-9-2019


Met als doel om zowel de productiecapaciteit als het aantal arbeidsplaatsen te vergroten, bouwt De Vries Scheepsbouw Makkum aan de Strânwei in Makkum aan de vernieuwing en uitbreiding van de bestaande jachtwerf. Het in december 2018 gestarte en in fasen uitgevoerde werk omvat de bouw van een 122 meter lange, 37 meter brede en 28 meter hoge productiehal, waarin een droogdok van 112 meter lang, 22 meter breed en 8 meter diep wordt gerealiseerd. Tussen de nieuwe en bestaande hal worden tevens nieuwe kantoren en werkplaatsen gebouwd. De eerste fase van de nieuwbouw zal begin november van dit jaar worden afgerond.


Bron: BetonStaalbouw.nl

Staversmannen in Makkum in de prijzen

23-8-2019


 Kees Droog (WON 17) tevreden met animo voor vlootschouw

MAKKUM – De Makkumer jury koos de ST 24 vorige week vrijdag als mooiste vissersvaartuig dat zaterdagmiddag meedeed aan de vlootschouw.
Met circa 15 kotters op de vlootschouw is Kees Droog van de WON 17 een tevreden man. Droog is namens de visserijsector nieuw commissielid in de Stichting Visserijdagen Makkum met alle havenactiviteiten onder zijn hoede. Ter versterking had Droog dertig uitnodigingen aan collega’s in de regio gestuurd om ook naar de Makkumer visserijdagen te willen komen. Met name garnalenvissers uit Stavoren en Wieringen gaven daar gehoor aan.

Voor het eerst sinds jaren werd er weer een fraaie prijs voor het mooiste vissersvaartuig uitgereikt. Daarbij werd breder gekeken dan naar uiterlijk en vlaggetjes. De gebroeders Peke en Steven Wouda werden met de ST 24 winnaar. Broer Lubbert kreeg met de ST 27 de derde prijs. Makkumer Hans Poepjes nestelde zich met zijn WON 77 daar tussenin.

Een trotse schipper-eigenaar Peke Wouda heeft de trofee gelijk in het stuurhuis opgehangen. De ST 24 vist sinds vorig jaar maart op onderzoeksbasis met garnalenpulstuigen; nu aan de ene kant met gewone klossen en aan de andere kant met rubberen schijven.
De visserijdagen in de Friese plaats op de grens van IJsselmeer en Waddenzee werden bezocht door naar schatting 10.000 bezoekers. Onder leiding van Arend en zoon Hans Poepjes werd respectievelijk 100 kilo ponen gerookt en 400 kilo schol gebakken. ,,Die waren in no-time weg’’, aldus Droog. Het open Makkumer kampioenschap ‘ielrikjen’ werd gewonnen door Jessica met haar vader Bernhard Veneman.
 

Winst voor roeiers Du Pau Bouw

21-8-2019MAKKUM - Wederom wisten de roeiers van Du Pau Bouw zich te bewijzen met een eerste en een tweede plaats bij het bungee roeien in Makkum.

Bij het bungee roeien is het de bedoeling om met een roeiboot die met een elastiek aan de kade is verbonden een zo ver mogelijke afstand af te leggen. Er waren 9 teams aanwezig, waaronder paling vissers en sleepboot manschappen en een Harlingen/Terschelling team.

In een bootje met 4 roeiers en 1 stuurman wist het team van Du Pau Bouw 1 beslag te leggen op de eerste plaats met een afstand van 44,80 meter. Du Pau Bouw 2 werd gedeeld tweede met een afstand van 43,60 meter.

Bron: Wieringer Nieuws Lees meer ...

PBM VISSERIJDAGEN 2019 MAKKUM

20-8-2019


PBM VISSERIJDAGEN 2019 MAKKUM
 
Onder het motto “MET MEER LEDEN STAAN WE STERKER” stond het PBM bestuur jl. zaterdag met een stand op de Markt.
 
In toekomstige gesprekken met de gemeente is en blijft het dan ook uitermate belangrijk dat het PBM echt héél Makkum kan vertegenwoordigen, daarom was een ledenwervingsactie noodzakelijk. Met ruim 50 nieuwe leden is nu richting gegeven. 
 
Er is nog heel veel te doen, want de realiteit is dat er van de +- 1000 Makkumse huishoudens nog steeds meer dan de helft missen, dus ook hierbij nogmaals een zeer vriendelijke oproep om óók lid te worden zodat we “SAMEN VOOR DE TOEKOMST ECHT STERK STAAN”. 
Inschrijven kan via: info@pbmakkum.nl   * het lidmaatschap kost slechts 5 euro per jaar
 

Spaanse toestanden in Sneek en Makkum

25-7-2019


Sneek/Makkum- Met de tropische temperaturen worden mensen ondanks de hitte inventief om op een gemakkelijke manier de hitte te bestrijden. In de Marktstraat was het gisteravond goed toeven met de voeten in het water. Bij restaurant Markt 23 waren er voor de liefhebbers een aantal mobiel badjes geplaatst om de voeten in ieder geval te koelen. Het leverde een uniek plaatje op!

Wie nog meer verkoeling zocht, had er wel een ritje voor over om naar de kust te rijden. De aanblik van  het strand bij Makkum had alles weg van een Zuid-Europese locatie! Met wind van zee was het aan de Friese kust tot gisteravond laat uitstekend vol te houden.

Bron: GrootSneek
Bovenste foto van Tjalling Tjalsma, het kiekje in Makkum werd geschoten door Peter de Vries.


Costa del Makkum