Uitgelicht:
Advertentie:

Nieuws

Nieuws uit Makkum en omstreken

Kazemattenmuseum tijdens de zomermaanden juli en augustus langer open

7-7-2016


Tijdens de maanden juli en augustus is het Kazemattenmuseum, met uitzondering van de maandagen, elke dag geopend.

Van dinsdag t/m zaterdag is het museum open van 10.00 – 17.00 uur, en op zondagen van 13.00 – 17.00 uur.

Na afloop van deze periode zal aan de hand van de opgedane ervaringen worden besloten of de ruimere openingstijden al dan niet worden gecontinueerd in het volgende seizoen.

 

Met deze ruimere openingstijden hoopt het museum de zgn. impulsbezoekers beter van dienst te kunnen zijn.

De praktijk leert dat een deel van de potentiële bezoekers zich vooraf niet  informeert over de exacte openingstijden van het museum en in de veronderstelling verkeert dat het museum dagelijks geopend is. Deze bezoekers zullen in de zomermaanden niet meer voor een dichte poort staan.

 

Tijdens de openingstijden van het museum kunnen de bezoekers tevens gratis het informatiecentrum “Op de Dijk” van De Nieuwe Afsluitdijk, aan de parkeerterrein-zijde van Kornwerderzand, bezoeken. Daar kan het publiek o.a. vanaf  begin juli een prachtige 4D animatie zien omtrent de vismigratierivier.

 

Mocht het museum aan de hand van de opgedane ervaringen besluiten om de ruimere openingstijden in het volgende seizoen te continueren dan zal een wervingscampagne mede moeten zorgen voor de instroom van nieuwe vrijwilligers ter versterking van het huidige vrijwilligersbestand.

Roots Douwe Bob liggen in Makkum

10-5-2016


Wat er Fries is aan Douwe Bob

POSTHUMA UIT MAKKUM
Douwe Bob komt uit een opmerkelijk nest. Zijn vader is Simon Posthuma, die vooral in de jaren zestig en zeventig behoorlijk  beroemd was. Hij groeide op in Zaandam en viel in die vrolijke jaren zestig al snel op met zijn vrolijke ontwerpen op allerlei vlakken. Met toenmalige partner Marijke Kooger en nog wat aanlopende leden vormde hij een collectief, The Fool, dat niet alleen platenhoezen en kleding ontwierp voor de groten, maar ook een winkel runde in Londen (met geld van The Beatles). The Fool maakte zelfs platen, en onder de naam Seemon & Marijke kwamen er zelfs nog een paar bescheiden hitjes.

Alles goed en wel, maar de ouders van Simon, en dus de grootouders van Douwe Bob, kwamen dus uit Makkum. Net als wel meer Friezen in die tijd zochten ze hun heil in het Westen. Douwe Bob kwam als kind wel eens in Makkum. En nog steeds voelt hij zijn Friese genen jeuken, als hij weer eens in deze provincie is. ,,Ik mag hier graag komen. Ik heb wel wat met Friesland, en Friesland ook met mij, geloof ik. Ik word hier altijd best goed ontvangen”, zei hij tegen deze krant, vlak voor een concert
in Sneek vorig jaar oktober.

Lees het hele artikel in de Leeuwarder Courant van 10 mei 2016

Bron: Leeuwarder Courant

FOTO ANP/SANDER KONING
 

Makkumer IJsselmeerminnen winnen HT-Race 2016

9-5-2016


Terschelling – Vrijdag 6 mei hebben de IJsselmeerminnen uit Makkum met hun sloep “Pulp Fiction” de 42e editie van de Harlingen-Terschelling-Race gewonnen. Een uniek moment, omdat de grote concurrenten “West Arvada” en “Benwyvis” van Terschelling al jarenlang de HT winnen. Met een uitstekende voorbereiding zetten de dames uit Makkum een supersnelle tijd van 3:16:27 neer. Voldoende om de grote concurrenten ‘West Arvada’ en ‘Benwyvis’ van Terschelling uit te schakelen.

De HT-race is een race van 35 km en daarmee één van de zwaarste tochten onder het sloeproeien. Hoge temperaturen en grote stukken wind mee, maakten de race erg warm en zwaar. Voor de supporters op de volgboten was het daarentegen prima vertoeven.

In 2014 zijn de dames van de Zeesteeg in de Pulp Fiction gestapt en zijn ze onder de naam “De IJsselmeerminnen” doorgegaan. De Pulp Fiction (voormalige Kubaard Vaart) is door de roeiers Jacob Haan en Harry Stoelinga van de Twirre letterlijk uit een weiland gered .Vijf jaar lang hebben zij hun uiterste best gedaan om de Pulp Fiction weer in topconditie te krijgen. Het HT-debuut van de IJsselmeerminnen vond in 2014 plaats, waar zij een 5e plek wisten te behalen. Er zat een stijgende lijn in: in 2015 werden zij 3e. Dat smaakte naar nóg meer… Eindelijk wordt het harde trainen dit jaar beloont met een 1ste plek!

De West Arvada van Terschelling werd tweede en de Benwyvis van Terschelling werd derde. Bij de heren wonnen de mannen van de Grutte Bear uit Joure. (Foto Edwin Kooren)

Bron: GrootSneek.nl


Extreem superjacht van mentos-miljardair Augusto Perfetti in Makkum

10-4-2016


 Hij is een Italiaanse miljardair die de media mijdt. Maar het superjacht van snoeptycoon Augusto Perfetti kan niet onopgemerkt blijven. Het jacht ligt nu in Makkum in de haven voor een onderhoudsbeurt bij Feadships.

AT5 zag het schip vrijdag door de Amsterdamse haven varen, en ook deze site kreeg tips over de aanwezigheid van het superjacht in Hollandse wateren. Air heet het jacht. De eigenaar van het €120 miljoen kostende plezierjacht is Augusto Perfetti (64). Hij is de zoon van de superondernemer die snoepconcern Perfetti tot een wereldmerk liet uitgroeien. Augusto’s vader was een van de oprichters van Mentos, Brooklyn kauwgom en Airheads (Ha, dát verklaart de naam). De familie lijfde later het Spaanse lollyconcern Chupa Chups en het Nederlandse suikerwarenbedrijf Van Melle (van de Fruitella’s) in en behoort nu tot een van de grootste snoepimperia op aarde.

Augusto, stijf miljardair natuurlijk, liet het prachtjacht in 2011 bouwen door het Nederlandse jachtbouwhuis Feadships met behulp van De Voogt Naval Architects en binnenhuisarchitect Remi Tessier. Zie hier de foto’s. De crew is Brits, inclusief twee jonge masseuses. Het jacht, dat ook een helikopter meevoert, wordt door de eigenaar sporadisch gebruikt en veelal te huur aangeboden. Kosten: minimaal €750.000 per week.
En soms moet zo’n schip - het werd opgeleverd in 2011 - even naar de garage kennelijk. Volgens superjachtsites ligt het jacht nu voor anker in Makkum. Niet meteen een plek voor een zondagse tussenstop. Wél de plek waar De Vries jachten is gevestigd. De Vries maakt onderdeel uit van Feadships, het moederconcern dat verantwoordelijk is voor de oplevering. ’Ik denk dat het na vijf jaar tijd is voor revisie’, laat een jachtkenner aan Quote weten. Eerder dit jaar was het jacht ook al in Makkum.

De IJsselmeerminnen Vechten op de Vecht - Weesp - 2 april 2016

2-4-2016


Vandaag staat de race in Weesp op het programma. Altijd een leuke wedstrijd met een mooie afstand van 11,5 km een prima start van het sloeproeiseizoen. Deze wedstrijd is ook genomineerd voor het Nederlands Kampioenschap, dus er vallen voor ons ook gelijk punten te behalen.

De opstelling van vandaag is: Hendrikes stuur, Zwaan en Petra op slag, Angelique en Djoke op bankje 2, Hinke en Vollie op bankje 3 en Nienke en Jeanet in de boeg.

Het is een vliegende start, de klokken worden pas ingedrukt vanaf het moment we de sluis in roeien. Het is warm in de boot en al snel weten we dat de keuze voor een thermoshirt niet de juiste is geweest.

De eerste sloepen worden al snel ingehaald. Eerst de Onvervaart en daarna de Steenbok. De route is prachtig, we hebben er echter geen oog voor. We roeien keihard door en komen dan bij het keerpunt. Hier moeten we langs wat paaltjes, bakboord moet even langszij en we komen er bijna perfect langs. Hop hop! We zijn weer op de terugweg. Er wordt geconcentreerd geroeid en Djoke moedigt ons aan als we dreigen in te kakken.

Dan is het nog maar 2 kilometer. We roeien uit alle macht om nog dichterbij de Lytse Bear te komen. Zij zijn ook dit seizoen geduchte tegenstanders. We weten dat het op deze afstand een lastige taak is om ze in te halen. De meiden van de Lytse Bear finishen dan ook voor ons. Als wij even later ook finishen zijn we blij en uitgeput na 1:12:53.

De lytse Bear is zoals verwacht 1e geworden. Wij zijn dik tevreden met de 2e plaats. Met een wattage van 69,70 kunnen wij prima thuiskomen. Beluga is als 3e geëindigd. Het is dus weer een Fries 1-2-3tje...Dat belooft wat de rest van het seizoen.

Op 9 april zijn we aanwezig bij het Harlinger Kampioenschap Sloeproeien. Deze wedstrijd telt niet mee, maar is toch voor ons een mooie oefening Wad roeien. Dit past prima in ons trainingsschema voor de HT-Race. U komt ons toch ook aanmoedigen??
 

Op diepte voor het nieuwe surfseizoen

18-3-2016


MAKKUM Loonbedrijf Workumerwaard uit Workum is deze week begonnen met het uitdiepen van de surfzone van het IJsselmeer. Voordat het seizoen weer begint moet er bij Makkum en Workum zo’n 10.000 kubieke meter zand worden verplaatst. Beide plaatsen zijn populair bij kite- en windsurfers. Het loonbedrijf voert de werkzaamheden uit in opdracht van Súdwest-Fryslân.

Bron: Leeuwarder courant
FOTO TOM COEHOORN
 

Vismigratierivier Afsluitdijk stap verder

15-3-2016


 

Wat het College van Gedeputeerde Staten (GS) van Fryslân betreft kan de Vismigratierivier Afsluitdijk er komen. GS gaf op 8 maart jl. haar goedkeuring aan het Provinciaal Inpassingsplan van de Vismigratierivier. Daarnaast zijn ook de vergunning voor de Natuurbeschermingswet (Nb-wet) en de ontheffing voor de Flora- en Faunawet verleend.

Om de Vismigratierivier Afsluitdijk mogelijk te maken, is een nieuw bestemmingsplan voor het gebied nodig. In dit geval een Provinciaal Inpassingsplan (PIP). Het PIP lag in juni en juli 2015 samen met de Nb-wetvergunning ter visie, gevolgd door de ontheffing voor de Flora- en Faunawet in november. In een reactienota wordt antwoord gegeven op de ontvangen zienswijzen. De reactienota maakt deel uit van de besluitvorming van Provinciale Staten over het PIP. Er zijn in totaal negen zienswijzen binnengekomen. Deze leidden niet tot aanpassingen in de drie documenten.  

Johannes Kramer, gedeputeerde natuur en landelijk gebied:Dit bringt ús wer in stapke tichterby de realisaasje van de fiskmigraasjerivier. In rivier dy’t in oplossing biedt foar de ekologyske tûkelteammen dy’t de Ofslútdyk foar de fisken foarmet. Mar ék in protte ekonomysk foardiel opleveret foar it toerisme en de wurkgelegenheid.”

Visrechten
Op de toekomstige plek van de Vismigratierivier wordt nu nog beroepsmatig gevist. Voor een goede werking van de Vismigratierivier is verplaatsing of beëindiging van deze activiteiten nodig. Vissers die actief zijn binnen dit gebied komen in aanmerking voor een eenmalige subsidie. De provincie Fryslân gaat hierover op korte termijn met de betreffende vissers in gesprek.

Vervolgstappen
Uiterlijk 26 mei aanstaande besluiten Provinciale Staten over het PIP. Na positieve besluitvorming van PS wordt het PIP, samen met de Nb-wetvergunning en de ontheffing Flora en Fauna wet gepubliceerd en kunnen belanghebbenden die eerder een zienswijze indienden nog in beroep gaan. Naar verwachting starten eind 2016 de voorbereidingen voor de aanbesteding. Het project volgt daarbij de planning van Rijkswaterstaat die bezig is met de grootschalige versterking van de Afsluitdijk. De Vismigratierivier moet uiterlijk 2023 klaar zijn. Meer informatie: www.vismigratiervier.nl

De Nieuwe Afsluitdijk
De Vismigratierivier Afsluitdijk maakt deel uit van het programma De Nieuwe Afsluitdijk. De Nieuwe Afsluitdijk (DNA) is een samenwerking van de provincies Noord-Holland en Fryslân en de gemeenten Hollands Kroon, Súdwest-Fryslân en Harlingen. Samen met Rijkswaterstaat werken deze partijen aan een vernieuwde dijk op het gebied van duurzame energie, ecologie, recreatie en toerisme en ruimtelijke kwaliteit. Het idee van de Vismigratierivier is ontwikkeld door de Waddenvereniging samen met Het Blauwe Hart, De Vereniging van Vaste Vistuigvissers Noord, Sportvisserij Nederland en It Fryske Gea.

Makkumernoardwaard opgeknapt

6-2-2016


 De Makkumernoardwaard, een eiland vlakbij Makkum, dreigde te overgroeien met struiken en jonge bomen. Afgelopen periode is er hard gewerkt op het eiland, zo zijn de struiken met wilg en vlier weggehaald, de schelpenbanken weer helemaal kaal en de excursiewandelpaden opgeknapt. 

Het eiland ligt vlakbij het watersportdorp Makkum en heeft een belangrijke natuurfunctie in het IJsselmeergebied. Het eiland kenmerkt zich door moeras met rietvelden en enkele schelpenstranden. Veel beschermde dieren en planten vinden hier hun leefgebied. Zo broedt hier bijvoorbeeld de blauwe reiger, maar ook de bijzondere grote zilverreiger. In het noordelijke gedeelte van het eiland (vlakbij de Afsluitdijk) raakte het eiland steeds meer begroeid met struwelen van wilg en vlier. Om het gebied open te houden zijn deze grote struiken weggehaald. Daarnaast zijn ook de schelpenbanken aan de westzijde weer kaal. Het eiland is normaliter niet toegankelijk, maar voor onderhoud en excursies zijn er wel enkele paden. Ook deze paden zijn geegaliseerd en de omringende takken gesnoeid. Zo kunnen onze excursieleiders met hun groepen weer veilig over het eiland struinen. 

Rectificatie – Onjuiste berichtgeving vervoer bij ziekte of ongeval -

5-2-2016


 

In de berichtgeving van het Bolswards Nieuwsblad (website, folder en persbericht) hebben wij als Taxi Van der Bles per abuis een verkeerde voorstelling van zaken gegeven. In geval van calamiteiten – ziekte of ongeval – belt u te allen tijde betreffende hulpdiensten. Taxivervoer Van der Bles heeft niets te maken met vervoer voor en door hulpdiensten. De ritten van Van der Bles zijn altijd voor eigen rekening, met uitzondering van gepland zittend ziekenvervoer. Hiervoor gelden de afspraken die u met uw zorgverzekeraar hebt gemaakt vanuit uw basisverzekering.

Bron: bolswardsnieuwsblad.nl

Van der Bles voert nachttaxi in

29-1-2016


SNEEK – In samenwerking met de gemeente Súdwest-Fryslân en het Antonius Ziekenhuis uit Sneek lanceert Taxicentrale van der Bles de nachttaxi in Zuidwest Friesland. Het startsein voor de nachttaxi wordt maandag 1 februari gegeven bij het Antonius Ziekenhuis in Sneek. 

Tot nu toe was het ‘s nachts lastig om een taxi te regelen. Met name tussen het middernachtelijke uur en 7.00 uur leverde dit problemen op door slechte bereikbaarheid en beschikbaarheid van taxibedrijven in de regio. Inwoners ondervinden hier nadeel van. Instanties waaronder ziekenhuizen, dokterswachten, de horeca, politie en veiligheidsdiensten drongen aan op vervoersvoorzieningen tijdens de nachtelijke uren.

Dit heeft Taxicentrale van der Bles doen besluiten om in het gehele gebied van Zuid West Friesland een nachttaxidienst-dienst te gaan aanbieden: zowel voor de inwoners (horecabezoek, vervoer naar/van luchthavens en dergelijk) alsmede als ondersteuning van politie en hulpverleningsdiensten (vervoer van personen na een calamiteit/ongeval), ambulances, huisartsen en spoedeisende hulp, bergingsbedrijven ,ouderenbonden, de Ziekenhuizen Sneek , Heerenveen en Leeuwarden.

Het gebied wordt begrensd door de lijn van Harlingen via Sneek naar Heerenveen, van Heerenveen naar Lemmer en de kustlijn van Lemmer naar Zurich, alsmede Kornwerderzand en Breezanddijk.

Het project van de nachttaxi kent een proeftijd van 1 jaar.

Bron: bolswardernieuwsblad.nl

Artikel is geplaatst door Yme Gietema