Uitgelicht:
Advertentie:

Nieuws

Nieuws uit Makkum en omstreken

Opera Spanga speelt 'Romeo en Julia, het paradijs ligt onder de voeten van je moeder'

23-7-2013


Behalve op 31 juli zijn er Spanga voorstellingen op 2 t/m 4 en 7 t/m 11 augustus. Kaarten zijn verkrijgbaar via de site www.operaspanga.nl.

StichtingSpanga het Verona van Weststellingwerf produceert sinds 1989 op eigenzinnigewijze opera in het Friese plaatsje Spanga. In de voorstelling speelt Shakespeare’s Romeo en Julia zich af in de tegenwoordige tijd. Het thema van een onmogelijke liefde vanwege familievetes, cultuur- en geloofsverschillen is natuurlijk van alle tijden. In deze uitvoering staat het conflict tussen oude en nieuwe Nederlanders centraal en is Romeo van Friese en Julia van Afrikaanse afkomst. Het geheel staat onder leiding van Corina van Eijk.

Braderie Makkum goed bezocht

19-7-2013


Het is de tijd van de braderieën en jaarmarkten. In Makkum vond donderdag 18 juli de jaarmarkt plaats. Mogelijk door het aangenaam warme weer werden de kramen en stalletjes door een redelijk groot publiek bezocht.

In de maanden juli en augustus is er in Makkum elke vrijdagavond een gezelligheidsmarkt. Dit begint rond 16:00 uur en gaat door tot 21:00 uur.

Foto: Jan Werkhoven

Bron: Bolswards Nieuwsblad

Koninklijke Tichelaar opent webshop

18-7-2013


Nederlands oudste en meest bekende producent van ambachtelijk aardewerk komt modern voor de dag met een nieuwe website en webshop. Koninklijke Tichelaar is eerder dit jaar gestopt met de productie van het traditionele Makkumer aardewerk en tegels. De focus ligt nu voornamelijk op keramiek met een hedendaagse vormgeving. Dat gebeurt veelal in samenwerking met vormgevers van Hollandse bodem zoals Hella Jongerius, Studio Job, Roderick Vos, Marcel Wanders en Alexander van der Slobbe.

In de nieuwe webshop kan gezocht worden op materiaal of ontwerper. Verder kunnen bezoekers van de shop selecteren op servies, vazen, sieraden, maatwerk, tegelkachels en lampen.

Dat seriematige productie van is dan wel gestopt en ook de oude winkellocatie is verleden tijd.

De nieuwe shop zal bij liefhebbers dan ook in goede aarde vallen. Het hedendaags keramiek is online te koop en daarnaast blijft het mogelijk om het Makkumer aardewerk op aanvraag te bestellen.

Bron: Telegraaf

Makkum deels onder water gezet door Google

18-7-2013


In Google Maps is abusievelijk een deel van Makkum onder water gezet. Op de kaart ligt de Sottumerdijk in het IJsselmeer, omringd door water.

In werkelijkheid is dat natuurlijk anders en dat wordt bevestigd door de satellietbeelden op Google Maps. Vergelijkbare fouten zijn ook gemaakt bij Lemmer, terwijl ook Urk, volgens de Googlekaart, voor een deel onder water is gezet. Google heeft nog geen idee wat er is mis gegaan en zegt te werken aan een oplossing.

Bron: Bolswards Nieuwsblad

Bemanningslid Makkumer tallship verdronken bij Zweden

12-7-2013


Een bemanningslid van het tallship Wylde Swan uit Makkum is verdronken in de Baltische Zee.De man uit Rotterdam hielp samen met twee andere bemanningsleden bij de reddingsactie van een ander zeilschip, de Wyvern. Dit schip zonk donderdagochtend voor de Zweedse kust bij het eiland Gotland. De tien bemanningsleden van de Wyvern werden gered.

Drie bemanningsleden van de Wylde Swan wilden de Wyvern vervolgens redden van de ondergang, zo melden Zweedse kranten. Dit lukte niet. Bij de reddingspoging raakten de drie mannen in de problemen.

Twee van hen werden door een helikopter uit het water gered. De derde man werd lange tijd vermist. Later op de dag meldde de Zweedse reddingsbrigade dat hij was overleden. Het slachtoffer zat vast in het tuig van het schip dat zonk.

Bron en foto: Leeuwarder Courant

Op blote voeten naar de bibliotheek! Dat kan in Makkum!

8-7-2013


Heerlijk dat vakantiegevoel, dat vrij zijn, lekker op het strand en in het water, wie geniet daar nou niet van. En op het strand van Makkum is het nog fijner vertoeven, want daar is een strandbibliotheek. Zo vanaf je badlaken een spannende detective, een romantisch boek of een prentenboek voor de kleintjes halen, gratis nog wel! Hoe fijn kan het zijn!

De strandbibliotheek is te vinden op het strand van de Holle Poarte te Makkum vanaf 3 juli t/m 25 augustus.
Elke dag,  zeven dagen in de week, is de strandbibliotheek geopend van 11:00 - 17:00 uur.

Binnen staat een collectie van ruim tweeduizend boeken, kranten en tijdschriften, zowel voor volwassenen als voor de jeugd. Ook zijn er Duitse boeken voor onze Duitse badgasten. Bezoekers lenen zonder pasje een boek en brengen het aan het eind van de dag terug. 

Voor de campinggasten en de bezoekers van het  bungalowpark is er een speciaal zomerabonnement.
Iedere woensdag- en zaterdagmiddag staat er een activiteit voor de jeugd op het programma, georganiseerd door de strandbibliotheekmedewerksters.

Kom ook eens langs. Ervaar hoe leuk het is in de strandbibliotheek; de sfeer van vrije tijd, vakantie en genieten.

Meer informatie
www.strandbibliotheekmakkum.nl

 

Openluchtconcert door muziekvereniging Hallelujah

26-6-2013


Ter gelegenheid van het 120-jarig bestaan van Rinia Fietsen en Kapper Hoeksema te Makkum geeft muziekvereniging Hallelujah op 27 juni een openluchtconcert. Dit muzikale cadeau wordt de beide jubilarissen aangeboden om half 8 ‘s avonds . Omdat beide ondernemingen gevestigd zijn aan de Kerkstraat vindt het concert hier plaats, ter hoogte van bloemenzaak Blomynien.

Ergens in de loop van 2012 kwam het  ter sprake. Durkje  Hoeksema vertelde aan een korpslid van Hallelujah dat haar bedrijf, evenals Rinia Fietsen, in 2013 120 jaar zou bestaan.” Volgens mij bestaat Hallelujah dan ook 120 jaar”, veronderstelde Durkje. Dat bleek net niet te kloppen. Hallelujah bestaat namelijk in 2014 120 jaar. Maar toch, de net-niet-leeftijdsgenoten hielden contact en bleven spelen met de gedachte om hier “iets mee te doen”.

Dat leidde tot het organiseren van een Kerkstraatconcert, zoals u weet de straat waarin beide jubilarissen hun zaak hebben. Na enige bureaucratische inspanningen in vergunningenland is het op 27 juni  zover: Muziekvereniging Hallelujah biedt als bijna 120-jarige een muzikaal cadeau aan aan de 120 jaar bestaande Kapper Hoeksema en Rinia Fietsen. Het cadeau bestaat uit een openluchtconcert van Hallelujah, onder leiding van Nynke Jaarsma. 

Het orkest neemt plaats tegenover Rinia Fietsen, voor bloemenzaak BlomYnien. Het begint om half acht ’s avonds. De eregasten zijn natuurlijk Durkje Hoeksema, Theo Rinia, Yvon de Roode en Timen Rinia. Maar de ( bijna) 120 jarigen hopen dat alle Makkumers dit  honderd procent Makkumer feestje met hen mee komen vieren. Hierbij bent u dan ook van harte uitgenodigd!

Tichelaar neemt porseleinen gordijn Jongerius in productie

26-6-2013


New York, 5 maart 2013 - Voor de Delegates' Lounge van de Verenigde Naties in New York heeft Hella Jongerius een porseleinen gordijn ontworpen. Koninklijke Tichelaar Makkum heeft net de laatste hand gelegd aan dit 'Knots & Beads Curtain'. 

Knots & Beads Curtain 
Knots & Beads Curtain is een zeven meter hoog en veertien meter lang gordijn en bestaat uit meer dan twintigduizend handgemaakte porseleinen parels die volgens de eewenoude methode van Koninklijke Tichelaar Makkum worden gedompeld in een wit glazuur. De parels zijn samen met Jongerius ontwikkeld. De parels zijn in een raster geknoopt, geïnspireerd op historische visnetten uit de Nederlandse maritieme geschiedenis.

Bron: De Architect.nl

Tichelaar richt zich op nieuwe groeimarkt

26-6-2013


Aardewerkfabriek Tichelaar in Makkum staakt de productie van het traditionele sieraardewerk. De vraag naar beschilderd servies is dusdanig verminderd dat de aardewerkfabrikant zich nu op een nieuwe markt gaat richten. 

Het oudste bedrijf in Nederland verlegt de aandacht naar de groeimarkt de 'creatieve professional'; de architect die uitpakt met unieke keramische gevels. 

Op Hemelvaartsdag is de winkel nog één keer open geweest. De voorraad werd tegen grote kortingen te koop aangeboden. Een rij van ruim 200 mensen verzamelden zich toen voor de uitverkoop.

LINDA-hoofdredacteur met Friese roots

26-6-2013


Vlak achter de Afsluitdijk ligt ‘haar' stukje Friesland. Makkum en Piaam, geboortegrond van de heit en mem van Jildou van der Bijl, hoofdredacteur van vrouwenblad de LINDA.

Jildou is vanaf 2008 hoofdredacteur, samen met Linda de Mol, naamgeefster van het tijdschrift. ,,Het is echt ons blad. Waar ik de scherpte zoek, is Linda van het ronde. Zij wil herkenning, ik vernieuwing.'' Als alles loopt zoals het moet, verzint ze weer wat nieuws. Zoals het nieuwsblog, dat in september wordt gelanceerd. Een soort LINDAmagazine.nl met relevante actualiteiten voor vrouwen.

Bron: LC