Uitgelicht:
Advertentie:

Nieuws

Nieuws uit Makkum en omstreken

Windmolens toch verder van Makkumer kust

22-2-2014


Leeuwarden – Uit de Structuurvisie Fryslân Windstreek 2014 blijkt dat het geplande windmolenpark toch twee keer zo ver uit de buurt van de Makkumer kust komt te liggen. De provincie heeft dit op 21 februari 2014 vastgesteld.

Het park wordt een halve slag geturnd waardoor de afstand een stuk groter wordt. De eerste windmolen bij Makkum komt op 6,4 kilometer afstand te liggen. Vanaf april dit jaar komt er een vervolg met de Provinciale Staten.

Meer informatie

 Lees het gehele artikel op de website van het Friesch Dagblad.

Banning herdacht met plaquette bij Makkumer Waag

8-2-2014


Op initiatief van de PvdA-afdeling Súdwest-Fryslân en de Banningvereniging In Makkum vanwege de 125ste geboortjejaar van Willem Banning is zaterdag 8 februari een plaquette onthuld in Makkum ter nagedachtenis aan Willem Banning. Banning was onder meer mede-oprichter van de PvdA.

De plaquette kreeg een mooi plekje voor de Makkumer Waag aan de Markt. Banning werd geboren in 1888 in Makkum. De PvdA-afdeling Súdwest-Fryslân en de Banningvereniging hebben het initiatief genomen voor de plaquette, na de herdenking van zijn 125ste geboortejaar.

Foto: LC

Makkum ontvangt plaquette voor Willem Banning

30-1-2014


Makkum ontvangt een plaquette ter ere van de herdenking van het 125-ste geboortejaar van 'rode dominee' Willem Banning. De plaquette wordt op 8 februari onthuld. 

Geboren Makkumer Banning was mede-oprichter van de PvdA en werd gezien als een zeer belangrijk intellectueel persoon. De PvdA in Súdwest-Fryslân en de Vereniging voor Zingeving en Democratie zorgden voor de uitvoering van het uitreiken van de plaquette.

Foto: LC.nl
Willem Banning ontvangt een onderscheiding van Willem Drees.

't Pareltje in Makkum ondernemer van het jaar

23-1-2014


Mode- en Cadeauboutique ’t Pareltje in Makkum is verkozen tot ondernemer van het jaar door de vereniging van bedrijven en de ondernemersvereniging van Makkum.

’t Pareltje voldeed volledig aan de gestelde criteria, deze waren:

 

Sociale betrokkenheid

Naast een begrip in het Makkumer dorpsleven, is ’t Pareltje ook verkoper van het Keniaanse Kazuri. Hiermee steunt u als klant de minder bedeelden van de Keniaanse samenleving.

 

Servicegerichtheid

U kent ons als klantgericht en persoonlijk. Wij streven ernaar om voor iedereen advies op maat te leveren; service is voor ons een vanzelfsprekendheid.

 

PR & marketing

De beste reclame is mond-tot-mondreclame; een van de redenen dat ’t Pareltje al meer dan 25 jaar een begrip is in Makkum. Daarnaast houden wij u van tijd tot tijd op de hoogte via advertenties in plaatselijke verenigingsbladen en onze malingen.

 

Duurzaamheid

Sinds onze laatste verbouwing voldoet alle verlichting en klimaatbeheersing aan de meest recente milieueisen. ’t Pareltje is zuinig met energie. Nu én op de lange termijn.

 

Met veel optimisme en vertrouwen in de toekomst hoop ik u dit jaar te mogen ontmoeten.

Marijke Hollander

Jacht Olympia voor refit in Makkum

14-1-2014


Het bijna 26 meter tellende lange jacht de Olympia is onlangs aangekomen bij Feadship in Makkum voor een refit. Na de refit wordt het jacht in oude glorie hersteld en neemt het jacht haar oospronkelijke naam Monara weer aan.

Olympia werd in 1969 gebouwd bij de Feadship werf in Aalsmeer. In 2011 onderging het zusterschip Sultana al een refit in Makkum. Qua refits wordt er de komende periode nog een jacht in Makkum verwacht. Dit project zal uitgevoerd worden door leerlingen van het eigen BedrijfsOpleidingsCentrum.

Bron: De Weekkrant.nl
Foto: Superyachttimes.com

Kazemattenmuseum bij Minister van Defensie

27-12-2013


In april van dit jaar werd in het Kazemattenmuseum het boek “Kazematten op de Afsluitdijk” van auteur / historicus John Verbeek ten doop gehouden. De eerste oplage raakte in korte tijd uitverkocht en onlangs verscheen reeds een tweede oplage.

De schrijver het eerste exemplaar overhandigde het eerste boek uit de nieuwe oplage aan Minister van Defensie, mevrouw Janine Hennis-Plasschaert. Van de Stichting Kornwerderzand waren voorzitter Ruurd Gaastra, penningmeester Piet van Asperen en PR-man Henk Cieraad hierbij aanwezig.

Minister Hennis-Plasschaert sprak haar waardering uit over het feit, dat met 70 vrijwilligers een dergelijk museum in stand- en voor het publiek toegankelijk kan blijven. Het museum sluit een bijzonder jaar af met 12.566 bezoekers en een succesvol Nationaal Museumweekend. In 2013 werd de 10.000-ste bezoeker verwelkomd in het museum.

Op dit moment wordt er gewerkt aan een herindeling. De oplevering staat gepland op 17 april 2015. In dit jaar bestaat het museum precies 30 jaar.

Nieuws Makkum: Tallship races 2014

15-12-2013


Wij zijn Daniëlle, Karin, Denise en Johannes en wij hebben het doel mee te varen met de tall ship races die in 2014 in Harlingen beginnen. We willen graag met tallship Thalassa mee varen. Daarom hebben we diverse acties bedacht om de reis te bekostigen.

En misschien wilt u deze trainees ook wel steunen, dat kan! Koop van die lekkere producten en breng ons dichter bij ons doel.

Misschien wilt u voor uw bedrijf gevulde koeken of een gevulde smikkeltas kopen dan kunt u contact opnemen met ons.

Wfvh48@gmail.com.


Zeesteeg dames worden 9e in Muiden

6-11-2013


De meiden en stuurman maakten zich vrijdag 2 november weer op voor hun allerlaatste race in de Zeesteeg ‘Muiden-Pampus-Muiden’. Op zaterdag 9 november wordt getoond wat de Zeesteeg waard is, met een pracht seizoen achter de rug met mooie prestaties wordt dit jaar extra goed afgesloten.

MPM (Muiden-Pampus-Muiden) is de laatste race op de sloeproeikalender waar er 7,4 kilometer moet worden gesprint en om het eiland ‘Pampus’ heen geroeid worden. Volgend jaar wordt er verder gegaan met het nieuwe avontuur in de Pulp Fiction. Dit jaar wordt er terug gekeken op een prachtig jaar met mooie prestaties. In totaal zijn er drie bekers binnen gesleept, iets om trots op te zijn!

Lees meer in het uitgebreide verslag

Krystwilledei verandert in ‘Verrassend veelzijdig Statum Winterfair’

20-10-2013


De Krystwilledeicommissie van de Ondernemers Vereniging Makkum (O.V.M.) besloot de veertiende Krystwilledei dit jaar anders in te vullen. De nieuwe naam wordt Statum Winterfair. De fair wordt op 7 december georganiseerd van 16:00 - 20:00 uur.

Wegens weinig belangstelling in kerstartikelen wordt de Statum Winterfair nu eerder in de decembermaand gehouden en staat het meer in het teken van de winter dan van Kerstmis. Een veelzijdig programma wordt hierbij mede mogelijk gemaakt door Tourist Info Makkum.

Bekende dingen als het ‘Culinaire Plein’ met verschillende proeverijen, de traditionele visbakkers, Stichting Ald Makkum, muziek en de marktkramen zijn er nog steeds te vinden. Met behulp van Tourist Info Makkum breidt de commissie het programma uit met een vijftal charterschepen die aan de Noordsteiger of aan de Voorstraat liggen. Voor de kinderen komt er een verhalenverteller, geven leerlingen van een circusschool een acrobatiekvoorstelling, laat een goochelaar spannende trucs zien en is de Vogelwacht Makkum aanwezig. Alle voorstellingen zijn gratis toegankelijk. Daarnaast is het de bedoeling een Serious Request-plein te organiseren, in samenwerking met de Makkumer basisscholen. De opbrengst wordt door de scholen naar het Glazen Huis van 3FM in Leeuwarden gebracht. De dag wordt traditiegetrouw afgesloten met vuurwerk, dat vanaf de Noordsteiger en het Achterdijkje goed zal te zien zijn.

Tourist Info Makkum ontving een gemeentelijke subsidie; deze was nodig om het event mogelijk te maken. Om de activiteiten op de boten verder te bekostigen, wordt er gezocht naar bedrijven die een voorstelling op één van de schepen willen sponsoren. Daarnaast zal O.V.M. de bekende kleurplaat in de Makkumer Belboei plaatsen. Bedrijven kunnen tegen betaling hun naam op die kleurplaat laten vermelden, meer informatie hierover volgt nog. Op die manieren kunnen we gezamenlijk zorgen voor een verrassende en veelzijdige winterfair voor Makkumers en omwonenden.

Meer informatie
Statum Winterfair-commissie

Marlies Koornstra
Kerkstraat 6 - Makkum - Tel: 06 55570456 - E-mail: driesenlies@ziggo.nl

Greetje Twijnstra
Slotmakerstraat 5 - Makkum - Tel: 0515 231243 - E-mail: greetjetwijnstra@live.nl

Hennie de Vries
Plein 10 - Makkum - Tel: 0515 – 232 921 / 06 51507937 - E-mail: henniefanricht@makkum.nl

Theo Adema
De Voorn 16 - Makkum - Tel: 0515 231401 / 06 53542243 - E-mail: adema.horeca@makkum.nl

Arnold Walinga
Voorstraat 13 - Makkum, Tel. 0515 233664 (w) / 0515 233591 (pr), E-mail: info@tipmakkum.nl

Geïnteresseerd in een stand of kraam?
Het huren van één marktkraam kost 30,00 euro. Neemt u uw eigen kraam mee, dan kost een plek 5,00 euro.

Neem voor meer informatie contact op met de marktmeester:
Janny Zeeman, De Greide 5, 8757 JPGaast - Tel. 0515 - 54 34 60 / 06 - 123 027 95
E-mail: janny.zeeman@ziggo.nl

Tichelaar nu oudste familiebedrijf van Nederland

8-10-2013


Koninklijke Tichelaar uit Makkum is het nieuwe oudste familiebedrijf van Nederland. De steenfabriek neemt het stokje over van touwfabriek G. van der Lee uit Oudewater, die dit jaar verkocht is.

Koninklijke Tichelaar Makkum bestaat al sinds 1640, zo blijkt maandag uit onderzoek van Nyenrode en Baker Tilly Berk. “Al sinds 1572 is het aantoonbaar dat er in Makkum een steenfabriek staat. De familie Tichelaar is vanaf 1640 actief betrokken bij het bedrijf en kwalificeert vanaf die tijd dus als familiebedrijf. De huidige directeur Jan Tichelaar is de 12e generatie”, aldus hoogleraar familiebedrijven en bedrijfsoverdracht Roberto Flören.

Touwfabriek G. van der Leewerd in april overgenomen door Hendrik Veder Group. De nieuwe eigenaar moet de toekomst van de fabriek veilig stellen. G. van de Lee stamt uit de 16e eeuw.

Bron
Nu.nl