Uitgelicht:
Advertentie:

Nieuws

Nieuws uit Makkum en omstreken

World Egg Throwing Championships in voorbereiding op Open NK Eiwerpen

27-6-2014


Aankomend weekend worden de World Egg Throwing Championships in Swaton gehouden. De vijf disciplines van het eigooien worden opengesteld voor iedereen op deze dag.

Voor het eerst zal een team van Hykeham Sailability, onder de aanvoerder van Chris Johnson, de openingswedstrijd Team England vormen ter voorbereiding van hun reis een week later aan de Nederlandse Kampioenschappen in Makkum.

Meer informatie:
Lees het gehele artikel op Sleafordstandard.co.uk 

Vakantiegangers, dagjesmensen en Makkumers, op blote voeten naar de bieb!

18-6-2014


Zee en strand hebben een bewezen ontspannende werking, net als lezen. Lezen staat zelfs op nummer één van de methodes om te ontspannen. Wat te denken van de combinatie strand en een goed boek? In Makkum kan iedereen, jong en oud, dit ervaren! Want in de maanden juli en augustus is de strandbibliotheek op het Makkumer strand weer iedere dag open. Een spannende detective, een tijdschrift of een prentenboek, het is er allemaal en het is gratis. En wie het wat luxer wil, die huurt er een strandstoel bij!

De strandbibliotheek is dit jaar open van zaterdag 5 juli tot en met zaterdag 30 augustus, iedere dag van 11.00 tot 17.00 uur. Om een boek te lenen bij de strandbibliotheek hoeft men niet lid te zijn van de bibliotheek. Het boek wordt immers aan het einde van de dag weer teruggebracht naar de strandbieb.

Voor vakantiegangers die langer in Makkum verblijven zijn er speciale zomerabonnementen. Voor € 5,- of € 7,50 leent men een zomer lang maximaal drie of vijf boeken per keer, zo vaak als men wil. Ook een boek plus stoel behoort tot de mogelijkheden, ook handig bij een onverwacht strandbezoek. Iedere woensdag en zaterdag wordt er een leuke activiteit georganiseerd. Nu alleen nog maar hopen op veel mooi strandweer!

Meer informatie:

Bibliothekenmarenfean.nl

Kazemattenmuseum genomineerd voor Grote Gift actie van 3M Fonds

28-5-2014


De Stichting 3M Fonds organiseert sinds enkele jaren de Grote Gift actie. Organisaties op sociaal, educatief en milieugebied kunnen daarmee financieel worden ondersteund om concrete projecten te realiseren.

In de categorie Milieu & Maatschappij is het Kazemattenmuseum dit jaar genomineerd. Mededingers zijn onder meer de Zeehondencrèche Pieterburen, het Haags Dierencentrum en de Sophia Vereeniging.

De bedoeling van de actie is om zoveel mogelijk stemmen via internet te vergaren in de periode tot en met 31 oktober. De organisaties met de meeste stemmen dringen door tot de finale waarin zij zichzelf mogen presenteren. In totaal twee Nederlandse en twee Belgische organisaties mogen 50.000 euro verdelen. Eerdere winnaars zijn de Belgische ALS Liga en de Nederlandse Brandwonden Stichting.

Stemmen?
De link naar de stempagina van het 3M fonds staat op de Facebookpagina van het Kazemattenmuseum, www.facebook.com/Kazemattenmuseum. Het Kazemattenmuseum wil het geld gaan gebruiken voor ambitieuze herinrichtingsplannen.

HT Race 30 mei van start

28-5-2014


De 40e Harlingen-Terschelling (HT) Sloepenrace gaat op vrijdag 30 mei van start. Vorig jaar was Team Twirre super getraind, helaas ging de race toen vanwege harde wind niet door. Dit jaar zit het er echter veel gunstiger uit.

Om 11:30 uur vaart het roeiteam Twirre de Harlinger haven uit, een uur nadat de eerste sloepen met nog tegenstroom zijn vertrokken. Voor de Twirre start de Pulp Fiction om 11:20 uur. Beide teams verblijven het weekend aan boord van de tjalk Confiance. Omrop Fryslân zal ook aan boord van de twee sloepen komen, de Pulp Fiction en de Twirre komen daardoor uitgebreid in het nieuws. Er volgt een radioverslag en ’s avonds in de sportuitzending (Boppeslach) wordt een item over de belevenissen gemaakt.

De start van de race vindt plaats vanuit de Willemshaven/KNRM station.

Friese bibliotheken organiseren voorlees- en fotosessies

28-5-2014


Wie wil er nou niet met Tomke op de foto? De fotoactie met Tomke vindt plaats in het kader van de Fryske Foarlêswike van 2 t/m 9 juni. In deze week wordt er op ongeveer 400 locaties (met in totaal 650 groepen) in de hele provincie voorgelezen uit het nieuwe Tomke-boekje.
Het voorlezen vindt plaats in peuterspeelzalen, kinderdagverblijven en bij gastouders. Zo’n 500 vrijwilligers werken hieraan mee en lezen de kinderen voor. Na afloop krijgen alle kinderen een gratis exemplaar van het nieuwe Tomke-boekje mee naar huis.
In de Bibliotheek van Makkum wordt voorgelezen op 2 juni om 16.00 uur. Daarnaast heeft de Bibliotheek ‘Mei Tomke op de foto’ georganiseerd. Een levensgrote Tomke brengt een bezoek aan de Bibliotheek en kinderen kunnen met hem op de foto.
Meer informatie:

Webcam Makkum actief

23-5-2014


De eerste Makkumer webcam is actief! De webcam van Makkum.nl, de website voor en door het Friese dorp Makkum aan het IJsselmeer, staat gericht op het pittoreske centrum van Makkum.

Met de lancering van de webcam kunnen belangstellenden het centrum van Makkum centrum tot in details meebeleven. De webcam laat alle toppen van de typische Makkumer huizen en monumentale gebouwen zien. Bij helder weer kan straks zelfs tot diep aan het IJsselmeer de scheepvaart worden gevolgd, die de Makkumer haven binnenloopt. Bij activiteiten is goed te zien hoe druk het in het centrum is.

NB! Helaas is de webcam momenteel offline. Er wordt gewerkt aan een oplossing.

 

Kazemattenkanon verdwijnt uit het Kazemattenmuseum

21-5-2014


Het Kazemattenmuseum op Kornwerderzand raakt op maandag 26 mei het originele kazemattenkanon kwijt. Medewerkers van het Nationaal Militair Museum zullen op deze dag het kanon ophalen en in onderdelen overbrengen naar Soesterberg.

Dit kanon, getoond in zijn originele opstelling in de Kanon Kazemat is via een bruikleenovereenkomst beschikbaar gesteld aan het Kazemattenmuseum. Het kanon met een gewicht van 260 kilo is echter eigendom van het Nationaal Militair Museum. Dit museum opent eind 2014 na een ingrijpende verbouwing/nieuwbouw haar deuren op Vliegbasis Soesterberg. Door de verbouwing ontstaat daar meer tentoonstellingsoppervlakte. Dat is mede de oorzaak van het opzeggen van de bruikleenovereenkomst met het Kazemattenmuseum.

Het zeldzame stuk geschut is Nederlands fabrikaat en gemaakt in een beperkte oplage. Het Kazemattenmuseum gaat er van uit dat dit het enige nog complete exemplaar is. Het staartgeschut van een Amerikaanse B 17 bommenwerper wordt in de tussentijd hoogstwaarschijnlijk toegevoegd aan de collectie van het Kazemattenmuseum. In overleg met het Nationaal Militair Museum zal nog verder gezocht worden naar een vervanger voor het kazemattenkanon.

Op zaterdag 24 mei kan het publiek het kanon voor het laatst zien.

Indrukwekkende dodenherdenking in Kazemattenmuseum

2-5-2014


Op zondag 4 mei vindt de jaarlijkse dodenherdenking plaats in het Kazemattenmuseum op Kornwerderzand. Op het middenterrein zullen bij de drie monumenten diverse kransen worden gelegd. Na de kranslegging is er gelegenheid om bloemen te leggen.

De herdenkingsplechtigheid begint om 18:00 uur en wordt gehouden in samenwerking met het 44e Pantserinfanteriebataljon uit Havelte, ondersteund door tamboer en pijpers van het korps Mariniers.

Aansluitend op de herdenking te Kornwerderzand zullen in Makkum de gevallenen worden herdacht in een stille tocht en een herdenkingsbijeenkomst. Deelnemers voor de stille tocht worden om 19:00 uur verwacht op de Ds. L. Touwenlaan te Makkum (ter hoogte van de St. Martinusschool).

Meer informatie:
www.kazemattenmuseum.nl

Broedende Turkse tortel in Makkum gespot

30-4-2014


Halverwege april is een broedende turkse tortel in een monumentaal pand in Makkum ontdekt. Hoewel alle vogels in mei hun ei leggen heeft deze duif alvast een warm beschut plekje gevonden om op haar eieren te broeden.

Een duif broedt zestien tot twintig dagen. De meeste duivensoorten hebben per legsel maar twee eieren. Als de jongen geboren worden zijn ze blind en bedekt met dun geel dons. Na drie à zes dagen gaan de oogjes van de jongen open en na elf dagen krijgen de jongen veren. Na 25 dagen kan het jong vliegen.

De Turkse tortel komt voornamelijk in Noordwest-Europa voor.

Dodenherdenking in Makkum

28-4-2014


Op zondag 4 mei worden de gevallenen herdacht van de Tweede Wereldoorlog, van oorlogssituaties en internationale vredesoperaties.

Vanaf 19:00 uur formeert de stoet zich op de Ds. L. Touwenlaan bij de Sint Martinusschool. Er worden kransen en bloemen gelegd bij het monument aan de Buren en bij de graven van het verzet en van de RAF op het kerkhof. Op het hof wordt een korte toespraak gehouden. Vanzelfsprekend zullen we om 20:00 uur twee minuten stilte in acht nemen. Na afloop vertrekt de stoet weer van het hof, over dezelfde route terug.

Op het kerkhof zal een toespraak worden gehouden door dhr. W Sinnema, Wethouder van de gemeente Súdwest-Fryslân. In de plechtigheid zal ook het thema naar voren komen dat het landelijke 4 en 5 mei comité heeft vastgesteld: “Wederkerigheid”.

Het Comité Dodenherdenking nodigt jong en oud uit deel te nemen aan de stille tocht en de bijeenkomst buiten op het kerkhof, op zaterdag 4 mei vanaf 19:00 uur. Voorafgaand aan Makkum is de dodenherdenking bij de monumenten te Kornwerderzand. Deze wordt om 18:00 uur gehouden bij het monument nabij het Kazemattenmuseum. Een ieder kan de vlag halfstok hangen van 18:00 uur tot 21:00 uur.

Meer informatie:
U kunt altijd terecht op de Facebookpagina van het comité. Hier leest u bijvoorbeeld meer over de herdenkingen van 7 april en 18 april: Makkumer bevrijdingsdag.

facebook.com/herdenkingmakkum