Uitgelicht:
Advertentie:

Nieuws

Nieuws uit Makkum en omstreken

NUT-cursus: Het geheim van bakker Kluft onthuld

5-11-2014


De laatste tijd heeft Ferry Kluft een aantal keren over zijn vak geschreven in de Belboei. Nu is er de gelegenheid om in deze cursus met Ferry zelf aan de slag te gaan. Hij gaat een stukje van zijn kennis en kunde aan ons overdragen in een bak-middag/avond. Of misschien moeten we zeggen: een masterclass!

We gaan croissants maken zoals het écht hoort, een quiche, vlechtbroodjes en kleine kerst-stolletjes. Ook krijgen we uitleg over zijn specialiteit: het desem-procedé. Tussendoor krijgen we een kop soep en een broodje.

De cursus wordt 2x aangeboden. Je kunt kiezen uit: ma 17 of di 25 nov 2014.
Tijd: 16.00- 20.00 uur. 
Locatie: De bakkerij, Kerkstraat 31 Makkum.
Kosten: NUT-leden € 10,- niet-leden € 12,50

Opgeven
www.nutmakkum.nl

IJsselmeerminnen tweede van sloeproeiend Nederland

4-11-2014


1 november Muiden-Pampus-Muiden ~ Muiden

De 23e editie van Muiden-Pampus-Muiden vond plaats in het weekend van 1 november. De race waarbij op zaterdag twee keer de afstand van 7,4 km geroeid wordt. Voor ons dé race waar het kampioenschap wordt beslist: worden wij Nederlands Kampioen of is de Beluga uit Sneek toch net iets beter?!

Lees verder [pdf] >>

Team Twirre veertiende in Muiden

3-11-2014


Afgelopen zaterdag hebben we twee races geroeid tijdens de slotwedstrijd van het seizoen 2014. MPM voert de roeiers vanuit Muiden rond het forteiland Pampus weer naar Muiden en dat is precies 4 zeemijl oftewel 7,408 km. In totaal deden er meer dan 120 sloepen mee aan de race waarbij er ook nog eens 20 gigs aan de start verschenen.

Lees meer [pdf] >>

Helikopterjacht opgeleverd door K&M Yachtbuilders Makkum

25-10-2014


K&M Yachtbuilders realiseerde onlangs een jacht in Makkum met een nogal vreemde bijnaam... 'Helikopterjacht' was de naam die de eigenaar het jacht toekende.

Vanwege nog een andere hobby van de opdrachtgever (helikopterpiloot) is er een vliegtuigstoel geïnstalleerd achter het stuurwiel van de nieuw opgeleverde boot. Zelfs de metertjes in het dashboard zijn op detail uitgewerkt met waarschuwingslampjes en gerelateerde metertjes.

Foto: K&M Yachtbuilders Makkum

Meer informatie:
K&M Yachtbuilders
www.kmy.nl

Bakker Kluft en Slagerij Neidhöfer werken samen aan super-de-luxe tosti

21-10-2014


Ambachten uit Makkum, oktober 2014 - Een slager, een bakker, een meesterlijke Croque Monsieur... Bereid met brood van Bakker Kluft en ham van Slagerij Neidhöfer. Hoe dat afloopt zie je hier, in de eerste video uit de reeks Ambachten uit Makkum.

Alle video's worden ook geplaatst op de pagina: Makkum.nl/video


Deze video is mede mogelijk gemaakt door:
Slagerij Neidhöfer en Bakker Kluft beide uit Makkum.
Regie: Klaas Elzinga en Maarten ten Rouwelaar.
Videomontage: Maarten ten Rouwelaar.

Zie ook: Veel nieuwe zaken op Makkum.nl

Kazemattenmuseum krijgt originele demontabele versperringspaal aangeboden

15-10-2014


Op woensdag 15 oktober heeft het Kazemattenmuseum een originele demontabele versperringspaal aangeboden gekregen door het Geniemuseum uit Vught.

Ongeveer 800 meter oostelijk van de brug op Kornwerderzand liep een dubbele tankversperring dwars over de Afsluitdijk van de Waddenzeekant tot aan de oevers van het IJsselmeer. De versperringspalen waren in beton gegoten, behalve het deel waar de weg liep. In het wegdek zaten vierkante stalen kokers die met een deksel afgesloten waren. Om de versperring te sluiten werden de deksels verwijderd en liet men de demontabele palen in de kokers zakken. Dmv een trekkabel kon het blokkeringsmechaniek geneutraliseerd worden en konden de palen weer uit de kokers getrokken worden. Dit gebeurde alleen maar bij oefeningen.

Een groep van 13 man had ongeveer een uur nodig om een enkele versperring te sluiten. Bij daadwerkelijk gebruik werd de trekkabel doorgeknipt zodat de paal enkel met een snijbrander of springstof verwijderd kon worden. Het Kazemattenmuseum krijgt nu dus een originele paal aangeboden die in het wegdek geplaatst kan worden.
De aanbieding heeft op woensdag 15 oktober omstreeks 10:30 plaatsgevonden in het Kazemattenmuseum.

Team Twirre in Bynt van Omrop Fryslan

15-10-2014


Tijdens de Slag om Makkum van 27 september is Team Twirre van Roeivereniging Makkum gevolgd door Omrop Fryslan. Zij werden benaderd om het clubgevoel van diverse sportverenigingen uit Friesland vast te leggen.

Bekijk de video vanaf 12:16.

Nacht van de Nacht op 25 oktober

8-10-2014


Cornwerd - Altijd al eens sterren willen kijken bij je in de buurt. Dat kan nu! In samenwerking met de Volkssterrenwacht Burgum organiseren de molenaars van de Cornwerdermolen en sterrenkijk avond in het kader van de “Nacht van de nacht” op 25 oktober.

Tijdens een vaartocht vanaf de Turfmarkt in Makkum maakt u een bijzondere vaartocht via de Sylroede, Molkfeart en Koarnwerterfeart naar de Cornwerdermolen. It Preamke vaart bijzonder stil,zodat u volop kunt genieten van de donkere natuur en kunt luisteren naar de verhalen verteller.

Ondertussen aangekomen bij de molen wordt u hartelijk ontvangen door de molenaars en de vrijwilligers van de Volksterrenwacht Burgum.

Laat het donker donker en ontdek hoe mooi de nacht is tijdens de Nacht van de Nacht. De Nacht van de Nacht is een jaarlijks evenement georganiseerd door Natuur- en Milieufederaties. Dit jaar wordt de Nacht van de Nacht voor de 10e keer georganiseerd op zaterdag 25 oktober 2014.

U dient zich vooraf wel telefonisch op te geven via Stichting It Preamke Tel: 0515 - 232222

Volwassenen €10,- p.p.
Kinderen t/m 12 jaar €8,- p.p.

NB: Prijzen zijn incl. vaartocht, verhalenverteller, koffie/thee/frisdrank en koek.

Veel nieuwe zaken op Makkum.nl

1-10-2014


Elke week wordt u in de advertentie van Makkum.nl op de voorzijde van de Makkumer Belboei attent gemaakt op wat er op dat moment speelt op de site. De ene keer wordt gewezen op de mogelijkheid om uw eigen Makkum.nl mailadres te krijgen. Een andere keer wordt u opgeroepen om de column Spliertjes te lezen. Deze rubriek wordt elke maand aangevuld met een nieuwe column waarin de schrijfster haar kijk op Makkumer zaken geeft. Maar Makkum.nl is natuurlijk ook de site waarop Makkumer bedrijven zich kunnen presenteren.

De afgelopen maanden is er veel aandacht geschonken aan de acquisitie en dat heeft zijn vruchten afgeworpen. De bedrijven die recent op de site zijn gaan adverteren zijn Slagerij Neidhöfer, Xero Performance, KM Yachtservices, de Eerlijkheid, Autobedrijf Kamstra, Alpha Sail Makkum, Body Balance Anneloes, JF Creatief en van der Meulen voor Verf en Behang. Bent u benieuwd hoe deze bedrijven zich presenteren op Makkum.nl? Neem dan een kijkje op de site. Naast deze nieuwelingen staan er ook vele andere Makkumer bedrijven op die al langere tijd adverteren.

Voor verenigingen, stichtingen en andere partijen die dingen organiseren in Makkum heeft de site ook een belangrijke rubriek, namelijk de Makkumer agenda. Vaak zijn dergelijke organisatoren veel tijd kwijt om uit te vinden of op een bepaalde dag al iets gepland is in Makkum. Al die uitzoekerij zou een stuk minder worden als iedereen gebruik zou maken van de agenda op Makkum.nl. Evenementen en activiteiten die u op de site aanmeldt worden gratis in de agenda vermeld. Sommigen hebben hun weg al gevonden naar deze agenda, maar hoe meer mensen er activiteiten op vermelden hoe vollediger en bruikbaarder deze wordt. Van harte aanbevolen dus! Behalve voor uw collega-organisatoren natuurlijk ook een prima manier om uw evenement onder de aandacht van mogelijke bezoekers te krijgen.

Klaas Elzinga van Makkum.nl is altijd bezig om leuke nieuwe items op zijn site te plaatsen. Onlangs berichtten we u over de webcam die op de Markt gericht staat en waarvan de beelden op Makkum.nl te zien zijn. Inmiddels is Elzinga begonnen aan een nieuw project. Geïnspireerd door het kookprogramma 24Kitchen besloot hij een kookfilmpje voor Makkum.nl te gaan maken. Hij onderzocht welke Makkumer ondernemers hiervoor geschikt zouden kunnen zijn en kwam uit bij Ferry Kluft en Slagerij Neidhöfer. Op zaterdag 4 oktober worden de eerste opnames gemaakt. Maarten ten Rouwelaar, voorheen werkzaam bij Omrop Fryslân, heeft toegezegd te komen filmen en ook het montagewerk voor zijn rekening te nemen. We mogen verklappen wat Ferry Kluft gaat maken. Dat zal een Croque Monsieur zijn. In gewoon Nederlands: een luxe tosti. Uiteraard bereid met brood van Kluft en ham van Neidhöfer.

Op dit moment is nog niet bekend vanaf welke datum deze speciale Makkumer 24 Kitchen op Makkum.nl te zien zal zijn. Maar hou de wekelijkse mededeling in de advertentie voorop uw Makkumer Belboei in de gaten. Klaas Elzinga heeft ons namelijk toegezegd hierin aan te kondigen wanneer het filmpje draait op de site.

Update 21 oktober 2014: De video is inmiddels te bekijken op Makkum.nl/video

Team Twirre derde tijdens Slag om Makkum

29-9-2014


Team Twirre heeft op zaterdag 27 september met 6 roeiers (een novum) een geweldige Slag om Makkum geroeid. Prachtig weer zorgde voor uitstekende omstandigheden.

Het IJsselmeer is met 6 man goed te doen, maar dan moet de golfhoogte enigszins binnen de perken blijven. We bleven de meeste 8 riemers gewoon voor en de inhaalacties zorgden voor verbaasde blikken.
Nog niet eerder had de Twirre met 6 een wedstrijd geroeid. De uitslag leverde overall een derde plek op met een vermogen van 88 watt waardoor er bijzonder tevreden werd teruggekeken op deze race.