Uitgelicht:
Advertentie:

Nieuws

Nieuws uit Makkum en omstreken

Steegjesfair in Makkum trekt duizenden bezoekers

3-3-2015


De Steegjesfair van Makkum op 28 februari was een groot succes. De hoge opkomst was vooral te danken aan de organisatie en alle bewoners van Makkum die hun stegen beschikbaar stelden. Tijdens dit bijzondere evenement konden bezoekers een wandeling maken door donkere stegen en gloppen, net als vroeger. De fair trok maar liefst enkele duizenden bezoekers. In de avonduren zorgden waxinelichtjes in glaasjes voor een betoverende sfeer. De organisatie wil in 2017 de volgende editie houden.

Bekijk ook de Facebookpagina van de Steegjesfair.

Kazemattenmuseum heeft goed jaar achter de rug

28-1-2015


2014 Is door het Kazemattenmuseum afgesloten als een succesvol jaar. Na 2007 heeft het Kazemattenmuseum niet eerder zulke hoge bezoekersaantallen gehaald. Sinds het begin van de eenentwintigste eeuw is 2014 het tweede meest succesvolle jaar. Alleen in 2007 werden 84 bezoekers meer geregistreerd.

Lees meer in het persbericht [pdf].

Makkumer Steegjesfair op 28 februari

17-1-2015


© Makkumer Belboei

Makkum - Op zaterdag 28 februari is het zover: dan wordt de tweede Steegjesfair gehouden. “Deze steegjesfair is geïnspireerd op de historie van Makkum, toen arbeiders in 1-kamerwoninkjes woonden in donkere stegen en gloppen. In Makkum zijn nog veel van deze steegjes te vinden. Een wandeling erdoor biedt een geheel andere blik op de Vlecke met zijn grachten en rijke koopmanshuizen”, aldus de organisatie.

“Wij organiseren deze steegjesfair om inwoners en gasten eens met een andere bril naar Makkum te laten kijken”. De steegjesfair is veel meer dan een wandeling door de steegjes van Makkum. Want in de stegen, hokken en tuinen die langs de route liggen duiken onverwachte bewoners op, komen verhalen en ambachten van vroeger tot leven en kun je ongegeneerd nieuwsgierig bekijken wat op normale dagen aan het oog onttrokken blijft…

Makkum bewaart goede herinneringen aan de eerste Steegjesfair en de voorpret voor de tweede Steegjesfair is al volop bezig. De organisatie heeft de eerste vergaderingen achter de rug en naar nu al duidelijk is, zijn vele inwoners van het Makkumer centrum bereid hun garages, tuinen en woningen beschikbaar te stellen. Daarin zal een groot en divers aanbod van activiteiten te zien zijn.

Wilt u ook een bijdrage leveren door bepaalde koopwaar aan te bieden, demonstraties te geven of op te treden met uw koor of als (straat)muzikant? Neem dan via de mail (steegjesfair@makkum.nl) contact op met de organisatie. Met name muzikale bijdrages worden nog gezocht!

Ongetwijfeld zullen er de komende weken nog prachtige plannen gesmeed en ten uitvoer gebracht worden in inderhaast opgeruimde garages, hokjes en hoekjes. Een aantal activiteiten langs de route liggen nu al vast. Maaike Poog exposeert haar realistische schilderijen en geeft een demonstratie glasgraveren. Momenteel exposeert ze haar schilderijen in het Hilton hotel in Parijs en in de afgelopen herfst heeft ze geëxposeerd in het Hilton hotel in Stockholm. Exposities in Straatsburg en Kopenhagen staan nog op de planning.

Sietse Bouma stelt voor de tweede keer de schuren open van wijlen Ferdi Bouma voor een grootse schuurverkoop. En dokter Steenhuizen zal nog eenmaal spreekuur houden in zijn voormalige praktijk aan de Tuinstraat. Griepprikken heeft dokter Steenhuizen niet meer in de aanbieding maar mooie, sterke, echte Mákkumer verhalen des te meer. Zouden ze vergezeld worden van het Beerenburgje dat we als echte Makkumers zo missen bij het moderne huisartsenbezoek in het Gezondheids-centrum? Niemand die het weet…. De komende weken wordt u in de Makkumer Belboei en via Facebook op de hoogte gehouden van de laatste ontwikkelingen. De gehele route zal sfeervol verlicht worden met behulp van waxinelichtjessponsor Jumbo.

De organisatie roept alle inwoners van Makkum op glazen potjes van jam of groente op te sparen en na het losweken van eventuele etiketten in te leveren bij Speelsgoed, slagerij Neidhöfer of de bibliotheek, zodat er voor elk waxinelichtje een waxinelichthouder is! De Steegjesfair is op zaterdag 28 februari van 16:00-21:00 uur in het centrum van Makkum. De routekaart is verkrijgbaar op het Plein, van waaruit u zelf uw route kunt bepalen.

Kijk voor meer info op hwww.facebook.com/steegjesfair

Midwintermalen Cornwerdermolen

16-1-2015


Cornwerd – Zaterdagavond 24 januari 2015 is de Cornwerdermolen geopend van 18.00 - 23.00 uur voor het Midwintermalen. De maalploeg van de Cornwerdermolen verzorgt in en om de sfeervol verlichte molen een gezellige avond met glühwein, warme chocolademelk en heerlijke oliebollen die ter plaatse tegen een kleine bijdrage voor u worden gebakken.

Bij voldoende wind is de molen in bedrijf en kunt u een kijkje in de molen nemen om de sfeer van vroeger proeven. Tevens wordt er doorlopend een DVD getoond over verschillende type molens in Nederland. De Cornwerdermolen staat in de schijnwerpers. De Cornwerdermolen is door middel van bewegwijzering prima te vinden. Entree is gratis.

Makkumer Energie Maatschappij start met windpark in de sluis van Makkum

1-1-2015


Het is geen onbekend verschijnsel dat het begin van het nieuwe jaar in ons dorpje gepaard gaat met een leuke verrassing. Wie had kunnen bevroeden dat een nog onbekende speler op de energiemarkt zich al direct op 1 januari zou manifesteren?

De initiatiefnemer, de Makkumer Energie Maatschappij heeft het volgende persbericht doen uitgaan:

“Let op! Makkum heeft na een zwaar bevochten discussie een definitieve plek gevonden voor de plaatsing van windmolens. Op 1 januari kunt u de start van dit roemruchte project bezichtigen in de sluis van Makkum. In Makkum is hiermee als eerste plaats in Nederland een historisch akkoord bereikt over het nieuwe energiebeleid in Nederland. Hierin is onder andere meegenomen dat alle inwoners in het getroffen gebied levenslang gratis stroom ontvangen. Reden voor Makkum om uiteindelijk akkoord te gaan met een nieuw te plaatsen windpark in de sluis van Makkum. Voor informatie kunt u terecht bij de Makkumer Energie Maatschappij (M.E.M.), Provincie Fryslân, gemeente Súdwest- Fryslân en diverse media.”

“De sluis wordt op dit moment niet gebruikt, plaatsing van windmolens op deze locatie is dus geen enkel probleem. Over overlast voor de omwonenden door geluid of slagschaduw kunnen we in dit stadium nog geen uitspraken doen”, aldus de directeur van de Makkumer Energie Maatschappij. “Vanaf 1 januari niet alleen Us Mem in Leeuwarden, maar ook Us Mem in Makkum”.

Nieuwjaarsconcert op 4 januari in Makkum

29-12-2014


Ook alweer zo'n zin in het Nieuwjaarsconcert? Op 4 januari wordt in het MFC te Makkum het 39e Nieuwjaarsconcert van Muziekvereniging Hallelujah in Makkum gehouden. Onder leiding van Nynke Jaarsma en Fokko Dam zijn de leden van het Harmonieorkest, Jeugdkorps en Drumband de afgelopen maanden bezig geweest om er weer een mooi concert van te maken.

Kaarten zijn verkrijgbaar aan de zaal en op de voorverkoopadressen: t Pareltje en Blomynien in Makkum. Een kaartje kost in de voorverkoop 8 euro en aan de zaal 10 euro. De zaal is open vanaf 15.00 uur.

Meer informatie vindt u in de [pdf].

Blauwe vlag voor gemeentelijke havens

5-12-2014


De gemeente Súdwest-Fryslân wil de gemeentelijke havens van Bolsward, Makkum, Sneek en Stavoren aanmelden voor de Blauwe Vlag. Dit is het internationaal keurmerk voor duurzame, schone en veilige jachthavens. De aanvraag voor Workum volgt later, als de realisatie van het Masterplan klaar is.

Om de Blauwe Vlag te mogen voeren, moeten de jachthavens aan een aantal criteria voldoen. Er moet bijvoorbeeld schoon (zwem)water zijn, goede sanitaire voorzieningen en een hoge mate van veiligheid. Jachthavens met een Blauwe Vlag worden jaarlijks gecontroleerd. Om de vier jachthavens op het gewenste Blauwe Vlag-niveau te krijgen is een investering vereist van ongeveer € 30.000

De internationale toekenning van de Blauwe Vlaggen wordt gedaan door de onafhankelijke milieuorganisatie ‘Foundation for Environmental Education’ (FEE). Ook de Provincie Fryslân ondersteunt de doelstellingen van de Blauwe Vlag en heeft een subsidie beschikbaar gesteld voor de aanvraag van de Blauwe Vlag.

Bron: Balkster Courant

Eilandexcursie naar het Baardmannetje

2-12-2014


It Fryske Gea houdt op woensdag 17 december een excursie naar het eiland de Makkumer Súdwaard op zoek naar het baardmannetje. De excursie begint om 14:00 uur.

Het baardmannetje is een rietvogel en zwerft in de winter vaak in kleinere rietvelden. Buitelend tussen de riethalmen verzamelt deze behendige vogelinsecten. Zijn naam dankt hij aan de karakteristieke ‘bakkebaarden’.

Vergeet laarzen en verrekijker niet en ga mee op pad! Opgave voor deze excursie kan tot dinsdag 16 december 12:30 uur via www.itfryskegea.nl of tel. (0512) 381448. Deelname is voor leden van It Fryske Gea gratis op vertoon van de ledenpas, niet-leden betalen € 4,- en kinderen tot en met 12 jaar € 2,- per persoon.

Bron: Bolswards Nieuwsblad 

Us Fiskhok zamelt geld in voor het Kazemattenmuseum

2-12-2014


Een fenomeen: vis bakken in de Leugenbolle door 'Us Fiskhok'. En ja, ook gluhwein! Het Fiskhok wil hiermee geld inzamelen voor het Kazemattenmuseum in Kornwerderzand. De gehele opbrengst gaat naar het Kazemattenmuseum, zij willen met het geld het museum gaan herinrichten.

Het museum geeft informatie over de Slag om de Afsluitdijk bij de Duitse aanval op Nederland in 1940. Het visbakken zal plaatsvinden op vrijdag 12 december 2014 vanaf 16:00 uur en is onder de bezielende leiding van Grutte Arend. Tevens hierbij een cultureel gebeuren, namelijk het voordragen van eigen gemaakte gedichten door leden van het fiskhok in het kader van red de obe.

Meer informatie vindt u in de agenda.

Digi-Taalhuis van start in Bibliotheek Sneek

30-11-2014


Op 2 december gaat in Bibliotheek Sneek een Digi-Taalhuis van start. Iedereen die beter wil leren lezen, schrijven of rekenen of met de computer wil leren werken kan er terecht. Het taalhuis is altijd open als de bibliotheek open is. Op dinsdag- en donderdagmiddag is er deskundige hulp aanwezig.

Het Digi-Taalhuis is een herkenbare plek in de bibliotheek. In het Taalhuis zijn (digitale) werkplekken aanwezig, maar ook scholingsinformatie, oefenprogramma’s zoals oefenen.nl en de slimme nieuwslezer (sprekende digitale krant). Men kan er een kopje koffie drinken of een tijdschrift lezen. Iedere dinsdag- en donderdagmiddag van 13.30 uur tot 16.30 uur is er een deskundige vrijwilliger aanwezig die mensen kan helpen bij wat ze nodig hebben en kan doorverwijzen naar andere instanties.

Meer informatie:
www.bibliothekenmarenfean.nl