Uitgelicht:
Advertentie:

Nieuws

Nieuws uit Makkum en omstreken

't Pareltje in Makkum ondernemer van het jaar

23-1-2014


Mode- en Cadeauboutique ’t Pareltje in Makkum is verkozen tot ondernemer van het jaar door de vereniging van bedrijven en de ondernemersvereniging van Makkum.

’t Pareltje voldeed volledig aan de gestelde criteria, deze waren:

 

Sociale betrokkenheid

Naast een begrip in het Makkumer dorpsleven, is ’t Pareltje ook verkoper van het Keniaanse Kazuri. Hiermee steunt u als klant de minder bedeelden van de Keniaanse samenleving.

 

Servicegerichtheid

U kent ons als klantgericht en persoonlijk. Wij streven ernaar om voor iedereen advies op maat te leveren; service is voor ons een vanzelfsprekendheid.

 

PR & marketing

De beste reclame is mond-tot-mondreclame; een van de redenen dat ’t Pareltje al meer dan 25 jaar een begrip is in Makkum. Daarnaast houden wij u van tijd tot tijd op de hoogte via advertenties in plaatselijke verenigingsbladen en onze malingen.

 

Duurzaamheid

Sinds onze laatste verbouwing voldoet alle verlichting en klimaatbeheersing aan de meest recente milieueisen. ’t Pareltje is zuinig met energie. Nu én op de lange termijn.

 

Met veel optimisme en vertrouwen in de toekomst hoop ik u dit jaar te mogen ontmoeten.

Marijke Hollander

Jacht Olympia voor refit in Makkum

14-1-2014


Het bijna 26 meter tellende lange jacht de Olympia is onlangs aangekomen bij Feadship in Makkum voor een refit. Na de refit wordt het jacht in oude glorie hersteld en neemt het jacht haar oospronkelijke naam Monara weer aan.

Olympia werd in 1969 gebouwd bij de Feadship werf in Aalsmeer. In 2011 onderging het zusterschip Sultana al een refit in Makkum. Qua refits wordt er de komende periode nog een jacht in Makkum verwacht. Dit project zal uitgevoerd worden door leerlingen van het eigen BedrijfsOpleidingsCentrum.

Bron: De Weekkrant.nl
Foto: Superyachttimes.com

Kazemattenmuseum bij Minister van Defensie

27-12-2013


In april van dit jaar werd in het Kazemattenmuseum het boek “Kazematten op de Afsluitdijk” van auteur / historicus John Verbeek ten doop gehouden. De eerste oplage raakte in korte tijd uitverkocht en onlangs verscheen reeds een tweede oplage.

De schrijver het eerste exemplaar overhandigde het eerste boek uit de nieuwe oplage aan Minister van Defensie, mevrouw Janine Hennis-Plasschaert. Van de Stichting Kornwerderzand waren voorzitter Ruurd Gaastra, penningmeester Piet van Asperen en PR-man Henk Cieraad hierbij aanwezig.

Minister Hennis-Plasschaert sprak haar waardering uit over het feit, dat met 70 vrijwilligers een dergelijk museum in stand- en voor het publiek toegankelijk kan blijven. Het museum sluit een bijzonder jaar af met 12.566 bezoekers en een succesvol Nationaal Museumweekend. In 2013 werd de 10.000-ste bezoeker verwelkomd in het museum.

Op dit moment wordt er gewerkt aan een herindeling. De oplevering staat gepland op 17 april 2015. In dit jaar bestaat het museum precies 30 jaar.

Nieuws Makkum: Tallship races 2014

15-12-2013


Wij zijn Daniëlle, Karin, Denise en Johannes en wij hebben het doel mee te varen met de tall ship races die in 2014 in Harlingen beginnen. We willen graag met tallship Thalassa mee varen. Daarom hebben we diverse acties bedacht om de reis te bekostigen.

En misschien wilt u deze trainees ook wel steunen, dat kan! Koop van die lekkere producten en breng ons dichter bij ons doel.

Misschien wilt u voor uw bedrijf gevulde koeken of een gevulde smikkeltas kopen dan kunt u contact opnemen met ons.

Wfvh48@gmail.com.


Zeesteeg dames worden 9e in Muiden

6-11-2013


De meiden en stuurman maakten zich vrijdag 2 november weer op voor hun allerlaatste race in de Zeesteeg ‘Muiden-Pampus-Muiden’. Op zaterdag 9 november wordt getoond wat de Zeesteeg waard is, met een pracht seizoen achter de rug met mooie prestaties wordt dit jaar extra goed afgesloten.

MPM (Muiden-Pampus-Muiden) is de laatste race op de sloeproeikalender waar er 7,4 kilometer moet worden gesprint en om het eiland ‘Pampus’ heen geroeid worden. Volgend jaar wordt er verder gegaan met het nieuwe avontuur in de Pulp Fiction. Dit jaar wordt er terug gekeken op een prachtig jaar met mooie prestaties. In totaal zijn er drie bekers binnen gesleept, iets om trots op te zijn!

Lees meer in het uitgebreide verslag

Krystwilledei verandert in ‘Verrassend veelzijdig Statum Winterfair’

20-10-2013


De Krystwilledeicommissie van de Ondernemers Vereniging Makkum (O.V.M.) besloot de veertiende Krystwilledei dit jaar anders in te vullen. De nieuwe naam wordt Statum Winterfair. De fair wordt op 7 december georganiseerd van 16:00 - 20:00 uur.

Wegens weinig belangstelling in kerstartikelen wordt de Statum Winterfair nu eerder in de decembermaand gehouden en staat het meer in het teken van de winter dan van Kerstmis. Een veelzijdig programma wordt hierbij mede mogelijk gemaakt door Tourist Info Makkum.

Bekende dingen als het ‘Culinaire Plein’ met verschillende proeverijen, de traditionele visbakkers, Stichting Ald Makkum, muziek en de marktkramen zijn er nog steeds te vinden. Met behulp van Tourist Info Makkum breidt de commissie het programma uit met een vijftal charterschepen die aan de Noordsteiger of aan de Voorstraat liggen. Voor de kinderen komt er een verhalenverteller, geven leerlingen van een circusschool een acrobatiekvoorstelling, laat een goochelaar spannende trucs zien en is de Vogelwacht Makkum aanwezig. Alle voorstellingen zijn gratis toegankelijk. Daarnaast is het de bedoeling een Serious Request-plein te organiseren, in samenwerking met de Makkumer basisscholen. De opbrengst wordt door de scholen naar het Glazen Huis van 3FM in Leeuwarden gebracht. De dag wordt traditiegetrouw afgesloten met vuurwerk, dat vanaf de Noordsteiger en het Achterdijkje goed zal te zien zijn.

Tourist Info Makkum ontving een gemeentelijke subsidie; deze was nodig om het event mogelijk te maken. Om de activiteiten op de boten verder te bekostigen, wordt er gezocht naar bedrijven die een voorstelling op één van de schepen willen sponsoren. Daarnaast zal O.V.M. de bekende kleurplaat in de Makkumer Belboei plaatsen. Bedrijven kunnen tegen betaling hun naam op die kleurplaat laten vermelden, meer informatie hierover volgt nog. Op die manieren kunnen we gezamenlijk zorgen voor een verrassende en veelzijdige winterfair voor Makkumers en omwonenden.

Meer informatie
Statum Winterfair-commissie

Marlies Koornstra
Kerkstraat 6 - Makkum - Tel: 06 55570456 - E-mail: driesenlies@ziggo.nl

Greetje Twijnstra
Slotmakerstraat 5 - Makkum - Tel: 0515 231243 - E-mail: greetjetwijnstra@live.nl

Hennie de Vries
Plein 10 - Makkum - Tel: 0515 – 232 921 / 06 51507937 - E-mail: henniefanricht@makkum.nl

Theo Adema
De Voorn 16 - Makkum - Tel: 0515 231401 / 06 53542243 - E-mail: adema.horeca@makkum.nl

Arnold Walinga
Voorstraat 13 - Makkum, Tel. 0515 233664 (w) / 0515 233591 (pr), E-mail: info@tipmakkum.nl

Geïnteresseerd in een stand of kraam?
Het huren van één marktkraam kost 30,00 euro. Neemt u uw eigen kraam mee, dan kost een plek 5,00 euro.

Neem voor meer informatie contact op met de marktmeester:
Janny Zeeman, De Greide 5, 8757 JPGaast - Tel. 0515 - 54 34 60 / 06 - 123 027 95
E-mail: janny.zeeman@ziggo.nl

Tichelaar nu oudste familiebedrijf van Nederland

8-10-2013


Koninklijke Tichelaar uit Makkum is het nieuwe oudste familiebedrijf van Nederland. De steenfabriek neemt het stokje over van touwfabriek G. van der Lee uit Oudewater, die dit jaar verkocht is.

Koninklijke Tichelaar Makkum bestaat al sinds 1640, zo blijkt maandag uit onderzoek van Nyenrode en Baker Tilly Berk. “Al sinds 1572 is het aantoonbaar dat er in Makkum een steenfabriek staat. De familie Tichelaar is vanaf 1640 actief betrokken bij het bedrijf en kwalificeert vanaf die tijd dus als familiebedrijf. De huidige directeur Jan Tichelaar is de 12e generatie”, aldus hoogleraar familiebedrijven en bedrijfsoverdracht Roberto Flören.

Touwfabriek G. van der Leewerd in april overgenomen door Hendrik Veder Group. De nieuwe eigenaar moet de toekomst van de fabriek veilig stellen. G. van de Lee stamt uit de 16e eeuw.

Bron
Nu.nl

Zeesteeg Verslag - Slag om Makkum 2013

3-10-2013


Voor de heren de laatste wedstrijd in de Zeesteeg. De dames gaan nog naar Amsterdam en Muiden. Zoals het nu staat gaan de heren Muiden niet redden. Dus zoals jullie begrijpen was voor ons de intentie om deze wedstrijd dan ook leuk af te sluiten en de sfeer in de sloep was belangrijker dan de prestatie op zich. Afscheid nemen van deze sloep is niet makkelijk als je er al jaren in roeit.

Toch werd de sloep ‘s ochtends in gereedheid gebracht waarna de roeiers om 11 uur zich verzamelden om de sloep naar de haven in Makkum te brengen. Koffie sterke verhalen en zich verbazend over het mooie weer op deze dag kwam de sfeer en motivatie er al aardig in. De wind trok lichtelijk aan maar dat kunnen de mannen hebben. Na het palaver gingen de eerste roeiers en stuur terug naar de sloep om de laatste dingen te doen. Zitkussentje goed vast. Voetenbankje nog even vastdraaien dollen smeren en spanning opbouwen. Tegen 1 uur was iedereen klaar de eerste sloepen gingen van start en wij konden met startnummer 30 tegen half 2 van start gaan. Maar voordat wij bij de start lijn lagen hebben wij alle aanwezigen nog begroet. Hierna konden de heren los met een perfecte start waarbij de Evert Deddes uit Rotterdam al direct achter ons lieten. Op naar de Toverbal en de Kromme Dick die de start voor ons hadden. Bij de eerste keerboei ter hoogte van Kornwerderzand kon de Toverbal worden ingehaald. Hierna was er wind en golfslag tegen. De golven waren niet hoog maar de wind was krachtig waardoor er behoorlijk veel water de sloep binnensloeg. Koud! Maar bikkels er was geen wanklank en ze gebruikten alle techniek en kracht om tegen de straffe wind in te komen. Bij de tweede boei was er iets meer als een half uur geroeid wij lagen nog mooi op schema. De sloepen werden gestaag ingehaald. Iedereen had het zwaar met de wind. Bij de keerboei ter hoogte van Gaast hadden wij even geen sloepen waar wij rekening mee hoefden te houden wat ook wel eens fijn is voor de stuur.

Hierna weer richting de MA5 (in de volksmond bekend als de Belboei). Het wordt nu nog wat drukker betreffende sloepen bij de MA5 wordt het even kiezen welke kant wij nemen om de boei te kunnen ronden. Op het allerlaatst wordt besloten om de boei strak te ronden en stuurboord langszij te laten gaan. Hierna willen de heren aanzetten wat de stuur niet goedkeurt. Er kunnen echt niet meer sloepen tussen de pieren door het wordt doorroeien en voor de goede doorgang kiezen. Het is druk in het Makkumer diep wij komen nu ook iets langzamere sloepen tegen ermoet worden uitgeweken naar Bakboord waarna wij een mooie doorgang krijgen. Bij het eind geeft de stuur de Zeeleeuw nog aanwijzing om toch echt de binnenbocht te nemen ondanks het riet is het daar echt wel diep genoeg. Daardoor kunnen wij nog een sloep pakken. Bij de finish komen wij achter de visbyvaarder te liggen om deze niet in de riemen te zitten moeten wij iets uitwijken naar Bakboord. De twirre heeft dit niet door en gaat rechtdoor waardoor bakboord zijde niet meer kan roeien. In een nette tijd van 1:34 komen wij over de finish. De mannen hebben alles gegeven.

Na het lange wachten wordt dan eindelijk bekend dat wij 16de waren in een veld van 20 sloepen.6de in de Heren 1 en 4de in de Kromhoutwhalers met 52,90 Watt. Niet ontevreden hebben wij deze dag kunnen afsluiten.

- Diana

Twirre wint ook in Makkum

3-10-2013


Op zaterdag 28 september heeft de Twirre weer een fantastisch resultaat geboekt: een eerste plek in de Slag om Makkum, in de thuiswedstrijd. De Twirre legde 15,2 km af in exact anderhalf uur. Met dit resultaat ontving het roeiteam de grootste wisselbeker uit het circuit.

Naast de Twirre was ook de Pulp Fiction weer van de partij. Na de winst met zes heren in Rotterdam was er een team van acht dames in de sloep. Ook dit team wist eenieder te verrassen (en ook zichzelf) door een prachtige vijfde plek overall te bemachtigen.

Roeiteam Twirre heeft een drietal overwinningen op naam staan. Op zaterdag 5 oktober wordt de zevende wedstrijd meetellend voor het NK geroeid in Langweer.

Zwarte Waterrace

30-9-2013


Op 28 september roeien de dames van de Zeesteeg in de Pulp Fiction. De voormalige Kubaart Vaart die in zo’n vijf jaar tijd is opgeknapt door Jacob Haan en Harry Stoelinga van de Twirre. De heren van de Zeesteeg roeien in de Zeesteeg zelf. Natuurlijk wilden de dames ook graag op het thuiswater roeien en om die reden hebben Jacob en Harry de Pulp Fiction voor ons beschikbaar gesteld. Na drie korte trainingen in deze prachtige sloep gingen de dames, omgedoopt tot Makkumer IJsselmeerminnen, op deze dag de 15 kilometer lange race op het thuiswater roeien.

Dit is de eerste race met acht dames in de Pulp Fiction, dus de heren van de Twirre en met name Jacob en Harry zijn uitermate benieuwd wat de Pulp Fiction gaat doen. Volgens zorgvuldige berekeningen komt de Twirre precies 1 minuut na ons over de finish binnen.

We hebben startnummer 13 en starten om precies 13:12 uur samen met de Jan van de Berg uit Urk. We hebben het eerste stuk wind mee: door het kanaal richting Kornwerderzand en zitten prima in ons slagtempo. Dertig slagen per minuut is het tempo waarmee we de meeste snelheid uit de Pulp Fiction kunnen halen.

In een tijd van 1 uur en 57 minuten komen we - volgens de toeschouwers - zeer strak over de finish. Snel wordt uitgerekend wat de gemiddelde snelheid was: 7,7 kilometer per uur. Het klinkt niet goed en echt blij kunnen we dan ook nog niet zijn, maar iedereen heeft het zwaar gehad in de wind en de golven, dus het is eigenlijk ook nog moeilijk te zeggen.

Het is wachten op de prijsuitreiking. Er zijn drie prijzen voor onze klasse ‘dames 2’. De derde prijs gaat naar de Sir Lancelot Skynner en we roepen dan ook al dat er dan voor ons helaas niets in zit. De voorzitter zegt dat de tweede prijs in de buurt blijft…. Zou het dan toch? En ja hoor! De tweede prijs is voor de Pulp Fiction! Als we de uitslagenbriefjes in handen krijgen blijkt dat we 5e algemeen zijn geworden van de 14 damesteams! Al met al kunnen we erg trots op onszelf zijn. We zijn goed getraind, maar met amper drie trainingen in een totaal andere sloep hebben we onszelf toch wel weer een beetje verbaasd. Natuurlijk hebben de prijs nog even goed gevierd bij Romano.

Onze volgende race is de Amsterdamse Grachtenrace op 12 oktober en zijn we gewoon weer te zien in de Zeesteeg.

Het gehele verslag is te vinden op facebook. Klik hier om naar de pagina te gaan.