Uitgelicht:
Advertentie:

Nieuws

Nieuws uit Makkum en omstreken

13e Slag om Makkum

18-6-2015


De 13e Slag om Makkum vindt plaats op 26 september 2015. Een sloeproei wedstrijd over een afstand van 15 km.

Rond het middaguur vindt de eerste start plaats nabij de sluis in het dorp. Daar vandaan roeien de deelnemers over het Makkumer dieprichting de kazematten van Kornwerderzand om vervolgens de meest zuidelijke boei ter hoogte van het "Gat van Gaast " te ronden. Daarna varen de sloepen het Makkumerdiep weer in om ter hoogte van de sluis te Finishen.

Meer informatie:
www.slagommakkum.nl

KREAZ opent expositieruimte in Makkum

27-5-2015


Zaterdag 30 mei opent KREAZ haar expositieruimte aan It Gruthôf 2b in MAKKUM. KREAZ is een woonwinkel nieuwe stijl en biedt kunstenaars met passie de mogelijkheid hun werk te exposeren voor een breed publiek. Beeldend kunstenaar Klasien van der Werf van Made by ÚS exposeert in de maand juni met haar kleurrijke schilderijen.

Meer informatie:
www.kreaz.nl

Ontwerp-Rijksinpassingsplan Afsluitdijk vanaf 14 mei ter visie

29-4-2015


Op 14 mei gaat het Ontwerp-Rijksinpassingsplan voor de Afsluitdijk ter visie, samen met alle bijbehorende documenten. Vanaf dat moment heeft iedereen gedurende zes weken de mogelijkheid om een zienswijze in te dienen.

‘Het Rijksinpassingsplan bevat het besluit om de Afsluitdijk geschikt te maken voor de toekomst’, aldus Joost van de Beek, projectmanager Afsluitdijk bij Rijkswaterstaat. ‘Wij gaan maatregelen treffen die de Afsluitdijk weer geheel op sterkte brengt en we bouwen pompen in om extra water af te kunnen voeren van het IJsselmeer naar de Waddenzee.’

Meer lezen? Bron: www.deafsluitdijk.nl

IJsselmeerminnen 3e Roeisloepenrace Grou

29-4-2015


De Roeisloepenrace Grourace van 25 april was zwaar en de concurrentie was erg sterk. Toch zijn de IJsselmeerminnen 3e geworden. Volgende week in Lemmer zijn er weer nieuwe kansen.

Lees het gehele verslag in de bijlage [PDF].

Indrukwekkende dodenherdenking in Kazemattenmuseum

29-4-2015


Op maandag 4 mei vindt de jaarlijkse dodenherdenking plaatsin het Kazemattenmuseum op Kornwerderzand. Op het middenterrein zullen bij de drie monumenten diverse kransen worden gelegd.

Na de kranslegging is er gelegenheid om bloemen te leggen. De herdenkingsplechtigheid begint om 18.00 uur en wordt gehouden in samenwerking met het Contact Oud Mariniers. Een detachement van het 44e Pantser Infanterie Bataljon, Reg. Johan Willem Friso, zal een erewacht vormen, terwijl tamboers en pijpers van de Koninklijke Marinierskapel de herdenking muzikaal zullen begeleiden.

Lees verder in het persbericht [PDF].

Dodenherdenking in Makkum

29-4-2015


Op maandag 4 mei worden de gevallenen herdacht van de Tweede Wereldoorlog, en van oorlogssituaties en internationale vredesoperaties van nadien.

Vanaf 19.00 uur formeert de stoet zich op de Ds. L. Touwenlaan bij de Sint Martinusschool. Er worden kransen en bloemen gelegd bij het monument aan de Buren en bij de graven van het verzet en van de RAF/RCAF op het kerkhof. Op het hof wordt een korte toespraak gehouden. Vanzelfsprekend zullen we om 20.00 uur twee minuten stilte in acht nemen. Na afloop vertrekt de stoet weer van het hof, over dezelfde route terug.

Lees het gehele persbericht [PDF].

Jan Tichelaar stapt uit keramiekbedrijf Tichelaar Makkum

28-4-2015


Jan Tichelaar (53) stapt volledig uit het roemruchte keramiekbedrijf uit Makkum dat zijn familienaam draagt. In een e-mail aan vrienden en relaties schrijft Tichelaar dat hij 'na 25 jaar betrokkenheid bij Koninklijke Tichelaar Makkum' besloten heeft afscheid te nemen van het bedrijf.

Bron: FD.nl

Tichelaar deed vorig jaar al een stap opzij, nadat Hans Marcuse was aangetrokken als algemeen directeur. Na de overdracht was het de bedoeling dat hij de draad zou oppakken als directielid, waarbij hij zich vooral zou richten op de creatieve en technische ontwikkelingen van Koninklijke Tichelaar.

'Volledig nieuw bedrijf'
Onder leiding van Jan Tichelaar veranderde Koninklijke Tichelaar Makkum van een op consumenten gerichte keramiekproducent in een hoogwaardige keramiekfabrikant voor architecten, ontwerpers en bouwbedrijven. 'Nu de koersverandering is afgerond en er een volledig nieuw bedrijf staat, breekt voor de onderneming een nieuwe periode aan en komt er voor mij ruimte voor een volgende fase', schrijft Tichelaar.

Nog onduidelijk is wat hij gaat doen. 'Uitgaande van mijn ervaring denk ik met name op het raakvlak van ontwikkeling, heroriëntatie van (familie-) bedrijven, samenwerking met (culturele) opdrachtgevers en de maakindustrie een bijdrage te kunnen leveren', aldus de e-mail.

Stammend uit 1572
De uit 1572 stammende aardewerk- en keramiekfabriek Tichelaar is strikt genomen eigenlijk al tientallen jaren geen familiebedrijf meer. De familie Tichelaar droeg de eigendom in de vorige eeuw over aan externe aandeelhouders. Dat zijn er inmiddels zo'n 700. Maar de onderneming had met Jan en - eerder - diens vader Pieter-Jan nog wel familieleden als directeur.

Uitgebreid programma Kazemattenmuseum tijdens museumweekeinde 18 en 19 april

10-4-2015


Het Fries verzetsmuseum en het Kazemattenmuseum Kornwerderzand starten vanaf 18 en 19 april (museumweekeinde) met een samenwerking. Aanleiding is onder meer omdat we in 2015 70 jaar vrijheid vieren.

Tijdens het museumweekeinde kunnen bezoekers van beide musea een voordelig combikaartje à € 3,= kopen incl. pendelvervoer met een luxe touringcar tussen de beide musea. De busvertrektijden vindt u hier [PDF]

De combikaart geldt tevens als toegang in het Fries Museum.

Meer informatie:
www.kazemattenmuseum.nl

Herinrichting Kazemattenmuseum gaat door

27-3-2015


In het jaar waarin het Kazemattenmuseum (KZM) 30 jaar bestaat kan worden begonnen met een kostbare en ingrijpende herinrichting.

Begin 2014 is het KZM begonnen met het verwerven van fondsen voor een ingrijpende herinrichting. Ruim € 350.000,= is nodig, en inmiddels verworven, voor deze herinrichting. Gezien de plannen en ambities is het bedrag nog redelijk bescheiden. Dat kan doordat veel werkzaamheden in eigen beheer, door vrijwilligers, worden uitgevoerd.

Lees het persbericht [pdf].

Het Beste Leerbedrijf van Nederland is De Vries Scheepsbouw Makkum

11-3-2015


Tijdens een feestelijke bijeenkomst werd bekend dat De Vries Scheepsbouw de beste is in opleidend ondernemen. Kenniscentrum Savantis heeft De Vries Scheepsbouw uit Makkum voorgedragen.

Directeur Sijbrand de Vries is zeer trots op het behaalde resultaat en meldt dat er veel belangstelling is voor de vernieuwende manier van opleiden zoals De Vries Scheepsbouw dat in Makkum doet.

Lees meer op Bolswardsnieuwsblad.nl.

Foto: Jeroen van der Meyde.