Uitgelicht:
Advertentie:

Nieuws

Nieuws uit Makkum en omstreken

Scholieren weer terug in Nederland na wekenlange zeereis op Wylde Swan

26-4-2020


Na een wekenlange reis over de Atlantische Oceaan zijn ze weer in Nederland: de 25 scholieren die vlak voor de coronacrisis in het Caribisch gebied aan een studiereis begonnen op een Fries tallship. Een voor een kwamen ze aan het eind van de ochtend in Harlingen aan wal, waarna ze snel naar hun in de auto wachtende ouders liepen.

Vlak voordat de coronacrisis wereldwijd uitbrak vertrokken de scholieren naar Sint-Maarten. De leerlingen, tussen 14 en 17 jaar, zouden daar aan boord van een schip een lesprogramma volgen over natuur en duurzaamheid. Zes weken lang zouden ze langs de Bovenwindse Eilanden, Jamaica en Cuba varen aan boord van het Friese zeilschip Wylde Swan.

Na 2,5 week varen werd het schip ingehaald door de coronamaatregelen. Het was inmiddels duidelijk dat de leerlingen niet meer terug zouden kunnen vliegen, vertelde Christophe Meijer van reisorganisatie Masterskip eerder aan de NOS. Dus werd besloten: we varen terug naar Harlingen.

Koninklijke onderscheiding voor Echtpaar Jan Volbeda en Afke Volbeda-Koornstra, uit Makkum

24-4-2020


Zeventien Koninklijke Onderscheidingen tijdens de lintjesregen

Traditiegetrouw vond de lintjesregen weer plaats op de laatste (werk)dag voor Koningsdag. Op vrijdag 24 april kregen zeventien inwoners van onze gemeente tijdens de lintjesregen een Koninklijke Onderscheiding. De uitreiking van de lintjes is dit jaar anders dan gebruikelijk vanwege corona.Burgemeester Jannewietske de Vries heeft daarom vanochtend zeventien inwoners verrast met een telefoontje dat ze Koninklijk zijn onderscheiden. Helaas dit keer zonder feestelijke bijeenkomst.

Tot Leden in de Orde van Oranje Nassau benoemd
Ale Bok, uit IJsbrechtum
Echtpaar Sjouke Bruining en Geke Bruining-Visser, uit Arum
Jan Dijkhuis, uit Sneek
Luite Griek, uit Workum
Peter Harders, uit Kimswerd
Hilbert Jager, uit Sneek
Lobbie Peereboom, uit Sneek
Siny Plooij, uit Iens
Marije Postma uit, Koudum
Rudi Stallmann-Kuipers, uit Hindeloopen
Echtpaar Reinold de Schiffart en Harmke de Schiffart-de Groot, uit Uitwellingerga
Jan Terpstra, uit Sneek

Afstand houden geen probleem op Makkumer water

21-4-2020


Veel sportfaciliteiten zijn dan wel gesloten, het open water van het Makkumer strand is nog altijd toegankelijk. Dat ervoer ook deze kitesurfer, die zijn hobby -ondanks alle maatregelen- prima kan uitoefenen.

Makkum strand

Bron: Bolswards Nieuwsblad

18 april 1945: Wat oom Jan nooit vertelde

18-4-2020


Op woensdag 18 april 1945 werd Makkum bevrijd, als laatste plaats op het Friese platteland. Hans Keman ging op zoek naar zijn peetoom Jan en diens rol in het Makkumer verzet. Nu is er een boek. En een afgelaste herdenkingsrede.

Oom Jan, dat was die mysterieuze man die langskwam op verjaardagen. De oudere broer van pa die nooit over vroeger wilde praten. De peet-oom die moppen ging tappen als het te serieus werd. ,,Alles weglachen”, zegt Hans Keman, emeritus professor aan de VU Amsterdam en woonachtig in Oudemirdum. Hij kon zijn neef overrompelen met onverwachte vragen en verrassende opmerkingen. ,,Moed bestaat niet, doodsangst wel”, was er zo eentje. Of: ,,Angst is pissen in je broek”.

Lees verder bij de bron ...

Bron: Leeuwarder Courant

Harde wind op oceaan vertraagt terugkeer zeilschip Wylde Swan met 25 scholieren

18-4-2020


Makkum – De studenten van De Wylde Swan die van de Azoren over de oceaan terug naar Harlingen varen zijn wereldnieuws. De 25 Nederlandse schoolkinderen die aan boord van het Makkumer zeilschip mochten door de coronamaatregelen niet van boord op de Azoren. Daarom besloten ze terug te zeilen naar Fryslân. De tocht zou er aanvankelijk bijna op zitten, maar het schip is nog wel een week onderweg.
Christophe Meijer van De Wylde Swan vertelt: “Het schip is vertrokken van Saint Lucia, toen hebben ze drie weken naar de Azoren gezeild en mochten ze niet van boord. Ze varen nu door en het is wel werken momenteel. Dat heeft te maken met dat ze windkracht 7 tegen hadden, dan gaat het enorm tekeer op de Atlantische Oceaan. Er wordt met man en macht gewerkt om het schip in Harlingen te krijgen. Maandag geen we echt niet halen, het wordt echt wel vrijdag of zaterdag.” (Omrop Fryslanwww.wyldeswan.comwww.masterskip.com)

Aanleg stroomkabel zorgt voor nieuwe omleidingen op A7

15-4-2020


Al geruime tijd wordt er langs de A7 gewerkt om de stroomkabel van Windpark Fryslân aan te leggen. Zo zijn er van 17 april tot en met 5 juni weer nieuwe omleidingen aangekondigd.
De werkzaamheden vinden plaats tussen knooppunt Zurich en afslag 16 richting Makkum/Witmarsum. Aannemer Visser Smit & Hanab ligt voor op schema en begint dus vrijdagavond 17 april om 22:00 uur al aan de werkzaamheden in plaats van 21 april.
Op de A7 tussen knooppunt Zurich en afslag 16 is daarom vanaf vrijdagavond maar één rijstrook beschikbaar voor elke rijrichting. De rijstroken worden van elkaar gescheiden door een vangrail. Deze situatie duurt uiterlijk tot en met vrijdag 5 juni.
Mensen die vanuit Harlingen richting Bolsward rijden over de A7 moeten een omleidingsroute volgen. Bovendien is de afrit 16 Makkum/Witmarsum in deze tijd dicht, het is de bedoeling dat mensen over de A7 naar Bolsward verder rijden (wanneer men vanaf de Afsluitdijk komt), hier keren en via de Oude Rijksweg terugrijden in de richting van Witmarsum en Makkum.

Bron: Bolswardsnieuwsblad.nl

Woonplan voor Tichelaarterrein Makkum

11-4-2020


Een nieuwe invulling voor de voormalige Tichelaarpanden aan de Turfmarkt in Makkum is in zicht. Er ligt een plan om 44 woningen op het terrein te bouwen.
Omdat Tichelaar ging verhuizen heeft ze de panden aan de Turfmarkt in 2013 gesloten en verkocht. Een deel van het complex is monumentaal. Sinds de verkoop verpauperde het terrein. Volgens CDA-raadslid Arjen Doedel, woonachtig in Makkum, betreden onbevoegden regelmatig het terrein. Hij vroeg een jaar geleden het college van B en W om een nieuwe invulling van het terrein. Het college, dat geacht wordt binnen dertig dagen te reageren, wachtte met de beantwoording tot er een plan lag.

Dat herbestemmingsplan is er en dus geeft Súdwest-Fryslân openheid van zaken. Het concept ligt ter beoordeling bij de gemeente. Het plan komt uit de koker van pandeigenaar FB Oranjewoud, woningbouwcorporatie Elkien en zorgaanbieder Patyna. Zij willen 32 zorgwoningen en vijf seniorenwoningen bouwen. In het monumentale gedeelte van het pand moeten zeven reguliere appartementen komen.

Het plan omvat ook een ruimte voor dagbesteding, een winkeltje en een museumruimte over Tichelaar. Ook schrijft het college dat er nog nagedacht wordt over extra functies in het complex zoals een fysiotherapeut, huisarts en openbare toiletvoorziening. Inwoners van Makkum mogen meepraten over de invulling in inspreekavonden, maar vanwege de coronacrisis is de eerstvolgende ontmoeting van 21 april uitgesteld. 

Bron: Bolswardsnieuwsblad.nl

Bibliotheek begint met afhaalservice

9-4-2020


9 april 2020 om 12:00 uur

REGIO Bibliotheken Mar en Fean -met vestigingen in onder meer Bolsward, Workum, Makkum, Wommels en Koudum- begint op dinsdag 14 april met een afhaalservice. Veel leden gaven aan het lenen van boeken te missen, nu kunnen zij op afspraak boeken afhalen bij hun bibliotheek.
Omdat de gezondheid en veiligheid van klanten en medewerkers voorop staat is de werkwijze van de afhaalservice getoetst door het RIVM.S
De bibliotheek vindt het belangrijk om lezen blijvend te stimuleren. Met het opzetten van dit bijzondere uitleensysteem is dat nu mogelijk. Wanneer leden via www.bmf.nl het speciaal ingerichte formulier invullen, wordt er daarna telefonisch een afspraak met hen ingepland.
Dan staat er voor elke gebruiker van de service persoonlijk een tasje met boeken klaar. Ook is op de website meer informatie te vinden over deze service.
Aanmelden voor de service kan vanaf vrijdag 10 april.

Bron: Bolswardsnieuwsblad.nl

Weifelend groen licht voor autocross Makkum

3-4-2020


3 april 2020 om 12:58 uur

De gemeente Súdwest-Fryslân heeft voor de komende vier jaar weifelend groen licht gegeven voor de autocross in Makkum.
De autocross had een omgevingsvergunning nodig omdat het terrein aan de Weersterweg, waar de cross gehouden wordt, geen evenemententerrein is. Het college gaf vorig jaar al aan dat zij de autocross van Makkum liever op een ander terrein rond het dorp ziet. Volgens de organisatie van de autocross zijn er echter geen andere mogelijkheden dan circuitpark t’Nauw, waar het evenement de afgelopen zes jaar ook al is gehouden.
Omwonenden klagen al jaren over de geluidsoverlast die het evenement wat hen betreft met zich meebrengt. Het college ziet daar echter geen reden in om de vergunning te weigeren. De geluidsproductie van het evenement valt binnen de door de gemeente gestelde normen.
Ook de stikstofuitstoot en de verkeersoverlast vallen volgens het gemeentebestuur mee. De autocross duurt bovendien maar één dag en dus is de overlast aanvaardbaar, stelt het college. Daarbij is echter sprake van een weifelend goedkeuren. Twee van de zes collegeleden, wethouders Maarten Offinga (CDA) en Mark de Man (VVD), stemden tegen de vergunningsverlening.

De editie van dit jaar staat nog steeds gepland voor 20 juni. De autocross in Makkum bestaat dan 30 jaar.
 
Bron: Bolswardsnieuwsblad.nl

Wegwerkzaamheden tussen knooppunt Zurich en afslag 16 Makkum/Witmarsum

1-4-2020


REGIO Van maandag 6 april tot en met maandag 20 april worden tussen knooppunt Zurich en afslag 16 Makkum/Witmarsum werkzaamheden uitgevoerd.
Het gaat om vluchthavens, vangrails, verkeersborden en asfalteringswerk. Het wegverkeer zal hier lichte hinder van ondervinden. 

Bron: Balkster Courant