Uitgelicht:
Advertentie:

Nieuws

Nieuws uit Makkum en omstreken

Nederlandse titel voor sloeproeisters IJsselmeerminnen

21-9-2015


KORTGENE – De sloeproeidames uit Makkum hebben zaterdag de nationale titel tijdens een spannende race op het Veerse Meer veroverd. Met nog één voor de Hoofdklasse genomineerde wedstrijd te gaan zijn de IJsselmeerminnen niet meer in te halen door de concurrenten.

Bekijk hier de bloedstollende strijd!

Voor de race waren de dames van de Pulp Fiction erg nerveus. Na de overwinning van vorige week in Zwartsluis was het duidelijk dat er nog een wedstrijd gewonnen moest worden om de nationale titel binnen te halen. De ruim 16 kilometer lange route werd na een uitstekende start zo snel mogelijk afgelegd. Spannend werd het toen de dames ternauwernood aan een onfortuinlijke aanvaring met een catamaran ontsnapten. Gelukkig voor de dames bleef het bij een tik tegen de riem van de bakboord-slag dame die hierdoor van haar bankje viel. Gelukkig herstelde zij en haar team direct en kon er zonder ernstige averij stevig doorgeroeid worden naar het keerpunt halverwege.

Hier kreeg stuur Hendrikes Adema de geduchte concurrenten uit Joure in de Lytse Bear in het zicht. Zij waren 6 minuten voor de IJsselmeerminnen gestart. Ook deze dames wisten wat er op het spel stond en roeiden uit alle macht om de IJsselmeerminnen voor te blijven. De dames uit Makkum roeiden hard en geconcentreerd door en gingen daardoor zo snel dat ze de Lytse Bear na 13 kilometer in haalden.

Na de handicapberekening werd tijdens de prijsuitreiking in de feesttent duidelijk dat de IJsselmeerminnen de titel Nederlands kampioen binnen was. Ze mochten de sportieve felicitaties in ontvangst nemen van hun concurrenten van de Lytse Bear en de Beluga uit Sneek. Zij laatste twee teams mogen samen in Amsterdam tijdens de Grachtenrace nog om de 2e en 3e plaats van het kampioenschap strijden.

De officiële huldiging van de Nederlands Kampioenen zal plaats op vinden op zaterdag 31 oktober in Muiden, direct na de laatste sloeproeiwedstrijd van het jaar. (Foto’s Danijela Zivkovic.)

Bron: grootsneek.nl Door Wim Walda

IJsselmeerminnen op koers voor Nederlandse titel na zege in Zwarte Waterrace

16-9-2015


ZWARTSLUIS – Het Makkumer damesroeiteam de IJsselmeerminnen hebben zaterdag vormbehoud getoond door de Zwarte Waterrace op hun naam te schrijven.

De dames kunnen komende week de Nederlandse titel binnenhalen bij de Veerse Meerrace in Kortgene.

De bijna vijftien kilometer lange race voerde over het rustig bevaren, kalm en breed vaarwater van het Zwarte Water in de omgeving van Zwartsluis.

De start vond plaats in het centrum van Zwartsluis. Direct na de start moest er door een sluis geroeid worden om daarna koers te zetten richting Genemuiden. Ondanks de rommelige start zat de snelheid er goed in en konden de dames de eerste sloepen al vlot inhalen.

De gehele wedstrijd werd er uitstekend geroeid. Via Zwartsluis roeiden de dames van de Pulp Fiction richting Hasselt, om vervolgens weer terug te keren richting het centrum van Zwartsluis. Af en toe moest er extra hard aan de riemen getrokken worden om een langzamere sloep in te halen voor een sluis of brug.

Na 1:31,11 uur klonk het finishsignaal. Dit was ruim voldoende om de concurrenten van de Lytse Bear uit Joure en de Beluga uit Sneek voor te blijven in het klassement. Dit bleek ook uit het wattage. Deze was voor de dames uit Makkum met 69.88 nog nooit zo hoog geweest.

Met dit wattage lieten ze zelfs een hoop herensloepen achter zich in de einduitslag.

Bron: Bolswards Nieuwsblad
 

IJsselmeerdijk tussen Cornwerd en Makkum niet sterk genoeg

4-9-2015


MAKKUM – Wetterskip Fryslân start eind augustus met het aanbrengen van 5.000 ton breuksteen op de IJsselmeerdijk tussen Cornwerd en Makkum. De werkzaamheden zijn nodig, omdat de huidige laag breuksteen niet meer sterk genoeg is.

Om verzakkingen in de toekomst te voorkomen, wordt onderaan de dijk een extra laag breuksteen aangebracht. Zo blijft de dijk sterk genoeg om het achterland te beschermen tegen hoogwater. Eind september is het werk klaar.

Vorig jaar versterkte het waterschap al het stuk IJsselmeerdijk bij Cornwerd met breuksteen. Dit jaar wordt het traject van Cornwerd tot de bebouwde kom van Makkum voorzien van een nieuwe laag. De grasstrandjes binnen de bebouwde kom van Makkum blijven ongewijzigd. De werkzaamheden worden uitgevoerd door aannemer KWS Infra.

Aanvoer materiaal
De breukstenen worden met vrachtwagens aangevoerd vanuit Harlingen. Ter hoogte van de dijkopgang bij de Sotterumerdijk richt de aannemer een tijdelijk depot in. Vanuit dit depot worden de materialen via de dijkopgang over rijplaten naar de plaats van bestemming gebracht. Om de veiligheid te waarborgen, geldt er tijdens de werkzaamheden op de nabijgelegen rijbaan een snelheidsbeperking. Omwonenden kunnen geluidshinder ondervinden van het transportverkeer.

Bron: Sneekernieuwsblad
 

Makkum voor even Hoofdstad van de Smaak

24-8-2015


MAKKUM – Een groepje kinderen heeft afgelopen donderdagochtend samen met kok Wytse Anema van Woonzorgcentrum Avondrust en kok Reitse Spanninga groenten geoogst in de moestuin bij in Makkum.

Vervolgens zijn in de buitenlucht twee gerechten bereid voor een aantal ouderen van Avondrust. De activiteit vond plaats in het kader van Hoofdstad van de Smaak.

Bron: Bolswards Nieuwsblad

Komend weekeinde Visserijdagen in Makkum

16-8-2015


In het weekend van 21 en 22 augustus worden de Makkumer Visserijdagen georganiseerd. Op de vrijdag is er palingroken, een matinee, visbakken op de haven, een kinderviswedstrijd en 's avonds in de feesttent op de haven live muziek van de band Boys named Sue. Er is daarnaast theater, een bonte varende stoet en meer...

Op de zaterdag wordt de bekende vlootschouw gehouden, het Visserijbal, bungee-roeien, straattheater en kanovaren. Tevens is er een Nautische markt in het centrum van Makkum. 

Bekijk het gehele programma op de website www.visserijdagen-makkum.nl of bezoek de facebookpagina Visserijdagen Makkum.

10.000e bezoeker van Kazemattenmuseum

16-8-2015


Op woensdag 19 augustus hoopt het Kazemattenmuseum de 10.000e bezoeker te verwelkomen.

Tot op dit moment konden er onder de bijna 10.000 bezoekers enige duizenden schoolkinderen worden geteld. Ook daaruit blijkt dat de aandacht onder de jonge generaties springlevend is.

Het Kazemattenmuseum is in 2015 begonnen met een ingrijpende herinrichting waarmee de presentatie en de opbouw van het bijzondere verhaal meer in lijn kunnen worden gebracht met de hedendaagse eisen. Daarvoor is een bedrag van omstreeks € 350.000 verworven uit eenmalige subsidies en fondsenwerving.

Roeivereniging Makkum vakantieupdate

26-7-2015


Lees verder over de belevenissen van de Twirre in het roeiseizoen 2015.

Lees verder in de [pdf].  

Kazemattenmuseum start samenwerking met Helders Historisch Reddingboten Collectief

26-7-2015


Op zondag 2 augustus leggen voor de eerste maal minimaal 3 historische reddingboten aan bij het Kazemattenmuseum op Kornwerderzand. De “Dorus Rijkers”, “Javazee” en “De Zeemanspot” worden daarbij mogelijk nog vergezeld door de “Prins Hendrik”.

Lees verder in het persbericht [pdf].

Verslag Kaagrace 2015 Roeivereniging de IJsselmeerminnen

18-6-2015


Lees hier het verslag van Roeivereniging de IJsselmeerminnen over de Kaagrace 2015.

Naar het strand of naar de bieb? Naar de strandbieb!

18-6-2015


In de maanden juli en augustus is de strandbieb op het strand van Makkum weer open. Iedere dag van elf tot vijf. Een spannende detective, een tijdschrift of een prentenboek, het is er allemaal en het is gratis. Lezen op het strand is heerlijk ontspannend. En wie het wat luxer wil, die huurt er een strandstoel bij. Op woensdag en zaterdag is er altijd een leuke activiteit.

De strandbibliotheek is dit jaar open van zaterdag 4 juli tot en met zaterdag 29 augustus, iedere dag van 11.00 tot 17.00 uur. Om een boek te lenen bij de strandbibliotheek hoeft men niet lid te zijn van de bibliotheek. Het boek wordt immers aan het einde van de dag weer teruggebracht naar de strandbieb? Voor vakantiegangers die langer in Makkum verblijven zijn er speciale zomerabonnementen. Met dit abonnement leent men een zomer lang maximaal drie of vijf boeken per keer, zo vaak als men wil. Ook een boek plus stoel behoort tot de mogelijkheden.

Iedere woensdag en zaterdag wordt er een leuke activiteit georganiseerd, zoals vriendschapsbandjes maken, spelen met de wind of schat zoeken. En er wordt voorgelezen bij zonsondergang, wie slaapt daarna níet lekker! Een overzicht van de activiteiten staat te lezen op www.strandbibliotheekmakkum.nl. Nu alleen nog maar hopen op veel mooi strandweer!

Lees de flyer in de bijlage [PDF].