Uitgelicht:
Advertentie:

Nieuws

Nieuws uit Makkum en omstreken

HT Race 30 mei van start

28-5-2014


De 40e Harlingen-Terschelling (HT) Sloepenrace gaat op vrijdag 30 mei van start. Vorig jaar was Team Twirre super getraind, helaas ging de race toen vanwege harde wind niet door. Dit jaar zit het er echter veel gunstiger uit.

Om 11:30 uur vaart het roeiteam Twirre de Harlinger haven uit, een uur nadat de eerste sloepen met nog tegenstroom zijn vertrokken. Voor de Twirre start de Pulp Fiction om 11:20 uur. Beide teams verblijven het weekend aan boord van de tjalk Confiance. Omrop Fryslân zal ook aan boord van de twee sloepen komen, de Pulp Fiction en de Twirre komen daardoor uitgebreid in het nieuws. Er volgt een radioverslag en ’s avonds in de sportuitzending (Boppeslach) wordt een item over de belevenissen gemaakt.

De start van de race vindt plaats vanuit de Willemshaven/KNRM station.

Friese bibliotheken organiseren voorlees- en fotosessies

28-5-2014


Wie wil er nou niet met Tomke op de foto? De fotoactie met Tomke vindt plaats in het kader van de Fryske Foarlêswike van 2 t/m 9 juni. In deze week wordt er op ongeveer 400 locaties (met in totaal 650 groepen) in de hele provincie voorgelezen uit het nieuwe Tomke-boekje.
Het voorlezen vindt plaats in peuterspeelzalen, kinderdagverblijven en bij gastouders. Zo’n 500 vrijwilligers werken hieraan mee en lezen de kinderen voor. Na afloop krijgen alle kinderen een gratis exemplaar van het nieuwe Tomke-boekje mee naar huis.
In de Bibliotheek van Makkum wordt voorgelezen op 2 juni om 16.00 uur. Daarnaast heeft de Bibliotheek ‘Mei Tomke op de foto’ georganiseerd. Een levensgrote Tomke brengt een bezoek aan de Bibliotheek en kinderen kunnen met hem op de foto.
Meer informatie:

Webcam Makkum actief

23-5-2014


De eerste Makkumer webcam is actief! De webcam van Makkum.nl, de website voor en door het Friese dorp Makkum aan het IJsselmeer, staat gericht op het pittoreske centrum van Makkum.

Met de lancering van de webcam kunnen belangstellenden het centrum van Makkum centrum tot in details meebeleven. De webcam laat alle toppen van de typische Makkumer huizen en monumentale gebouwen zien. Bij helder weer kan straks zelfs tot diep aan het IJsselmeer de scheepvaart worden gevolgd, die de Makkumer haven binnenloopt. Bij activiteiten is goed te zien hoe druk het in het centrum is.

NB! Helaas is de webcam momenteel offline. Er wordt gewerkt aan een oplossing.

 

Kazemattenkanon verdwijnt uit het Kazemattenmuseum

21-5-2014


Het Kazemattenmuseum op Kornwerderzand raakt op maandag 26 mei het originele kazemattenkanon kwijt. Medewerkers van het Nationaal Militair Museum zullen op deze dag het kanon ophalen en in onderdelen overbrengen naar Soesterberg.

Dit kanon, getoond in zijn originele opstelling in de Kanon Kazemat is via een bruikleenovereenkomst beschikbaar gesteld aan het Kazemattenmuseum. Het kanon met een gewicht van 260 kilo is echter eigendom van het Nationaal Militair Museum. Dit museum opent eind 2014 na een ingrijpende verbouwing/nieuwbouw haar deuren op Vliegbasis Soesterberg. Door de verbouwing ontstaat daar meer tentoonstellingsoppervlakte. Dat is mede de oorzaak van het opzeggen van de bruikleenovereenkomst met het Kazemattenmuseum.

Het zeldzame stuk geschut is Nederlands fabrikaat en gemaakt in een beperkte oplage. Het Kazemattenmuseum gaat er van uit dat dit het enige nog complete exemplaar is. Het staartgeschut van een Amerikaanse B 17 bommenwerper wordt in de tussentijd hoogstwaarschijnlijk toegevoegd aan de collectie van het Kazemattenmuseum. In overleg met het Nationaal Militair Museum zal nog verder gezocht worden naar een vervanger voor het kazemattenkanon.

Op zaterdag 24 mei kan het publiek het kanon voor het laatst zien.

Indrukwekkende dodenherdenking in Kazemattenmuseum

2-5-2014


Op zondag 4 mei vindt de jaarlijkse dodenherdenking plaats in het Kazemattenmuseum op Kornwerderzand. Op het middenterrein zullen bij de drie monumenten diverse kransen worden gelegd. Na de kranslegging is er gelegenheid om bloemen te leggen.

De herdenkingsplechtigheid begint om 18:00 uur en wordt gehouden in samenwerking met het 44e Pantserinfanteriebataljon uit Havelte, ondersteund door tamboer en pijpers van het korps Mariniers.

Aansluitend op de herdenking te Kornwerderzand zullen in Makkum de gevallenen worden herdacht in een stille tocht en een herdenkingsbijeenkomst. Deelnemers voor de stille tocht worden om 19:00 uur verwacht op de Ds. L. Touwenlaan te Makkum (ter hoogte van de St. Martinusschool).

Meer informatie:
www.kazemattenmuseum.nl

Broedende Turkse tortel in Makkum gespot

30-4-2014


Halverwege april is een broedende turkse tortel in een monumentaal pand in Makkum ontdekt. Hoewel alle vogels in mei hun ei leggen heeft deze duif alvast een warm beschut plekje gevonden om op haar eieren te broeden.

Een duif broedt zestien tot twintig dagen. De meeste duivensoorten hebben per legsel maar twee eieren. Als de jongen geboren worden zijn ze blind en bedekt met dun geel dons. Na drie à zes dagen gaan de oogjes van de jongen open en na elf dagen krijgen de jongen veren. Na 25 dagen kan het jong vliegen.

De Turkse tortel komt voornamelijk in Noordwest-Europa voor.

Dodenherdenking in Makkum

28-4-2014


Op zondag 4 mei worden de gevallenen herdacht van de Tweede Wereldoorlog, van oorlogssituaties en internationale vredesoperaties.

Vanaf 19:00 uur formeert de stoet zich op de Ds. L. Touwenlaan bij de Sint Martinusschool. Er worden kransen en bloemen gelegd bij het monument aan de Buren en bij de graven van het verzet en van de RAF op het kerkhof. Op het hof wordt een korte toespraak gehouden. Vanzelfsprekend zullen we om 20:00 uur twee minuten stilte in acht nemen. Na afloop vertrekt de stoet weer van het hof, over dezelfde route terug.

Op het kerkhof zal een toespraak worden gehouden door dhr. W Sinnema, Wethouder van de gemeente Súdwest-Fryslân. In de plechtigheid zal ook het thema naar voren komen dat het landelijke 4 en 5 mei comité heeft vastgesteld: “Wederkerigheid”.

Het Comité Dodenherdenking nodigt jong en oud uit deel te nemen aan de stille tocht en de bijeenkomst buiten op het kerkhof, op zaterdag 4 mei vanaf 19:00 uur. Voorafgaand aan Makkum is de dodenherdenking bij de monumenten te Kornwerderzand. Deze wordt om 18:00 uur gehouden bij het monument nabij het Kazemattenmuseum. Een ieder kan de vlag halfstok hangen van 18:00 uur tot 21:00 uur.

Meer informatie:
U kunt altijd terecht op de Facebookpagina van het comité. Hier leest u bijvoorbeeld meer over de herdenkingen van 7 april en 18 april: Makkumer bevrijdingsdag.

facebook.com/herdenkingmakkum

Economisch herstel eurozone zet door

23-4-2014


Goed nieuws voor de Makkumer ondernemer: de economische groei in de eurozone is in april aangetrokken tot het hoogste niveau in bijna drie jaar en het overheidstekort is verder teruggelopen. Vooral in de dienstensector trok de groei volgens de onderzoekers flink aan.

In de industrie, die al langer een flinke groei laat zien, bleven de omstandigheden onverminderd gunstig, stelt onderzoeksbureau Markit woensdag op basis van een eerste raming.​ De graadmeter waarmee Markit de activiteit in de hele euro-economie meet, verbeterde vorige maand van 53,1 naar 54. Een stand hoger dan vijftig wijst op groei.

Bron: Nu.nl 

Zwanenpaar moet nieuw nest bouwen

22-4-2014


Een zwanenpaar in Makkum moet een nest op een andere plek gaan bouwen. De politie verwijderde onlangs het zwanennest aan de Carl Fellingerweg, net buiten het dorp.

Recreanten passeerden het nest en werden aangevallen door de zwanen. Dit leidde tot een gevaarlijke situatie waardoor de politie in overleg met de gemeente Súdwest-Fryslân ging. Er werd tenslotte besloten het nest te verwijderen.

Bron: Leeuwarder Courant

Roeivereniging IJsselmeerminnen wint de wedstrijd 'Vechten op de Vecht'

8-4-2014


Roeivereniging de IJsselmeerminnen uit Makkum won zaterdag 5 april de wedstrijd ‘Vechten op de Vecht’ in Weesp. De dames hadden de zevende start in een wedstrijdveld van 31 damessloepen. De start was midden in het centrum van Weesp.

Nadat de dames de sluizen en bruggen hadden gehad, konden ze in hun nieuwe sloep, de Pulp Fiction, beginnen aan een inhaalrace. Met lange en krachtige slagen haalden zij de meeste voorgaande sloepen in en kwamen ze in een tijd van 1:13:58 als derde over de finish. Ze werden eerstein hun klasse en eerste in het Algemeen Klassement .

Bron: BolswardsNieuwsblad.nl