Uitgelicht:
Advertentie:

Nieuws

Nieuws uit Makkum en omstreken

Klaas Kuperus winnaar B-klasse IFKS

14-8-2013


Het kampioenschap van de IFKS 2013 zit er inmiddels weer op. Het leverde weer mooie wedstrijden op met super kampioenen. Klaas Kuperus won begin augustus in de B-klasse van het IFKS op het IJsselmeer bij Stavoren, met de 'Zes Gebroeders'.

Sietse Broersma van de ‘Avontuur' is begin augustus winnaar geworden van de zeilwedstrijden in de IFKS. Het publiek stond rijendik aan de walkant. Het kreeg twee wedstrijden van de kleine A-klasse te zien, omdat de schepen zaterdag niet uitvoeren vanwege de harde wind.

In de C-klasse kwam Jaap Hofstee uit Tijnje als eerste over de finish. Hij vaart op het ‘Swarte Wief'.

Bron: IFKS.nl/LC.nl
Foto: LC.nl

Kazemattenmuseum gaat uitbreiden

7-8-2013


Het Kazemattenmuseum Kornwerderzand staat een ingrijpende herindeling en herinrichting te wachten. Halverwege de tachtiger jaren werden er voorbereidingen getroffen voor de opening van het Kazemattenmuseum. Het Kazemattenmuseum bestaat nu bijna 30 jaar. Vanwege de groei is het nu tijd voor een herinrichting van het Kazemattenmuseum.

Werkzaamheden starten de komende winterperiode. Er wordt daarnaast gewerkt aan museumwinkel met een ruim assortiment aan passende artikelen. Tijdens de uitvoering van de werkzaamheden, zal het museum voor het publiek op de gebruikelijke tijden normaal geopend blijven. De 10.000ste bezoeker word dit jaar in augustus verwacht.

Gevraagd: Gegevens Koude Oorlog
Het Kazemattenmuseum is op zoek naar gegevens, voorwerpen en afbeeldingen die betrekking hebben op de tijd van de Koude Oorlog. Op het hoogtepunt van de Koude Oorlog in 1956 werd het terrein van de Vesting Kornwerderzand in bezit genomen door een onderdeel van het Amerikaanse leger. De omgeving werd tot verboden gebied verklaard. Er werd een aantal Sherman tanks geplaatst, die ooit dienstdeden in de gevechten in de Tweede Wereldoorlog in Noord-Afrika tussen de legers van Montgomery en Rommel.

Helaas ontbreken het aantal van deze tanks en de gegevens over het legeronderdeel volledig. Als tastbare herinnering aan deze periode werd indertijd door het Wapen der Genie van de Koninklijke Landmacht de geschutskoepel van een van de Sherman tanks op een betonnen plaat geïnstalleerd. Deze is nog steeds te bezichtigen.

Heeft u informatie beschikbaar? Neemt u dan contact op met Henk Cieraad, h.cieraad@upcmail.nl, telefoon: 0512 – 54 41 40.

Meer informatie
www.kazemattenmuseum.nl

Van der Bos slaat toe in Makkum

31-7-2013


Kaatsers Gert-Anne van der Bos (foto), Taeke Triemstra en Daniël Iseger wonnen zaterdagmiddag de vrijeformatiepartij in Makkum. In de finale waren zij te sterk voor Johan van der Meulen, Renze Hiemstra en Hylke Bruinsma: 5-2 6-2.

Vooral Van der Bos viel op in Makkum. Hij sloeg weliswaar geregeld een bal buiten, maar produceerde in drie partijen liefst dertig zitballen. In de finale kwam hij tot elf.

Ook de vrouwen kaatsten in Makkum. Lisette Wagenaar, Leonie van der Graaf en Fenna Zeinstra zegevierden. In de eindstrijd verloren Iris van der Veen, Sjoukje Visser en Manon Scheepstra met 5-3 6-6.

Bron en foto: LC.nl

DJ’s op het strand bij Beachclub De Vigilante

28-7-2013


House en lounge DJ’s Ferdy en Edwin draaiden op zaterdag 27 juli bij hotel De Vigilante op het strand in Makkum.

Nadat de dag nogal onstuimig was begonnen met een weeralarm voor de zuidelijke provincies en een paar plensbuien op de Makkumer boulevard werd het aan het eind van de middag gelukkig droog. Er ontstond een mooi beachclubsfeertje waarin bezoekers konden genieten van de relaxte muziek.

Zowel op het strand als op het terras waren drankjes verkrijgbaar. Een prachtige zonsondergang maakte de warme zomeravond compleet. Op zaterdag 24 augustus komen Ferdy en Edwin nog een keer naar De Vigilante.

Opera Spanga speelt 'Romeo en Julia, het paradijs ligt onder de voeten van je moeder'

23-7-2013


Behalve op 31 juli zijn er Spanga voorstellingen op 2 t/m 4 en 7 t/m 11 augustus. Kaarten zijn verkrijgbaar via de site www.operaspanga.nl.

StichtingSpanga het Verona van Weststellingwerf produceert sinds 1989 op eigenzinnigewijze opera in het Friese plaatsje Spanga. In de voorstelling speelt Shakespeare’s Romeo en Julia zich af in de tegenwoordige tijd. Het thema van een onmogelijke liefde vanwege familievetes, cultuur- en geloofsverschillen is natuurlijk van alle tijden. In deze uitvoering staat het conflict tussen oude en nieuwe Nederlanders centraal en is Romeo van Friese en Julia van Afrikaanse afkomst. Het geheel staat onder leiding van Corina van Eijk.

Braderie Makkum goed bezocht

19-7-2013


Het is de tijd van de braderieën en jaarmarkten. In Makkum vond donderdag 18 juli de jaarmarkt plaats. Mogelijk door het aangenaam warme weer werden de kramen en stalletjes door een redelijk groot publiek bezocht.

In de maanden juli en augustus is er in Makkum elke vrijdagavond een gezelligheidsmarkt. Dit begint rond 16:00 uur en gaat door tot 21:00 uur.

Foto: Jan Werkhoven

Bron: Bolswards Nieuwsblad

Koninklijke Tichelaar opent webshop

18-7-2013


Nederlands oudste en meest bekende producent van ambachtelijk aardewerk komt modern voor de dag met een nieuwe website en webshop. Koninklijke Tichelaar is eerder dit jaar gestopt met de productie van het traditionele Makkumer aardewerk en tegels. De focus ligt nu voornamelijk op keramiek met een hedendaagse vormgeving. Dat gebeurt veelal in samenwerking met vormgevers van Hollandse bodem zoals Hella Jongerius, Studio Job, Roderick Vos, Marcel Wanders en Alexander van der Slobbe.

In de nieuwe webshop kan gezocht worden op materiaal of ontwerper. Verder kunnen bezoekers van de shop selecteren op servies, vazen, sieraden, maatwerk, tegelkachels en lampen.

Dat seriematige productie van is dan wel gestopt en ook de oude winkellocatie is verleden tijd.

De nieuwe shop zal bij liefhebbers dan ook in goede aarde vallen. Het hedendaags keramiek is online te koop en daarnaast blijft het mogelijk om het Makkumer aardewerk op aanvraag te bestellen.

Bron: Telegraaf

Makkum deels onder water gezet door Google

18-7-2013


In Google Maps is abusievelijk een deel van Makkum onder water gezet. Op de kaart ligt de Sottumerdijk in het IJsselmeer, omringd door water.

In werkelijkheid is dat natuurlijk anders en dat wordt bevestigd door de satellietbeelden op Google Maps. Vergelijkbare fouten zijn ook gemaakt bij Lemmer, terwijl ook Urk, volgens de Googlekaart, voor een deel onder water is gezet. Google heeft nog geen idee wat er is mis gegaan en zegt te werken aan een oplossing.

Bron: Bolswards Nieuwsblad

Bemanningslid Makkumer tallship verdronken bij Zweden

12-7-2013


Een bemanningslid van het tallship Wylde Swan uit Makkum is verdronken in de Baltische Zee.De man uit Rotterdam hielp samen met twee andere bemanningsleden bij de reddingsactie van een ander zeilschip, de Wyvern. Dit schip zonk donderdagochtend voor de Zweedse kust bij het eiland Gotland. De tien bemanningsleden van de Wyvern werden gered.

Drie bemanningsleden van de Wylde Swan wilden de Wyvern vervolgens redden van de ondergang, zo melden Zweedse kranten. Dit lukte niet. Bij de reddingspoging raakten de drie mannen in de problemen.

Twee van hen werden door een helikopter uit het water gered. De derde man werd lange tijd vermist. Later op de dag meldde de Zweedse reddingsbrigade dat hij was overleden. Het slachtoffer zat vast in het tuig van het schip dat zonk.

Bron en foto: Leeuwarder Courant

Op blote voeten naar de bibliotheek! Dat kan in Makkum!

8-7-2013


Heerlijk dat vakantiegevoel, dat vrij zijn, lekker op het strand en in het water, wie geniet daar nou niet van. En op het strand van Makkum is het nog fijner vertoeven, want daar is een strandbibliotheek. Zo vanaf je badlaken een spannende detective, een romantisch boek of een prentenboek voor de kleintjes halen, gratis nog wel! Hoe fijn kan het zijn!

De strandbibliotheek is te vinden op het strand van de Holle Poarte te Makkum vanaf 3 juli t/m 25 augustus.
Elke dag,  zeven dagen in de week, is de strandbibliotheek geopend van 11:00 - 17:00 uur.

Binnen staat een collectie van ruim tweeduizend boeken, kranten en tijdschriften, zowel voor volwassenen als voor de jeugd. Ook zijn er Duitse boeken voor onze Duitse badgasten. Bezoekers lenen zonder pasje een boek en brengen het aan het eind van de dag terug. 

Voor de campinggasten en de bezoekers van het  bungalowpark is er een speciaal zomerabonnement.
Iedere woensdag- en zaterdagmiddag staat er een activiteit voor de jeugd op het programma, georganiseerd door de strandbibliotheekmedewerksters.

Kom ook eens langs. Ervaar hoe leuk het is in de strandbibliotheek; de sfeer van vrije tijd, vakantie en genieten.

Meer informatie
www.strandbibliotheekmakkum.nl