Uitgelicht:
Advertentie:

Nieuws

Nieuws uit Makkum en omstreken

Rooftop concert op 24ste Leugenbollepop Makkum

2-9-2013


Voor de 24ste keer werd op vrijdag 30 augustus op het Plein in Makkum Leugenbollepop gehouden. Meer dan veertig zangers en zangeressen uit de wijde omgeving werden begeleid door drie verschillende bands.

Foto: BolswardsNieuwsblad.nl

The Beatles werden herdacht met een Rooftop concert vanaf het dak van Café de Zwaan. De Makkumer band MMT (Magical Mystery Tour) met een gemiddelde leeftijd van 16 jaar, bracht een eerbetoon aan het legendarische concert dat The Beatles in 1969 gaven op het dak van het Abbey Road gebouw in London. Via een beeldscherm was het concert op de grond live te volgen.

De band Flashback kwam na meer dan 25 jaar weer bij elkaar voor een reünie. Flashback trad in de jaren rond 1990 veelvuldig op en speelde uitsluitend nummers uit de Sixties. De band bestaat uit Jan Scheepvaart, Ronald Ligthart, Paul van der Brug, Sybe Krol/ Arjen Kamminga en Arie Kuipers.

Bron 
Bolswardsnieuwsblad.nl

Meer informatie
Leugenbollepop.nl

Zesde editie Visserijdagen wederom groot succes

1-9-2013


De prachtig versierde pieremachochels, zandsculpturen, het palingroken en visbakken op de haven met als afsluiter het feestvieren in de tent op de haven... De zesde editie van de Makkumer Visserijdagen met thema ‘Makkum Oeral in thús’ was ook dit jaar weer een groot succes.

Foto: Visserijdagen-Makkum.nl


In elk oneven jaar worden de Visserijdagen in Makkum georganiseerd. Voor iedereen toegankelijk en met veel activiteiten en bezienswaardigheden voor jong en oud; voor elk wat wils en met iedere keer weer nieuwe verrassende onderdelen. De Visserijdagen werden op 23 en 24 augustus gehouden. Op beide dagen was er volop zon waardoor Makkum ook dit jaar weer druk werd bezocht.

Tot de volgende keer tijdens de Visserijdagen in 2015!

Meer informatie
www.visserijdagen-makkum.nl

Makkumer schilderij topaanwinst Fries Scheepvaart Museum

1-9-2013


Het Fries Scheepvaart Museum heeft een schilderij van Cornelis Springer (1817-1891) in bruikleen gekregen uit een particuliere collectie. Het schilderij bevat een voorstelling van een oud gedeelte van Makkum.

Cornelis Springer verwierf in zijn eigen tijd al grote faam als schilder van stadsgezichten. Hij verkocht zijn werken aan liefhebbers in binnen- en buitenland en kon daar hoge prijzen voor vragen. Springer woonde en werkte in Amsterdam, maar trok er veel op uit om in allerlei steden en dorpen bekende gebouwen vast te leggen in schetsen. Hij deed dat heel precies. In zijn atelier werkte hij de schetsen eerst uit tot een houtskooltekening van dezelfde afmetingen als het schilderij. Pas daarna ging hij schilderen.

Cornelis Springer is meerdere keren in Friesland geweest. Van Makkum maakte hij vier schilderijen. Twee schilderijen zijn gemaakt van de Buren (bij Lieuwkemastate) en twee in de Wijde Steeg.Het grootste van deze laatste twee is nu in bruikleen gegeven aan het Fries Scheepvaart Museum.

Het museum is bijzonder blij met deze topaanwinst, niet alleen omdat het is gemaakt door een schilder van naam een faam, maar ook omdat het zo’n levendige en verhalende voorstelling is.

Lees verder in het Bolswards Nieuwsblad.

Klaas Kuperus winnaar B-klasse IFKS

14-8-2013


Het kampioenschap van de IFKS 2013 zit er inmiddels weer op. Het leverde weer mooie wedstrijden op met super kampioenen. Klaas Kuperus won begin augustus in de B-klasse van het IFKS op het IJsselmeer bij Stavoren, met de 'Zes Gebroeders'.

Sietse Broersma van de ‘Avontuur' is begin augustus winnaar geworden van de zeilwedstrijden in de IFKS. Het publiek stond rijendik aan de walkant. Het kreeg twee wedstrijden van de kleine A-klasse te zien, omdat de schepen zaterdag niet uitvoeren vanwege de harde wind.

In de C-klasse kwam Jaap Hofstee uit Tijnje als eerste over de finish. Hij vaart op het ‘Swarte Wief'.

Bron: IFKS.nl/LC.nl
Foto: LC.nl

Kazemattenmuseum gaat uitbreiden

7-8-2013


Het Kazemattenmuseum Kornwerderzand staat een ingrijpende herindeling en herinrichting te wachten. Halverwege de tachtiger jaren werden er voorbereidingen getroffen voor de opening van het Kazemattenmuseum. Het Kazemattenmuseum bestaat nu bijna 30 jaar. Vanwege de groei is het nu tijd voor een herinrichting van het Kazemattenmuseum.

Werkzaamheden starten de komende winterperiode. Er wordt daarnaast gewerkt aan museumwinkel met een ruim assortiment aan passende artikelen. Tijdens de uitvoering van de werkzaamheden, zal het museum voor het publiek op de gebruikelijke tijden normaal geopend blijven. De 10.000ste bezoeker word dit jaar in augustus verwacht.

Gevraagd: Gegevens Koude Oorlog
Het Kazemattenmuseum is op zoek naar gegevens, voorwerpen en afbeeldingen die betrekking hebben op de tijd van de Koude Oorlog. Op het hoogtepunt van de Koude Oorlog in 1956 werd het terrein van de Vesting Kornwerderzand in bezit genomen door een onderdeel van het Amerikaanse leger. De omgeving werd tot verboden gebied verklaard. Er werd een aantal Sherman tanks geplaatst, die ooit dienstdeden in de gevechten in de Tweede Wereldoorlog in Noord-Afrika tussen de legers van Montgomery en Rommel.

Helaas ontbreken het aantal van deze tanks en de gegevens over het legeronderdeel volledig. Als tastbare herinnering aan deze periode werd indertijd door het Wapen der Genie van de Koninklijke Landmacht de geschutskoepel van een van de Sherman tanks op een betonnen plaat geïnstalleerd. Deze is nog steeds te bezichtigen.

Heeft u informatie beschikbaar? Neemt u dan contact op met Henk Cieraad, h.cieraad@upcmail.nl, telefoon: 0512 – 54 41 40.

Meer informatie
www.kazemattenmuseum.nl

Van der Bos slaat toe in Makkum

31-7-2013


Kaatsers Gert-Anne van der Bos (foto), Taeke Triemstra en Daniël Iseger wonnen zaterdagmiddag de vrijeformatiepartij in Makkum. In de finale waren zij te sterk voor Johan van der Meulen, Renze Hiemstra en Hylke Bruinsma: 5-2 6-2.

Vooral Van der Bos viel op in Makkum. Hij sloeg weliswaar geregeld een bal buiten, maar produceerde in drie partijen liefst dertig zitballen. In de finale kwam hij tot elf.

Ook de vrouwen kaatsten in Makkum. Lisette Wagenaar, Leonie van der Graaf en Fenna Zeinstra zegevierden. In de eindstrijd verloren Iris van der Veen, Sjoukje Visser en Manon Scheepstra met 5-3 6-6.

Bron en foto: LC.nl

DJ’s op het strand bij Beachclub De Vigilante

28-7-2013


House en lounge DJ’s Ferdy en Edwin draaiden op zaterdag 27 juli bij hotel De Vigilante op het strand in Makkum.

Nadat de dag nogal onstuimig was begonnen met een weeralarm voor de zuidelijke provincies en een paar plensbuien op de Makkumer boulevard werd het aan het eind van de middag gelukkig droog. Er ontstond een mooi beachclubsfeertje waarin bezoekers konden genieten van de relaxte muziek.

Zowel op het strand als op het terras waren drankjes verkrijgbaar. Een prachtige zonsondergang maakte de warme zomeravond compleet. Op zaterdag 24 augustus komen Ferdy en Edwin nog een keer naar De Vigilante.

Opera Spanga speelt 'Romeo en Julia, het paradijs ligt onder de voeten van je moeder'

23-7-2013


Behalve op 31 juli zijn er Spanga voorstellingen op 2 t/m 4 en 7 t/m 11 augustus. Kaarten zijn verkrijgbaar via de site www.operaspanga.nl.

StichtingSpanga het Verona van Weststellingwerf produceert sinds 1989 op eigenzinnigewijze opera in het Friese plaatsje Spanga. In de voorstelling speelt Shakespeare’s Romeo en Julia zich af in de tegenwoordige tijd. Het thema van een onmogelijke liefde vanwege familievetes, cultuur- en geloofsverschillen is natuurlijk van alle tijden. In deze uitvoering staat het conflict tussen oude en nieuwe Nederlanders centraal en is Romeo van Friese en Julia van Afrikaanse afkomst. Het geheel staat onder leiding van Corina van Eijk.

Braderie Makkum goed bezocht

19-7-2013


Het is de tijd van de braderieën en jaarmarkten. In Makkum vond donderdag 18 juli de jaarmarkt plaats. Mogelijk door het aangenaam warme weer werden de kramen en stalletjes door een redelijk groot publiek bezocht.

In de maanden juli en augustus is er in Makkum elke vrijdagavond een gezelligheidsmarkt. Dit begint rond 16:00 uur en gaat door tot 21:00 uur.

Foto: Jan Werkhoven

Bron: Bolswards Nieuwsblad

Koninklijke Tichelaar opent webshop

18-7-2013


Nederlands oudste en meest bekende producent van ambachtelijk aardewerk komt modern voor de dag met een nieuwe website en webshop. Koninklijke Tichelaar is eerder dit jaar gestopt met de productie van het traditionele Makkumer aardewerk en tegels. De focus ligt nu voornamelijk op keramiek met een hedendaagse vormgeving. Dat gebeurt veelal in samenwerking met vormgevers van Hollandse bodem zoals Hella Jongerius, Studio Job, Roderick Vos, Marcel Wanders en Alexander van der Slobbe.

In de nieuwe webshop kan gezocht worden op materiaal of ontwerper. Verder kunnen bezoekers van de shop selecteren op servies, vazen, sieraden, maatwerk, tegelkachels en lampen.

Dat seriematige productie van is dan wel gestopt en ook de oude winkellocatie is verleden tijd.

De nieuwe shop zal bij liefhebbers dan ook in goede aarde vallen. Het hedendaags keramiek is online te koop en daarnaast blijft het mogelijk om het Makkumer aardewerk op aanvraag te bestellen.

Bron: Telegraaf