Uitgelicht:
Advertentie:

Nieuws

Nieuws uit Makkum en omstreken

Nieuws Makkum: Tallship races 2014

15-12-2013


Wij zijn Daniëlle, Karin, Denise en Johannes en wij hebben het doel mee te varen met de tall ship races die in 2014 in Harlingen beginnen. We willen graag met tallship Thalassa mee varen. Daarom hebben we diverse acties bedacht om de reis te bekostigen.

En misschien wilt u deze trainees ook wel steunen, dat kan! Koop van die lekkere producten en breng ons dichter bij ons doel.

Misschien wilt u voor uw bedrijf gevulde koeken of een gevulde smikkeltas kopen dan kunt u contact opnemen met ons.

Wfvh48@gmail.com.


Zeesteeg dames worden 9e in Muiden

6-11-2013


De meiden en stuurman maakten zich vrijdag 2 november weer op voor hun allerlaatste race in de Zeesteeg ‘Muiden-Pampus-Muiden’. Op zaterdag 9 november wordt getoond wat de Zeesteeg waard is, met een pracht seizoen achter de rug met mooie prestaties wordt dit jaar extra goed afgesloten.

MPM (Muiden-Pampus-Muiden) is de laatste race op de sloeproeikalender waar er 7,4 kilometer moet worden gesprint en om het eiland ‘Pampus’ heen geroeid worden. Volgend jaar wordt er verder gegaan met het nieuwe avontuur in de Pulp Fiction. Dit jaar wordt er terug gekeken op een prachtig jaar met mooie prestaties. In totaal zijn er drie bekers binnen gesleept, iets om trots op te zijn!

Lees meer in het uitgebreide verslag

Krystwilledei verandert in ‘Verrassend veelzijdig Statum Winterfair’

20-10-2013


De Krystwilledeicommissie van de Ondernemers Vereniging Makkum (O.V.M.) besloot de veertiende Krystwilledei dit jaar anders in te vullen. De nieuwe naam wordt Statum Winterfair. De fair wordt op 7 december georganiseerd van 16:00 - 20:00 uur.

Wegens weinig belangstelling in kerstartikelen wordt de Statum Winterfair nu eerder in de decembermaand gehouden en staat het meer in het teken van de winter dan van Kerstmis. Een veelzijdig programma wordt hierbij mede mogelijk gemaakt door Tourist Info Makkum.

Bekende dingen als het ‘Culinaire Plein’ met verschillende proeverijen, de traditionele visbakkers, Stichting Ald Makkum, muziek en de marktkramen zijn er nog steeds te vinden. Met behulp van Tourist Info Makkum breidt de commissie het programma uit met een vijftal charterschepen die aan de Noordsteiger of aan de Voorstraat liggen. Voor de kinderen komt er een verhalenverteller, geven leerlingen van een circusschool een acrobatiekvoorstelling, laat een goochelaar spannende trucs zien en is de Vogelwacht Makkum aanwezig. Alle voorstellingen zijn gratis toegankelijk. Daarnaast is het de bedoeling een Serious Request-plein te organiseren, in samenwerking met de Makkumer basisscholen. De opbrengst wordt door de scholen naar het Glazen Huis van 3FM in Leeuwarden gebracht. De dag wordt traditiegetrouw afgesloten met vuurwerk, dat vanaf de Noordsteiger en het Achterdijkje goed zal te zien zijn.

Tourist Info Makkum ontving een gemeentelijke subsidie; deze was nodig om het event mogelijk te maken. Om de activiteiten op de boten verder te bekostigen, wordt er gezocht naar bedrijven die een voorstelling op één van de schepen willen sponsoren. Daarnaast zal O.V.M. de bekende kleurplaat in de Makkumer Belboei plaatsen. Bedrijven kunnen tegen betaling hun naam op die kleurplaat laten vermelden, meer informatie hierover volgt nog. Op die manieren kunnen we gezamenlijk zorgen voor een verrassende en veelzijdige winterfair voor Makkumers en omwonenden.

Meer informatie
Statum Winterfair-commissie

Marlies Koornstra
Kerkstraat 6 - Makkum - Tel: 06 55570456 - E-mail: driesenlies@ziggo.nl

Greetje Twijnstra
Slotmakerstraat 5 - Makkum - Tel: 0515 231243 - E-mail: greetjetwijnstra@live.nl

Hennie de Vries
Plein 10 - Makkum - Tel: 0515 – 232 921 / 06 51507937 - E-mail: henniefanricht@makkum.nl

Theo Adema
De Voorn 16 - Makkum - Tel: 0515 231401 / 06 53542243 - E-mail: adema.horeca@makkum.nl

Arnold Walinga
Voorstraat 13 - Makkum, Tel. 0515 233664 (w) / 0515 233591 (pr), E-mail: info@tipmakkum.nl

Geïnteresseerd in een stand of kraam?
Het huren van één marktkraam kost 30,00 euro. Neemt u uw eigen kraam mee, dan kost een plek 5,00 euro.

Neem voor meer informatie contact op met de marktmeester:
Janny Zeeman, De Greide 5, 8757 JPGaast - Tel. 0515 - 54 34 60 / 06 - 123 027 95
E-mail: janny.zeeman@ziggo.nl

Tichelaar nu oudste familiebedrijf van Nederland

8-10-2013


Koninklijke Tichelaar uit Makkum is het nieuwe oudste familiebedrijf van Nederland. De steenfabriek neemt het stokje over van touwfabriek G. van der Lee uit Oudewater, die dit jaar verkocht is.

Koninklijke Tichelaar Makkum bestaat al sinds 1640, zo blijkt maandag uit onderzoek van Nyenrode en Baker Tilly Berk. “Al sinds 1572 is het aantoonbaar dat er in Makkum een steenfabriek staat. De familie Tichelaar is vanaf 1640 actief betrokken bij het bedrijf en kwalificeert vanaf die tijd dus als familiebedrijf. De huidige directeur Jan Tichelaar is de 12e generatie”, aldus hoogleraar familiebedrijven en bedrijfsoverdracht Roberto Flören.

Touwfabriek G. van der Leewerd in april overgenomen door Hendrik Veder Group. De nieuwe eigenaar moet de toekomst van de fabriek veilig stellen. G. van de Lee stamt uit de 16e eeuw.

Bron
Nu.nl

Zeesteeg Verslag - Slag om Makkum 2013

3-10-2013


Voor de heren de laatste wedstrijd in de Zeesteeg. De dames gaan nog naar Amsterdam en Muiden. Zoals het nu staat gaan de heren Muiden niet redden. Dus zoals jullie begrijpen was voor ons de intentie om deze wedstrijd dan ook leuk af te sluiten en de sfeer in de sloep was belangrijker dan de prestatie op zich. Afscheid nemen van deze sloep is niet makkelijk als je er al jaren in roeit.

Toch werd de sloep ‘s ochtends in gereedheid gebracht waarna de roeiers om 11 uur zich verzamelden om de sloep naar de haven in Makkum te brengen. Koffie sterke verhalen en zich verbazend over het mooie weer op deze dag kwam de sfeer en motivatie er al aardig in. De wind trok lichtelijk aan maar dat kunnen de mannen hebben. Na het palaver gingen de eerste roeiers en stuur terug naar de sloep om de laatste dingen te doen. Zitkussentje goed vast. Voetenbankje nog even vastdraaien dollen smeren en spanning opbouwen. Tegen 1 uur was iedereen klaar de eerste sloepen gingen van start en wij konden met startnummer 30 tegen half 2 van start gaan. Maar voordat wij bij de start lijn lagen hebben wij alle aanwezigen nog begroet. Hierna konden de heren los met een perfecte start waarbij de Evert Deddes uit Rotterdam al direct achter ons lieten. Op naar de Toverbal en de Kromme Dick die de start voor ons hadden. Bij de eerste keerboei ter hoogte van Kornwerderzand kon de Toverbal worden ingehaald. Hierna was er wind en golfslag tegen. De golven waren niet hoog maar de wind was krachtig waardoor er behoorlijk veel water de sloep binnensloeg. Koud! Maar bikkels er was geen wanklank en ze gebruikten alle techniek en kracht om tegen de straffe wind in te komen. Bij de tweede boei was er iets meer als een half uur geroeid wij lagen nog mooi op schema. De sloepen werden gestaag ingehaald. Iedereen had het zwaar met de wind. Bij de keerboei ter hoogte van Gaast hadden wij even geen sloepen waar wij rekening mee hoefden te houden wat ook wel eens fijn is voor de stuur.

Hierna weer richting de MA5 (in de volksmond bekend als de Belboei). Het wordt nu nog wat drukker betreffende sloepen bij de MA5 wordt het even kiezen welke kant wij nemen om de boei te kunnen ronden. Op het allerlaatst wordt besloten om de boei strak te ronden en stuurboord langszij te laten gaan. Hierna willen de heren aanzetten wat de stuur niet goedkeurt. Er kunnen echt niet meer sloepen tussen de pieren door het wordt doorroeien en voor de goede doorgang kiezen. Het is druk in het Makkumer diep wij komen nu ook iets langzamere sloepen tegen ermoet worden uitgeweken naar Bakboord waarna wij een mooie doorgang krijgen. Bij het eind geeft de stuur de Zeeleeuw nog aanwijzing om toch echt de binnenbocht te nemen ondanks het riet is het daar echt wel diep genoeg. Daardoor kunnen wij nog een sloep pakken. Bij de finish komen wij achter de visbyvaarder te liggen om deze niet in de riemen te zitten moeten wij iets uitwijken naar Bakboord. De twirre heeft dit niet door en gaat rechtdoor waardoor bakboord zijde niet meer kan roeien. In een nette tijd van 1:34 komen wij over de finish. De mannen hebben alles gegeven.

Na het lange wachten wordt dan eindelijk bekend dat wij 16de waren in een veld van 20 sloepen.6de in de Heren 1 en 4de in de Kromhoutwhalers met 52,90 Watt. Niet ontevreden hebben wij deze dag kunnen afsluiten.

- Diana

Twirre wint ook in Makkum

3-10-2013


Op zaterdag 28 september heeft de Twirre weer een fantastisch resultaat geboekt: een eerste plek in de Slag om Makkum, in de thuiswedstrijd. De Twirre legde 15,2 km af in exact anderhalf uur. Met dit resultaat ontving het roeiteam de grootste wisselbeker uit het circuit.

Naast de Twirre was ook de Pulp Fiction weer van de partij. Na de winst met zes heren in Rotterdam was er een team van acht dames in de sloep. Ook dit team wist eenieder te verrassen (en ook zichzelf) door een prachtige vijfde plek overall te bemachtigen.

Roeiteam Twirre heeft een drietal overwinningen op naam staan. Op zaterdag 5 oktober wordt de zevende wedstrijd meetellend voor het NK geroeid in Langweer.

Zwarte Waterrace

30-9-2013


Op 28 september roeien de dames van de Zeesteeg in de Pulp Fiction. De voormalige Kubaart Vaart die in zo’n vijf jaar tijd is opgeknapt door Jacob Haan en Harry Stoelinga van de Twirre. De heren van de Zeesteeg roeien in de Zeesteeg zelf. Natuurlijk wilden de dames ook graag op het thuiswater roeien en om die reden hebben Jacob en Harry de Pulp Fiction voor ons beschikbaar gesteld. Na drie korte trainingen in deze prachtige sloep gingen de dames, omgedoopt tot Makkumer IJsselmeerminnen, op deze dag de 15 kilometer lange race op het thuiswater roeien.

Dit is de eerste race met acht dames in de Pulp Fiction, dus de heren van de Twirre en met name Jacob en Harry zijn uitermate benieuwd wat de Pulp Fiction gaat doen. Volgens zorgvuldige berekeningen komt de Twirre precies 1 minuut na ons over de finish binnen.

We hebben startnummer 13 en starten om precies 13:12 uur samen met de Jan van de Berg uit Urk. We hebben het eerste stuk wind mee: door het kanaal richting Kornwerderzand en zitten prima in ons slagtempo. Dertig slagen per minuut is het tempo waarmee we de meeste snelheid uit de Pulp Fiction kunnen halen.

In een tijd van 1 uur en 57 minuten komen we - volgens de toeschouwers - zeer strak over de finish. Snel wordt uitgerekend wat de gemiddelde snelheid was: 7,7 kilometer per uur. Het klinkt niet goed en echt blij kunnen we dan ook nog niet zijn, maar iedereen heeft het zwaar gehad in de wind en de golven, dus het is eigenlijk ook nog moeilijk te zeggen.

Het is wachten op de prijsuitreiking. Er zijn drie prijzen voor onze klasse ‘dames 2’. De derde prijs gaat naar de Sir Lancelot Skynner en we roepen dan ook al dat er dan voor ons helaas niets in zit. De voorzitter zegt dat de tweede prijs in de buurt blijft…. Zou het dan toch? En ja hoor! De tweede prijs is voor de Pulp Fiction! Als we de uitslagenbriefjes in handen krijgen blijkt dat we 5e algemeen zijn geworden van de 14 damesteams! Al met al kunnen we erg trots op onszelf zijn. We zijn goed getraind, maar met amper drie trainingen in een totaal andere sloep hebben we onszelf toch wel weer een beetje verbaasd. Natuurlijk hebben de prijs nog even goed gevierd bij Romano.

Onze volgende race is de Amsterdamse Grachtenrace op 12 oktober en zijn we gewoon weer te zien in de Zeesteeg.

Het gehele verslag is te vinden op facebook. Klik hier om naar de pagina te gaan.

Rooftop concert op 24ste Leugenbollepop Makkum

2-9-2013


Voor de 24ste keer werd op vrijdag 30 augustus op het Plein in Makkum Leugenbollepop gehouden. Meer dan veertig zangers en zangeressen uit de wijde omgeving werden begeleid door drie verschillende bands.

Foto: BolswardsNieuwsblad.nl

The Beatles werden herdacht met een Rooftop concert vanaf het dak van Café de Zwaan. De Makkumer band MMT (Magical Mystery Tour) met een gemiddelde leeftijd van 16 jaar, bracht een eerbetoon aan het legendarische concert dat The Beatles in 1969 gaven op het dak van het Abbey Road gebouw in London. Via een beeldscherm was het concert op de grond live te volgen.

De band Flashback kwam na meer dan 25 jaar weer bij elkaar voor een reünie. Flashback trad in de jaren rond 1990 veelvuldig op en speelde uitsluitend nummers uit de Sixties. De band bestaat uit Jan Scheepvaart, Ronald Ligthart, Paul van der Brug, Sybe Krol/ Arjen Kamminga en Arie Kuipers.

Bron 
Bolswardsnieuwsblad.nl

Meer informatie
Leugenbollepop.nl

Zesde editie Visserijdagen wederom groot succes

1-9-2013


De prachtig versierde pieremachochels, zandsculpturen, het palingroken en visbakken op de haven met als afsluiter het feestvieren in de tent op de haven... De zesde editie van de Makkumer Visserijdagen met thema ‘Makkum Oeral in thús’ was ook dit jaar weer een groot succes.

Foto: Visserijdagen-Makkum.nl


In elk oneven jaar worden de Visserijdagen in Makkum georganiseerd. Voor iedereen toegankelijk en met veel activiteiten en bezienswaardigheden voor jong en oud; voor elk wat wils en met iedere keer weer nieuwe verrassende onderdelen. De Visserijdagen werden op 23 en 24 augustus gehouden. Op beide dagen was er volop zon waardoor Makkum ook dit jaar weer druk werd bezocht.

Tot de volgende keer tijdens de Visserijdagen in 2015!

Meer informatie
www.visserijdagen-makkum.nl

Makkumer schilderij topaanwinst Fries Scheepvaart Museum

1-9-2013


Het Fries Scheepvaart Museum heeft een schilderij van Cornelis Springer (1817-1891) in bruikleen gekregen uit een particuliere collectie. Het schilderij bevat een voorstelling van een oud gedeelte van Makkum.

Cornelis Springer verwierf in zijn eigen tijd al grote faam als schilder van stadsgezichten. Hij verkocht zijn werken aan liefhebbers in binnen- en buitenland en kon daar hoge prijzen voor vragen. Springer woonde en werkte in Amsterdam, maar trok er veel op uit om in allerlei steden en dorpen bekende gebouwen vast te leggen in schetsen. Hij deed dat heel precies. In zijn atelier werkte hij de schetsen eerst uit tot een houtskooltekening van dezelfde afmetingen als het schilderij. Pas daarna ging hij schilderen.

Cornelis Springer is meerdere keren in Friesland geweest. Van Makkum maakte hij vier schilderijen. Twee schilderijen zijn gemaakt van de Buren (bij Lieuwkemastate) en twee in de Wijde Steeg.Het grootste van deze laatste twee is nu in bruikleen gegeven aan het Fries Scheepvaart Museum.

Het museum is bijzonder blij met deze topaanwinst, niet alleen omdat het is gemaakt door een schilder van naam een faam, maar ook omdat het zo’n levendige en verhalende voorstelling is.

Lees verder in het Bolswards Nieuwsblad.