Uitgelicht:
Advertentie:

Nieuws

Nieuws uit Makkum en omstreken

Makkum weer een eigen VVV informatiepunt

20-4-2017


 Vanaf april heeft Makkum weer een eigen VVV informatiepunt voor de regio! Voor alle toeristische vragen over Makkum en omgeving kunt u terecht bij Taxibedrijf Van der Bles, Súderseewei 11, 8754 GK Makkum, tel. 06-83054576.

Eigenaar René van der Bles en Herman van Scherrenburg, voorzitter VVV Zuidwest Friesland, zijn trots op deze samenwerking. De VVV vlag wappert aan de gevel met het bekende blauwe VVV logo. De naamsbekendheid van de VVV is groot en we merken nog altijd dat de service die de VVV biedt in een grote behoefte voorziet. Het VVV informatiepunt in Makkum maakt gebruik van de VVV licentie van VVV Zuidwest Friesland.

Bij het agentschap kunnen toeristen, (dag)recreanten maar ook inwoners van Makkum terecht voor informatie over o.a. wandelen, fietsen, varen en evenementen in deze regio. Ook is er divers foldermateriaal beschikbaar zoals het nieuwe VVV magazine 2017, boordevol inspiratie en tips. Het VVV assortiment bestaat verder uit o.a. VVV Cadeaubonnen, VVV Dinercheques, bioscoopbonnen, wandel-, fiets en waterkaarten en diverse routes.

De Verhalenark onderweg naar Makkum

20-4-2017


FRANEKER/MAKKUM – De Verhalenark is onderweg naar Makkum. Eerder lag het enorme schip ook al in Harlingen. De afgelopen weken lag de Verhalenark afgemeerd Leeuwarden.

Het schip ligt de komende twee tot drie weken in Makkum en is dan elke dag van 10.00 tot 18.00 uur te bezoeken. Om 16.00 uur vanmiddag komt het schip aan. De Verhalenark wordt begeleid door een politieboot, sleepboten en een duwboot.

Het vier verdiepingen tellende schip vertelt bijbelverhalen. Aan de hand van een speurtocht van ongeveer anderhalf tot twee uur wordt de bezoeker door het verhaal geleid. Een indrukwekkende wandeling met fraai gemaakte taferelen uit de bijbel.

,,We zijn geen evangelisatieschip”, zegt schipper Aad Peters. ,,Het schip vertelt de verhalen uit de bijbel. Die bekijk je op je eigen wijze. Wat je er daarna mee doet, is aan jou.”

Na een reis van vier jaar langs talloze havens in Noorwegen, Denemarken en Duitsland is het schip terug in Nederland. Vanuit Wilhemshaven maakte het de lange reis naar Friesland.

In juni vorig jaar raakte het schip behoorlijk beschadigd door een aanvaring met een patrouilleboot van de Noorse kustwacht in de Noorse hoofdstad Oslo. Het gat is inmiddels hersteld, aan de nieuwe planken is nog goed te zien waar het gat in de romp gezeten heeft.

De ark, die 70 meter lang is, 13 meter hoog en 10 meter breed, is gebouwd op een stalen duwboot en wordt met een sleepboot vervoerd. De ark is in 2006 door aannemer en timmerman Johan Huibers gebouwd. Aanvankelijk was de ark ingericht als evangelisatieboot.

In 2010 is de ark verkocht aan televisiemaker en theatermaker Aad Peters. Hij veranderde de ark in een cultureel, bijbels entertainmentschip. Met zo’n vijftig man is de inrichting aangepast. Onder hen een grote groep Tsjechische beeldhouwers die de houten beelden maakten.

(Foto’s Marcel Teensma)

Bron: Bolswards Nieuwsblad

De Vrijwilliger - Dat is prachtig!

30-3-2017


CORNWERD – ,,De natuur. Het buiten zijn”, Molenaar Martin de Jong heeft een duidelijke reden voor het uitvoeren van zijn ambacht. ,,Je bent midden in de vrije natuur en je laat de molen malen als het kan. Zo houd je de polder op peil. Dat is prachtig!”, gaat hij enthousiast verder.

De Jong is samen met collega-molenaar John Hutchinson verantwoordelijk voor de Cornwerdermolen, gebouwd in 1907. Die taak vervult hij sinds 2004, gemiddeld zo’n dag per week. ,,Ik kwam hier vroeger vaak wel met de pols, een beetje ouwehoeren”, gaat De Jong terug in de tijd. ,,Maar in 2004 reed ik hier langs en zag ik ‘m draaien. Toen heb ik me laten informeren en ben ik de opleiding gaan volgen.”

Want molenaar ben je niet zomaar. Leerlingen volgen een opleiding van achttien maanden. ,,Tweehonderd draai-uren”, zoals De Jong het omschrijft. Studenten bezoeken tijdens hun opleiding, samen met hun leermeesters, andere molens in de provincie of het land. Zo is de Friese Molenaarsdag in de jaren negentig ontstaan. Zaterdag was de meest recente editie.

De Jong, verantwoordelijk voor de organisatie en PR voor dergelijke dagen, kijkt tevreden terug: ,,Er zijn zo’n tweehonderd bezoekers geweest. Het weer was ideaal: er was zon, maar ook genoeg wind om de molens te laten draaien.”

Het openstellen van de molens draagt volgens De Jong bij aan het voortbestaan van de molenaars: ,,Per jaar melden zich zo’n vijfendertig leerlingen aan, dus we mogen absoluut niet mopperen.”

Bron: Bolswards Nieuwsblad, Yme Gietema.

Ook Annick miss-finalist

2-3-2017


De openingsdans, jezelf goed presenteren, een bikinironde en tenslotte de catwalk betreden in een avondjurk: dat staat voor deze avond op het programma. “Een erg leuke ervaring”, zegt Annick. “Elk weekend vóór 18 maart is er wel een activiteit en ik heb er al een paar nieuwe vriendinnen door gekregen. Natuurlijk is de finale spannend, maar ik heb er vooral heel veel zin in.”

Het dagelijks leven bestaat voor Annick uit hele andere zaken als fotoshoots, catwalktrainingen en avondjurken. Door de week loopt ze voor haar opleiding als militair verpleegkundige stage in Naarden. “Een vriendin zei dat ik wel mee kon doen met Miss Teen. Ik zei oké, maar dan gaan we samen naar de casting.” Op de casting was haar vriendin echter ziek. Annick ging er alleen heen én ging door naar de finale. Ze viel fotografen al eerder op. Toen ze in 2014 met haar moeder op de beurs “Vrouw”liep werden ze gecast als het “gezicht” voor de beurs van 2015. En inderdaad was ze op het promotiemateriaal van dat jaar overal te zien..

Er staan Annick nog een aantal bijzondere activiteiten te wachten in de komende weken.

Zo mogen alle kandidates naar het programma Noardewyn van Omrop Fryslân en worden ze op 3 maart ontvangen en rondgeleid bij SC Heerenveen waarna ze op de sponsortribune plaats mogen nemen. Een mooie promotie want het komt op televisie.

Annick zal tijdens de finale een jurk dragen van “Dressed by Rosalie”. Haar make-up wordt verzorgd door Schoonheidssalon Rianne uit Makkum en haar haar wordt gedaan door Kapsalon Bleeker uit Bolsward.

Judith van Lavieren.
Bron: Bolswards Nieuwsblad

Annick steunen door Poll Friesland Annick te SMS’en naar 3010 kan nog tot en met 17 maart. De SMS- stemmen bepalen dertig procent van de uitslag.

Bijna honderd meter lang superjacht terug in Amsterdam

17-2-2017


 Meerdere buitendekken, een zwembad en ruimte om je helikopter te parkeren... Het bijna honderd meter lange superjacht Vertigo keerde vrijdag terug in Amsterdam.

Het schip, gebouwd in Makkum, was al eerder in de stad te bewonderen. Eind vorig jaar koos de Vertigo voor het eerst het ruime sop en hiervoor werd Amsterdam als uitvalsbasis gebruikt. Wie de eigenaar van het schip is, en wat de Vertigo precies kost, is niet bekend.

Bron: AT5

Organisaties: Windpark IJsselmeer stuit op natuur

11-2-2017


ATZE JAN DE VRIES
LEEUWARDEN Het plan voor een groot windpark met 89 molens voor de Friese IJsselmeerkust bij Makkum en Kornwerderzand kan niet doorgaan, staat in een rapport. De risico’s voor meerdere vogelsoorten zijn onaanvaardbaar, concluderen negen organisaties op grond van nieuw onderzoek. ,,De grens is bereikt’’, zegt Chris Bakker van It Fryske Gea. Het rapport plaatst veel vraagtekens bij het officiële onderzoek (‘passende beoordeling’), zoals dat voor het plan is verricht en op grond waarvan de overheid het licht voor windpark op groen zette. Er zijn veel meer onzekerheden dan uit dat onderzoek blijkt, stelt onderzoeksbureau Alterra van Wageningen Universiteit en Researchcentrum. Niet alleen als het om vogels gaat, ook voor vleermuizen en het IJsselmeergebied zelf.
Botsingen met molenwieken kunnen populaties visdiefjes en zwarte sterns in gevaar kan brengen, staat in het rapport. Ook zijn er risico’s voor vogels die niet in het IJsselmeergebied broeden, zoals trekvogels of roofvogels die op zoek zijn naar voedsel. Zo zouden er meer
bruine kiekendieven sneuvelen dan eerder is gesteld.
Het nieuwe onderzoek wijst ook op al eerder geuite twijfels over het IJsselmeer. Het is al onduidelijk of landelijk vastgestelde natuurdoelen hier nog wel haalbaar zijn. Nieuwe negatieve invloeden door een windpark passen daar niet bij, heet het.
Alterra is ingeschakeld door It Fryske Gea, Natuurmonumenten, Vogelbescherming Nederland, de
Waddenvereniging, de IJsselmeervereniging, het Watersportverbond, Don Quichot, de Vereniging van Toerzeilers en de Vereniging voor Beroepschartervaart BBZ.
De organisaties gebruiken dit rapport later dit voorjaar bij de Raad van State, die zich als hoogste bestuursrechter over de rechtmatigheid van het project zal buigen.
Voordien duikt de Stichting Advisering Bestuursrechtspraak in de materie, zegt Bakker.
Projectdirecteur Anne de Groot reageert dat ook de initiatiefnemer natuuronderzoek heeft laten uitvoeren, op grond waarvan blijkt dat het plan wél kan: ,,Dat ûndersyk is dien troch Waardenburg, in hiel strikt buro, der’t wy it ússels net makkelik mei makke hawwe. En it is
toetst troch de kommisje foar de miljeueffektrapportaazje.’’

Bron Leewarder Courant
 

Fraaie foto Makkum door Hans Buren

23-1-2017


 MAKKUM – Hans Buren maakte dinsdagmiddag een fraaie foto in Makkum. De rijp op de bomen steekt mooi af tegen de donkere lucht en het water.

Bron: Bolswards Nieuwsblad
 

De grote plannen van Donald Trump in Makkum

19-1-2017


 Het eerste buitenlandse bedrijf van Donald Trump, die vrijdag in Washington als 45ste president van de Verenigde Staten wordt beëdigd, was gevestigd in Friesland.

In maart 1990 kocht The Trump Organization jachtwerf Amels in Makkum voor 4 miljoen dollar.

Op dat moment was hier Trumps nieuwe plezierjacht - dat met 128 meter en 400 miljoen gulden het grootste en duurste privéjacht ter wereld moest worden - in aanbouw. Twee jaar eerder had The Donald hier zijn jacht Trump Princess I (bijna 80 meter) al voor 17 miljoen gulden tot grote tevredenheid laten renoveren.

Trump had grote plannen met zijn nieuw droomjacht, de werf én Makkum, maar hij raakte in financiële problemen: het superjacht werd nooit afgebouwd en hij deed de werf weer van de hand. De miljoenendroom was voorbij, de ballon lek geprikt.

Bron: Leeuwarder Courant

Lees de reconstructie van Trumps avonturen in Makkum, waarvoor de LC in 1989 zelfs tot de 26ste verdieping van de Trump Tower in New York afreisde, in het artikel dat ruim een jaar geleden in de bijlage Sneon&Snein stond.

Op de foto: de Trump Princess I in de haven van Makkum in 1988. Foto archief LC/Catrinus van der Veen

Rick Hack 30 jaar uitbater bij De Zwaan

19-1-2017


 

MAKKUM – Rick Hack vierde onlangs zijn dertigjarig jubileum als uitbater van café-restaurant De Zwaan in Makkum. Hij vertelt zijn verhaal.

,,De horeca daar ben ik heel geleidelijk in terecht gekomen”, zegt Rick Hack. ,,Ik woonde in Bolsward en was bevriend met Robbie van Dillen van de Groene Weide. Ik ging daar dan wel eens helpen. Later volgden zo’n beetje alle andere zaken in Bolsward. In de avonduren haalde ik de verplichte papieren voor middenstand, café en restaurant.”

Op 3 januari 1987 begon Rick Hack voor zichzelf. Op die datum werd hij eigenaar van café-restaurant de Zwaan aan het Plein in Makkum.

Volledige artikel

Bron: Bolswards Nieuwsblad

Tichelaar versiert zestien metrostations

27-10-2016


MAKKUM De Oostlijn van de metro in Amsterdam ondergaat een opknapbeurt. Koninklijke Tichelaar in Makkum draagt meer dan een steentje bij.

Al sinds 2010 wordt bij Koninklijke Tichelaar in Makkum meegedacht over revitalisering van de oostelijke metrolijn van Amsterdam. ,,Toen zijn we al met ontwerper René Knip en GroupA gaan nadenken over glazuur en technieken’’, vertelt Jan Kok van Tichelaar. GroupA architecten en ontwerpbureau Fabrique kregen de opdracht uiteindelijk, en daarmee heeft Tichelaar werk tot 2018, als het laatste van de zestien stations wordt opgeleverd.

De Oostlijn dateert uit de jaren zeventig en loopt van het Centraal Station naar Amsterdam Zuid-Oost, deels boven- en deels ondergronds. Alle stations worden compleet ‘gestript’. De ondergrondse perrons en (in)gangen worden opnieuw bekleed. De wanden worden allemaal iriserend wit, met grijze plinttegels. ,,Het speciale iriserende glazuur heeft een olie-water-effect’’, legt Kok uit. Het glazuur is ‘instabiel’, elke keer een beetje anders. ,,Dat geeft soms lichte transparanties en mooie nuanceverschillen.’’ Elk station krijgt bovendien een eigen ‘kunstdeel’ in rood. ,,Dat geldt zowel voor de namen als voor de routing en afbeeldingen.’’

Deze rode elementen worden op effen witte tegels aangebracht. ,,Allemaal handmatig en met sjablonen, maar niet met een transfer. Je ziet dus aan kwaststrepen en kleine afwijkingen dat ze met de hand zijn beschilderd.’’.

De opdracht is een van de grootste die Tichelaar ooit kreeg. ,,De kale standaardtegels bestellen we als halffabrikaat, maar alle bijzondere eindstukken, bochten en hoeken maken we zelf.’’ Ook glazuurt het Makkumer bedrijf alle 450.000 tot 500.000 tegels. ,,Vergelijk je het met een standaardkeuken, daar zit 3 vierkante meter tegels in. In deze opdracht 11.000 vierkante meter.’’

Bron: Leeuwarder Courant, Gitte Brugman