Uitgelicht:
Advertentie:

Nieuws

Nieuws uit Makkum en omstreken

Midwintermalen Cornwerdermolen

16-1-2015


Cornwerd – Zaterdagavond 24 januari 2015 is de Cornwerdermolen geopend van 18.00 - 23.00 uur voor het Midwintermalen. De maalploeg van de Cornwerdermolen verzorgt in en om de sfeervol verlichte molen een gezellige avond met glühwein, warme chocolademelk en heerlijke oliebollen die ter plaatse tegen een kleine bijdrage voor u worden gebakken.

Bij voldoende wind is de molen in bedrijf en kunt u een kijkje in de molen nemen om de sfeer van vroeger proeven. Tevens wordt er doorlopend een DVD getoond over verschillende type molens in Nederland. De Cornwerdermolen staat in de schijnwerpers. De Cornwerdermolen is door middel van bewegwijzering prima te vinden. Entree is gratis.

Makkumer Energie Maatschappij start met windpark in de sluis van Makkum

1-1-2015


Het is geen onbekend verschijnsel dat het begin van het nieuwe jaar in ons dorpje gepaard gaat met een leuke verrassing. Wie had kunnen bevroeden dat een nog onbekende speler op de energiemarkt zich al direct op 1 januari zou manifesteren?

De initiatiefnemer, de Makkumer Energie Maatschappij heeft het volgende persbericht doen uitgaan:

“Let op! Makkum heeft na een zwaar bevochten discussie een definitieve plek gevonden voor de plaatsing van windmolens. Op 1 januari kunt u de start van dit roemruchte project bezichtigen in de sluis van Makkum. In Makkum is hiermee als eerste plaats in Nederland een historisch akkoord bereikt over het nieuwe energiebeleid in Nederland. Hierin is onder andere meegenomen dat alle inwoners in het getroffen gebied levenslang gratis stroom ontvangen. Reden voor Makkum om uiteindelijk akkoord te gaan met een nieuw te plaatsen windpark in de sluis van Makkum. Voor informatie kunt u terecht bij de Makkumer Energie Maatschappij (M.E.M.), Provincie Fryslân, gemeente Súdwest- Fryslân en diverse media.”

“De sluis wordt op dit moment niet gebruikt, plaatsing van windmolens op deze locatie is dus geen enkel probleem. Over overlast voor de omwonenden door geluid of slagschaduw kunnen we in dit stadium nog geen uitspraken doen”, aldus de directeur van de Makkumer Energie Maatschappij. “Vanaf 1 januari niet alleen Us Mem in Leeuwarden, maar ook Us Mem in Makkum”.

Nieuwjaarsconcert op 4 januari in Makkum

29-12-2014


Ook alweer zo'n zin in het Nieuwjaarsconcert? Op 4 januari wordt in het MFC te Makkum het 39e Nieuwjaarsconcert van Muziekvereniging Hallelujah in Makkum gehouden. Onder leiding van Nynke Jaarsma en Fokko Dam zijn de leden van het Harmonieorkest, Jeugdkorps en Drumband de afgelopen maanden bezig geweest om er weer een mooi concert van te maken.

Kaarten zijn verkrijgbaar aan de zaal en op de voorverkoopadressen: t Pareltje en Blomynien in Makkum. Een kaartje kost in de voorverkoop 8 euro en aan de zaal 10 euro. De zaal is open vanaf 15.00 uur.

Meer informatie vindt u in de [pdf].

Blauwe vlag voor gemeentelijke havens

5-12-2014


De gemeente Súdwest-Fryslân wil de gemeentelijke havens van Bolsward, Makkum, Sneek en Stavoren aanmelden voor de Blauwe Vlag. Dit is het internationaal keurmerk voor duurzame, schone en veilige jachthavens. De aanvraag voor Workum volgt later, als de realisatie van het Masterplan klaar is.

Om de Blauwe Vlag te mogen voeren, moeten de jachthavens aan een aantal criteria voldoen. Er moet bijvoorbeeld schoon (zwem)water zijn, goede sanitaire voorzieningen en een hoge mate van veiligheid. Jachthavens met een Blauwe Vlag worden jaarlijks gecontroleerd. Om de vier jachthavens op het gewenste Blauwe Vlag-niveau te krijgen is een investering vereist van ongeveer € 30.000

De internationale toekenning van de Blauwe Vlaggen wordt gedaan door de onafhankelijke milieuorganisatie ‘Foundation for Environmental Education’ (FEE). Ook de Provincie Fryslân ondersteunt de doelstellingen van de Blauwe Vlag en heeft een subsidie beschikbaar gesteld voor de aanvraag van de Blauwe Vlag.

Bron: Balkster Courant

Eilandexcursie naar het Baardmannetje

2-12-2014


It Fryske Gea houdt op woensdag 17 december een excursie naar het eiland de Makkumer Súdwaard op zoek naar het baardmannetje. De excursie begint om 14:00 uur.

Het baardmannetje is een rietvogel en zwerft in de winter vaak in kleinere rietvelden. Buitelend tussen de riethalmen verzamelt deze behendige vogelinsecten. Zijn naam dankt hij aan de karakteristieke ‘bakkebaarden’.

Vergeet laarzen en verrekijker niet en ga mee op pad! Opgave voor deze excursie kan tot dinsdag 16 december 12:30 uur via www.itfryskegea.nl of tel. (0512) 381448. Deelname is voor leden van It Fryske Gea gratis op vertoon van de ledenpas, niet-leden betalen € 4,- en kinderen tot en met 12 jaar € 2,- per persoon.

Bron: Bolswards Nieuwsblad 

Us Fiskhok zamelt geld in voor het Kazemattenmuseum

2-12-2014


Een fenomeen: vis bakken in de Leugenbolle door 'Us Fiskhok'. En ja, ook gluhwein! Het Fiskhok wil hiermee geld inzamelen voor het Kazemattenmuseum in Kornwerderzand. De gehele opbrengst gaat naar het Kazemattenmuseum, zij willen met het geld het museum gaan herinrichten.

Het museum geeft informatie over de Slag om de Afsluitdijk bij de Duitse aanval op Nederland in 1940. Het visbakken zal plaatsvinden op vrijdag 12 december 2014 vanaf 16:00 uur en is onder de bezielende leiding van Grutte Arend. Tevens hierbij een cultureel gebeuren, namelijk het voordragen van eigen gemaakte gedichten door leden van het fiskhok in het kader van red de obe.

Meer informatie vindt u in de agenda.

Digi-Taalhuis van start in Bibliotheek Sneek

30-11-2014


Op 2 december gaat in Bibliotheek Sneek een Digi-Taalhuis van start. Iedereen die beter wil leren lezen, schrijven of rekenen of met de computer wil leren werken kan er terecht. Het taalhuis is altijd open als de bibliotheek open is. Op dinsdag- en donderdagmiddag is er deskundige hulp aanwezig.

Het Digi-Taalhuis is een herkenbare plek in de bibliotheek. In het Taalhuis zijn (digitale) werkplekken aanwezig, maar ook scholingsinformatie, oefenprogramma’s zoals oefenen.nl en de slimme nieuwslezer (sprekende digitale krant). Men kan er een kopje koffie drinken of een tijdschrift lezen. Iedere dinsdag- en donderdagmiddag van 13.30 uur tot 16.30 uur is er een deskundige vrijwilliger aanwezig die mensen kan helpen bij wat ze nodig hebben en kan doorverwijzen naar andere instanties.

Meer informatie:
www.bibliothekenmarenfean.nl

NUT-cursus: Het geheim van bakker Kluft onthuld

5-11-2014


De laatste tijd heeft Ferry Kluft een aantal keren over zijn vak geschreven in de Belboei. Nu is er de gelegenheid om in deze cursus met Ferry zelf aan de slag te gaan. Hij gaat een stukje van zijn kennis en kunde aan ons overdragen in een bak-middag/avond. Of misschien moeten we zeggen: een masterclass!

We gaan croissants maken zoals het écht hoort, een quiche, vlechtbroodjes en kleine kerst-stolletjes. Ook krijgen we uitleg over zijn specialiteit: het desem-procedé. Tussendoor krijgen we een kop soep en een broodje.

De cursus wordt 2x aangeboden. Je kunt kiezen uit: ma 17 of di 25 nov 2014.
Tijd: 16.00- 20.00 uur. 
Locatie: De bakkerij, Kerkstraat 31 Makkum.
Kosten: NUT-leden € 10,- niet-leden € 12,50

Opgeven
www.nutmakkum.nl

IJsselmeerminnen tweede van sloeproeiend Nederland

4-11-2014


1 november Muiden-Pampus-Muiden ~ Muiden

De 23e editie van Muiden-Pampus-Muiden vond plaats in het weekend van 1 november. De race waarbij op zaterdag twee keer de afstand van 7,4 km geroeid wordt. Voor ons dé race waar het kampioenschap wordt beslist: worden wij Nederlands Kampioen of is de Beluga uit Sneek toch net iets beter?!

Lees verder [pdf] >>

Team Twirre veertiende in Muiden

3-11-2014


Afgelopen zaterdag hebben we twee races geroeid tijdens de slotwedstrijd van het seizoen 2014. MPM voert de roeiers vanuit Muiden rond het forteiland Pampus weer naar Muiden en dat is precies 4 zeemijl oftewel 7,408 km. In totaal deden er meer dan 120 sloepen mee aan de race waarbij er ook nog eens 20 gigs aan de start verschenen.

Lees meer [pdf] >>