Uitgelicht:
Advertentie:

Nieuws

Nieuws uit Makkum en omstreken

Kazemattenkanon verdwijnt uit het Kazemattenmuseum

21-5-2014


Het Kazemattenmuseum op Kornwerderzand raakt op maandag 26 mei het originele kazemattenkanon kwijt. Medewerkers van het Nationaal Militair Museum zullen op deze dag het kanon ophalen en in onderdelen overbrengen naar Soesterberg.

Dit kanon, getoond in zijn originele opstelling in de Kanon Kazemat is via een bruikleenovereenkomst beschikbaar gesteld aan het Kazemattenmuseum. Het kanon met een gewicht van 260 kilo is echter eigendom van het Nationaal Militair Museum. Dit museum opent eind 2014 na een ingrijpende verbouwing/nieuwbouw haar deuren op Vliegbasis Soesterberg. Door de verbouwing ontstaat daar meer tentoonstellingsoppervlakte. Dat is mede de oorzaak van het opzeggen van de bruikleenovereenkomst met het Kazemattenmuseum.

Het zeldzame stuk geschut is Nederlands fabrikaat en gemaakt in een beperkte oplage. Het Kazemattenmuseum gaat er van uit dat dit het enige nog complete exemplaar is. Het staartgeschut van een Amerikaanse B 17 bommenwerper wordt in de tussentijd hoogstwaarschijnlijk toegevoegd aan de collectie van het Kazemattenmuseum. In overleg met het Nationaal Militair Museum zal nog verder gezocht worden naar een vervanger voor het kazemattenkanon.

Op zaterdag 24 mei kan het publiek het kanon voor het laatst zien.

Indrukwekkende dodenherdenking in Kazemattenmuseum

2-5-2014


Op zondag 4 mei vindt de jaarlijkse dodenherdenking plaats in het Kazemattenmuseum op Kornwerderzand. Op het middenterrein zullen bij de drie monumenten diverse kransen worden gelegd. Na de kranslegging is er gelegenheid om bloemen te leggen.

De herdenkingsplechtigheid begint om 18:00 uur en wordt gehouden in samenwerking met het 44e Pantserinfanteriebataljon uit Havelte, ondersteund door tamboer en pijpers van het korps Mariniers.

Aansluitend op de herdenking te Kornwerderzand zullen in Makkum de gevallenen worden herdacht in een stille tocht en een herdenkingsbijeenkomst. Deelnemers voor de stille tocht worden om 19:00 uur verwacht op de Ds. L. Touwenlaan te Makkum (ter hoogte van de St. Martinusschool).

Meer informatie:
www.kazemattenmuseum.nl

Broedende Turkse tortel in Makkum gespot

30-4-2014


Halverwege april is een broedende turkse tortel in een monumentaal pand in Makkum ontdekt. Hoewel alle vogels in mei hun ei leggen heeft deze duif alvast een warm beschut plekje gevonden om op haar eieren te broeden.

Een duif broedt zestien tot twintig dagen. De meeste duivensoorten hebben per legsel maar twee eieren. Als de jongen geboren worden zijn ze blind en bedekt met dun geel dons. Na drie à zes dagen gaan de oogjes van de jongen open en na elf dagen krijgen de jongen veren. Na 25 dagen kan het jong vliegen.

De Turkse tortel komt voornamelijk in Noordwest-Europa voor.

Dodenherdenking in Makkum

28-4-2014


Op zondag 4 mei worden de gevallenen herdacht van de Tweede Wereldoorlog, van oorlogssituaties en internationale vredesoperaties.

Vanaf 19:00 uur formeert de stoet zich op de Ds. L. Touwenlaan bij de Sint Martinusschool. Er worden kransen en bloemen gelegd bij het monument aan de Buren en bij de graven van het verzet en van de RAF op het kerkhof. Op het hof wordt een korte toespraak gehouden. Vanzelfsprekend zullen we om 20:00 uur twee minuten stilte in acht nemen. Na afloop vertrekt de stoet weer van het hof, over dezelfde route terug.

Op het kerkhof zal een toespraak worden gehouden door dhr. W Sinnema, Wethouder van de gemeente Súdwest-Fryslân. In de plechtigheid zal ook het thema naar voren komen dat het landelijke 4 en 5 mei comité heeft vastgesteld: “Wederkerigheid”.

Het Comité Dodenherdenking nodigt jong en oud uit deel te nemen aan de stille tocht en de bijeenkomst buiten op het kerkhof, op zaterdag 4 mei vanaf 19:00 uur. Voorafgaand aan Makkum is de dodenherdenking bij de monumenten te Kornwerderzand. Deze wordt om 18:00 uur gehouden bij het monument nabij het Kazemattenmuseum. Een ieder kan de vlag halfstok hangen van 18:00 uur tot 21:00 uur.

Meer informatie:
U kunt altijd terecht op de Facebookpagina van het comité. Hier leest u bijvoorbeeld meer over de herdenkingen van 7 april en 18 april: Makkumer bevrijdingsdag.

facebook.com/herdenkingmakkum

Economisch herstel eurozone zet door

23-4-2014


Goed nieuws voor de Makkumer ondernemer: de economische groei in de eurozone is in april aangetrokken tot het hoogste niveau in bijna drie jaar en het overheidstekort is verder teruggelopen. Vooral in de dienstensector trok de groei volgens de onderzoekers flink aan.

In de industrie, die al langer een flinke groei laat zien, bleven de omstandigheden onverminderd gunstig, stelt onderzoeksbureau Markit woensdag op basis van een eerste raming.​ De graadmeter waarmee Markit de activiteit in de hele euro-economie meet, verbeterde vorige maand van 53,1 naar 54. Een stand hoger dan vijftig wijst op groei.

Bron: Nu.nl 

Zwanenpaar moet nieuw nest bouwen

22-4-2014


Een zwanenpaar in Makkum moet een nest op een andere plek gaan bouwen. De politie verwijderde onlangs het zwanennest aan de Carl Fellingerweg, net buiten het dorp.

Recreanten passeerden het nest en werden aangevallen door de zwanen. Dit leidde tot een gevaarlijke situatie waardoor de politie in overleg met de gemeente Súdwest-Fryslân ging. Er werd tenslotte besloten het nest te verwijderen.

Bron: Leeuwarder Courant

Roeivereniging IJsselmeerminnen wint de wedstrijd 'Vechten op de Vecht'

8-4-2014


Roeivereniging de IJsselmeerminnen uit Makkum won zaterdag 5 april de wedstrijd ‘Vechten op de Vecht’ in Weesp. De dames hadden de zevende start in een wedstrijdveld van 31 damessloepen. De start was midden in het centrum van Weesp.

Nadat de dames de sluizen en bruggen hadden gehad, konden ze in hun nieuwe sloep, de Pulp Fiction, beginnen aan een inhaalrace. Met lange en krachtige slagen haalden zij de meeste voorgaande sloepen in en kwamen ze in een tijd van 1:13:58 als derde over de finish. Ze werden eerstein hun klasse en eerste in het Algemeen Klassement .

Bron: BolswardsNieuwsblad.nl 

Actie Don Quichot legt verkeer Afsluitdijk plat

8-4-2014


Stichting Don Quichot realiseert binnenkort een grote actie tegen de komst van honderd windmolens in het Friese gedeelte van het IJsselmeer. Op 11 april tussen 15:00 en 16:00 uur is het daardoor niet mogelijk om de Afsluitdijk over te rijden.

Om de Europese doelstelling met betrekking tot energieproductie te halen, moet Nederland in 2020 16 procent van alle energie duurzaam produceren. Daarvoor wil het Rijk windparken in Nederland realiseren. Het beoogde zes kilometer brede windpark is getekend bij de Afsluitdijk, zes kilometer uit het Makkumer strand en acht kilometer de kust in zuidelijke richting volgend.

De deelnemers van de verzetsactie hopen op alle begrip van de weggebruikers om de afzetting zo kort mogelijk te houden. De actie is een initiatief van stichting Don Quichot. Deze is opgericht tegen de plannen van dit windpark.

Bron: BolswardsNieuwsblad.nl

Grotere schepen straks door Afsluitdijk

4-4-2014


Grotere luxe jachten en zeegaande schepen kunnen in de toekomst de Afsluitdijk passeren. Bij de sluis Kornwerderzand komt een ruimere doorgang. Belangrijke bestemmingen als Lemmer, Makkum, Urk en de regio Zwolle, Kampen, Lelystad en Meppel kunnen hiervan profiteren.

Een mooie impuls voor de werkgelegenheid in de noordelijke regio. Bedrijven, scheepsbouw en kustvaart kunnen zich onderscheiden en de concurrentie aangaan met soortgelijke bedrijven wereldwijd.

Het plan voor een ruimere doorgang bij de sluis is een regionaal initiatief. Het ontwerp is op 3 april tijdens het symposium “De kracht van regionale samenwerking” toegelicht. Het speelt in op het feit dat Noord- en Oost-Nederland grote kansen mislopen door de beperkte afmetingen van de huidige sluis.

Het project Afsluitdijk loopt tot 2021. De wens van de markt is om in 2018 klaar te zijn met de aanpassingen bij Kornwerderzand.

Bron: Visserijnieuws.nl

Makkum op z'n kop?

4-4-2014


Afgelopen weekeinde werden de eerste broekspijpen opgerold en tenen in het koude IJsselmeerwater gestoken, zoals hier bij Makkum aan de Holle Poarte.

Met twee voeten op de grond of op de kop – de wereld zag er voor eventjes heel zonnig uit.

Bron: LC.nl
Foto: Catrinus van der Veen