Uitgelicht:
Advertentie:

Nieuws

Nieuws uit Makkum en omstreken

Stroll parkeert boot in Makkum

6-10-2017


Terwijl Lance Stroll vandaag (6 okt 2017) de eerste training op het circuit van Suzuka afwerkt, ligt de boot van de familie aangemeerd op een werf in Makkum. Op de 97 meter lange Faith, die 180 miljoen euro heeft gekost, moet een tweede wellness-gedeelte worden aangebracht.

Het vermogen van kledingmagnaat (onder andere Tommy Hilfiger) Lawrence Stroll wordt op 2,5 miljard euro geschat. Op zijn landgoed in Montreal heeft hij zelfs een privé circuit aangelegd voor zoon Lance die dit jaar zijn debuut in de Formule 1 maakt.

De Williams-rijder reed zich inmiddels zes keer in de punten, met een podiumplaats in de Azerbeidzjan (derde) als hoogtepunt.

Bron: De Telegraaf

Geknipt voor het hoedenvak

8-9-2017


Sinds 2011 heeft kapster Durkje Hoeksema haar eigen atelier en hoedenwinkeltje in Makkum. Met veel aandacht en plezier helpt ze klanten bij de aanschaf of het huren van handgemaakte hoofddeksels.

VanNuyen Hoeden is een echte trekpleister in de Kerkstraat in Makkum. Toeristen van heinde en ver verwonderen zich over het authentieke pand, waar naast het hoedenwinkeltje ook Kapsalon Hoeksema gevestigd is. De ondernemende en enthousiaste eigenaresse van beide zaken is Durkje Hoeksema. ‘Ik ben de vierde generatie in de kapsalon’, verteld ze. ‘Mijn vader, mijn opa en mijn opoe hadden hier de Skearwinkel. In het pand waar ik mijn hoedenwinkeltje heb, zat het sigarettenwinkeltje van mijn ouders’.

‘Na zes jaar VanNuyen Hoeden kan ik oprecht zeggen dat ik tevreden ben. Ik krijg steeds meer opdrachten, bijvoorbeeld van dansgroepen. Ook kan ik mijn collecties snel wisselen omdat de winkel mooi compact is. Zo is Marianne Jongkind, ook wel ‘de moeder van de hoedenmakers’ genaamd, een grote inspirator. Mijn leven is afwisselend, en ik hoop dat ik nog lang kan blijven creëren met haar en hoed’.

Kijk voor meer informatie op VanNuyenhoeden.nl


Bron: Dichterbij Sneek-Zuidwestfriesland

Stichting Ald Makkum: gevelsteen 'Dokkum' hoort thuis in Makkum

1-9-2017


MAKKUM Otto Gielstra van de stichting Ald Makkum weet het zeker: de ‘Dokkumer’ gevelsteen die eerder deze week werd ontdekt hoort gewoon in Makkum thuis.

Volgens Gielstra hing de steen aan de gevel van het admiraliteitshuis in Makkum, bij de sluis. Dat pand werd grotendeels gesloopt om de sluis breder te maken. Volgens Gielstra moet het zo zijn dat de gevelsteen na de sloop in de achtertuin van het pand aan de Vallaat is beland. Daar woont nu het echtpaar Jansen. Die belden vorige week met de krant, omdat zij meenden dat het een gevelsteen uit Dokkum was, die door onduidelijke oorzaken in Makkum is beland.

Dokkum, en later Harlingen, waren in de late zestiende en gehele zeventiende eeuw de vestigingsplaatsen van de Friese Admiraliteit. Het is tot teleurstelling van Gielstra minder bekend dat er ook in Makkum een admiraliteitshuis stond. ,,Bij alle belangrijke ingaande sluizen in Friesland was een Admiraliteitshuis met duidelijk kenteken, of gevelsteen’’, weet Gielstra. ,,Dokkum, Harlingen, Makkum, Stavoren. Hier werden de consenten geïnd op ingevoerde vrachten.’’ De steen is dus geen Dokkumer steen, maar een Makkumer exemplaar, zegt de historicus. Het zint hem dan ook niks dat Ihno Dragt van de Dokkumer musea op de steen aast. ,,Dat gaat niet gebeuren. Die steen moet in Makkum blijven.’’ Het resterende deel van het pand staat aan de kop van de Vallaat en is bekend als de hoofdwacht, zegt Gielstra. ,,Het is het plekje van de havenmeester.’’

Bron: Leeuwarder Courant

Visserijdagen Makkum kennen prachtige omstandigheden

29-8-2017


MAKKUM – ‘It twadde bêste doarp fan de wrâld’. Dat was het thema van de Visserijdagen in Makkum, die van donderdag tot en met zaterdag plaatsvonden. Zo beaamde ook de imitatie-Donald Trump, die met zijn ‘Melania’ een toespraak hield in het dorp.

De huidige president van Amerika heeft een schimmig zakelijk verleden in Makkum, maar gaf vrijdag wel acte de présence. De geestige sketch was slechts een klein onderdeel van het volle driedaagse programma.

Een aantal terugkerende items waren het palingroken en de onderdelen ‘pimp je boot’ en de parade van sleepboten, die zorgden voor volle grachten in Makkum. Door de perfecte weersomstandigheden waren ook de kades goedgevuld met toeschouwers. Nieuw dit jaar waren onder andere het grachtenconcert op donderdagavond en de ‘Fiskwiven pubquiz’. Daarnaast was er voor belangstellenden de mogelijkheid om een aantal monumenten te bezoeken en werd de kofferbakverkoop goed bezocht. De jeugd kon vissen en voor hen was een SUP-wedstrijd georganiseerd. Wiebe Visser toont zich na afloop een tevreden voorzitter: ,,Het was fantastisch! Het was druk, we hadden mooi weer en we hebben geen onvertogen woord gehoord”, zo steekt hij van wal. ,,We hadden een nieuwe routing, maar het was allemaal even succesvol. De mensen waren vrolijk en iedereen heeft meegewerkt. Als ik het moet samenvatten in één zin: het was één groot feest!”

(Foto’s: Gerben van der Weerd.) Bron: Bolswards Nieuwsblad

Eerste beelden van vakantiegangers uit Makkum op vakantie in Overijssel

10-8-2017


 MAKKUM – In de maanden juli en augustus volgt RTV Oost 18 gezinnen en stelletjes in de dagelijkse serie ‘Zomer in Overijssel’. Ze vieren een week lang vakantie in Overijssel.

Petra en Stevie zijn met hun kinderen Niels (6) en Myrthe (2) vanuit Makkum op vakantie in Haaksbergen. Petra heeft altijd kinderen gewild en geniet van het moederschap. Maar vader Stevie heeft ook in Overijssel zijn handen vol aan druktemaker Niels, die geen minuut stil kan zitten. Gelukkig is er in Overijssel genoeg te zien en te doen.

‘Zomer in Overijssel’ met Petra & Stevie is van 14 tot en met 18 augustus elke werkdag op TV Oost te zien om 17.25 uur. De uitzending wordt elk uur herhaald en is terug te kijken op www.rtvoost.nl/tv/zomer-in-overijssel.  Een eerste fragment bekijk je hier is te bekijken via https://youtu.be/s36R0ippB4A

Bron: Bolswards Nieuwsblad

Rotonde Makkum

5-8-2017


 MAKKUM – De rotonde oan ’e ynfalswei nei Makkum stiet der prachtich by. De Makkumer Sibo Hiemstra fan Hoveniersbedrijf Hiemstra kaam mei it inisjatyf om der in echte Makkumer rotonde fan te meitsjen.

Hy hat de rotonde oanlein en ûnderhâldt him ek. De marpeallen op ’e rotonde ferwize nei de haven en fiskerij, it siergers ferwiist nei it reid, de gloaiïng nei de weagen en it wiuwende gers nei de see. Koartom: de rotonde past perfekt by Makkum. De gemeente hat it materiaal en de grûn oanlevere. Op ’e foto steane Sibo Hiemstra (links) en Rienk Hibma (rjochts)

Bron: Bolswards Nieuwsblad

Iseger en Scheepstra in Makkum in de kransen

16-7-2017


 

MAKKUM – Daniël Iseger keerde zaterdag in Makkum terug op de kaatsvelden.

Tijdelijk, want de al gestopte Iseger vervangt Taeke Triemstra die nog te veel last ondervindt van een enkelblessure. Het werd een succesvolle terugkeer, samen met Tjisse Steenstra en Gert-Anne van der Bos behaalde Iseger de eerste prijs.

De spannende finale tegen Menno van Zwieten, Hylke Bruinsma en Erwin Zijlstra werd met 5-4, 6-2 gewonnen door Iseger, Steenstra en Van der Bos. Op die stand wist Iseger een kleine kaats voorbij te slaan. Tjisse Steenstra werd koning van de partij, alweer zijn zesde koningstitel dit seizoen.

Voor Iseger was het een gedenkwaardige overwinning, door deze zege kwam hij op een puntentotaal van 601. De derde prijs ging in Makkum naar Hans Wassenaar, Enno Kingma en Renze Hiemstra.

Rengerspartij


Hans Wassenaar, Enno Kingma en Renze Hiemstra deden het zondag heel wat beter. In Leeuwarden wonnen zij de Rengersdag, een klassieker.

In de finale versloegen Wassenaar, Kingma en Hiemstra het trio Bauke Triemstra, Alle Jan Anema en Hendrik Kootstra met 5-2 6-4. Enno Kingma plaatste op die stand een zitbal en haalde zo de winst voor zijn partuur binnen. Kingma werd in Leeuwarden verkozen tot koning.

De derde prijs was voor Jelle Attema, Jacob Klaas Haitsma en Hillebrand Visser. Zij gingen in de halve finale roemloos ten onder tegen de latere winnaars: 0-5, 0-6.

Manon Scheepstra koningin in Makkum


De hoofdklasse dames kwamen zaterdag, tegelijk met de heren, in Makkum in actie. De jubilerende kaatsvereniging die het 125-jarig bestaan viert, had er een grootse partij van gemaakt, compleet met een heuse hoedenparade.

Het trio Ilse Tuinenga, Wiljo Sijbrandij en Manon Scheepstra was in Makkum oppermachtig. In de finale werden Elly Hofman, Marte Altenburg en Martzen Deinum met duidelijke cijfers verslagen: 5-1, 6-2.

Manon Scheepstra werd uitgeroepen tot koningin. Zij prolongeerde daarmee haar titel, want in 2016 behaalde ze die titel eveneens. Anne Monfils, Nynke Sijbrandij en Marrit Zeinstra wisten de derde prijs in de wacht te slepen.

In de strijd om de derde prijs was het partuur van Anne Monfils met 5-1, 6-2 te sterk voor Jildou Sweering, Martine Tiemersma en Jenny Terpstra.

Bron: Bolswards Nieuwsblad

Schoolkinderen bouwen boten op scheepswerf De Vries Makkum

3-7-2017


 Bij scheepswerf De Vries in Makkum hebben zo'n honderd kinderen van drie basisscholen uit het dorp maandag bootjes gebouwd. De scheepswerf heeft de kinderen van de groepen zeven en acht uitgenodigd in de hoop dat ze later in de sector willen werken. Scheepswerven zitten te springen om mensen, want het is tegenwoordig moeilijk om goed personeel te vinden. Voor directeur Sijbrand de Vries was het de eerste keer dat hij kinderen uitnodigde op de vestiging in Makkum. Op de locatie in Aalsmeer wordt het al langer gedaan.

Bron: Omrop Fryslan
 

Whatsapp-buurtpreventie ook in Makkum

26-4-2017


 – In Makkum zijn gisteren (dinsdag) buurtpreventie-borden geplaatst. In het dorp is sinds enige tijd een whatsapp-groep actief die elkaar en de politie alarmeert in geval van verdachte of ongewenste situaties. Het gaat om de wijk Wunsstelling/Menziesingel. Die wijk heeft een dekkingsgraad van negentig procent. Een aantal huizen zijn nog in aanbouw en kunnen dus niet meegerekend worden.

De wijkagent en een ambtenaar van team handhaving publiek domein van de gemeente Súdwest-Fryslân waren aanwezig om de borden te onthullen.

Bron: Bolswards Nieuwsblad

Makkum tweede helft te sterk voor Sc Bolsward (za): 3-0

23-4-2017


Het spel golft op en neer en een minuut of vijf  later is Makkum  een tweetal keren dichtbij een doelpunt. De Bolsward doelman was echter goed bij de les en wist met een fenomenale redding (32e minuut) een grotere achterstand te voorkomen.  Bolsward was daarna dicht bij een doelpunt als Gietema koppend de Makkum-keeper tot een uiterste inspanning dwingt. Op slag van rust komt de Makkum speler  Lennart Adema ongelukkig te vallen en is zodanig geblesseerd dat hij met de ambulance van het veld moet worden gehaald.

Na de pauze, die in verband met de afhandeling van genoemde blessure 35 minuten duurde, zagen we een andere wedstrijd. Makkum was duidelijk de sterkere en Bolsward kon geen vervolg geven aan het in de eerste helft vertoonde spel. Een vrije trap, rand strafschopgebied, wist keeper Kevin Huizinga nog buiten de palen te werken, maar na ruim een uur spelen was het toch 2 – 0. De bal werd niet uit het strafschopgebied gewerkt en belandde voor de voeten van Remco Miedema komt die daar wel raad mee wist. De weerstand van Bolsward leek gebroken en het geloof in een goede afloop was vervlogen.

Bolsward probeerde nog wel aan te dringen,maar de overtuiging ontbrak. De Makkum- defensie kwam niet meer in de problemen. Toen Daniel Buxton in de diepte werd gestuurd  en de Bolsward verdedigers achter zich liet, werd de eindscore  3 – 0 bereikt. Met dit verlies, en mede door de resultaten van de concurrentie,  komt Bolsward in de gevarenzone en wordt de komende wedstrijd tegen Tollebeek van cruciaal belang.

Bron: Bolswards Nieuwsblad