Uitgelicht:
Advertentie:

Nieuws

Nieuws uit Makkum en omstreken

Watertaxi Makkum

28-2-2018


De nieuwe grotere watertaxi, die in de toekomst tussen Holwerd en Ameland moet varen, is bijna klaar. Vrijdag wordt de boot gedoopt, waarna er nog een aantal tests volgen. Het schip zal dan eind maart in de vaart worden genomen. 
Voor de werf waar de watertaxi is gebouwd, die van de gebroeders Van Enkhuizen uit Makkum, was het een speciale opdracht. Het familiebedrijf deed al het onderhoud aan de huidige watertaxi's van rederij Wagenborg, maar dit was de eerste keer dat ze zelf een exemplaar mochten bouwen. Bij de werf maken ze normaliter luxe jachten. "Het totale traject heeft negen maanden geduurd. Dat was wel krap. Vaak konden leveranciers ons tempo niet bijhouden", vertelt eigenaar Ronald van Enkhuizen. "Er moet ook nog wel wat gebeuren, maar vrijdag is hij er klaar voor." Dat wordt nog een hele uitdaging, want zo moeten bijvoorbeeld de stoelen nog in de boot gemonteerd worden, en heeft ook de stuurhut nog een interieur nodig. Doordat er veel ijs ligt, wordt de boot vrijdag niet te water gelaten. Wel wordt dan bekend wat de naam is. "Dat houden we nu nog even geheim. Dat is traditie in de scheepvaart".
Er kunnen in totaal 48 passagiers met de nieuwe watertaxi mee, terwijl dat er bij de huidige taxi's maar twaalf zijn. De overtocht kan dan in twintig minuten worden gedaan. Samen met Arriva is rederij Wagenborg bezig om ervoor te zorgen dat mensen binnen een uur van Leeuwarden naar Ameland kunnen reizen. Als de nieuwe watertaxi in de praktijk goed bevalt, komt er waarschijnlijk volgend jaar een tweede bij. Die zal dan ook in Makkum worden gebouwd.


Bron: Omrop Fryslân

Sfeervol Makkum

14-2-2018


Het was een sfeervol geheel, zaterdagmiddag en -avond in Makkum tijdens de derde editie van de Steegjesfair, geïnspireerd op de historie van Makkum, toen arbeiders in 1-kamerwoningkjes woonden in donkere stegen en gloppen. Bezoekers konden fijn slenteren door de straatjes en steegjes in het dorp. Daarbij werden oude en nieuwe verhalen verteld.

Bron: Bolswards Nieuwsblad
Foto: Petra Kroon

video rondscharrelen yn makkumer steegjes

9-2-2018


Rondscharrelen in de steegjes van Makkum op zoek naar bijzondere gebouwen en verhalen.

Amsterdammer uit Makkum

29-1-2018


NOOR VLOEIMANS
AMSTERDAM Aziatisch, Afrikaans, Europees: uit alle windrichtingen herbergt Amsterdam restaurants.
Alleen een Friese uitspanning ontbrak nog. Tot begin deze maand
.

Vlak achter de multiculturele Dappermarkt, tussen talloze Turkse, Marokkaanse en Amerikaanse eetgelegenheden, ligt een oer-Hollands baken: eetcafé Thúskomme. Wie binnenstapt waant zich niet meteen in Friesland, maar de Friese staartklokken, schaatsen aan de muur en de koektrommels met pompeblêden erop laten wel zien dat de provincie een warm hart toegedragen wordt. Geen Friese vlaggen, maar schilderijen van Mata Hari en het vrouwtje van Stavoren.

,,Wy binne net in souvenirswinkel, dus Fryske flaggen komme der net yn’’, zegt Jurjen Nagel, een van de eigenaren. Hij wijst naar een tegeltje boven de bar met de tekst ‘sizzen is neat, mar dwaan is in ding’. ,,Dit is ús motto. Wy tochten: de Nederlânske keuken is sa simpel, kin dat wol? Wy ha it gewoan dien, en it giet goed.’’

Alle producten hebben een verhaal en volgens Nagel, Amsterdammer uit Makkum, is dat de kracht van het restaurant. ,,Alles is echt, ik kin oeral wat by fertelle. Dat fine de gasten leuk.’’ Hij runt het restaurant samen met de broers Joost en Maarten Heiligers, die uit Haarlem komen.

Hij hoefde zijn Haarlemse kompanen niet lang te overtuigen van het belang van een Fries restaurant. ,,Fryslân hat safolle moaie produkten te keap. Wy ha prachtige oesters fan it wad, ham út Penjum en tsiis fan Tynje. Dat wolle wy sjen litte oan de minsken dy’t hjir iten kommen.’’
 
Ze werken voor hun producten veelal samen met kleine leveranciers uit Friesland. De buurt waar ze zitten, de indische  buurt ten oosten van het centrum, is grotendeels nog niet ten prooi gevallen aan gentrificatie (opwaardering van een buurt). Er wonen veel allochtonen en het is een van de armere delen van de stad.
Thúskomme wil daarom de functie van buurthuis op zich nemen en fungeren als baken in de buurt.,,Amsterdammers wollen in noflike plak om te ûntspannen. Dat is ús restaurant.’’

Bron: Leeuwarder Courant

Bogerman geeft les op Wylde Swan uit Makkum

22-1-2018


Bogerman geeft les op Wylde Swan

Scholengemeenschap Bogerman in Sneek biedt leerlingen
standaard aan dat ze in de bovenbouw zes weken
kunnen meezeilen met de Wylde Swan terwijl de lessen
doorgaan. Bogerman wordt deze week benoemd tot de
eerste masterskipschool in Nederland. De Wylde Swan uit
Makkum verzorgt al vijf jaar als Masterskip zeilreizen met
onderwijs. Bogerman maakt die mogelijkheid nu onderdeel
van het lesprogrammavoor de bovenbouwvan havo
en vwo.

Bron: Leeuwarder Courant

Nieuwjaarsfeest Makkum druk bezocht

5-1-2018


MAKKUM – De jaarwisseling is in Makkum met veel vuurwerk en zonder calamiteiten verlopen. Rond middernacht was het droog dat zorgde voor veel volk in de straten om het siervuurwerk af te steken.

Diegene die geen vuurwerk hadden genoten van de buren en de vele vuurpijlen in de lucht boven het dorp. Elkaar het allerbeste voor 2018 wensen onder het genot van een borrel, oliebol en vuurwerk blijft een traditie, ook in Makkum. Kort na middernacht zochten ruim 450 mensen de loods van Oostenveld op aan de Kalkovens waar Us Stek het Nieuwjaarsbal organiseerde.
Einde jaar
De laatste dagen van 2017 zijn er om de Top2000 te beluisteren, het kerstpakket uit te pakken en terug te kijken op het afgelopen jaar of, zoals de leden van Us Stek, om het Nieuwjaarsbal voor te bereiden. De afgelopen 15 jaar is het altijd zo gegaan. De afgelopen editie met die bijzonderheid, dat het de allerlaatste keer was wat Us Stek betreft. Na 15 jaar Oud en Nieuwfeest organiseren stopt de vriendengroep met het Nieuwjaarsfeest.
Om dat feit extra cachet te geven was er oudejaarsdag al muziek van DJ Hendrik en na middernacht van de band Straight on Stage en feest-duo Arie en Arjen. Zonder hun inzet en de belangeloze medewerking van Aardappelhandel Oostenveld, Timmerfabriek de Houtmolen, Sanco Projects, KV Makkum en Feadship de Vries Makkum kon de organisatie niet plaats vinden.
Nieuwjaarsbal
In de loods van aardappelhandel Oostenveld was het goed toeven. Us Stek en de bands zorgden voor een uitstekende sfeer binnen waarbij de vele bezoekers voor het feest zorgden. Warm, droog en voorzien van een lange bar was het binnen een prima klimaat voor een feestavond.
De bands samen met het diverse publiek zorgden voor de rest. De mogelijkheid om ook met pin te betalen vond vooral bij de jeugd gretig aftrek. Met gasten van ver en vooral veel bekend werden er vele handen geschud, nieuwjaarswensen uitgesproken en vooral veel gedanst en gefeest. Voor een aantal bezoekers de allereerste keer op stap, voor anderen een mooi slot van de 15 jaar Us Stek Nieuwjaarsbal.
Organisatie
Het feest voor de komende jaarwisseling is dus op zoek naar een nieuwe groep enthousiastelingen die de organisatie op zich wil nemen. Achtereenvolgend waren het de vriendengroepen it Sloppe Polske (jaren ’90), de Betúfte Bal, begin 2000 en Us Stek (tot 2018) die de organisatie opgepakt hebben. Een hechte groep die via het werk, netwerk, collega organisatoren en de steun van het thuisfront en familie telkens voor een mooie jaarwisseling zorgden.
Opvolging?
Tijd nu dus voor een nieuwe groep vrijwilligers. Met een vaste aanloop publiek, Makkumers zijn inmiddels gewend aan een Nieuwjaarsfeest, is de belangstelling alvast geregeld. De bezoekers komen in een bijzonder vrolijke stemming op dit feest af. En niet onbelangrijk, de bezoekers, de inwoners en de gemeente zijn erg blij met de organisatie! Het scheelt immers behoorlijk wat overlast als er nieuwjaarsnacht wat te doen is in het dorp. Us Stek heeft het de afgelopen jaren met erg veel plezier gedaan. Het gaat er vanuit dat een nieuwe club net zo enthousiast begint aan de organisatie, zoals zij dat in 2002 deden.
Jetze Genee.

Bron: Bolswards Nieuwsblad
Foto: Wieger Oostenveld

Terug in de tijd tijdens jubileumfeest Avondrust

7-12-2017


 

 – Woonzorgcentrum Avondrust in Makkum viert zaterdag 9 december met haar bewoners en alle Makkumers haar 250-jarig jubileum. Deze dag wordt feestelijk omlijst met muziek, theater, een speciale expositie en culinaire hapjes.

,,Het is een bijzondere dag, Avondrust is al 250 jaar verbonden met Makkum. Daarom is het feest voor ons allemaal”, aldus teamleider Frieda Dooper van Avondrust. ,,De voorbereidingen zijn in volle gang. We hebben de hele dag door verschillende activiteiten gepland voor én ook door Makkum.”

Het jubileumfeest wordt geopend met muziek van popkoor Avondrust en er worden verhalen verteld over het Makkum van vroeger. ,,Tijdens de expositie wordt de geschiedenis van Avondrust en Makkum getoond. Het zijn bijzondere foto’s met zowel de oude gebouwen als van bekende gezichten uit die tijd”, aldus activiteitenbegeleider Martje Korfmaker. Het middag programma is gevuld met het theaterstuk van Teake van der Meer. Aansluitend bereidt It Fiskhok al zingenderwijs vishapjes voor tijdens de borrel.

Bron: Bolswards Nieuwsblad

Ritje over de Afsluitdijk voortaan een waar schouwspel

29-11-2017


AFSLUITDIJK – Een ritje van en naar Noord-Holland wordt aan het begin en het eind van de Afsluitdijk voortaan een waar schouwspel. Met de
voltooiing van Icoon Afsluitdijk is de route van Kornwerderzand naar Den Oever een stuk aantrekkelijker geworden. Onlangs was de officiële lancering
van het project, dat bijna drie jaar duurde. Ontwerper Daan Roosegaarde is met zijn team verantwoordelijk voor de verfraaiing van de route.

Bron: Makkumer Belboei
 

Schutsluis en brug in het centrum van Makkum aangepakt

30-10-2017


 

De schutsluis en brug in het centrum van Makkum worden op korte termijn aangepakt. De afgelopen tijd waren er veel storingen in het bedieningssysteem van de brug en de sluis. Dat zorgde voor oponthoud voor de scheepvaart en het autoverkeer. De gemeente Súdwest-Fryslân had eerst echter geen geld voor de opknapbeurt. Door het werk aan de aanlegsteigers op te schuiven kan er toch op korte termijn worden begonnen met het oplossen van de problemen.

De sluis is de afgelopen jaren steeds belangrijker geworden. Na het afschaffen van het bruggengeld in Súdwest-Fryslân varen er steeds meer schepen van Workum of Bolsward binnendoor naar Makkum. Het afgelopen jaar alleen al 7.000.

Het werk aan de aanlegsteigers zal nu later worden opgepakt. Volgens wethouder Durk Stoker moeten die voor de zomer van volgend jaar weer helemaal in orde zijn.

Bron: Omrop Fryslan

Rabobank sluit pinautomaat in Makkum na plofkraken

20-10-2017


 

Na twee mislukte plofkraken in Haulerwijk en Bakkeveen sluit de Rabobank de pinautomaat aan de Kerkstraat in Makkum. Er is in het dorp begrip voor de situatie, maar bewoners en ondernemers willen dat er snel een alternatief komt. Mensen die nu willen pinnen in Makkum, kunnen terecht bij de Jumbo supermarkt of bij de pinautomaat bij de Holle Poarte. Maar deze situatie is volgens Martin de Jong van Plaatselijk Belang Makkum verre van ideaal.

Momenteel zijn er geen andere pinautomaten van de Rabobank Sneek-Súdwest-Fryslân die worden gesloten, maar daar kan later mogelijk verandering in komen, aldus directeur Jan Pieter van Oosten. Een losse geldkiosk bij de haven kan een mogelijke oplossing zijn, maar volgens Van Oosten zal dat niet eerder gebeuren dan in 2018. Plaatselijk Belang vindt dat er voor de kerstdagen een alternatief moet zijn.

Bron: Omrop Fryslân