Uitgelicht:
Advertentie:

Nieuws

Nieuws uit Makkum en omstreken

Nieuwsbrief - Roeivereniging de IJsselmeerminnen

19-8-2014


Makkum.nl sponsort roeivereniging de IJsselmeerminnen al geruime tijd. Regelmatig komt de roeivereniging met nieuws, die u kunt lezen op Makkum.nl.

In juli en augustus zijn er geen wedstrijden en is er tijd voor ontspanning na alle goede resultaten die in het eerste deel van het seizoen behaald zijn. Er is onderhoud aan de sloep gepleegd, Jacob de Jong van de Twirre heeft geholpen met het maken van een ander stelsysteem voor de voetenbankjes en er is afscheid genomen van stuur Martijn. Daarnaast is er een nieuwe stuur én een nieuwe roeister bijgekomen en is de planning voor het naseizoen alweer gepubliceerd.

Lees meer in bijgevoegde PDF. Veel leesplezier!

Museum in Londen krijgt Makkumer tegels

23-7-2014


Koninklijke Tichelaar gaat porseleinen vloertegels leveren voor het Victoria & Albert museum in Londen. De daktegels worden ook door Tichelaar geleverd. Het Makkumer bedrijf kreeg de opdracht van het architectenbureau AL_A in Londen.

Het architectenbureau neemt de transformatie van het Victoria & Albert Museum voor haar rekening. De klus is voor Koninklijke Tichelaar niet uniek. Eerder betegelde het bedrijf de gevel van het Museum of Arts and Design in New York.

Meer informatie:
www.bolswardsnieuwsblad.nl

Jaarmarkt 17 juli geannuleerd

15-7-2014


Let op: De Jaarmarkt van 17 juli is geannuleerd wegens het te laat aanvragen van de vergunning. De kermis gaat wel door. 

De gezellige markten zijn er weer vanaf 25 juli, daarna vanaf 1 augustus elke vrijdag van 15:00 uur tot 21:00 uur.

Juli
Do. 17 Juli, Jaarmarkt GEANNULEERD
Vr. 25 Juli, met kindervrijmarkt

Augustus
Vr. 1 Aug.
Vr. 8 Aug.
Vr. 15 Aug.
Vr. 22 Aug. met kindervrijmarkt

Bron: Fryslanmarkten.nlIJsselmeerminnen winnen Kameleonrace

30-6-2014


Roeivereniging de IJsselmeerminnen hebben op 28 juni in Terherne de Kameleonrace gewonnen. Het roeiteam is eerste geworden in de eerste klasse. De tweede prijs ging naar de Beluga.

Bij het uitreiken van de eerste prijs 'Overall' zijn de IJsselmeerminnen daarnaast weer in de prijzen gevallen. 

Downloads
Lees het gehele verslag hier.

World Egg Throwing Championships in voorbereiding op Open NK Eiwerpen

27-6-2014


Aankomend weekend worden de World Egg Throwing Championships in Swaton gehouden. De vijf disciplines van het eigooien worden opengesteld voor iedereen op deze dag.

Voor het eerst zal een team van Hykeham Sailability, onder de aanvoerder van Chris Johnson, de openingswedstrijd Team England vormen ter voorbereiding van hun reis een week later aan de Nederlandse Kampioenschappen in Makkum.

Meer informatie:
Lees het gehele artikel op Sleafordstandard.co.uk 

Vakantiegangers, dagjesmensen en Makkumers, op blote voeten naar de bieb!

18-6-2014


Zee en strand hebben een bewezen ontspannende werking, net als lezen. Lezen staat zelfs op nummer één van de methodes om te ontspannen. Wat te denken van de combinatie strand en een goed boek? In Makkum kan iedereen, jong en oud, dit ervaren! Want in de maanden juli en augustus is de strandbibliotheek op het Makkumer strand weer iedere dag open. Een spannende detective, een tijdschrift of een prentenboek, het is er allemaal en het is gratis. En wie het wat luxer wil, die huurt er een strandstoel bij!

De strandbibliotheek is dit jaar open van zaterdag 5 juli tot en met zaterdag 30 augustus, iedere dag van 11.00 tot 17.00 uur. Om een boek te lenen bij de strandbibliotheek hoeft men niet lid te zijn van de bibliotheek. Het boek wordt immers aan het einde van de dag weer teruggebracht naar de strandbieb.

Voor vakantiegangers die langer in Makkum verblijven zijn er speciale zomerabonnementen. Voor € 5,- of € 7,50 leent men een zomer lang maximaal drie of vijf boeken per keer, zo vaak als men wil. Ook een boek plus stoel behoort tot de mogelijkheden, ook handig bij een onverwacht strandbezoek. Iedere woensdag en zaterdag wordt er een leuke activiteit georganiseerd. Nu alleen nog maar hopen op veel mooi strandweer!

Meer informatie:

Bibliothekenmarenfean.nl

Kazemattenmuseum genomineerd voor Grote Gift actie van 3M Fonds

28-5-2014


De Stichting 3M Fonds organiseert sinds enkele jaren de Grote Gift actie. Organisaties op sociaal, educatief en milieugebied kunnen daarmee financieel worden ondersteund om concrete projecten te realiseren.

In de categorie Milieu & Maatschappij is het Kazemattenmuseum dit jaar genomineerd. Mededingers zijn onder meer de Zeehondencrèche Pieterburen, het Haags Dierencentrum en de Sophia Vereeniging.

De bedoeling van de actie is om zoveel mogelijk stemmen via internet te vergaren in de periode tot en met 31 oktober. De organisaties met de meeste stemmen dringen door tot de finale waarin zij zichzelf mogen presenteren. In totaal twee Nederlandse en twee Belgische organisaties mogen 50.000 euro verdelen. Eerdere winnaars zijn de Belgische ALS Liga en de Nederlandse Brandwonden Stichting.

Stemmen?
De link naar de stempagina van het 3M fonds staat op de Facebookpagina van het Kazemattenmuseum, www.facebook.com/Kazemattenmuseum. Het Kazemattenmuseum wil het geld gaan gebruiken voor ambitieuze herinrichtingsplannen.

HT Race 30 mei van start

28-5-2014


De 40e Harlingen-Terschelling (HT) Sloepenrace gaat op vrijdag 30 mei van start. Vorig jaar was Team Twirre super getraind, helaas ging de race toen vanwege harde wind niet door. Dit jaar zit het er echter veel gunstiger uit.

Om 11:30 uur vaart het roeiteam Twirre de Harlinger haven uit, een uur nadat de eerste sloepen met nog tegenstroom zijn vertrokken. Voor de Twirre start de Pulp Fiction om 11:20 uur. Beide teams verblijven het weekend aan boord van de tjalk Confiance. Omrop Fryslân zal ook aan boord van de twee sloepen komen, de Pulp Fiction en de Twirre komen daardoor uitgebreid in het nieuws. Er volgt een radioverslag en ’s avonds in de sportuitzending (Boppeslach) wordt een item over de belevenissen gemaakt.

De start van de race vindt plaats vanuit de Willemshaven/KNRM station.

Friese bibliotheken organiseren voorlees- en fotosessies

28-5-2014


Wie wil er nou niet met Tomke op de foto? De fotoactie met Tomke vindt plaats in het kader van de Fryske Foarlêswike van 2 t/m 9 juni. In deze week wordt er op ongeveer 400 locaties (met in totaal 650 groepen) in de hele provincie voorgelezen uit het nieuwe Tomke-boekje.
Het voorlezen vindt plaats in peuterspeelzalen, kinderdagverblijven en bij gastouders. Zo’n 500 vrijwilligers werken hieraan mee en lezen de kinderen voor. Na afloop krijgen alle kinderen een gratis exemplaar van het nieuwe Tomke-boekje mee naar huis.
In de Bibliotheek van Makkum wordt voorgelezen op 2 juni om 16.00 uur. Daarnaast heeft de Bibliotheek ‘Mei Tomke op de foto’ georganiseerd. Een levensgrote Tomke brengt een bezoek aan de Bibliotheek en kinderen kunnen met hem op de foto.
Meer informatie:

Webcam Makkum actief

23-5-2014


De eerste Makkumer webcam is actief! De webcam van Makkum.nl, de website voor en door het Friese dorp Makkum aan het IJsselmeer, staat gericht op het pittoreske centrum van Makkum.

Met de lancering van de webcam kunnen belangstellenden het centrum van Makkum centrum tot in details meebeleven. De webcam laat alle toppen van de typische Makkumer huizen en monumentale gebouwen zien. Bij helder weer kan straks zelfs tot diep aan het IJsselmeer de scheepvaart worden gevolgd, die de Makkumer haven binnenloopt. Bij activiteiten is goed te zien hoe druk het in het centrum is.

NB! Helaas is de webcam momenteel offline. Er wordt gewerkt aan een oplossing.