Uitgelicht:
Advertentie:

Nieuws

Nieuws uit Makkum en omstreken

Rectificatie – Onjuiste berichtgeving vervoer bij ziekte of ongeval -

5-2-2016


 

In de berichtgeving van het Bolswards Nieuwsblad (website, folder en persbericht) hebben wij als Taxi Van der Bles per abuis een verkeerde voorstelling van zaken gegeven. In geval van calamiteiten – ziekte of ongeval – belt u te allen tijde betreffende hulpdiensten. Taxivervoer Van der Bles heeft niets te maken met vervoer voor en door hulpdiensten. De ritten van Van der Bles zijn altijd voor eigen rekening, met uitzondering van gepland zittend ziekenvervoer. Hiervoor gelden de afspraken die u met uw zorgverzekeraar hebt gemaakt vanuit uw basisverzekering.

Bron: bolswardsnieuwsblad.nl

Van der Bles voert nachttaxi in

29-1-2016


SNEEK – In samenwerking met de gemeente Súdwest-Fryslân en het Antonius Ziekenhuis uit Sneek lanceert Taxicentrale van der Bles de nachttaxi in Zuidwest Friesland. Het startsein voor de nachttaxi wordt maandag 1 februari gegeven bij het Antonius Ziekenhuis in Sneek. 

Tot nu toe was het ‘s nachts lastig om een taxi te regelen. Met name tussen het middernachtelijke uur en 7.00 uur leverde dit problemen op door slechte bereikbaarheid en beschikbaarheid van taxibedrijven in de regio. Inwoners ondervinden hier nadeel van. Instanties waaronder ziekenhuizen, dokterswachten, de horeca, politie en veiligheidsdiensten drongen aan op vervoersvoorzieningen tijdens de nachtelijke uren.

Dit heeft Taxicentrale van der Bles doen besluiten om in het gehele gebied van Zuid West Friesland een nachttaxidienst-dienst te gaan aanbieden: zowel voor de inwoners (horecabezoek, vervoer naar/van luchthavens en dergelijk) alsmede als ondersteuning van politie en hulpverleningsdiensten (vervoer van personen na een calamiteit/ongeval), ambulances, huisartsen en spoedeisende hulp, bergingsbedrijven ,ouderenbonden, de Ziekenhuizen Sneek , Heerenveen en Leeuwarden.

Het gebied wordt begrensd door de lijn van Harlingen via Sneek naar Heerenveen, van Heerenveen naar Lemmer en de kustlijn van Lemmer naar Zurich, alsmede Kornwerderzand en Breezanddijk.

Het project van de nachttaxi kent een proeftijd van 1 jaar.

Bron: bolswardernieuwsblad.nl

Artikel is geplaatst door Yme Gietema

Opening Slagerij Bruinsma

27-1-2016


MAKKUM- Richard Bruinsma en Afke Visser openden op vrijdag 22 januari hun ambachtelijke slagerij in Makkum. Ze volgen Slagerij Neidhöfer op die vanaf maart 2013 in de Kerkstraat gevestigd was. 

Bruinsma komt niet uit een slagersfamilie. Zijn gedachten gingen in eerste instantie ook niet in de richting van het slagersvak, hij was van plan bouwkundig tekenaar te worden. Een bijbaan als schoonmaker zorgde ervoor dat hij in het slagersvak terecht kwam.

Tijdens deze bijbaan in een slagerij in Heerenveen kreeg hij steeds meer taken toebedeeld en ontdekte hij hoe leuk hij het werk vond. Hij ging de slagersvakopleiding volgen en om meer ervaring op te doen ging hij aan de slag in een supermarkt in Kollum en later in een ambachtelijke slagerij in Joure.

Inmiddels zit hij ruim 13 jaar in het slagersvak en is de liefde voor het werk alleen maar toegenomen. Bruinsma kiest bewust voor een ambachtelijke slagerij. Hij houdt er van om mooie producten te maken. Producten waaraan je kan zien dat ze kwaliteit hebben en waar je kan zien dat ze met vakmanschap gemaakt zijn. Met deze producten uit eigen keuken wil hij zich onderscheiden van de supermarkten.

De eerste weken van januari werden gebruikt om het interieur van de slagerij aan te pakken. De stellages voor de ramen en een aantal kasten zijn verwijderd en alles heeft een verfje gekregen. Het eerste weekend was boven verwachting. „De minsken binnen bliid dat de slachterij wer iepen is en fine it moai dat de slachter sels yn ‘e winkel stiet”, zegt Visser. Het wordt beaamd door een klant:„Ik hear der positieve berichten oer yn Makkum.”

Enkele mensen maakten gebruik van de mogelijkheid om rondgeleid te worden maar de meesten gingen voor een “smaaktest”. „De Parijse wraps hebben we het meest verkocht, maar ook de slavinken en de snert behoorden tot de favorieten. En veel mensen hebben een vleeswarentrio of grillworst meegenomen. Erg leuk dat ze de door ons zelf gemaakte producten uitkiezen”, aldus Bruinsma.

„Altijd spannend zo’n openingsweekend bestaande uit hard werken om alles klaar te krijgen en korte nachtjes”, lacht Bruinsma. Maar hij heeft het als heel positief ervaren. „Zeer tevreden dat het zo druk was. We hebben ook veel bloemstukken gekregen van de collega-ondernemers, verenigingen en andere Makkumers. Heel leuk zo’n welkom!”

„We gaan eerst rustig bekijken hoe het gaat. Zien wat er goed loopt, wat de klanten hier graag willen.” Bruinsma woont met zijn vriendin Afke Visser en hun 2 kinderen, Jesse en Noa, in De Knipe. Zelf gaat hij elke dag naar Makkum, vriendin Afke zal op de zaterdag en in drukke periodes in de winkel staan.

Vanaf nu is slagerij Bruinsma door de week geopend van 8 uur tot 17.30 uur en op zaterdag van 8 uur tot 16.00 uur. De klanten zullen Bruinsma daar zelf aan het werk zien.„Mensen kunnen zien dat we zelf onze producten maken en ik vind het ook belangrijk dat ik zelf even een stukje vlees precies volgens de wens van een klant kan snijden.”

Tekst: Judith van Lavieren.

Bron: bolswardsnieuwsblad.nl

Makkumer verenigingen willen eilandjes voor de kust

21-1-2016


Verschillende verenigingen in Makkum willen voor de IJsselmeerkust van Makkum tot Workum drie eilanden creëren. Het eilandenplan met de naam Makkumer Lagune is bedacht vanwege de plannen die er op dit moment gemaakt worden voor het meer. Het gaat dan onder andere om een windmolenpark en een vismigratierivier in de Afsluitdijk. Er wordt al lang gesproken over het verhogen van het waterpeil.

Hogere golfslag bij storm kan zorgen voor schade aan de dijken. De eilandjes kunnen de golfslag op de kust verminderen en zo laten zien. Dat is goed voor kleinere bootjes. Bijkomend voordeel van de eilandjes is dat een windmolenpark in het IJsselmeer minder op zal vallen. De eilanden bieden mogelijkheden voor zwemmers, watersporters en vissers. Ook zou het gebied tussen de eilanden en de vaste wal ingericht kunnen worden als een soort van 'speedbaan' voor windsurfers.

De kosten voor het plan worden geschat op 10 miljoen euro. De verenigingen in Makkum hebben hun verenigd in de Projectgroep Kosta.

Bron: Omrop Fryslan

Drokker op it wetter

29-12-2015


It is drokker op it wetter as oare jierren. Dat sjocht de havenmaster fan Skylge. Ek yn wettersportplakken as de Lemmer, Snits en Makkum is dat te fernimmen. 
Omdat it bûten noch hieltyd mear maitiid as winter liket, hawwe in soad minsken de boat noch yn it wetter en gean sy der gauris op út om te silen of te sloepkefarren.

Yn de Noorderhaven yn Harns wurdt der ek fakânsje hâlden op 'e boat. Bysûnder is it al, want de temperatueren binne noch nea sa heech west yn desimber. 

Bron: Omrop Fryslân
Foto: Omrop Fryslân, Margaretha Bijleveld

Makkumer sloepen top in Langweer

7-10-2015


 MAKKUM – Dertig sloepen streden afgelopen zaterdag voor punten meetellend het Nederlands Kampioenschap op de wateren rondom Langweer. De Makkumer vloot was met de Fjoer Fûgel, Pulp Fiction en Twirre compleet vertegenwoordigd voor een 15,5 km lange race. - Lees meer ...

Twirre veroverd 1e plaats

1-10-2015


Afgelopen zaterdag roeide de Twirre zich naar een prachtige 1e plek in hun klasse op het thuiswater van Makkum. Overall waren ze 5e op een zonnig IJsselmeer met meer dan 40 andere deelnemers.

Nederlandse titel voor sloeproeisters IJsselmeerminnen

21-9-2015


KORTGENE – De sloeproeidames uit Makkum hebben zaterdag de nationale titel tijdens een spannende race op het Veerse Meer veroverd. Met nog één voor de Hoofdklasse genomineerde wedstrijd te gaan zijn de IJsselmeerminnen niet meer in te halen door de concurrenten.

Bekijk hier de bloedstollende strijd!

Voor de race waren de dames van de Pulp Fiction erg nerveus. Na de overwinning van vorige week in Zwartsluis was het duidelijk dat er nog een wedstrijd gewonnen moest worden om de nationale titel binnen te halen. De ruim 16 kilometer lange route werd na een uitstekende start zo snel mogelijk afgelegd. Spannend werd het toen de dames ternauwernood aan een onfortuinlijke aanvaring met een catamaran ontsnapten. Gelukkig voor de dames bleef het bij een tik tegen de riem van de bakboord-slag dame die hierdoor van haar bankje viel. Gelukkig herstelde zij en haar team direct en kon er zonder ernstige averij stevig doorgeroeid worden naar het keerpunt halverwege.

Hier kreeg stuur Hendrikes Adema de geduchte concurrenten uit Joure in de Lytse Bear in het zicht. Zij waren 6 minuten voor de IJsselmeerminnen gestart. Ook deze dames wisten wat er op het spel stond en roeiden uit alle macht om de IJsselmeerminnen voor te blijven. De dames uit Makkum roeiden hard en geconcentreerd door en gingen daardoor zo snel dat ze de Lytse Bear na 13 kilometer in haalden.

Na de handicapberekening werd tijdens de prijsuitreiking in de feesttent duidelijk dat de IJsselmeerminnen de titel Nederlands kampioen binnen was. Ze mochten de sportieve felicitaties in ontvangst nemen van hun concurrenten van de Lytse Bear en de Beluga uit Sneek. Zij laatste twee teams mogen samen in Amsterdam tijdens de Grachtenrace nog om de 2e en 3e plaats van het kampioenschap strijden.

De officiële huldiging van de Nederlands Kampioenen zal plaats op vinden op zaterdag 31 oktober in Muiden, direct na de laatste sloeproeiwedstrijd van het jaar. (Foto’s Danijela Zivkovic.)

Bron: grootsneek.nl Door Wim Walda

IJsselmeerminnen op koers voor Nederlandse titel na zege in Zwarte Waterrace

16-9-2015


ZWARTSLUIS – Het Makkumer damesroeiteam de IJsselmeerminnen hebben zaterdag vormbehoud getoond door de Zwarte Waterrace op hun naam te schrijven.

De dames kunnen komende week de Nederlandse titel binnenhalen bij de Veerse Meerrace in Kortgene.

De bijna vijftien kilometer lange race voerde over het rustig bevaren, kalm en breed vaarwater van het Zwarte Water in de omgeving van Zwartsluis.

De start vond plaats in het centrum van Zwartsluis. Direct na de start moest er door een sluis geroeid worden om daarna koers te zetten richting Genemuiden. Ondanks de rommelige start zat de snelheid er goed in en konden de dames de eerste sloepen al vlot inhalen.

De gehele wedstrijd werd er uitstekend geroeid. Via Zwartsluis roeiden de dames van de Pulp Fiction richting Hasselt, om vervolgens weer terug te keren richting het centrum van Zwartsluis. Af en toe moest er extra hard aan de riemen getrokken worden om een langzamere sloep in te halen voor een sluis of brug.

Na 1:31,11 uur klonk het finishsignaal. Dit was ruim voldoende om de concurrenten van de Lytse Bear uit Joure en de Beluga uit Sneek voor te blijven in het klassement. Dit bleek ook uit het wattage. Deze was voor de dames uit Makkum met 69.88 nog nooit zo hoog geweest.

Met dit wattage lieten ze zelfs een hoop herensloepen achter zich in de einduitslag.

Bron: Bolswards Nieuwsblad
 

IJsselmeerdijk tussen Cornwerd en Makkum niet sterk genoeg

4-9-2015


MAKKUM – Wetterskip Fryslân start eind augustus met het aanbrengen van 5.000 ton breuksteen op de IJsselmeerdijk tussen Cornwerd en Makkum. De werkzaamheden zijn nodig, omdat de huidige laag breuksteen niet meer sterk genoeg is.

Om verzakkingen in de toekomst te voorkomen, wordt onderaan de dijk een extra laag breuksteen aangebracht. Zo blijft de dijk sterk genoeg om het achterland te beschermen tegen hoogwater. Eind september is het werk klaar.

Vorig jaar versterkte het waterschap al het stuk IJsselmeerdijk bij Cornwerd met breuksteen. Dit jaar wordt het traject van Cornwerd tot de bebouwde kom van Makkum voorzien van een nieuwe laag. De grasstrandjes binnen de bebouwde kom van Makkum blijven ongewijzigd. De werkzaamheden worden uitgevoerd door aannemer KWS Infra.

Aanvoer materiaal
De breukstenen worden met vrachtwagens aangevoerd vanuit Harlingen. Ter hoogte van de dijkopgang bij de Sotterumerdijk richt de aannemer een tijdelijk depot in. Vanuit dit depot worden de materialen via de dijkopgang over rijplaten naar de plaats van bestemming gebracht. Om de veiligheid te waarborgen, geldt er tijdens de werkzaamheden op de nabijgelegen rijbaan een snelheidsbeperking. Omwonenden kunnen geluidshinder ondervinden van het transportverkeer.

Bron: Sneekernieuwsblad