Uitgelicht:
Advertentie:

Nieuws

Nieuws uit Makkum en omstreken

Sinds Tichelaar zijn winkel in Makkum sloot en verhuisde, ligt het achterliggende werkterrein aan de Turfmarkt er verlaten bij. Het dorp wil weten: Wat nu?

19-3-2019


Sinds Tichelaar zijn winkel in Makkum sloot en verhuisde, ligt het achterliggende werkterrein aan de Turfmarkt er verlaten bij. Het dorp wil weten: Wat nu?
Koninklijke Tichelaar Makkum sloot in 2013 de winkel in een eeuwenoud complex aan de Turfmarkt. Het oudste bedrijf van Nederland (sinds 1572) verhuisde in 2014 van de dorpskern naar haar andere fabriekslocatie aan de Kalkovens aan de rand van het dorp.
Twee rijksmonumentale panden en het grote terrein tegen het centrum aan kwamen te koop en werden verkocht. Maar zes jaar later ligt de boel er verlaten en leeg bij en is er nog geen nieuwe bestemming. Een projectontwikkelaar heeft plannen in de maak voor de locatie.
Om kraken te voorkomen wordt er momenteel tijdelijk gewoond in de panden aan de Turfmarkt. Maar op het terrein erachter is sinds de sluiting geen activiteit meer.

Onbevoegden

,,Het wordt regelmatig betreden door onbevoegden’’, stelt Arjen Doedel, inwoner van Makkum en CDA-raadslid in Súdwest-Fryslân. Hij stelt schriftelijke vragen aan burgemeester en wethouders om helderheid te krijgen over de plannen die er zijn voor het terrein.
,,It libbet bot yn it doarp. Minsken wolle witte wat der no bart”, zegt Doedel. Ook is er zorg over de veiligheid. ,,It terrein sjocht der suterich út. Bern boartsje der. Der is alris in brântsje sticht. It wurdt der allegear net better op.” Het dorp wil graag op de hoogte worden gesteld. ,,It is in grutte lape grûn, flak tsjin it sintrum oan. It is in wichtich plak foar it doarp.”

‘Kathedraal’ van Makkum moet minister Van Nieuwenhuizen overtuigen

18-3-2019


Foto, Centimeterwerk in de Lorentzsluis: een jacht van scheepsbouwer De Vries passeert de nauwe doorgang. | beeld scheepsbouw de vries en Frans Ebeltjes
 
18 maart 2019, 03:00
aangepast 18 maart 2019, 09:11
 
Frans Ebeltjes
Tientallen miljoenen aan extra omzet en structureel 3000 nieuwe banen in de maritieme sector, dat is de winst van verbreding van de Lorentzsluis bij Kornwerderzand (Afsluitdijk). Maar de minister staat voorlopig op de rem.
Makkum
Al decennialang wordt de skyline van Súdwest-Fryslân bij Makkum gedomineerd door het enorme dok van scheepsbouwer De Vries. Van ver over de vlakke weilanden, maar ook vanaf het IJsselmeer is de hal te zien waarin naar luxe en formaat tot de verbeelding sprekende jachten voor de rijken der aarde worden gebouwd. Momenteel wordt de fundering gelegd voor een tweede hal, die nu al de ‘kathedraal van Makkum’ wordt genoemd. Want het gaat goed in de luxe scheepsbouw. Straks kan er aan twee schepen tegelijk worden gewerkt. Goed voor het bedrijf en goed voor de werkgelegenheid ...

Bron: nederlandsdagblad

Bowie Barbiers uit Makkum finalist NK Poetry Slam

5-2-2019


Bowie Barbiers uit Makkum was finalist op het NK Poetry Slam

MAKKUM/UTRECHT - Het gesproken woord als kunstvorm. Bowie Barbiers (28) uit Makkum kwam er twee jaar geleden min of meer per toeval mee in aanraking. Zaterdag stond ze in de finale van het NK Poetry Slam in Utrecht.
Van de acht finalisten die via een een aantal voorrondes de eindstrijd haalden, overleefde ze de eerste ronde, maar strandde vlak voor de finale. ,,Ik treur niet”, kijkt ze terug. ,,Het was ontzettend vet. Om in Tivoli te staan was al indrukwekkend.” De Pandorazaal waar het NK zich afspeelde was met zeshonderd verkochte kaarten tot de laatste stoel gevuld. ,,Ik had nog nooit voor zo’n groot publiek gestaan.”
Zelf omschrijft de organisatie poetry slam als een kruising tussen literatuur en sport waarbij zowel de inhoud als de voordracht van belang zijn. Bowie begon haar avond met de voordracht van ‘De regelloze taal’, een pleidooi voor minder taalregels. Alle acht performers kregen een cijfer van de driekoppige jury, maar ook de waardering van het publiek telde voor de helft mee in de beoordeling. Deze werd getoetst met behulp van een applausmeter.
Bowie behoorde tot het vijftal dat doorging naar de tweede ronde. Hierin droeg ze ‘De vuurtorens’ voor. Een veel ingetogener stuk, wat uiteindelijk haar laatste bleek. Ze heeft waardering voor de uiteindelijke finalisten Maxime Garcia Diaz en Martje Weijers. ,,Ik ben fan van beiden. Als er twee mensen verdienden om in de finale te staan, waren zij het.” Eerstgenoemde won de nationale titel.
Voor Bowie begon de weg naar de finaleplaats twee zomers geleden op een kunst- en theatercamping in vlakbij het Franse dorpje Coullons. ,,Ik was voor mezelf wel aan het schrijven, maar zonder dat ik wist wat ik er mee wilde. In Frankrijk kwam ik voor het eerst in aanraking met spoken word.” Ze hoorde een medewerker van de camping een voordracht doen en ze was verkocht. Thuisgekomen ging ze Googelen op schrijf- en performcursussen. Ze sloot zich na een succesvolle auditie aan bij het netwerk Poetry Circle 020 in haar huidige woonplaats Amsterdam. Met dat gezelschap kwam ze wekelijks samen. Vanuit die groep ontstond dichterscollectief En Vieze Versa, waarmee ze onlangs een eigen geschreven voorstelling opvoerde.
Inspiratie voor haar gedichten haalt Bowie uit dagelijkse dingen. Persoonlijke zaken. ,,Twee jaar geleden was ik heel erg verliefd. Toen heb ik daar veel over geschreven, maar er komen allerlei soorten onderwerpen voorbij. Het begint vaak met een verwondering, een irritatie of iets wat ik mee maak. Ik ga er niet voor zitten, maar ik begin met schrijven als er iets in me opkomt.”
Bowie groeide op in Makkum, ging in Bolsward naar school en rondde vervolgopleidingen in Leeuwarden en Rotterdam af. Ze werk als freelance grafisch ontwerper; een baan waarin ze haar creativiteit ook kwijt kan. Grappig genoeg omschrijft ze zichzelf als een ,,grammaticaal drama.” ,,Ik heb dyslexie”, verklaart ze. Daarom is de spoken word-variant waarschijnlijk een goede match. ,,De voordracht is de helft van de inhoud.”
,,Ik ben blij dat ik dit heb leren kennen. Zo kan ik mij performend creatief uitdrukken.” In het voorjaar komt een door Bowie geproduceerde cd uit, waar onder meer drie nummers -poëzie gecombineerd met muziek- van haar te horen zijn. ,,En ooit hoop ik een luisterboek uit te brengen.”
Yme Gietema.

Bron: Bolswards Nieuwsblad

Nieuwe kathedraal Makkum mét behoud van historie Amels

6-12-2018


De eerste paal van het tweede dok van De Vries Scheepsbouw in Makkum is gisteren geslagen. Jorritsma Bouw uit Bolsward heeft de klus voor een 166 meter lange hal à tientallen miljoenen euro’s gekregen. Het dok moet De Vries de toekomst in helpen, maar de werf heeft eveneens gekozen voor behoud van het verleden.

,,Een voormalige interieurwerkplaats uit de tijd van de werf Amels zal worden opgeknapt, mogelijk vestigen we er een kantoor in”, zegt directeur Sijbrand de Vries. ,,We moeten de heritage van deze werf niet vergeten. Weten waar je vandaan komt en waar je nu staat, is belangrijk.” Een tweede pand dat bewaard blijft, is It Strânhûs, dat stamt uit de jaren zeventig van de vorige eeuw. De Vries nam de Amels-werf in 2005 over.

Grotere jachten
Bij de nieuwbouw van de tweede ‘kathedraal’ van Makkum duizelt het van de grote getallen. Het aantal voltijdbanen op de werf zal stijgen van driehonderd naar 375. De nieuwe werf is dus 166 meter lang, en daarnaast 37 meter breed en 28 meter hoog. In lengte is het een kleinere versie dan de huidige hal, maar waar het droogdok nu superjachten tot 120 meter aankan, is dat in de nieuwe hal 140 meter. Ook kunnen de schepen groter in de breedte (van 19 naar 21,5 meter) en in de diepte (van zeven naar acht meter). Met de ruimere afmetingen wordt tegemoet gekomen aan de wens voor grotere jachten.

Bron: frieschdagblad.nl

KM Yachtbuilders bouwt ijsgangbestendig charterschip voor reizen naar Noord- en Zuidpool

30-11-2018


MAKKUM (NL) / ZEEBRUGGE (BE) – Het door KM Yachtbuilders in Makkum gebouwde aluminium zeiljacht Qilak 66 is eind november 2018 opgeleverd aan haar Belgische eigenaren, de familie Carlier uit Brussel. Dit gebeurde in de haven van Zeebrugge.

Belgische familie liet uniek jacht bouwen bij KM Yachtbuilders

De op Terschelling geboren ontdekkingsreiziger Willem Barentsz ging 400 jaar geleden met een houten schip op verkenning in het Noordpoolgebied, Philippe Carlier en zijn kinderen uit Brussel doen dat in 2019 met een in Friesland gebouwd aluminium schip met veel veiligheid en high tech aan boord.

“Veiligheid en robuustheid waren belangrijke punten voor de vader Philippe, zoon Thomas en dochter Marion,” vertelt Jildou Huisman, woordvoerster van de Friese werf. “Dit is terug te vinden in het aanvaringschot voorin de punt met een extra ice-gurder, ijsversterking onder de waterlijn met huidplaten van 10 mm in plaats van 6 mm en aluminium dekluiken. In totaal heeft het schip maar liefst vijf waterdichte deuren. Daarnaast heeft de Qilak 66 onder andere een droge uitlaat, kielkoeling, twee 70 kg zware ankers, een liftkiel en dubbele roeren.”
Hoge breedtegraad expedities
Het bijzondere jacht is ontworpen door Owen Clarke Design in Engeland om met gasten in ‘high latitude’ gebieden te kunnen varen, in de poolgebieden dus. Het charteren zal in eerste instantie gedaan worden vanuit Tromsø in Noorwegen. Vandaar worden bestemmingen als Spitsbergen, Ijsland en Groenland aangezeild. Het uiteindelijke doel is om naar het zuidelijk halfrond te varen en het Beagle-kanaal in Zuid-Chili en Argentinië te bevaren.
Aan boord is ruimte voor 8 gasten en 4 bemanningsleden. De dinghy wordt opgeborgen in een dinghy garage onder de kuip en kan gasten van het schip naar de kant brengen voor een ski of wandeltocht. De gasten kunnen na zo’n uitstapje op de wal weer aan boord op verhaal komen in de on-board-sauna terwijl de bemanning een diner voor hen bereidt in de ruime galley.
Eigenaar en captain Philippe Carlier bij de oplevering: “Veertig jaar van dromen, vier jaar van plannen en nu na anderhalf jaar bouwen is het eindelijk zover. Dit is één van de mooiste dagen van mijn leven! Om dit samen met mijn zoon en dochter te kunnen doen is erg speciaal voor me. Ik kijk er echt naar uit om mooie tochten te maken aan boord van de Qilak en gasten de prachtige wereld in het noorden én het verre zuiden te kunnen laten zien.”

Bron: Friesnieuws.nlPINNEN IN MAKKUM WEER MOGELIJK

21-11-2018


PINNEN IN MAKKUM WEER MOGELIJK
 
In Makkum is er weer een geldautomaat aanwezig. De geldkiosk is gerealiseerd nabij het parkeer terrein bij de Jumbo in Makkum.
In deze kiosk zijn een geldautomaat en een seal-bag-automaat (voor het ‘zakelijk’ storten) geplaatst. Meer dan een jaar geleden werd de geldautomaat aan de Kerkstraat abrupt gesloten wegens hoge veiligheidsrisico’s.
Sindsdien lukte het maar niet om een geschikte locatie te vinden. De Ondernemersvereniging Makkum, Vereniging van Bedrijven Makkum, het Plaatselijk Belang Makkum en de Rabobank hebben zich maximaal ingezet om een goede en veilige plek in het dorp te vinden voor deze nieuwe geldautomaat.
“Diverse voorstellen voor een geschikte locatie van onze kant hebben het bij de gemeente niet gehaald, ook hadden we te maken met zeer strenge veiligheidseisen”, aldus Pieter Haanstra (regiodirecteur Bolsward e.o.) van de Rabobank. “We zijn allemaal ontzettend blij dat er nu uiteindelijk  een goede plek gevonden is en de Makkumers en haar tienduizenden toeristen weer over contant geld kunnen beschikken.”

Vandaag begint de astronomische herfst

23-9-2018


23-09-2018 JOURE – Voor de weerkundigen begint de herfst op 1 september. Vandaag begint de astronomische herfst. Officieel gaat de herfst in op 21 september. Vandaag staat de zon precies boven de evenaar waardoor dag en nacht overal op aarde even lang duren. Daarom begint de herfst meestal op 22 of 23 september. Officieel loopt de herfst van 21 september tot en met 20 december. Volgens de klimatologische indeling is de herfst al op 1 september begonnen en duurt het seizoen tot met 30 november.
Schrikkeljaar
De andere seizoenen beginnen meestal op de 21e. Dat komt onder andere doordat de baan van de aarde geen cirkel is. De verschillende data zijn het gevolg van het schrikkeljaar. Eens in de vier jaar telt een jaar, het schrikkeljaar, een dag meer dan de andere jaren. In het begin van de twintigste eeuw viel de eerste herfstdag enkele keren zelfs op 24 september, het laatst in 1931.
Wintertijd
De wintertijd gaat pas in het laatste weekeinde van oktober in. Dat sluit beter aan bij het weer omdat het de in deze tijd nog prima nazomerweer kan zijn. Op de eerste dag van lente en herfst duren dag en nacht overal even lang Op de eerste dag van lente en herfst duren dag en nacht overal even lang (Bron: Meteosat MSG)
Nazomer
Het weer stoort zich niet aan deze data en tot laat in de herfst kan het nog zomers zijn. Zelfs in oktober zijn de laatste jaren in ons land nog regelmatig temperaturen gemeten tussen 20 en 25 graden gemeten.
Depressies
Wel worden de verschillen in temperatuur tussen het noordelijk halfrond en de tropen steeds groter. Hierdoor kunnen zich diepere depressies vormen die veel wind veroorzaken. Een heel rustig en nevelig weertype is echter ook karakteristiek voor het najaar.

Bron: jouregio.nl

Open Dag Jachtwerf Hutting Makkum met lezingen voor zeilers

18-9-2018


Makkum – Hutting Yachts in Makkum houdt op zaterdag 13 oktober een Open Dag. Van 11.00 tot 16.00 is de jachtwerf open ter bezichtiging, verschillende Hutting-zeiljachten (hutting 40, 45 en 50ft), nieuwbouw projecten en de brokerage (H40, H47, koopmans 43, Koopmans 54, Danish Rose 39 ft collin archer en een Breehorn 39) kunnen vrij bezichtigd worden.
Hiernaast worden er drie Nederlandstalige informatieve lezingen gehouden:
  1. Lezing over de Hutting 54 Polaris. Dit expeditie zeiljacht is door de site www.morganscloud.com geprezen als ultiem expeditie zeiljacht. De eigenaren hebben 12 jaar in Groenland en omgeving gezeild en iedere winter het jacht in het ijs gevroren. Een lezing over het ontwerp van het schip, extra faciliteiten, de omgeving daar en zichtbare klimaatsverandering.
  2. Lezing van auteur Martine van Veen die als eigenaresse van BOOTMEESTER trainingen en cursussen geeft in manoeuvreren aan boord. Haar boek ‘ vaardig varen’ is in Nederland uitgegeven door de ANWB en goed verkocht. Ze geeft een instructieve lezing hoe lastige situaties als aan- en afmeren van lager wal te doen, veilig en relaxed aanmeren in de sluis etc. Dit ondersteund met video-beelden erg leuk en leerzaam!
  3. Lezing van solo-wereldzeiler en auteur Dick Huges die voornamelijk zal spreken over ‘zelfredzaamheid op zee’, ‘ klassieke navigatiemethoden’ voor als je instrumenten het begeven. Zeer leerzaam, zeer inspirerend.
Hiernaast zijn er diverse leveranciers aanwezig met de nieuwste navigatie apparatuur, zeilen en rigging-materiaal. Dit alles gecombineerd met vele wereld-zeezeilers die men graag te woord staat om inspiratie uit te wisselen en op te doen, onder het genot van een goede kop koffe en voor in de middag een lekkere kom soep. Alles geheel gratis, een zeer leuke dag door en voor zeilers! (Meer informatie www.hutting.nl – Foto Jachtwerf Hutting)
Bron: GrootSneek.nl

Van Ameland tot Makkum

11-8-2018


Van Ameland tot Makkum: Duitse toeristen worden steeds belangrijker

Ze komen met veel, blijven lang en zijn trouw. De Duitse vakantiegangers trekken graag naar Noord-Nederland. En ze zijn er ook welkom.

Duitsers in Makkum: surfen, surfen, surfen

Het is bloedheet op het Goudkustveld op recreatiepark De Holle Poarte in Makkum. De zon brandt op het dak van de stacaravan van de familie Oeser. Petra zit buiten te puffen in de schaduw onder een parasol. Haar man Detlev komt aansjokken in blote bast. Hij heeft het afval weggebracht. En veel meer actie zal er vandaag niet volgen voor het Duitse stel. Ze gaan rumgammeln. Een beetje niksen, zogezegd. Misschien zoeken ze nog wat verkoeling bij het IJsselmeer dat op een steenworp afstand ligt. Maar dat is het dan ook wel.
Detlev en Petra Oeser horen bij de grote schare vaste gasten van De Holle Poarte. Het stel uit Dortmund staat al 22 jaar met een stacaravan op het grote recreatiepark aan het IJsselmeer. Surfen, noemt Detlev die Hauptgrund dat ze in 1996 besloten naar Makkum op vakantie te gaan. Hij staat graag op de plank en hun twee kinderen doen dat ook. Die zijn inmiddels volwassen en komen nog steeds graag langs. Inmiddels met de Enkelkinder. Als de familie komt, logeren ze in een hokje met stapelbedden achter de caravan.

Lees het volledige artikel

Bron: Leeuwarder Courant

Makkum wint Ald Meierspartij

4-8-2018


HITZUM

De negentiende Ald Meierspartij in Hitzum was dit jaar een prooi voor het partuur uit Makkum. Makkum hoorde tot de kanshebbers en maakte de favorietenrol waar. De zege op deze zonnige zaterdag 4 augustus kreeg het zeker niet cadeau.
In de eerste omloop stond meteen een kraker tussen twee kanshebbers op het programma. Makkum en Sexbierum moesten het tegen elkaar opnemen. Het werd een enorm spannende partij waarbij Makkum aan het langste eind trok. Anna Ennema, Berber Bruinsma en Fiera de Vries werden verslagen met 5-5, 4-6. Anna Ennema zag haar laatste kans deze partij te winnen in rook op gaan, volgend jaar mag ze vanwege haar leeftijd niet meer aan deze partij deelnemen. Bruinsma en De Vries mogen nog wel een keer mee doen.
In de finale kwam Makkum uit tegen het verrassende Workum. Nynke Kuipers, Gerde Lycklama à Nijeholt en Naomi Wiersma schakelden in de eerste omloop kanshebber Winsum uit met 4-5, 2-6. In de finale leek het er zelfs op dat Workum eenvoudig van Makkum ging winnen, maar Makkum herpakte zich en knokte terug van een 4-1 achterstand. Het werd 4-4 maar weer was het Workum die de voorsprong nam en op 5-4 kwam.
De sterk kaatsende nichtjes Anouk en Larissa Smink en balkeerder Chantal de Witte raakten niet in paniek. Anouk Smink sloeg een paar ballen boven en Makkum kwam terug op 5-5. Toen knakte de Workumer tegenstand, op 5-5, 0-6 pakte Makkum de winst. Larissa Smink, nog kaatsend bij de schoolmeisjes, liet zien een sterk en veelbelovend talent te zijn. Eerder dit jaar won zij met haar schoolmeisjespartuur het Nederlands Kampioenschap.
De vele toeschouwers genoten van een prachtige kaatsdag op een fraai groen veld in Hitzum. Wethouder Jan Dijkstra van de gemeente Waadhoeke had er eigenhandig voor gezorgd dat de vlag van Waadhoeke in Hitzum wapperde. Dijkstra, Hitzumer, had de vlag bij het gemeentehuis gestreken en hem in Hitzum weer gehesen, tussen de Friese vlag en de vlag van Hitzum.
De Ald Meierspartij voor meisjes staat gelijk aan de Freulepartij bij de jongens. De Freule telt mee voor het ‘klavertje vier’, de Ald Meierspartij voor de ‘vier wimpels’. 

Bron: Franeker Courant