Uitgelicht:
Advertentie:

Nieuws

Nieuws uit Makkum en omstreken

Winst voor roeiers Du Pau Bouw

21-8-2019MAKKUM - Wederom wisten de roeiers van Du Pau Bouw zich te bewijzen met een eerste en een tweede plaats bij het bungee roeien in Makkum.

Bij het bungee roeien is het de bedoeling om met een roeiboot die met een elastiek aan de kade is verbonden een zo ver mogelijke afstand af te leggen. Er waren 9 teams aanwezig, waaronder paling vissers en sleepboot manschappen en een Harlingen/Terschelling team.

In een bootje met 4 roeiers en 1 stuurman wist het team van Du Pau Bouw 1 beslag te leggen op de eerste plaats met een afstand van 44,80 meter. Du Pau Bouw 2 werd gedeeld tweede met een afstand van 43,60 meter.

Bron: Wieringer Nieuws Lees meer ...

PBM VISSERIJDAGEN 2019 MAKKUM

20-8-2019


PBM VISSERIJDAGEN 2019 MAKKUM
 
Onder het motto “MET MEER LEDEN STAAN WE STERKER” stond het PBM bestuur jl. zaterdag met een stand op de Markt.
 
In toekomstige gesprekken met de gemeente is en blijft het dan ook uitermate belangrijk dat het PBM echt héél Makkum kan vertegenwoordigen, daarom was een ledenwervingsactie noodzakelijk. Met ruim 50 nieuwe leden is nu richting gegeven. 
 
Er is nog heel veel te doen, want de realiteit is dat er van de +- 1000 Makkumse huishoudens nog steeds meer dan de helft missen, dus ook hierbij nogmaals een zeer vriendelijke oproep om óók lid te worden zodat we “SAMEN VOOR DE TOEKOMST ECHT STERK STAAN”. 
Inschrijven kan via: info@pbmakkum.nl   * het lidmaatschap kost slechts 5 euro per jaar
 

Spaanse toestanden in Sneek en Makkum

25-7-2019


Sneek/Makkum- Met de tropische temperaturen worden mensen ondanks de hitte inventief om op een gemakkelijke manier de hitte te bestrijden. In de Marktstraat was het gisteravond goed toeven met de voeten in het water. Bij restaurant Markt 23 waren er voor de liefhebbers een aantal mobiel badjes geplaatst om de voeten in ieder geval te koelen. Het leverde een uniek plaatje op!

Wie nog meer verkoeling zocht, had er wel een ritje voor over om naar de kust te rijden. De aanblik van  het strand bij Makkum had alles weg van een Zuid-Europese locatie! Met wind van zee was het aan de Friese kust tot gisteravond laat uitstekend vol te houden.

Bron: GrootSneek
Bovenste foto van Tjalling Tjalsma, het kiekje in Makkum werd geschoten door Peter de Vries.


Costa del MakkumGjin gedoch mei boeken yn de koffer: by de Strânbyb yn Makkum is genôch kar

15-7-2019


In goed boek mei op fakânsje: wat hat it net op it listje fan guod stean dat ynpakt wurde kin? Mar boeken nimme sa'n soad romte yn en binne swier boppedat. Dêr ha se yn Makkum in moaie oplossing foar betocht: de Strânbiblioteek fan kamping De Holle Poarte. Dy is sûnt ôfrûne sneon wer iepen. Durkje Helfrich helpt elkenien oan in goed fakânsjeboek. "Op in goeie dei ha wy wol sa'n 500 minsken oer de flier."

It is it trettjinde jier dat de Strânbiblioteek iepen is. Inisjatyfnimster Durkje hat de hiele dei oanrin. "Benammen as it moai waar is. We hawwe ek minsken dy't alle dagen de fergese krante fan ús lêze. Wolle minsken in boek wat langer hâlde, dan kinne se in abonnemint nimme."

Ferskate aktiviteiten

Durkje hat yntusken in oantal famkes yn tsjinst, dy't de Strânbiblioteek iepen hâlde as simmerbaantsje. Njonken boeken organisearret de Strânbiblioteek ek ferskate aktiviteiten. Sa kinne besikers fan de kamping bygelyks te fytsen troch de omjouwing. "We ha ek Inkiepinkie, in bernefoarstelling, mar wy ha ek folop aktiviteiten wêrby't wy mei de bern leuke dingen meitsje, lykas freonskipsearmbantsjes."

Bron: omropfryslan.nl

Weekendje weg Janneke Vreugdenhil gaat op zoek naar bijzondere adresjes. Deze keer: Villa Mar in Makkum

5-7-2019


Zomerse dagen in Friesland zijn blauw met witte wolken. Ze zijn frisgroen met zwartbonte koeien. En diepgroen-grijs met kabbelende golfjes. Een paar schapen op een dijk en een frisse wind die je hoofd leeg blaast, wat kun je daar soms naar verlangen. We boeken een kamer in Makkum, het eerste dorp aan het IJsselmeer wanneer je na de Afsluitdijk naar rechts afslaat. In de middeleeuwen, lang voor het water van zout zoet werd, stond het bekend als de Poort naar de Zuiderzee.
Villa Mar is gevestigd in een groot, voornaam huis aan het einde van de weg die naar de dorpskern leidt, direct om de hoek van het hoofdstraatje. Vroeger moet hier de dokter hebben gewoond, of anders de notaris. Nu is het een boetiekhotel, gerund door de Duitse Gudrun Bernd, die dertig jaar geleden naar Makkum verhuisde vanwege de schone lucht, de natuur en de watersport.
Watersport. Natuurlijk. Zeilen, roeien, surfen, kiten en stand-up paddling vormen het voornaamste vertier in Makkum. Ten westen van het oude dorp ligt een groot recreatiegebied met een jachthaven, een camping, een stacaravanpark en een groot hotel. Daar zijn ook de strandjes, ideaal voor kleine kinderen en startende surfers, kiters en peddelaars, omdat het er zo ver ondiep blijft. (Bernd’s dochter en schoonzoon runnen hier een surf- en kiteschool; logees van Villa Mar krijgen korting op de lessen.)
Wie niets met waterrecreatie heeft, heeft in dit nieuwe deel van Makkum weinig te zoeken. Maar het historische centrum zelf, met z’n vissershaventje, sluis, waag, 17de-eeuwse koopmanshuizen en Doniakerk, is juist opvallend en aangenaam onaangetast door toerisme. En Villa Mar, met z’n ruime kamers, prachtige tuin, gastenkeuken en leenfietsen, blijkt een heerlijke uitvalsbasis voor het verkennen van geheel Zuidwest-Friesland.

Bron: NRC.NL

IJsselmeerminnen uit Makkum winnen ‘HT-race’

4-6-2019


HARLINGEN - De dames van roeivereniging de IJsselmeerminnen uit Makkum hebben vrijdag voor de derde maal de illustere Harlingen- Terschelling roeirace gewonnen.
Acht dames en hun stuurman wisten met hun sloep de ‘Pulp Fiction’ de overkant te halen in 3 uur en 20 minuten, over een afstand van zo’n 34 kilometer. De ‘HT-race’ is de race der races in sloeproeiend Nederland. Wind en golven zijn de dames van de Pulp Fiction op het lijf geschreven met daarnaast de uitstekende stuurmanskunsten knalden ze de concurrenten in het eindklassement ruim voorbij.
 
De eerste plaats: pulp fiction Makkum, tweede plaats: Egbert wagenborg Terschelling, derde plaats: west arvada Terschelling.

Bron: Bolswards Nieuwsblad

Havens Súdwest-Fryslân krijgen Blauwe Vlag

11-5-2019


BOLSWARD - De stichting Keurmerk Milieu Veiligheid en Kwaliteit (KMVK) heeft dit jaar opnieuw de Blauwe Vlag toegekend aan de havens van Bolsward, Makkum, Sneek, Workum en Stavoren (zowel de binnen- als de buitenhaven).

De vlag staat voor een veilige en duurzame haven. Wethouder Erik Faber van Súdwest-Fryslân, met duurzaamheid in portefeuille, was deze week in Stavoren waar hij de toegekende vlag met zichtbaar genoegen in top hees.

De Blauwe Vlag
De Blauwe Vlag is een exclusief eco-label dat wordt uitgereikt aan meer dan 3.500 stranden en havens in ruim dertig landen in Europa, Zuid-Afrika, Marokko, Nieuw Zeeland, Canada en het Caribische gebied. Nederland telt 123 jachthavens met de Blauwe Vlag. Vijf daarvan liggen in Súdwest-Fryslân. De stichting KMVK controleert ieder jaar of de havens aan de eisen voor de Blauwe Vlag voldoen. Voorbeelden van die eisen zijn: veiligheidsvoorzieningen als trapjes in de grachten en brandblusmiddelen en duurzame havengebouwen.
Wethouder Faber is content met de erkenning. ,,Als dé watersportgemeente van Nederland hechten we veel waarde aan duurzaamheid”, zegt hij. ,,In onze havens hebben we de basis goed op orde. Mooi dat de stichting KMVK dit ook ziet en ons opnieuw de blauwe vlaggen toekent.”

Lees meer ...

Bron: Bolswards Nieuwsblad
Wethouder Erik Faber hijst de Blauwe Vlag in de haven van Stavoren. (© Foto: Sophie Kroon.)

Leerlingen CBS De Ark adopteren oorlogsmonument

7-5-2019


KORNWERDERZAND Leerlingen van CBS De Ark in Makkum hebben op 4 mei bij het Kazemattenmuseum een monument geadopteerd voor kapitein Boers en luitenant Ham. Het museum hoopt met dergelijke acties het belangrijke verhaal van Kornwerderzand ook voor toekomstige generaties levend te houden.

De jaarlijkse dodenherdenking vond plaats rond de drie monumenten van het museum. Daar zijn kransen en bloemen gelegd, onder meer door burgemeester Jannewietske de Vries (Súdwest-Fryslân) en Commissaris van de Koning Arno Brok.

Ook de kinderen van de Makkumer basisschool toonden hun respect en legden bloemen, evenals vertegenwoordigers van Koninklijke Marine, Koninklijke Landmacht, Koninklijke Luchtmacht, Koninklijke Marechaussee, veteranenorganisaties, en nazaten van kapitein Boers, bevelhebber van de stelling Kornwerderzand tijdens de meidagen van 1940.

Bron: Bolswards Nieuwsblad
Foto: Henk TigchelaarEerste Plein Air Festival Makkum heeft ruimte voor enthousiaste schilders

13-4-2019


Door op
Makkum – Mede met steun van het Ondernemingsfonds Súdwest-Fryslân is het gelukt om een Plein Air Festival in Makkum van de grond te trekken. Daarbij zijn [semiprofessionele]schilders op straat aan de gang en produceren werken. Deze worden daarna tentoongesteld en tegen aantrekkelijke prijzen ten verkoop aangeboden.
Het evenement vindt plaats van dinsdag 11 t/m zondag 16 juni.
Een twintigtal kunstenaars uit binnen- en buitenland heeft al toegezegd te komen. Er is echter nog voldoende ruimte voor amateurschilders uit de regio en de provincie. De deelname is gratis. Aanmelding kan via frans@egmondpr.nl.
De opzet is ongeveer gelijk aan vergelijkbare festivals in Domburg, Noordwijk en Bergen. Ook daar worden de geproduceerde werken dezelfde dag in een locatie ten verkoop opgehangen. In Makkum geschiedt dat in de oude fabriek van de Koninklijke Tichelaar, die vrijwel belangeloos ter beschikking is gesteld door Carex Friesland. De expositie is alle dagen van het festival geopend.

Bron: GrootSneek.nl

Casco schip voor kou en warmte in takels

21-3-2019


MAKKUM

Het aluminium casco van het jacht Symbiose wordt gekeerd op de werf KMYachtbuilders in Makkum. De opdrachtgever van het enkele miljoenen euro’s kostende schip, een Nederlandse familie, is ontworpen om zowel in de kou van de noordelijke vaarwateren als in de tropen te varen. Het ruim 22 meter lange schip wordt daartoe onder meer uitgerust met extra waterdichte deuren in verband met de veiligheid. Ook de boeg heeft dikkere huidplaten om bescherming te bieden tegen pakijs. De oplevering vindt volgend voorjaar plaats.

FOTO KM YACHTBUILDERS

Bron: Leeuwarder Courant