Uitgelicht:
Advertentie:

Nieuws

Nieuws uit Makkum en omstreken

Jan Tichelaar stapt uit keramiekbedrijf Tichelaar Makkum

28-4-2015


Jan Tichelaar (53) stapt volledig uit het roemruchte keramiekbedrijf uit Makkum dat zijn familienaam draagt. In een e-mail aan vrienden en relaties schrijft Tichelaar dat hij 'na 25 jaar betrokkenheid bij Koninklijke Tichelaar Makkum' besloten heeft afscheid te nemen van het bedrijf.

Bron: FD.nl

Tichelaar deed vorig jaar al een stap opzij, nadat Hans Marcuse was aangetrokken als algemeen directeur. Na de overdracht was het de bedoeling dat hij de draad zou oppakken als directielid, waarbij hij zich vooral zou richten op de creatieve en technische ontwikkelingen van Koninklijke Tichelaar.

'Volledig nieuw bedrijf'
Onder leiding van Jan Tichelaar veranderde Koninklijke Tichelaar Makkum van een op consumenten gerichte keramiekproducent in een hoogwaardige keramiekfabrikant voor architecten, ontwerpers en bouwbedrijven. 'Nu de koersverandering is afgerond en er een volledig nieuw bedrijf staat, breekt voor de onderneming een nieuwe periode aan en komt er voor mij ruimte voor een volgende fase', schrijft Tichelaar.

Nog onduidelijk is wat hij gaat doen. 'Uitgaande van mijn ervaring denk ik met name op het raakvlak van ontwikkeling, heroriëntatie van (familie-) bedrijven, samenwerking met (culturele) opdrachtgevers en de maakindustrie een bijdrage te kunnen leveren', aldus de e-mail.

Stammend uit 1572
De uit 1572 stammende aardewerk- en keramiekfabriek Tichelaar is strikt genomen eigenlijk al tientallen jaren geen familiebedrijf meer. De familie Tichelaar droeg de eigendom in de vorige eeuw over aan externe aandeelhouders. Dat zijn er inmiddels zo'n 700. Maar de onderneming had met Jan en - eerder - diens vader Pieter-Jan nog wel familieleden als directeur.

Uitgebreid programma Kazemattenmuseum tijdens museumweekeinde 18 en 19 april

10-4-2015


Het Fries verzetsmuseum en het Kazemattenmuseum Kornwerderzand starten vanaf 18 en 19 april (museumweekeinde) met een samenwerking. Aanleiding is onder meer omdat we in 2015 70 jaar vrijheid vieren.

Tijdens het museumweekeinde kunnen bezoekers van beide musea een voordelig combikaartje à € 3,= kopen incl. pendelvervoer met een luxe touringcar tussen de beide musea. De busvertrektijden vindt u hier [PDF]

De combikaart geldt tevens als toegang in het Fries Museum.

Meer informatie:
www.kazemattenmuseum.nl

Herinrichting Kazemattenmuseum gaat door

27-3-2015


In het jaar waarin het Kazemattenmuseum (KZM) 30 jaar bestaat kan worden begonnen met een kostbare en ingrijpende herinrichting.

Begin 2014 is het KZM begonnen met het verwerven van fondsen voor een ingrijpende herinrichting. Ruim € 350.000,= is nodig, en inmiddels verworven, voor deze herinrichting. Gezien de plannen en ambities is het bedrag nog redelijk bescheiden. Dat kan doordat veel werkzaamheden in eigen beheer, door vrijwilligers, worden uitgevoerd.

Lees het persbericht [pdf].

Het Beste Leerbedrijf van Nederland is De Vries Scheepsbouw Makkum

11-3-2015


Tijdens een feestelijke bijeenkomst werd bekend dat De Vries Scheepsbouw de beste is in opleidend ondernemen. Kenniscentrum Savantis heeft De Vries Scheepsbouw uit Makkum voorgedragen.

Directeur Sijbrand de Vries is zeer trots op het behaalde resultaat en meldt dat er veel belangstelling is voor de vernieuwende manier van opleiden zoals De Vries Scheepsbouw dat in Makkum doet.

Lees meer op Bolswardsnieuwsblad.nl.

Foto: Jeroen van der Meyde.

Steegjesfair in Makkum trekt duizenden bezoekers

3-3-2015


De Steegjesfair van Makkum op 28 februari was een groot succes. De hoge opkomst was vooral te danken aan de organisatie en alle bewoners van Makkum die hun stegen beschikbaar stelden. Tijdens dit bijzondere evenement konden bezoekers een wandeling maken door donkere stegen en gloppen, net als vroeger. De fair trok maar liefst enkele duizenden bezoekers. In de avonduren zorgden waxinelichtjes in glaasjes voor een betoverende sfeer. De organisatie wil in 2017 de volgende editie houden.

Bekijk ook de Facebookpagina van de Steegjesfair.

Kazemattenmuseum heeft goed jaar achter de rug

28-1-2015


2014 Is door het Kazemattenmuseum afgesloten als een succesvol jaar. Na 2007 heeft het Kazemattenmuseum niet eerder zulke hoge bezoekersaantallen gehaald. Sinds het begin van de eenentwintigste eeuw is 2014 het tweede meest succesvolle jaar. Alleen in 2007 werden 84 bezoekers meer geregistreerd.

Lees meer in het persbericht [pdf].

Makkumer Steegjesfair op 28 februari

17-1-2015


© Makkumer Belboei

Makkum - Op zaterdag 28 februari is het zover: dan wordt de tweede Steegjesfair gehouden. “Deze steegjesfair is geïnspireerd op de historie van Makkum, toen arbeiders in 1-kamerwoninkjes woonden in donkere stegen en gloppen. In Makkum zijn nog veel van deze steegjes te vinden. Een wandeling erdoor biedt een geheel andere blik op de Vlecke met zijn grachten en rijke koopmanshuizen”, aldus de organisatie.

“Wij organiseren deze steegjesfair om inwoners en gasten eens met een andere bril naar Makkum te laten kijken”. De steegjesfair is veel meer dan een wandeling door de steegjes van Makkum. Want in de stegen, hokken en tuinen die langs de route liggen duiken onverwachte bewoners op, komen verhalen en ambachten van vroeger tot leven en kun je ongegeneerd nieuwsgierig bekijken wat op normale dagen aan het oog onttrokken blijft…

Makkum bewaart goede herinneringen aan de eerste Steegjesfair en de voorpret voor de tweede Steegjesfair is al volop bezig. De organisatie heeft de eerste vergaderingen achter de rug en naar nu al duidelijk is, zijn vele inwoners van het Makkumer centrum bereid hun garages, tuinen en woningen beschikbaar te stellen. Daarin zal een groot en divers aanbod van activiteiten te zien zijn.

Wilt u ook een bijdrage leveren door bepaalde koopwaar aan te bieden, demonstraties te geven of op te treden met uw koor of als (straat)muzikant? Neem dan via de mail (steegjesfair@makkum.nl) contact op met de organisatie. Met name muzikale bijdrages worden nog gezocht!

Ongetwijfeld zullen er de komende weken nog prachtige plannen gesmeed en ten uitvoer gebracht worden in inderhaast opgeruimde garages, hokjes en hoekjes. Een aantal activiteiten langs de route liggen nu al vast. Maaike Poog exposeert haar realistische schilderijen en geeft een demonstratie glasgraveren. Momenteel exposeert ze haar schilderijen in het Hilton hotel in Parijs en in de afgelopen herfst heeft ze geëxposeerd in het Hilton hotel in Stockholm. Exposities in Straatsburg en Kopenhagen staan nog op de planning.

Sietse Bouma stelt voor de tweede keer de schuren open van wijlen Ferdi Bouma voor een grootse schuurverkoop. En dokter Steenhuizen zal nog eenmaal spreekuur houden in zijn voormalige praktijk aan de Tuinstraat. Griepprikken heeft dokter Steenhuizen niet meer in de aanbieding maar mooie, sterke, echte Mákkumer verhalen des te meer. Zouden ze vergezeld worden van het Beerenburgje dat we als echte Makkumers zo missen bij het moderne huisartsenbezoek in het Gezondheids-centrum? Niemand die het weet…. De komende weken wordt u in de Makkumer Belboei en via Facebook op de hoogte gehouden van de laatste ontwikkelingen. De gehele route zal sfeervol verlicht worden met behulp van waxinelichtjessponsor Jumbo.

De organisatie roept alle inwoners van Makkum op glazen potjes van jam of groente op te sparen en na het losweken van eventuele etiketten in te leveren bij Speelsgoed, slagerij Neidhöfer of de bibliotheek, zodat er voor elk waxinelichtje een waxinelichthouder is! De Steegjesfair is op zaterdag 28 februari van 16:00-21:00 uur in het centrum van Makkum. De routekaart is verkrijgbaar op het Plein, van waaruit u zelf uw route kunt bepalen.

Kijk voor meer info op hwww.facebook.com/steegjesfair

Midwintermalen Cornwerdermolen

16-1-2015


Cornwerd – Zaterdagavond 24 januari 2015 is de Cornwerdermolen geopend van 18.00 - 23.00 uur voor het Midwintermalen. De maalploeg van de Cornwerdermolen verzorgt in en om de sfeervol verlichte molen een gezellige avond met glühwein, warme chocolademelk en heerlijke oliebollen die ter plaatse tegen een kleine bijdrage voor u worden gebakken.

Bij voldoende wind is de molen in bedrijf en kunt u een kijkje in de molen nemen om de sfeer van vroeger proeven. Tevens wordt er doorlopend een DVD getoond over verschillende type molens in Nederland. De Cornwerdermolen staat in de schijnwerpers. De Cornwerdermolen is door middel van bewegwijzering prima te vinden. Entree is gratis.

Makkumer Energie Maatschappij start met windpark in de sluis van Makkum

1-1-2015


Het is geen onbekend verschijnsel dat het begin van het nieuwe jaar in ons dorpje gepaard gaat met een leuke verrassing. Wie had kunnen bevroeden dat een nog onbekende speler op de energiemarkt zich al direct op 1 januari zou manifesteren?

De initiatiefnemer, de Makkumer Energie Maatschappij heeft het volgende persbericht doen uitgaan:

“Let op! Makkum heeft na een zwaar bevochten discussie een definitieve plek gevonden voor de plaatsing van windmolens. Op 1 januari kunt u de start van dit roemruchte project bezichtigen in de sluis van Makkum. In Makkum is hiermee als eerste plaats in Nederland een historisch akkoord bereikt over het nieuwe energiebeleid in Nederland. Hierin is onder andere meegenomen dat alle inwoners in het getroffen gebied levenslang gratis stroom ontvangen. Reden voor Makkum om uiteindelijk akkoord te gaan met een nieuw te plaatsen windpark in de sluis van Makkum. Voor informatie kunt u terecht bij de Makkumer Energie Maatschappij (M.E.M.), Provincie Fryslân, gemeente Súdwest- Fryslân en diverse media.”

“De sluis wordt op dit moment niet gebruikt, plaatsing van windmolens op deze locatie is dus geen enkel probleem. Over overlast voor de omwonenden door geluid of slagschaduw kunnen we in dit stadium nog geen uitspraken doen”, aldus de directeur van de Makkumer Energie Maatschappij. “Vanaf 1 januari niet alleen Us Mem in Leeuwarden, maar ook Us Mem in Makkum”.

Nieuwjaarsconcert op 4 januari in Makkum

29-12-2014


Ook alweer zo'n zin in het Nieuwjaarsconcert? Op 4 januari wordt in het MFC te Makkum het 39e Nieuwjaarsconcert van Muziekvereniging Hallelujah in Makkum gehouden. Onder leiding van Nynke Jaarsma en Fokko Dam zijn de leden van het Harmonieorkest, Jeugdkorps en Drumband de afgelopen maanden bezig geweest om er weer een mooi concert van te maken.

Kaarten zijn verkrijgbaar aan de zaal en op de voorverkoopadressen: t Pareltje en Blomynien in Makkum. Een kaartje kost in de voorverkoop 8 euro en aan de zaal 10 euro. De zaal is open vanaf 15.00 uur.

Meer informatie vindt u in de [pdf].