Uitgelicht:
Advertentie:

Nieuws

Nieuws uit Makkum en omstreken

Ook Annick miss-finalist

2-3-2017


De openingsdans, jezelf goed presenteren, een bikinironde en tenslotte de catwalk betreden in een avondjurk: dat staat voor deze avond op het programma. “Een erg leuke ervaring”, zegt Annick. “Elk weekend vóór 18 maart is er wel een activiteit en ik heb er al een paar nieuwe vriendinnen door gekregen. Natuurlijk is de finale spannend, maar ik heb er vooral heel veel zin in.”

Het dagelijks leven bestaat voor Annick uit hele andere zaken als fotoshoots, catwalktrainingen en avondjurken. Door de week loopt ze voor haar opleiding als militair verpleegkundige stage in Naarden. “Een vriendin zei dat ik wel mee kon doen met Miss Teen. Ik zei oké, maar dan gaan we samen naar de casting.” Op de casting was haar vriendin echter ziek. Annick ging er alleen heen én ging door naar de finale. Ze viel fotografen al eerder op. Toen ze in 2014 met haar moeder op de beurs “Vrouw”liep werden ze gecast als het “gezicht” voor de beurs van 2015. En inderdaad was ze op het promotiemateriaal van dat jaar overal te zien..

Er staan Annick nog een aantal bijzondere activiteiten te wachten in de komende weken.

Zo mogen alle kandidates naar het programma Noardewyn van Omrop Fryslân en worden ze op 3 maart ontvangen en rondgeleid bij SC Heerenveen waarna ze op de sponsortribune plaats mogen nemen. Een mooie promotie want het komt op televisie.

Annick zal tijdens de finale een jurk dragen van “Dressed by Rosalie”. Haar make-up wordt verzorgd door Schoonheidssalon Rianne uit Makkum en haar haar wordt gedaan door Kapsalon Bleeker uit Bolsward.

Judith van Lavieren.
Bron: Bolswards Nieuwsblad

Annick steunen door Poll Friesland Annick te SMS’en naar 3010 kan nog tot en met 17 maart. De SMS- stemmen bepalen dertig procent van de uitslag.

Bijna honderd meter lang superjacht terug in Amsterdam

17-2-2017


 Meerdere buitendekken, een zwembad en ruimte om je helikopter te parkeren... Het bijna honderd meter lange superjacht Vertigo keerde vrijdag terug in Amsterdam.

Het schip, gebouwd in Makkum, was al eerder in de stad te bewonderen. Eind vorig jaar koos de Vertigo voor het eerst het ruime sop en hiervoor werd Amsterdam als uitvalsbasis gebruikt. Wie de eigenaar van het schip is, en wat de Vertigo precies kost, is niet bekend.

Bron: AT5

Organisaties: Windpark IJsselmeer stuit op natuur

11-2-2017


ATZE JAN DE VRIES
LEEUWARDEN Het plan voor een groot windpark met 89 molens voor de Friese IJsselmeerkust bij Makkum en Kornwerderzand kan niet doorgaan, staat in een rapport. De risico’s voor meerdere vogelsoorten zijn onaanvaardbaar, concluderen negen organisaties op grond van nieuw onderzoek. ,,De grens is bereikt’’, zegt Chris Bakker van It Fryske Gea. Het rapport plaatst veel vraagtekens bij het officiële onderzoek (‘passende beoordeling’), zoals dat voor het plan is verricht en op grond waarvan de overheid het licht voor windpark op groen zette. Er zijn veel meer onzekerheden dan uit dat onderzoek blijkt, stelt onderzoeksbureau Alterra van Wageningen Universiteit en Researchcentrum. Niet alleen als het om vogels gaat, ook voor vleermuizen en het IJsselmeergebied zelf.
Botsingen met molenwieken kunnen populaties visdiefjes en zwarte sterns in gevaar kan brengen, staat in het rapport. Ook zijn er risico’s voor vogels die niet in het IJsselmeergebied broeden, zoals trekvogels of roofvogels die op zoek zijn naar voedsel. Zo zouden er meer
bruine kiekendieven sneuvelen dan eerder is gesteld.
Het nieuwe onderzoek wijst ook op al eerder geuite twijfels over het IJsselmeer. Het is al onduidelijk of landelijk vastgestelde natuurdoelen hier nog wel haalbaar zijn. Nieuwe negatieve invloeden door een windpark passen daar niet bij, heet het.
Alterra is ingeschakeld door It Fryske Gea, Natuurmonumenten, Vogelbescherming Nederland, de
Waddenvereniging, de IJsselmeervereniging, het Watersportverbond, Don Quichot, de Vereniging van Toerzeilers en de Vereniging voor Beroepschartervaart BBZ.
De organisaties gebruiken dit rapport later dit voorjaar bij de Raad van State, die zich als hoogste bestuursrechter over de rechtmatigheid van het project zal buigen.
Voordien duikt de Stichting Advisering Bestuursrechtspraak in de materie, zegt Bakker.
Projectdirecteur Anne de Groot reageert dat ook de initiatiefnemer natuuronderzoek heeft laten uitvoeren, op grond waarvan blijkt dat het plan wél kan: ,,Dat ûndersyk is dien troch Waardenburg, in hiel strikt buro, der’t wy it ússels net makkelik mei makke hawwe. En it is
toetst troch de kommisje foar de miljeueffektrapportaazje.’’

Bron Leewarder Courant
 

Fraaie foto Makkum door Hans Buren

23-1-2017


 MAKKUM – Hans Buren maakte dinsdagmiddag een fraaie foto in Makkum. De rijp op de bomen steekt mooi af tegen de donkere lucht en het water.

Bron: Bolswards Nieuwsblad
 

De grote plannen van Donald Trump in Makkum

19-1-2017


 Het eerste buitenlandse bedrijf van Donald Trump, die vrijdag in Washington als 45ste president van de Verenigde Staten wordt beëdigd, was gevestigd in Friesland.

In maart 1990 kocht The Trump Organization jachtwerf Amels in Makkum voor 4 miljoen dollar.

Op dat moment was hier Trumps nieuwe plezierjacht - dat met 128 meter en 400 miljoen gulden het grootste en duurste privéjacht ter wereld moest worden - in aanbouw. Twee jaar eerder had The Donald hier zijn jacht Trump Princess I (bijna 80 meter) al voor 17 miljoen gulden tot grote tevredenheid laten renoveren.

Trump had grote plannen met zijn nieuw droomjacht, de werf én Makkum, maar hij raakte in financiële problemen: het superjacht werd nooit afgebouwd en hij deed de werf weer van de hand. De miljoenendroom was voorbij, de ballon lek geprikt.

Bron: Leeuwarder Courant

Lees de reconstructie van Trumps avonturen in Makkum, waarvoor de LC in 1989 zelfs tot de 26ste verdieping van de Trump Tower in New York afreisde, in het artikel dat ruim een jaar geleden in de bijlage Sneon&Snein stond.

Op de foto: de Trump Princess I in de haven van Makkum in 1988. Foto archief LC/Catrinus van der Veen

Rick Hack 30 jaar uitbater bij De Zwaan

19-1-2017


 

MAKKUM – Rick Hack vierde onlangs zijn dertigjarig jubileum als uitbater van café-restaurant De Zwaan in Makkum. Hij vertelt zijn verhaal.

,,De horeca daar ben ik heel geleidelijk in terecht gekomen”, zegt Rick Hack. ,,Ik woonde in Bolsward en was bevriend met Robbie van Dillen van de Groene Weide. Ik ging daar dan wel eens helpen. Later volgden zo’n beetje alle andere zaken in Bolsward. In de avonduren haalde ik de verplichte papieren voor middenstand, café en restaurant.”

Op 3 januari 1987 begon Rick Hack voor zichzelf. Op die datum werd hij eigenaar van café-restaurant de Zwaan aan het Plein in Makkum.

Volledige artikel

Bron: Bolswards Nieuwsblad

Tichelaar versiert zestien metrostations

27-10-2016


MAKKUM De Oostlijn van de metro in Amsterdam ondergaat een opknapbeurt. Koninklijke Tichelaar in Makkum draagt meer dan een steentje bij.

Al sinds 2010 wordt bij Koninklijke Tichelaar in Makkum meegedacht over revitalisering van de oostelijke metrolijn van Amsterdam. ,,Toen zijn we al met ontwerper René Knip en GroupA gaan nadenken over glazuur en technieken’’, vertelt Jan Kok van Tichelaar. GroupA architecten en ontwerpbureau Fabrique kregen de opdracht uiteindelijk, en daarmee heeft Tichelaar werk tot 2018, als het laatste van de zestien stations wordt opgeleverd.

De Oostlijn dateert uit de jaren zeventig en loopt van het Centraal Station naar Amsterdam Zuid-Oost, deels boven- en deels ondergronds. Alle stations worden compleet ‘gestript’. De ondergrondse perrons en (in)gangen worden opnieuw bekleed. De wanden worden allemaal iriserend wit, met grijze plinttegels. ,,Het speciale iriserende glazuur heeft een olie-water-effect’’, legt Kok uit. Het glazuur is ‘instabiel’, elke keer een beetje anders. ,,Dat geeft soms lichte transparanties en mooie nuanceverschillen.’’ Elk station krijgt bovendien een eigen ‘kunstdeel’ in rood. ,,Dat geldt zowel voor de namen als voor de routing en afbeeldingen.’’

Deze rode elementen worden op effen witte tegels aangebracht. ,,Allemaal handmatig en met sjablonen, maar niet met een transfer. Je ziet dus aan kwaststrepen en kleine afwijkingen dat ze met de hand zijn beschilderd.’’.

De opdracht is een van de grootste die Tichelaar ooit kreeg. ,,De kale standaardtegels bestellen we als halffabrikaat, maar alle bijzondere eindstukken, bochten en hoeken maken we zelf.’’ Ook glazuurt het Makkumer bedrijf alle 450.000 tot 500.000 tegels. ,,Vergelijk je het met een standaardkeuken, daar zit 3 vierkante meter tegels in. In deze opdracht 11.000 vierkante meter.’’

Bron: Leeuwarder Courant, Gitte Brugman

Makkum wint buurtboomgaardprijsvraag

4-10-2016


De markt trok zo’n honderd bezoekers, onder wie alle genomineerden van de prijsvraag ‘Onze boomgaard is goud waard!’. Iets over tweeën maakte TammoKatuin, voorzitter van de Noordelijke Pomologische Vereniging én van de jury van de prijsvraag, de winnaar bekend. Makkum won de eerste prijs en ging met een cheque van vijfhonderd euro terug naar Friesland. Roden en Slochteren eindigden respectievelijk op de tweede en derde plek.

De jury was vooral enthousiast over het plan van Makkum Aantrekkelijk Duurzaam (MAD) om enthout van laagstamfruitbomen te gebruiken om hoogstamfruitbomen op te kweken voor andere plekken in het dorp. Ook vond zij het pomologisch ontwerp van de pluktuin in Makkum waardevol. MAD wil de prijs gebruiken om bij haar nieuwe pluktuin ook bessenstruiken aan te planten. Met de prijsuitreiking en de markt kwam officieel een eind aan een project waarmee veel is bereikt voor de soortenrijkdom in de bebouwde omgeving. Het heeft veel mensen enthousiast gemaakt voor vruchtbomen en struiken met klein fruit, zoals bessen, bramen en frambozen. Daarnaast heeft het ook veel mensen met elkaar in contact gebracht. Ouderen werkten samen met leerlingen van de basisschool, bewoners van verzorgings- en verpleeghuizen kregen een boomgaard in hun tuin en in veel dorpen is een snoeiploeg opgericht en worden gezellige activiteiten georganiseerd als er in het najaar geoogst kan worden.

Bron: Bolswards Nieuwsblad

De Vrijwilliger | Levensboeken van Post

28-9-2016


MAKKUM – Iedere week wordt in het Bolswards Nieuwsblad een vrijwilliger uitgelicht die zich geheel belangeloos inzet voor anderen. Deze week is dat Janneke Post uit Makkum.

,,Als ik te veel praat, moet je het zeggen hoor.” De opmerking is tekenend voor het enthousiasme van Janneke Post over haar vrijwilligerswerk. Post schrijft zogenaamde levensboeken, een initiatief vanuit de Thuiszorg. Het project Levensboeken is vijf jaar geleden in het leven geroepen en heeft inmiddels meer dan honderd boeken opgeleverd. Het is daarbij, in het kort, de bedoeling dat de verteller enerzijds zijn of haar verhaal vertelt en dat de vrijwilliger, Post in dit geval, dat verhaal maakt tot een boek.

De schrijfster uit Makkum is op dit moment bezig met haar zesde exemplaar. Het is voor haar een welkome tijdsbesteding, nadat ze op haar 62e met pensioen ging. ,,Je zoekt op dat moment iets. Ik ben niet iemand van het huishouden”, zegt ze lachend. ,,De verteller van mijn eerste boek gooide letterlijk al zijn foto-albums op tafel. Ik dacht nog: ‘ik weet niet hoe ik dit moet hebben’. Uiteindelijk heb ik een jaar werk gehad van dat boek”, kijkt ze terug.

Post is daarbij perfectionistisch. ,,Zo’n kaft”, wijst ze op één van haar boeken, ,,Die maak ik ook zelf. Ik ben wel creatief, wat dat betreft.” Naast het levensverhaal verrijkt de Makkumer de boeken met stambomen en fotomateriaal. ,,Ik vind het leuk om te doen.”

Het betekent voor de schrijfster een tweewekelijks bezoek aan de verteller en de nodige uren per dag op haar kantoortje in haar huis in Makkum. ,,Je moet je kunnen inleven in de persoon. Dan is het erg interessant”, vertelt Post.

De vertellers kunnen zichzelf opgeven, maar het komt ook voor de ze door een familielid worden aangemeld voor het project. Post: ,,Een mevrouw was opgegeven door haar dochter. Het leek haar aanvankelijk helemaal niks, maar naarmate de gesprekken en resultaten volgden, werd ze steeds enthousiaster.”

De onderwerpen van de boeken zijn nogal uiteenlopend. Zo schreef Post over een mevrouw die in de ‘Jappenkampen’ in Nederlands-Indië had gezeten, maar ook over een Pingjumer die vertelde over zijn schooltijd tijdens de Tweede Wereldoorlog.

,,Het is voor mij ook leerzaam”, zegt de schrijfster. ,,Er gaat veel tijd in zitten, maar het is erg leuk om te doen. Het is dankbaar werk.”

De mooiste opmerking die Post naar eigen zeggen kreeg: ,,Iemand vertelde dat hij het boek zelf had geschreven, terwijl ik er veel aan gedaan had. Dan is het dus echt zijn verhaal geworden. Een mooier compliment kan ik niet krijgen.”

Yme Gietema.

Bron: Bolswards Nieuwsblad

Kazemattenmuseum verwacht Tienduizendste bezoeker

24-8-2016


Tienduizendste bezoeker in 2016 verwacht op zaterdag 27 augustus.

Op zaterdag 27 augustus verwacht het Kazemattenmuseum de tienduizendste bezoeker in het seizoen 2016 te kunnen verwelkomen.

Voor het Kazemattenmuseum is het bereiken van deze jaarlijkse mijlpaal positief nieuws.

Mede als gevolg van de door de landelijke museumvereniging aangekondigde spreiding over twee weekeinden en een week verwelkomde het Kazemattenmuseum dit jaar tijdens het museumweekeinde ruim 1000 bezoekers minder dan gebruikelijk. Er bestond bij museumbezoekers veel onduidelijkheid.

Dat er desondanks op ongeveer hetzelfde tijdstip als in de seizoenen 2014 en 2015 de tienduizendste bezoeker wordt verwelkomd is dus goed nieuws en betekent dat de opgelopen achterstand grotendeels is ingelopen.

Dit is mede het gevolg van de ingrijpende herinrichting van een deel van het museum. Deze herinrichting is begin van dit seizoen aan het publiek voor het eerst gepresenteerd.

De aandacht voor het bijzondere verhaal van Kornwerderzand en de meidagen van 1940 verslapt niet.
Tot op dit moment konden er onder de bijna 10.000 bezoekers enige duizenden schoolkinderen worden geteld.
Ook daaruit blijkt dat de aandacht onder de jonge generaties springlevend is.

Om deze aandacht levend te houden is het Kazemattenmuseum in 2015 begonnen met een ingrijpende herinrichting. Daarmee is de presentatie en de opbouw van het bijzondere verhaal meer in lijn gebracht met de eisen destijds.

Het museum hoopt in de komende winter en voorjaar de resterende delen van het museum ook aan te kunnen pakken. Daarvoor is nog aanvullende financiering van naar verwachting omstreeks € 150.000,= nodig.