Uitgelicht:
Advertentie:

Nieuws

Nieuws uit Makkum en omstreken

50 jaar geleden: Binnenshuis schepen bouwen

28-1-2020


In Makkum zullen de schepen binnenkort „onder de kap” worden gebouwd.

De scheepswerf ‘Welgelegen’ krijgt straks namelijk de beschikking over een grote hal, die 56 meter lang is, 28,5 meter hoog en 37 meter breed, waarin onder alle weersomstandigheden kan worden doorgewerkt. En dat is wel nodig, want de werf zit tot april 1972 vol orders. Voor die tijd moeten nog zeven schepen worden gebouwd. En directeur W. Amels zou liever vandaag dan morgen zijn personeelsbestand van 250 man met nog eens honderd werknemers uitbreiden. De Makkumer hal is een Nederlandse primeur. Misschien zelfs een Europese, want het is niet bekend waar elders in Europa van een dergelijk immense hal bij de scheepsbouw gebruik wordt gemaakt.
De rubriek ‘50 jaar geleden’ doet een greep uit het nieuws van een halve eeuw terug. Zelf grasduinen in het archief van de krant? Ga naar  "De Krant van toen"

Bron: Leeuwarder Courant

Volle maan wandeling op de Makkumersúdwaard

27-1-2020


Makkum- Hoor jij de weerwolven al huilen? Het is namelijk volle maan! Kom genieten van dit bijzondere natuurverschijnsel, aan de rand van de IJsselmeerkust. Hier vind je het natuurgebied de Makkumersúdwaard. Wanneer?  Zondag 9 februari van 18.30 – 20.30 uur.

Meld je uiterlijk een dag van te voren aan (tot 15.00 uur) via www.itfryskegea.nl/activiteiten of 0511 – 53 96 18. Deelname is voor leden van It Fryske Gea gratis op vertoon van de ledenpas, niet-leden betalen € 4,-. (t/m 12 jaar € 2,–) 

De Makkumersúdwaard is een soort schiereiland in het IJsselmeer. Hier loop je door de kruidenrijke ruigtes en rietvelden. In het gebied leven veel verschillende vogels. De baardmannatje is er een voorbeeld van. Deze bijzondere rietvogel buitelt als een echte acrobaat door het riet en eet zomers insecten. Zodra de winter in aantocht is, dan schakelt hij over op een vegetarisch dieet van (riet)zaden. Om deze zaden te kunnen verteren past deze kleine rietvogel zijn maag aan. Het baardmannetje is te herkennen aan zijn karakteristieke ‘bakkebaarden’
Agenda:
Excursie:  Volle maan wandeling op de Makkumersúdwaard
Datum:     Zondag 9 februari van 18.30 – 20.30 uur.
Locatie:    Makkum (beginpunt wordt bekend gemaakt na aanmelding)
Kosten:     deelname is voor leden van It Fryske Gea gratis vertoon van de
ledenpas en niet-leden betalen € 4,- (t/m 12 jaar € 2,–).
Opgave:    uiterlijk een dag van te voren (tot 15.00 uur) via www.itfryskegea.nl/activiteiten
of 0511 – 53 96 18.
Foto Hans Pietersma /It Fryske Gea

Makkum viert 75 jaar vrijheid met elkaar

21-1-2020


Makkum- Koninginnevereniging Makkum, Doarpskrite Makkum, muziekvereniging Hallelujah, Comité Dodenherdenking Makkum, alle koren uit Makkum, solisten en vele vrijwilligers zijn al geruime tijd met elkaar bezig een onvergetelijk programma in elkaar te zetten vanwege 75 jaar vrijheid.

Van 7 april tot en met 5 mei 2020 besteedt ‘Makkum 75 jaar vrij’ op grootse wijze aandacht aan herdenken én vieren. De openlucht muziektheatervoorstelling Sherry Brandy op 17, 18 en 19 april is één van de hoogtepunten tijdens deze maand. Tal van andere activiteiten voor jong én oud vullen het programma. Ook de drie basisscholen in Makkum worden uiteraard niet overgeslagen.

Unieke samenwerking
In de Tweede Wereldoorlog is veel gebeurd en ook in Makkum was veel leed. Zeker in de maand van de bevrijding – op 18 april 1945 werd Makkum bevrijd – vielen nog vele doden in het vissersplaatsje. Makkum werd als laatste dorp van Friesland bevrijd.
De Makkumers staan graag stil staan bij het feit dat zij al 75 jaar in vrijheid leven. Bijzonder is dat velen (verenigingen, vriendengroepen, stichtingen, commissies, clubs en individuelen) hun steentje willen bijdragen, in welke vorm dan ook. Een unieke samenwerking, die een warm gevoel geeft en veel saamhorigheid in het mooie Makkum.

Sherry Brandy
Sherry Brandy is een muziektheatervoorstelling waar momenteel – onder leiding van regisseuse Tineke Attema – druk voor wordt gerepeteerd. Het doel van de voorstelling is om een stukje Makkumer geschiedenis door te geven aan de volgende generatie. Omdat wij nooit mogen vergeten dat er mensen gestreden hebben en gevallen zijn voor onze vrijheid. De samenwerking tussen diverse verenigingen én de samenwerking tussen jong/oud, is daarnaast bijzonder te noemen. Er samen iets moois van maken, dat is het uitgangspunt.

Bron: Groot Sneek

Masterskip: Zes weken lang de oceaan als klaslokaal

7-12-2019


De Wylde Swan uit Makkum vaart de komende maanden weer als drijvende school over de Atlantische Oceaan en in het Caribisch gebied. Het is een unieke en vernieuwende vorm van onderwijs op maat, maar dat maakt het tegelijk soms lastig om scholen te overtuigen dat het allemaal door de beugel kan. Het past immers niet binnen de vertrouwde grenzen van het klaslokaal.

Het schooljaar is in volle gang, maar toch zijn er op dit moment dertig Nederlandse havisten en vwo’ers aan boord van het Makkumer zeilschip de Wylde Swan, op koers naar het Caribische eiland Martinique. Dat klinkt als vakantie, maar de dertig traineeszijn wel degelijk met school bezig. Misschien nog wel meer dan anders, want daarvoor is Masterskip opgezet; als intensieve vorm van varend leren aan boord van de grootste topzeilschoener ter wereld. Het is zes weken lang samen je lessen volgen, huiswerk maken, en in een onbekende groep leeftijdsgenoten samen leren leven. En dat onder begeleiding van vier eerstegraads docenten, aan boord van een schip met een professionele twaalfkoppige bemanning.

Lees het hele verhaal ...

Bron: Friesch Dagblad

Internationale prijs voor Tichelaar

15-11-2019


LONDEN Aardewerkbedrijf Koninklijke Tichelaar uit Makkum heeft bij de uitreiking van de Brick Awards in Londen de hoofdprijs in de wacht gesleept in de categorie wereldwijd. Tichelaar krijgt de onderscheiding samen met het architectenbureau Arons en Gelauff voor de Pontsteiger. In dit gebouw in Amsterdam zijn gebruikte, geglazuurde steenstrips verwerkt. De Pontsteiger is een woontoren aan het IJ die is ontworpen door Arons en Gelauff, de glazuren zijn ontwikkeld en geproduceerd door Tichelaar in Makkum.

Bron: Leeuwarder Courant

Hosanna nam deel aan Marching Makkum

20-10-2019


MAKKUM - Afgelopen weekeinde was het groot feest bij de Chr. muziekvereniging Halleluja in Makkum, want de vereniging vierde haar 125e verjaardag

Dit mooie jubileum werd onder meer gevierd met een Marching Makkum Street Parade op de zaterdag. Ook Hosanna nam deel aan de feestvreugde.
 
Zeven Friese bands trokken onder prachtig herfstweer door het centrum van het dorp. Veel Makkumers hadden langs de route hun vlag aan de gevel geplaatst en in het centrum was het gezellig druk. Om de paar minuten vertrok een muziekband vanaf het clubgebouw van de scouting en iedere vereniging was vrij een eigen invulling te geven aan het programma. En dat zijn voor de muzikanten vaak de mooiste optredens. Bovendien vertrok Hosanna als laatste en dus speelde de tijdsfactor een minder grote rol, waardoor er onderweg naar hartenlust werd geshowd. Dit tot groot genoegen en soms ook hilariteit van het publiek.
 
Kortom, het was weer een prachtig optreden.

Bron: Harlingenboeit.nl
Foto: Nelly Romar

Ruim tweehonderd surfers het water op bij Makkum tijdens The RealTrip

17-9-2019


MAKKUM Ruim tweehonderd surfers kwamen dit weekend naar Makkum voor The RealTrip; het grootste surfevenement van Nederland. Van kinderen tot professionals, allen kwamen zij samen op het Makkumer strand.
En hoewel de temperatuur buitengewoon aangenaam was, ontbrak er één belangrijk element: wind. Daarom werd op zaterdag, met uitzondering van de jeugd, niet gesurft. Wel waren er aan de kant voldoende activiteiten.
Zondag trok de wind aan en konden ook de volwassenen het water op. Bij de heren won Ingmar Daldorf, Esther de Geus was bij de dames het snelst.
The RealTrip wordt sinds 1995 georganiseerd. In de afgelopen jaren is het meerdaagse evenement uitgegroeid tot het belangrijkste en populairste windsurf-weekend van Nederland. De toenemende populariteit van het event en de sterke stijging van het aantal deelnemers, zowel nationaal en internationaal, betekent een sterke stimulans voor de windsurfsport in Nederland.
De organisatie is de laatste jaren in handen van Stichting Beach to Beach en bestaat uit een groot team van vrijwilligers.

Bron: bolswardsnieuwsblad.nl

©Foto: Jeroen Helmers

The Real Trip surfwedstrijd voor de kust van Makkum

14-9-2019


Makkum De populariteit van windsurfen trekt aan.
Ruim tweehonderd surfers heersen dit weekeinde over de IJsselmeerkust,
voor de race van Makkum naar Workum.
‘De jeugd is lekker buiten bezig en zit niet achter de playstation’


Bron: Leeuwarder Courant

Uitdagende megaklus op de grens van land en water

6-9-2019


Met als doel om zowel de productiecapaciteit als het aantal arbeidsplaatsen te vergroten, bouwt De Vries Scheepsbouw Makkum aan de Strânwei in Makkum aan de vernieuwing en uitbreiding van de bestaande jachtwerf. Het in december 2018 gestarte en in fasen uitgevoerde werk omvat de bouw van een 122 meter lange, 37 meter brede en 28 meter hoge productiehal, waarin een droogdok van 112 meter lang, 22 meter breed en 8 meter diep wordt gerealiseerd. Tussen de nieuwe en bestaande hal worden tevens nieuwe kantoren en werkplaatsen gebouwd. De eerste fase van de nieuwbouw zal begin november van dit jaar worden afgerond.


Bron: BetonStaalbouw.nl

Staversmannen in Makkum in de prijzen

23-8-2019


 Kees Droog (WON 17) tevreden met animo voor vlootschouw

MAKKUM – De Makkumer jury koos de ST 24 vorige week vrijdag als mooiste vissersvaartuig dat zaterdagmiddag meedeed aan de vlootschouw.
Met circa 15 kotters op de vlootschouw is Kees Droog van de WON 17 een tevreden man. Droog is namens de visserijsector nieuw commissielid in de Stichting Visserijdagen Makkum met alle havenactiviteiten onder zijn hoede. Ter versterking had Droog dertig uitnodigingen aan collega’s in de regio gestuurd om ook naar de Makkumer visserijdagen te willen komen. Met name garnalenvissers uit Stavoren en Wieringen gaven daar gehoor aan.

Voor het eerst sinds jaren werd er weer een fraaie prijs voor het mooiste vissersvaartuig uitgereikt. Daarbij werd breder gekeken dan naar uiterlijk en vlaggetjes. De gebroeders Peke en Steven Wouda werden met de ST 24 winnaar. Broer Lubbert kreeg met de ST 27 de derde prijs. Makkumer Hans Poepjes nestelde zich met zijn WON 77 daar tussenin.

Een trotse schipper-eigenaar Peke Wouda heeft de trofee gelijk in het stuurhuis opgehangen. De ST 24 vist sinds vorig jaar maart op onderzoeksbasis met garnalenpulstuigen; nu aan de ene kant met gewone klossen en aan de andere kant met rubberen schijven.
De visserijdagen in de Friese plaats op de grens van IJsselmeer en Waddenzee werden bezocht door naar schatting 10.000 bezoekers. Onder leiding van Arend en zoon Hans Poepjes werd respectievelijk 100 kilo ponen gerookt en 400 kilo schol gebakken. ,,Die waren in no-time weg’’, aldus Droog. Het open Makkumer kampioenschap ‘ielrikjen’ werd gewonnen door Jessica met haar vader Bernhard Veneman.