Uitgelicht:
Advertentie:

Nieuws

Nieuws uit Makkum en omstreken

Hosanna nam deel aan Marching Makkum

20-10-2019


MAKKUM - Afgelopen weekeinde was het groot feest bij de Chr. muziekvereniging Halleluja in Makkum, want de vereniging vierde haar 125e verjaardag

Dit mooie jubileum werd onder meer gevierd met een Marching Makkum Street Parade op de zaterdag. Ook Hosanna nam deel aan de feestvreugde.
 
Zeven Friese bands trokken onder prachtig herfstweer door het centrum van het dorp. Veel Makkumers hadden langs de route hun vlag aan de gevel geplaatst en in het centrum was het gezellig druk. Om de paar minuten vertrok een muziekband vanaf het clubgebouw van de scouting en iedere vereniging was vrij een eigen invulling te geven aan het programma. En dat zijn voor de muzikanten vaak de mooiste optredens. Bovendien vertrok Hosanna als laatste en dus speelde de tijdsfactor een minder grote rol, waardoor er onderweg naar hartenlust werd geshowd. Dit tot groot genoegen en soms ook hilariteit van het publiek.
 
Kortom, het was weer een prachtig optreden.

Bron: Harlingenboeit.nl
Foto: Nelly Romar

Ruim tweehonderd surfers het water op bij Makkum tijdens The RealTrip

17-9-2019


MAKKUM Ruim tweehonderd surfers kwamen dit weekend naar Makkum voor The RealTrip; het grootste surfevenement van Nederland. Van kinderen tot professionals, allen kwamen zij samen op het Makkumer strand.
En hoewel de temperatuur buitengewoon aangenaam was, ontbrak er één belangrijk element: wind. Daarom werd op zaterdag, met uitzondering van de jeugd, niet gesurft. Wel waren er aan de kant voldoende activiteiten.
Zondag trok de wind aan en konden ook de volwassenen het water op. Bij de heren won Ingmar Daldorf, Esther de Geus was bij de dames het snelst.
The RealTrip wordt sinds 1995 georganiseerd. In de afgelopen jaren is het meerdaagse evenement uitgegroeid tot het belangrijkste en populairste windsurf-weekend van Nederland. De toenemende populariteit van het event en de sterke stijging van het aantal deelnemers, zowel nationaal en internationaal, betekent een sterke stimulans voor de windsurfsport in Nederland.
De organisatie is de laatste jaren in handen van Stichting Beach to Beach en bestaat uit een groot team van vrijwilligers.

Bron: bolswardsnieuwsblad.nl

©Foto: Jeroen Helmers

The Real Trip surfwedstrijd voor de kust van Makkum

14-9-2019


Makkum De populariteit van windsurfen trekt aan.
Ruim tweehonderd surfers heersen dit weekeinde over de IJsselmeerkust,
voor de race van Makkum naar Workum.
‘De jeugd is lekker buiten bezig en zit niet achter de playstation’


Bron: Leeuwarder Courant

Uitdagende megaklus op de grens van land en water

6-9-2019


Met als doel om zowel de productiecapaciteit als het aantal arbeidsplaatsen te vergroten, bouwt De Vries Scheepsbouw Makkum aan de Strânwei in Makkum aan de vernieuwing en uitbreiding van de bestaande jachtwerf. Het in december 2018 gestarte en in fasen uitgevoerde werk omvat de bouw van een 122 meter lange, 37 meter brede en 28 meter hoge productiehal, waarin een droogdok van 112 meter lang, 22 meter breed en 8 meter diep wordt gerealiseerd. Tussen de nieuwe en bestaande hal worden tevens nieuwe kantoren en werkplaatsen gebouwd. De eerste fase van de nieuwbouw zal begin november van dit jaar worden afgerond.


Bron: BetonStaalbouw.nl

Staversmannen in Makkum in de prijzen

23-8-2019


 Kees Droog (WON 17) tevreden met animo voor vlootschouw

MAKKUM – De Makkumer jury koos de ST 24 vorige week vrijdag als mooiste vissersvaartuig dat zaterdagmiddag meedeed aan de vlootschouw.
Met circa 15 kotters op de vlootschouw is Kees Droog van de WON 17 een tevreden man. Droog is namens de visserijsector nieuw commissielid in de Stichting Visserijdagen Makkum met alle havenactiviteiten onder zijn hoede. Ter versterking had Droog dertig uitnodigingen aan collega’s in de regio gestuurd om ook naar de Makkumer visserijdagen te willen komen. Met name garnalenvissers uit Stavoren en Wieringen gaven daar gehoor aan.

Voor het eerst sinds jaren werd er weer een fraaie prijs voor het mooiste vissersvaartuig uitgereikt. Daarbij werd breder gekeken dan naar uiterlijk en vlaggetjes. De gebroeders Peke en Steven Wouda werden met de ST 24 winnaar. Broer Lubbert kreeg met de ST 27 de derde prijs. Makkumer Hans Poepjes nestelde zich met zijn WON 77 daar tussenin.

Een trotse schipper-eigenaar Peke Wouda heeft de trofee gelijk in het stuurhuis opgehangen. De ST 24 vist sinds vorig jaar maart op onderzoeksbasis met garnalenpulstuigen; nu aan de ene kant met gewone klossen en aan de andere kant met rubberen schijven.
De visserijdagen in de Friese plaats op de grens van IJsselmeer en Waddenzee werden bezocht door naar schatting 10.000 bezoekers. Onder leiding van Arend en zoon Hans Poepjes werd respectievelijk 100 kilo ponen gerookt en 400 kilo schol gebakken. ,,Die waren in no-time weg’’, aldus Droog. Het open Makkumer kampioenschap ‘ielrikjen’ werd gewonnen door Jessica met haar vader Bernhard Veneman.
 

Winst voor roeiers Du Pau Bouw

21-8-2019MAKKUM - Wederom wisten de roeiers van Du Pau Bouw zich te bewijzen met een eerste en een tweede plaats bij het bungee roeien in Makkum.

Bij het bungee roeien is het de bedoeling om met een roeiboot die met een elastiek aan de kade is verbonden een zo ver mogelijke afstand af te leggen. Er waren 9 teams aanwezig, waaronder paling vissers en sleepboot manschappen en een Harlingen/Terschelling team.

In een bootje met 4 roeiers en 1 stuurman wist het team van Du Pau Bouw 1 beslag te leggen op de eerste plaats met een afstand van 44,80 meter. Du Pau Bouw 2 werd gedeeld tweede met een afstand van 43,60 meter.

Bron: Wieringer Nieuws Lees meer ...

PBM VISSERIJDAGEN 2019 MAKKUM

20-8-2019


PBM VISSERIJDAGEN 2019 MAKKUM
 
Onder het motto “MET MEER LEDEN STAAN WE STERKER” stond het PBM bestuur jl. zaterdag met een stand op de Markt.
 
In toekomstige gesprekken met de gemeente is en blijft het dan ook uitermate belangrijk dat het PBM echt héél Makkum kan vertegenwoordigen, daarom was een ledenwervingsactie noodzakelijk. Met ruim 50 nieuwe leden is nu richting gegeven. 
 
Er is nog heel veel te doen, want de realiteit is dat er van de +- 1000 Makkumse huishoudens nog steeds meer dan de helft missen, dus ook hierbij nogmaals een zeer vriendelijke oproep om óók lid te worden zodat we “SAMEN VOOR DE TOEKOMST ECHT STERK STAAN”. 
Inschrijven kan via: info@pbmakkum.nl   * het lidmaatschap kost slechts 5 euro per jaar
 

Spaanse toestanden in Sneek en Makkum

25-7-2019


Sneek/Makkum- Met de tropische temperaturen worden mensen ondanks de hitte inventief om op een gemakkelijke manier de hitte te bestrijden. In de Marktstraat was het gisteravond goed toeven met de voeten in het water. Bij restaurant Markt 23 waren er voor de liefhebbers een aantal mobiel badjes geplaatst om de voeten in ieder geval te koelen. Het leverde een uniek plaatje op!

Wie nog meer verkoeling zocht, had er wel een ritje voor over om naar de kust te rijden. De aanblik van  het strand bij Makkum had alles weg van een Zuid-Europese locatie! Met wind van zee was het aan de Friese kust tot gisteravond laat uitstekend vol te houden.

Bron: GrootSneek
Bovenste foto van Tjalling Tjalsma, het kiekje in Makkum werd geschoten door Peter de Vries.


Costa del MakkumGjin gedoch mei boeken yn de koffer: by de Strânbyb yn Makkum is genôch kar

15-7-2019


In goed boek mei op fakânsje: wat hat it net op it listje fan guod stean dat ynpakt wurde kin? Mar boeken nimme sa'n soad romte yn en binne swier boppedat. Dêr ha se yn Makkum in moaie oplossing foar betocht: de Strânbiblioteek fan kamping De Holle Poarte. Dy is sûnt ôfrûne sneon wer iepen. Durkje Helfrich helpt elkenien oan in goed fakânsjeboek. "Op in goeie dei ha wy wol sa'n 500 minsken oer de flier."

It is it trettjinde jier dat de Strânbiblioteek iepen is. Inisjatyfnimster Durkje hat de hiele dei oanrin. "Benammen as it moai waar is. We hawwe ek minsken dy't alle dagen de fergese krante fan ús lêze. Wolle minsken in boek wat langer hâlde, dan kinne se in abonnemint nimme."

Ferskate aktiviteiten

Durkje hat yntusken in oantal famkes yn tsjinst, dy't de Strânbiblioteek iepen hâlde as simmerbaantsje. Njonken boeken organisearret de Strânbiblioteek ek ferskate aktiviteiten. Sa kinne besikers fan de kamping bygelyks te fytsen troch de omjouwing. "We ha ek Inkiepinkie, in bernefoarstelling, mar wy ha ek folop aktiviteiten wêrby't wy mei de bern leuke dingen meitsje, lykas freonskipsearmbantsjes."

Bron: omropfryslan.nl

Weekendje weg Janneke Vreugdenhil gaat op zoek naar bijzondere adresjes. Deze keer: Villa Mar in Makkum

5-7-2019


Zomerse dagen in Friesland zijn blauw met witte wolken. Ze zijn frisgroen met zwartbonte koeien. En diepgroen-grijs met kabbelende golfjes. Een paar schapen op een dijk en een frisse wind die je hoofd leeg blaast, wat kun je daar soms naar verlangen. We boeken een kamer in Makkum, het eerste dorp aan het IJsselmeer wanneer je na de Afsluitdijk naar rechts afslaat. In de middeleeuwen, lang voor het water van zout zoet werd, stond het bekend als de Poort naar de Zuiderzee.
Villa Mar is gevestigd in een groot, voornaam huis aan het einde van de weg die naar de dorpskern leidt, direct om de hoek van het hoofdstraatje. Vroeger moet hier de dokter hebben gewoond, of anders de notaris. Nu is het een boetiekhotel, gerund door de Duitse Gudrun Bernd, die dertig jaar geleden naar Makkum verhuisde vanwege de schone lucht, de natuur en de watersport.
Watersport. Natuurlijk. Zeilen, roeien, surfen, kiten en stand-up paddling vormen het voornaamste vertier in Makkum. Ten westen van het oude dorp ligt een groot recreatiegebied met een jachthaven, een camping, een stacaravanpark en een groot hotel. Daar zijn ook de strandjes, ideaal voor kleine kinderen en startende surfers, kiters en peddelaars, omdat het er zo ver ondiep blijft. (Bernd’s dochter en schoonzoon runnen hier een surf- en kiteschool; logees van Villa Mar krijgen korting op de lessen.)
Wie niets met waterrecreatie heeft, heeft in dit nieuwe deel van Makkum weinig te zoeken. Maar het historische centrum zelf, met z’n vissershaventje, sluis, waag, 17de-eeuwse koopmanshuizen en Doniakerk, is juist opvallend en aangenaam onaangetast door toerisme. En Villa Mar, met z’n ruime kamers, prachtige tuin, gastenkeuken en leenfietsen, blijkt een heerlijke uitvalsbasis voor het verkennen van geheel Zuidwest-Friesland.

Bron: NRC.NL