Uitgelicht:
Advertentie:

Nieuws

Nieuws uit Makkum en omstreken

Koninklijke Tichelaar weer open voor publiek

18-8-2022


MAKKUM De beroemde en vermaarde 450 jaar oude aardewerkmakers van Koninklijke Tichelaar zetten de deuren weer eventjes open voor publiek, tot eind september, in het kader van het bijzondere jubileumjaar op de historische locatie aan de Turfmarkt in Makkum.

De gepensioneerde Beene Schotanus is nog altijd enthousiast.Foto: Johan Vogelzang
Van 13 augustus tot en met 30 september is het elke week van woensdag tot en met zaterdag geopend, tussen 11.00 en 17.00 uur onder de naam Open Atelier Makkum. Zowel voor jeugd zijn er leuke activiteiten en weetjes te zien en te beleven, evenals voor ouderen. Toegang is gratis.
Bij het pand aan de rand van het historische centrum van het dorp reden vroeger de touringcars af en aan met toeristen die het beroemde Makkumer aardewerk bewonderden en kochten. Na de koerswijziging in 2010 waardoor er slechts beperkt fraai versierde en gedecoreerde aardewerken serviezen en sierbeelden worden gemaakt en de winkel sloot, is er toch enigszins een leegte ontstaan.

Makkumer Beene Schotanus, die exact van 6 januari 1975 tot 6 januari 2022 heeft gewerkt voor Koninklijke Tichelaar, hoe bijzonder is dat (!), mist de drukte die de touringcars opleverden, ook voor de lokale middenstanders. Uiteraard begrijpt hij de koerswijziging van de directie om richting grote projecten in binnen- en buitenland te gaan in samenwerking met architecten en kunstenaars, omdat het aloude fraai gedetailleerde aardewerk niet rendabel meer was. Niet voor niets had Tichelaar de financiële steun van FB Oranjewoud toen hard nodig.

Schotanus mist de gezellige drukte van de busladingen aardewerktoeristen in het centrum. Hij hoopt dat er misschien toch nog een vervolg op het Open Atelier kan komen, misschien als combinatie met hoe het huidige Open Atelier is ingericht. Creatieve breinen denken al brainstormend al na of het wellicht mogelijk is in het pand interessante activiteiten en lessen te gaan houden/geven en heel misschien zit er een kansje in dat er weer een klein aardewerkwinkeltje in kan komen. Dat laatste moet met kleine letters worden geschreven want het is nu nog wishful thinking.

Het huidige Open Atelier biedt een overzicht van de huidige prachtige projecten in binnen- en buitenland, van Calgary tot Londen, Australië, in collega-aardewerkstad Delft en de bijzondere elfstedenbrug met duizenden foto’s van elfstedenschaatsers op weerbestendige aardewerken vierkantjes. De Tichelaar-fabriek is voor deze grootschalige projecten verhuisd naar een grotere locatie, net buiten de rondweg om Makkum.

Ook vind je er een grote bult Friese grond, een deel van de voorraad waaruit voor nog wel dertig of zestig jaar het aardewerk kan worden gemaakt. De grond is sinds 1978 in bezit van Tichelaar en wordt gekoesterd. Jonge bezoekers mogen met een klein deel van de grond knutselen om iets leuks mee te maken. Tevens zijn er leuke speurtochten. Bovendien kun je er vragen stellen aan de drie design-ateliers die er aan echte onderzoeken bezig zijn ter (milieutechnische) verbetering van het aardewerk. Eentje onderzoekt het eeuwenoude ambacht van plateelschilderen met fijnstof uit de lucht, de andere onderzoekt hoe zout baggerslib uit de zee kan worden ingezet voor aardewerk en opschaling naar industriële productie en de derde is volop aan het testen hoe je ijzerwater (een restant dat overblijft bij het zuiveren van drinkwater) voor aardewerk kunt inzetten.

Bron: Bolswards Nieuwsblad

Ondernemend Friesland Nieuws

16-8-2022


In de zomer passeren honderden schepen de sluis van Makkum. De schouw is voor omstanders doorgaans een prachtig toneel. De meeste schippers kennen het klappen van de zweep, maar anderen hebben er knap moeite mee, soms onder scherpe kritiek  van hun gezinsleden en luide toejuichingen van de kant. Hetgeen leidt tot hilarische taferelen.
Havenmeester Hendrik van der Werf heeft nauwkeurig bijgehouden hoeveel schepen hij heeft geholpen vanuit de Friese wateren naar het IJsselmeer en omgekeerd. De 2500e sluispassage werd onlangs gedaan door het zeilschip “Stella” van Teun en Maud Blijenberg uit Utrecht. De “Stella” werd op feestelijke wijze ontvangen in de sluis door havenmeester Hendrik van der Werk en bestuurslid Karin Lemmens van Ondernemersvereniging Makkum. Teun en Maud werd een goodie bag met Friese producten en een diner bon van een Makkumer restaurant overhandigd, beschikbaar gesteld door Ondernemersvereniging Makkum.

Tevens kregen zij een speciale ligplaats in de haven van Makkum toegewezen met eerste rang uitzicht op het optreden van de Drijvende Diva en het Dutch String Quartet dat diezelfde avond plaatsvond.
 
Faciliteiten Makkum
“De sluis van Makkum is een belangrijke toegang tot Friesland voor de varende gasten. Wij vinden het belangrijk dat zij zich hier thuis voelen en hier willen overnachten en gebruik maken van de faciliteiten die Makkum biedt” aldus Jacques Hoogenboom, de voorzitter van de Ondernemersvereniging Makkum.

De gemeentehaven van Makkum ligt tegen de dorpskern aan. De 175 ligplaatsen zijn rechtstreeks toegankelijk vanaf het IJsselmeer. In de binnenhaven van Makkum is plaats voor ca. 25 jachten. De gemeentehaven heeft goede voorzieningen als watertappunten en stroomvoorzieningen. Passanten hier kunnen gebruik maken van het sanitair gebouw.

Bron: Ondernemend Friesland Nieuws

In Makkum is plan voor 43 woningen op voormalige Tichelaar-locatie

6-7-2022


Het college van Súdwest-Fryslân heeft ingestemd met de plannen voor 43 nieuwe woningen op de voormalige Tichelaar locatie in Makkum aan de Turfmarkt. Het voorontwerp bestemmingsplan ligt de komende weken ter inzage. Het plan is een initiatief van Paavon Vastgoed B.V. en zorgorganisatie Patyna.

Het plan van beide initiatiefnemers is vooral gericht op het uitbreiden van het aantal zorgwoningen. En dat is precies waar behoefte aan is, legt wethouder Bauke Dam uit: “Er ligt een grote uitdaging om tot voldoende zorgwoningen te komen. Het plan van de ontwikkelaars om voor een groot deel zorgwoningen te ontwikkelen, helpt ons in die uitdaging. Daarnaast hopen we dat dit ook een stroom op gang brengt die kansen biedt aan jongere kopers.”

Bron: regio online

Reuzenrad Makkum

3-7-2022


Makkum– In Makkum kan je deze zomer op 25 meter hoogte genieten van het weidse uitzicht over het mooie Ijsselmeer, boulevard en strand. Een toeristische trekpleister voor Friesland.
Eigenaar Louis Vallentgoed uit Bergen op Zoom en Martin Hoekstra uit Makkum van Entertainmentbureau Fun Factor Events kwamen tot het idee om het reuzenrad te gaan plaatsen in Makkum. “Nog nooit eerder heeft dit reuzenrad gestaan op een boulevard in Friesland. Dus wij hebben gelijk een primeur te pakken”, aldus Martin Hoekstra.
“Dit reuzenrad is 25 meter hoog en heeft de nieuwste led verlichting. In de avonduren een prachtig gezicht. Het is net of je een lichtshow zit te bekijken.”
Openingstijden
Het reuzenrad zal van 27 juli t/m 14 augustus dagelijks geopend zijn van: 11:00 tot 22:00
Ritprijs: €4,- per persoon

ZWF Yachts gaat samenwerken met Huisken Alubouw uit Makkum

18-6-2022


ZWF Yachts gaat samenwerken met Huisken Alubouw uit Makkum waar de Alu-Dutch tenders gebouwd worden. Huisken Alubouw heeft inmiddels meerdere modellen succesvol afgeleverd. De aluminium Tender 6.30 en Tender 7.20 zijn uit te rusten met motoren van 60 tot 150pk. Custom-built, maar dan voor een betaalbare prijs. 

Het zijn heerlijke tenders met zeer goede vaareigenschappen, voorzien van A-merk benzine en elektrische motoren en veel opbergruimte. De zelflozende tenders zijn duurzaam en onderhoudsvrij. Verder zijn de volledig in Nederland gebouwde boten bijna volledig naar eigen wens samen te stellen.

Kijk voor meer informatie op www.zwfyachts.nl

Pure Luxe

12-6-2022


Het Nederlandse Feadship heeft allerlei indrukwekkende projecten in de pijplijn, dat we bijna vergeten wat voor schepen ze in het verleden allemaal hebben afgeleverd. Sinds de oprichting in 1949 heeft de werf uit Makkum meer dan 250 jachten afgeleverd, variërend van 40 tot 160 meter.

En zo ook de De Vrouwe Christina (DVC). Op de website van Feadship valt te lezen dat de werf eind jaren ’50 nogal verbaasd was toen een bestelling binnenkwam van een Amerikaan (een geneeskundige genaamd Crawford Failey) die graag een paviljoentjalk, een van de meest traditionele van alle Nederlandse ontwerpen, wilde laten bouwen.

HEA! Rûnfeart troch Makkum

2-5-2022


Yn Makkum leit René van der Bles de lêste hân oan syn rûnfeartboat. It toeristeseizoen giet hast los en dan fart Van der Bles alle tiisdeis en tongersdeis mei gasten troch it doarp.
Op oare dagen rydt Van der Bles op de taksy. Mar de toeristyske fartochtsjes fynt hy hielendal prachtich. Want de gasten oan board ha fakânsje en ha hast altyd in goed sin.
Der kinne 45 passazjers op syn elektryske boat. Yn oardel oere lit de skipper alles yn en om Makkum fan it wetter ôf sjen.

Skipsbelle Zr. Ms. Makkum weromjûn oan kommandant

11-3-2022


De skipsbelle fan de minejeier Zijner Majesteits Makkum is weromjûn. De minejeier wie de ôfrûne oardel jier út de feart fanwegen grut ûnderhâld. De belle waard dy tiid bewarre yn it Makkumer Waaggebou.

Bron: Omrop Fryslan

HEA! De klok van Makkum moet gerepareerd worden

22-2-2022


Robert van der Werf is klokkenmakker. Hij restaureert, repareert en onderhoud samen met zijn zoon de klokken van de gemeente Súdwest-Fryslân. Vandaag moet hij aan de slag in Makkum. HEA! De klok van Makkum moet gerepareerd worden. - YouTube

Blog Johan Veenstra: Rippeteren

16-2-2022


Ik hadde vandemiddag aenlik vertellen zuld in Makkum, mar et is niet deurgaon. Et moch wel, mar de meensken dusten et daor nog niet an. Ze weren bange om besmet te wodden en et was een toer om een ruumte te vienen daor de aanderhalve meter ofstaand waorborgd wodden kon. Ankem weke zo’k een keer vertellen in Diever, mar ok dat is weer oflast. Krek as in Makkum al veur de twiede keer en weer tot over een jaor uutsteld. Wat is dat toch vervelend. Now ma’k weer vertellen en wodt et toch nog niks. Ik moet mar zien da’k over een jaor et platte van de voeten nog onder hebbe. De jaoren beginnen niet in mien veurdiel te warken. Mar morgen ma’k wel vertellen in Sneek! Ik hebbe alle verhaelen de laeste daegen en vandaege nog ommeraek rippeteerd.

Lês fierder by Johan Veenstra