Uitgelicht:
Advertentie:

Nieuws

Nieuws uit Makkum en omstreken

Nieuwjaarsfeest Makkum druk bezocht

5-1-2018


MAKKUM – De jaarwisseling is in Makkum met veel vuurwerk en zonder calamiteiten verlopen. Rond middernacht was het droog dat zorgde voor veel volk in de straten om het siervuurwerk af te steken.

Diegene die geen vuurwerk hadden genoten van de buren en de vele vuurpijlen in de lucht boven het dorp. Elkaar het allerbeste voor 2018 wensen onder het genot van een borrel, oliebol en vuurwerk blijft een traditie, ook in Makkum. Kort na middernacht zochten ruim 450 mensen de loods van Oostenveld op aan de Kalkovens waar Us Stek het Nieuwjaarsbal organiseerde.
Einde jaar
De laatste dagen van 2017 zijn er om de Top2000 te beluisteren, het kerstpakket uit te pakken en terug te kijken op het afgelopen jaar of, zoals de leden van Us Stek, om het Nieuwjaarsbal voor te bereiden. De afgelopen 15 jaar is het altijd zo gegaan. De afgelopen editie met die bijzonderheid, dat het de allerlaatste keer was wat Us Stek betreft. Na 15 jaar Oud en Nieuwfeest organiseren stopt de vriendengroep met het Nieuwjaarsfeest.
Om dat feit extra cachet te geven was er oudejaarsdag al muziek van DJ Hendrik en na middernacht van de band Straight on Stage en feest-duo Arie en Arjen. Zonder hun inzet en de belangeloze medewerking van Aardappelhandel Oostenveld, Timmerfabriek de Houtmolen, Sanco Projects, KV Makkum en Feadship de Vries Makkum kon de organisatie niet plaats vinden.
Nieuwjaarsbal
In de loods van aardappelhandel Oostenveld was het goed toeven. Us Stek en de bands zorgden voor een uitstekende sfeer binnen waarbij de vele bezoekers voor het feest zorgden. Warm, droog en voorzien van een lange bar was het binnen een prima klimaat voor een feestavond.
De bands samen met het diverse publiek zorgden voor de rest. De mogelijkheid om ook met pin te betalen vond vooral bij de jeugd gretig aftrek. Met gasten van ver en vooral veel bekend werden er vele handen geschud, nieuwjaarswensen uitgesproken en vooral veel gedanst en gefeest. Voor een aantal bezoekers de allereerste keer op stap, voor anderen een mooi slot van de 15 jaar Us Stek Nieuwjaarsbal.
Organisatie
Het feest voor de komende jaarwisseling is dus op zoek naar een nieuwe groep enthousiastelingen die de organisatie op zich wil nemen. Achtereenvolgend waren het de vriendengroepen it Sloppe Polske (jaren ’90), de Betúfte Bal, begin 2000 en Us Stek (tot 2018) die de organisatie opgepakt hebben. Een hechte groep die via het werk, netwerk, collega organisatoren en de steun van het thuisfront en familie telkens voor een mooie jaarwisseling zorgden.
Opvolging?
Tijd nu dus voor een nieuwe groep vrijwilligers. Met een vaste aanloop publiek, Makkumers zijn inmiddels gewend aan een Nieuwjaarsfeest, is de belangstelling alvast geregeld. De bezoekers komen in een bijzonder vrolijke stemming op dit feest af. En niet onbelangrijk, de bezoekers, de inwoners en de gemeente zijn erg blij met de organisatie! Het scheelt immers behoorlijk wat overlast als er nieuwjaarsnacht wat te doen is in het dorp. Us Stek heeft het de afgelopen jaren met erg veel plezier gedaan. Het gaat er vanuit dat een nieuwe club net zo enthousiast begint aan de organisatie, zoals zij dat in 2002 deden.
Jetze Genee.

Bron: Bolswards Nieuwsblad
Foto: Wieger Oostenveld

Terug in de tijd tijdens jubileumfeest Avondrust

7-12-2017


 

 – Woonzorgcentrum Avondrust in Makkum viert zaterdag 9 december met haar bewoners en alle Makkumers haar 250-jarig jubileum. Deze dag wordt feestelijk omlijst met muziek, theater, een speciale expositie en culinaire hapjes.

,,Het is een bijzondere dag, Avondrust is al 250 jaar verbonden met Makkum. Daarom is het feest voor ons allemaal”, aldus teamleider Frieda Dooper van Avondrust. ,,De voorbereidingen zijn in volle gang. We hebben de hele dag door verschillende activiteiten gepland voor én ook door Makkum.”

Het jubileumfeest wordt geopend met muziek van popkoor Avondrust en er worden verhalen verteld over het Makkum van vroeger. ,,Tijdens de expositie wordt de geschiedenis van Avondrust en Makkum getoond. Het zijn bijzondere foto’s met zowel de oude gebouwen als van bekende gezichten uit die tijd”, aldus activiteitenbegeleider Martje Korfmaker. Het middag programma is gevuld met het theaterstuk van Teake van der Meer. Aansluitend bereidt It Fiskhok al zingenderwijs vishapjes voor tijdens de borrel.

Bron: Bolswards Nieuwsblad

Ritje over de Afsluitdijk voortaan een waar schouwspel

29-11-2017


AFSLUITDIJK – Een ritje van en naar Noord-Holland wordt aan het begin en het eind van de Afsluitdijk voortaan een waar schouwspel. Met de
voltooiing van Icoon Afsluitdijk is de route van Kornwerderzand naar Den Oever een stuk aantrekkelijker geworden. Onlangs was de officiële lancering
van het project, dat bijna drie jaar duurde. Ontwerper Daan Roosegaarde is met zijn team verantwoordelijk voor de verfraaiing van de route.

Bron: Makkumer Belboei
 

Schutsluis en brug in het centrum van Makkum aangepakt

30-10-2017


 

De schutsluis en brug in het centrum van Makkum worden op korte termijn aangepakt. De afgelopen tijd waren er veel storingen in het bedieningssysteem van de brug en de sluis. Dat zorgde voor oponthoud voor de scheepvaart en het autoverkeer. De gemeente Súdwest-Fryslân had eerst echter geen geld voor de opknapbeurt. Door het werk aan de aanlegsteigers op te schuiven kan er toch op korte termijn worden begonnen met het oplossen van de problemen.

De sluis is de afgelopen jaren steeds belangrijker geworden. Na het afschaffen van het bruggengeld in Súdwest-Fryslân varen er steeds meer schepen van Workum of Bolsward binnendoor naar Makkum. Het afgelopen jaar alleen al 7.000.

Het werk aan de aanlegsteigers zal nu later worden opgepakt. Volgens wethouder Durk Stoker moeten die voor de zomer van volgend jaar weer helemaal in orde zijn.

Bron: Omrop Fryslan

Rabobank sluit pinautomaat in Makkum na plofkraken

20-10-2017


 

Na twee mislukte plofkraken in Haulerwijk en Bakkeveen sluit de Rabobank de pinautomaat aan de Kerkstraat in Makkum. Er is in het dorp begrip voor de situatie, maar bewoners en ondernemers willen dat er snel een alternatief komt. Mensen die nu willen pinnen in Makkum, kunnen terecht bij de Jumbo supermarkt of bij de pinautomaat bij de Holle Poarte. Maar deze situatie is volgens Martin de Jong van Plaatselijk Belang Makkum verre van ideaal.

Momenteel zijn er geen andere pinautomaten van de Rabobank Sneek-Súdwest-Fryslân die worden gesloten, maar daar kan later mogelijk verandering in komen, aldus directeur Jan Pieter van Oosten. Een losse geldkiosk bij de haven kan een mogelijke oplossing zijn, maar volgens Van Oosten zal dat niet eerder gebeuren dan in 2018. Plaatselijk Belang vindt dat er voor de kerstdagen een alternatief moet zijn.

Bron: Omrop Fryslân

Stroll parkeert boot in Makkum

6-10-2017


Terwijl Lance Stroll vandaag (6 okt 2017) de eerste training op het circuit van Suzuka afwerkt, ligt de boot van de familie aangemeerd op een werf in Makkum. Op de 97 meter lange Faith, die 180 miljoen euro heeft gekost, moet een tweede wellness-gedeelte worden aangebracht.

Het vermogen van kledingmagnaat (onder andere Tommy Hilfiger) Lawrence Stroll wordt op 2,5 miljard euro geschat. Op zijn landgoed in Montreal heeft hij zelfs een privé circuit aangelegd voor zoon Lance die dit jaar zijn debuut in de Formule 1 maakt.

De Williams-rijder reed zich inmiddels zes keer in de punten, met een podiumplaats in de Azerbeidzjan (derde) als hoogtepunt.

Bron: De Telegraaf

Geknipt voor het hoedenvak

8-9-2017


Sinds 2011 heeft kapster Durkje Hoeksema haar eigen atelier en hoedenwinkeltje in Makkum. Met veel aandacht en plezier helpt ze klanten bij de aanschaf of het huren van handgemaakte hoofddeksels.

VanNuyen Hoeden is een echte trekpleister in de Kerkstraat in Makkum. Toeristen van heinde en ver verwonderen zich over het authentieke pand, waar naast het hoedenwinkeltje ook Kapsalon Hoeksema gevestigd is. De ondernemende en enthousiaste eigenaresse van beide zaken is Durkje Hoeksema. ‘Ik ben de vierde generatie in de kapsalon’, verteld ze. ‘Mijn vader, mijn opa en mijn opoe hadden hier de Skearwinkel. In het pand waar ik mijn hoedenwinkeltje heb, zat het sigarettenwinkeltje van mijn ouders’.

‘Na zes jaar VanNuyen Hoeden kan ik oprecht zeggen dat ik tevreden ben. Ik krijg steeds meer opdrachten, bijvoorbeeld van dansgroepen. Ook kan ik mijn collecties snel wisselen omdat de winkel mooi compact is. Zo is Marianne Jongkind, ook wel ‘de moeder van de hoedenmakers’ genaamd, een grote inspirator. Mijn leven is afwisselend, en ik hoop dat ik nog lang kan blijven creëren met haar en hoed’.

Kijk voor meer informatie op VanNuyenhoeden.nl


Bron: Dichterbij Sneek-Zuidwestfriesland

Stichting Ald Makkum: gevelsteen 'Dokkum' hoort thuis in Makkum

1-9-2017


MAKKUM Otto Gielstra van de stichting Ald Makkum weet het zeker: de ‘Dokkumer’ gevelsteen die eerder deze week werd ontdekt hoort gewoon in Makkum thuis.

Volgens Gielstra hing de steen aan de gevel van het admiraliteitshuis in Makkum, bij de sluis. Dat pand werd grotendeels gesloopt om de sluis breder te maken. Volgens Gielstra moet het zo zijn dat de gevelsteen na de sloop in de achtertuin van het pand aan de Vallaat is beland. Daar woont nu het echtpaar Jansen. Die belden vorige week met de krant, omdat zij meenden dat het een gevelsteen uit Dokkum was, die door onduidelijke oorzaken in Makkum is beland.

Dokkum, en later Harlingen, waren in de late zestiende en gehele zeventiende eeuw de vestigingsplaatsen van de Friese Admiraliteit. Het is tot teleurstelling van Gielstra minder bekend dat er ook in Makkum een admiraliteitshuis stond. ,,Bij alle belangrijke ingaande sluizen in Friesland was een Admiraliteitshuis met duidelijk kenteken, of gevelsteen’’, weet Gielstra. ,,Dokkum, Harlingen, Makkum, Stavoren. Hier werden de consenten geïnd op ingevoerde vrachten.’’ De steen is dus geen Dokkumer steen, maar een Makkumer exemplaar, zegt de historicus. Het zint hem dan ook niks dat Ihno Dragt van de Dokkumer musea op de steen aast. ,,Dat gaat niet gebeuren. Die steen moet in Makkum blijven.’’ Het resterende deel van het pand staat aan de kop van de Vallaat en is bekend als de hoofdwacht, zegt Gielstra. ,,Het is het plekje van de havenmeester.’’

Bron: Leeuwarder Courant

Visserijdagen Makkum kennen prachtige omstandigheden

29-8-2017


MAKKUM – ‘It twadde bêste doarp fan de wrâld’. Dat was het thema van de Visserijdagen in Makkum, die van donderdag tot en met zaterdag plaatsvonden. Zo beaamde ook de imitatie-Donald Trump, die met zijn ‘Melania’ een toespraak hield in het dorp.

De huidige president van Amerika heeft een schimmig zakelijk verleden in Makkum, maar gaf vrijdag wel acte de présence. De geestige sketch was slechts een klein onderdeel van het volle driedaagse programma.

Een aantal terugkerende items waren het palingroken en de onderdelen ‘pimp je boot’ en de parade van sleepboten, die zorgden voor volle grachten in Makkum. Door de perfecte weersomstandigheden waren ook de kades goedgevuld met toeschouwers. Nieuw dit jaar waren onder andere het grachtenconcert op donderdagavond en de ‘Fiskwiven pubquiz’. Daarnaast was er voor belangstellenden de mogelijkheid om een aantal monumenten te bezoeken en werd de kofferbakverkoop goed bezocht. De jeugd kon vissen en voor hen was een SUP-wedstrijd georganiseerd. Wiebe Visser toont zich na afloop een tevreden voorzitter: ,,Het was fantastisch! Het was druk, we hadden mooi weer en we hebben geen onvertogen woord gehoord”, zo steekt hij van wal. ,,We hadden een nieuwe routing, maar het was allemaal even succesvol. De mensen waren vrolijk en iedereen heeft meegewerkt. Als ik het moet samenvatten in één zin: het was één groot feest!”

(Foto’s: Gerben van der Weerd.) Bron: Bolswards Nieuwsblad

Eerste beelden van vakantiegangers uit Makkum op vakantie in Overijssel

10-8-2017


 MAKKUM – In de maanden juli en augustus volgt RTV Oost 18 gezinnen en stelletjes in de dagelijkse serie ‘Zomer in Overijssel’. Ze vieren een week lang vakantie in Overijssel.

Petra en Stevie zijn met hun kinderen Niels (6) en Myrthe (2) vanuit Makkum op vakantie in Haaksbergen. Petra heeft altijd kinderen gewild en geniet van het moederschap. Maar vader Stevie heeft ook in Overijssel zijn handen vol aan druktemaker Niels, die geen minuut stil kan zitten. Gelukkig is er in Overijssel genoeg te zien en te doen.

‘Zomer in Overijssel’ met Petra & Stevie is van 14 tot en met 18 augustus elke werkdag op TV Oost te zien om 17.25 uur. De uitzending wordt elk uur herhaald en is terug te kijken op www.rtvoost.nl/tv/zomer-in-overijssel.  Een eerste fragment bekijk je hier is te bekijken via https://youtu.be/s36R0ippB4A

Bron: Bolswards Nieuwsblad