Uitgelicht:
Advertentie:

Nieuws

Nieuws uit Makkum en omstreken

Rondvaarten Stichting It Preamke aangepast aan Corona-eisen

31-5-2020


Door Dennis Stoelwinder  van GrootBolsward-IJsselmeerkust

MAKKUM - De Stichting It Preamke blijft ook in deze tijd gewoon haar rondvaarten organiseren. “Alleen,” zegt René van der Bles, “moeten we ons wel aanpassen aan de protocollen van het RIVM. 
Zo dient iedereen, behalve families, op anderhalve meter van elkaar te zitten. Dat beperkt het aantal deelnemers en dus gaan we op elke dinsdag en donderdag drie afvaarten doen.”
De afvaarten vinden plaats van 1 juli t/m 1 september. De opstapplaats op Camping De Holle Poarte komt dit jaar te vervallen. Het is dus alleen mogelijk om in te schepen op de Turfmarkt 33 Makkum. De eerste vaart is van 13.30 uur tot 14.45 uur, de tweede van 15.00 uur tot 16.15 uur en de derde van 16.30 uur tot 17.45 uur. Reserveren is gewenst via 06 5578 4959.
Groepen, families en teamuitjes kunnen op elke dag, óók in het weekend, een rondvaart maken. Informatie daarover geeft René van der Bles.

Item met dank aan Frans van Egmond/Makkum Nieuws

Druk, druk, druk van Lemmer tot Makkum, maar het is 'beheersbaar'

30-5-2020


Kitesurfers, winkelend publiek, rustzoekers en pleziervaarders: de eerste vrije dag van het pinksterweekeinde bracht zaterdag grote stromen mensen op de been in het toeristische gebied tussen Makkum, Sneek en Lemmer. ,,Er zijn geen akkefietjes geweest.’’

Bij een strak windje en een zonovergoten zondag trokken honderden kite-surfers naar het Mirns strandje, misschien voorlopig wel de laatste gelegenheid met het prachtige nazomerweer. (© Foto: Dick Manshande)
De eerste dag van het lange pinksterweekeinde is zaterdag probleemloos verlopen in de zuidelijke helft van de provincie. Het zonovergoten weer bracht veel, héél veel mensen op de been, constateren handhavers van de gemeentes De Fryske Marren en Súdwest-Fryslân. Talloze bootjes dobberden op het water, de stranden trokken veel zonaanbidders en kitesurfers.
Handhavers van De Fryske Marren rapporteerden aan het eind van de dag dat het over het algemeen ,,gezellig druk’’ was en dat de RIVM-maatregelen goed nageleefd werden. De boa’s maakten een ronde langs toeristische ‘hotspots’ als Terherne, het Mirnser Klif en Lemmer, waar al flink wat Duitse toeristen neergestreken waren.

Gemor over drukte

Op sociale media klonk wat gemor over de drukte in winkels en Duitsers die de regels niet respecteerden. Volgens gemeentewoordvoerder Tamara Abma viel dat erg mee. ,,De handhavers zijn op het strand geweest, daar was het druk maar iedereen hield afstand. Het parkeerterrein was lang niet vol. Ze hebben ook gesproken met winkeliers, die een strikt deurbeleid hanteren. Er zijn gelukkig geen akkefietjes geweest.’’
Het publiek had blijkbaar ook enorm zin om de stad in te gaan. Handhavers van buurgemeente Súdwest-Fryslân moesten zaterdagmiddag een tandje bijzetten om de drukte in het centrum van Sneek de baas te blijven. Met borden en routeaanwijzingen rond de Oosterdijk loodsten zij de mensen op acceptabele afstand van elkaar door de winkelstraten.
Gemeentewoordvoerder Wendelin Wielenga van Súdwest-Fryslân: ,,Drie plekken vielen onze boa’s op: in Sneek was het dus wel érg aan de drukke kant. Met die borden is een goede stroomlijning op gang gebracht. Ze kregen daarvoor ook positieve reacties. Op Kornwerderzand waren veel kitesurfers bezig. Dat betekende dat het op het strand soms druk werd, maar dat was ook weer snel voorbij als de surfers het water in gingen.’’
De derde uitschieter was juist de andere kant op: op het populaire strand van Makkum telden de handhavers nu veel minder badgasten dan vorige week, toen het daar kantje boord was, qua afstand houden. Wielenga: ,,Het was beheersbaar.’’ Boetes uitdelen was nergens nodig.

Glazen bij Hennie fan Richt blijven ondanks alles half vol

29-5-2020


Door Dennis Stoelwinder

MAKKUM - Aan het eind van het gesprek slaakt Hennie fan Richt een diepe zucht en zegt dat de overheid het hem wel érg moeilijk maakt. Passie heeft ‘ie in 52 jaar in het vak wel voldoende opgebouwd, maar allerlei regeltjes maken het er niet gemakkelijker op. 
“Wat ze nou allemaal bedenken is bij de gekke af. Het is voor een groot deel flauwekul en niet te handhaven.”
Zijn restaurant lijkt meer op een bowlingbaan dan op een knus eetcafé. Alle tafeltjes staan aan de kant en er is een afgebakend tracé in het midden aangelegd. Baan 4 voor de gasten. Het is maar één van de maatregelen, waarmee een restauranthouder dezer dagen wordt geconfronteerd. Op de vraag of hij er eens een paar kan noemen zegt Hennie: “Heb je een uurtje?”
Hij laat een vlugschrift zien waarbij een apparaat wordt aangeboden om glazen met meer dan 50 graden te reinigen. Je kunt het ding ook huren voor drie euro per dag maar wel met de verplichting om ‘m later te kopen. En verder nooit meer te gebruiken. Op een tafeltje staat een doos met posters en stickers voor het aangeven van de looprichting en de aansporing anderhalve meter afstand te houden. Niet gratis, wel betalen. En de gel voor onze neus kost een tientje per fles.
“Ze zeggen dat ze meedenken met de horeca,” zegt hij, maar de waarheid achter die mededeling is al onderuit gehaald toen de restaurants een paar maanden geleden om twintig voor zes hoorden dat ze om zes uur de zaak leeg moesten hebben. En een paar dagen eerder open mogen om te profiteren van de Pinksterdrukte en proef te draaien is ook al verworpen. Alsof het risico op besmetting twee dagen later véél minder is.
Halfvol glas
Maar Hennie fan Richt weigert om Jeremia te spelen en alleen maar te klagen. Hij maakt er het beste van. “Ik ga nu in twee sessies werken. Dat is ook noodzakelijk, want als de gasten vertrokken zijn moeten wij een soort reinigingsoperatie uitvoeren. Stoelen, tafels, grond en toiletten ontsmetten. We moeten mondkapjes op en handschoenen aan. Straks komt er nog iemand op de gedachten om ook de gasten te verplichten mondkapjes te dragen. Moeten ze bij elke hap hun mes neerleggen om het kapje naar beneden te schuiven.” De humor is nog niet verdwenen.
Heb je overwogen om lekker verder te gaan met catering en de tent voorlopig maar dicht te laten. “Ja, maar je hebt toch een soort verplichting ten opzichte van je vaste klanten. Als er eerst maar duidelijkheid is. Eerst mocht je met twee aan een tafeltje, toen met drie. Eerst mochten er dertig mensen binnen zijn inclusief personeel, daarna exclusief de medewerkers. Voor elke horecazaak geldt hetzelfde aantal. Maar in De Vigilante kunnen makkelijk vierhonderd man en toch gelden dezelfde eisen als voor mij.”
Voordat gasten aan tafel kunnen, is er overigens al een hele procedure achter de rug. “We moeten aan de deur politieagentje spelen. Ik moet nu vragen of ze hoesten, koorts hebben. Dat kan je aan je laars lappen en stoer burgerlijke ongehoorzaamheid prediken, maar dan komt er straks controle en heb je vierduizend euro boete aan je broek,” zegt Hennie, terwijl hij concludeert dat de horeca voor een moeilijk jaar staat. “Gelukkig loopt de catering als een trein. Ik ben iedereen hartstikke dankbaar dat ze daar zoveel gebruik van maken.”

Groot Bolsward IJsselmeerkust

Nachtelijke wegafsluiting op A7 tussen Bolsward en Witmarsum

25-5-2020


In verband met de werkzaamheden aan Windpark Fryslân is de A7 op donderdagavond 28 mei van 19:00 uur tot vrijdagochtend 06:00 uur afgesloten tussen Bolsward en de afslag Witmarsum/Makkum.
Verkeer kan over de parallelweg, de Oude Rijksweg langs de A7, rijden en dan ter hoogte van Witmarsum weer invoegen op de A7 om richting de Afsluitdijk te geraken.
De afsluiting heeft te maken met de aanleg van een ondergrondse kabel, onderdeel uitmakend van Windpark Fryslân in het IJsselmeer.

Bron: Sneeker Nieuwsblad

MAKKUM - Net als veel andere evenementen is dit jaar ook de avondvierdaagse in Makkum afgelast in verband met de Corona-crisis

14-5-2020


Door Dennis Stoelwinder van GrootBolsward-IJsselmeerkust

Maar dat betekent niet dat er helemaal niet gewandeld wordt. Integendeel: zoals we al meer gezien hebben borrelt door de rare situatie waarin we leven bij diverse mensen de creativiteit hoog op.
Zo ook bij Winnie de Boer-Laan, die van 4 t/m 7 mei haar eigen vierdaagse liep, samen met haar kinderen Alex en Senna. Ook hun nichtjes Lieke en Tess liepen een avond mee. Tussen het thuiswerken door had Winnie zelf vier routes van elk vijf kilometer gemaakt en natuurlijk mocht een stempelkaart niet ontbreken, dus ook die maakte ze zelf. Uiteraard was er na het volbrengen van de vierdaagse ook een medaille voor de sportieve deelnemers; deze had Winnie op internet besteld.
Mooi en inspirerend om te zien hoe een negatieve situatie kan worden omgebogen tot iets positiefs!

Bron: Makkum Nieuws

Scholieren weer terug in Nederland na wekenlange zeereis op Wylde Swan

26-4-2020


Na een wekenlange reis over de Atlantische Oceaan zijn ze weer in Nederland: de 25 scholieren die vlak voor de coronacrisis in het Caribisch gebied aan een studiereis begonnen op een Fries tallship. Een voor een kwamen ze aan het eind van de ochtend in Harlingen aan wal, waarna ze snel naar hun in de auto wachtende ouders liepen.

Vlak voordat de coronacrisis wereldwijd uitbrak vertrokken de scholieren naar Sint-Maarten. De leerlingen, tussen 14 en 17 jaar, zouden daar aan boord van een schip een lesprogramma volgen over natuur en duurzaamheid. Zes weken lang zouden ze langs de Bovenwindse Eilanden, Jamaica en Cuba varen aan boord van het Friese zeilschip Wylde Swan.

Na 2,5 week varen werd het schip ingehaald door de coronamaatregelen. Het was inmiddels duidelijk dat de leerlingen niet meer terug zouden kunnen vliegen, vertelde Christophe Meijer van reisorganisatie Masterskip eerder aan de NOS. Dus werd besloten: we varen terug naar Harlingen.

Koninklijke onderscheiding voor Echtpaar Jan Volbeda en Afke Volbeda-Koornstra, uit Makkum

24-4-2020


Zeventien Koninklijke Onderscheidingen tijdens de lintjesregen

Traditiegetrouw vond de lintjesregen weer plaats op de laatste (werk)dag voor Koningsdag. Op vrijdag 24 april kregen zeventien inwoners van onze gemeente tijdens de lintjesregen een Koninklijke Onderscheiding. De uitreiking van de lintjes is dit jaar anders dan gebruikelijk vanwege corona.Burgemeester Jannewietske de Vries heeft daarom vanochtend zeventien inwoners verrast met een telefoontje dat ze Koninklijk zijn onderscheiden. Helaas dit keer zonder feestelijke bijeenkomst.

Tot Leden in de Orde van Oranje Nassau benoemd
Ale Bok, uit IJsbrechtum
Echtpaar Sjouke Bruining en Geke Bruining-Visser, uit Arum
Jan Dijkhuis, uit Sneek
Luite Griek, uit Workum
Peter Harders, uit Kimswerd
Hilbert Jager, uit Sneek
Lobbie Peereboom, uit Sneek
Siny Plooij, uit Iens
Marije Postma uit, Koudum
Rudi Stallmann-Kuipers, uit Hindeloopen
Echtpaar Reinold de Schiffart en Harmke de Schiffart-de Groot, uit Uitwellingerga
Jan Terpstra, uit Sneek

Afstand houden geen probleem op Makkumer water

21-4-2020


Veel sportfaciliteiten zijn dan wel gesloten, het open water van het Makkumer strand is nog altijd toegankelijk. Dat ervoer ook deze kitesurfer, die zijn hobby -ondanks alle maatregelen- prima kan uitoefenen.

Makkum strand

Bron: Bolswards Nieuwsblad

18 april 1945: Wat oom Jan nooit vertelde

18-4-2020


Op woensdag 18 april 1945 werd Makkum bevrijd, als laatste plaats op het Friese platteland. Hans Keman ging op zoek naar zijn peetoom Jan en diens rol in het Makkumer verzet. Nu is er een boek. En een afgelaste herdenkingsrede.

Oom Jan, dat was die mysterieuze man die langskwam op verjaardagen. De oudere broer van pa die nooit over vroeger wilde praten. De peet-oom die moppen ging tappen als het te serieus werd. ,,Alles weglachen”, zegt Hans Keman, emeritus professor aan de VU Amsterdam en woonachtig in Oudemirdum. Hij kon zijn neef overrompelen met onverwachte vragen en verrassende opmerkingen. ,,Moed bestaat niet, doodsangst wel”, was er zo eentje. Of: ,,Angst is pissen in je broek”.

Lees verder bij de bron ...

Bron: Leeuwarder Courant

Harde wind op oceaan vertraagt terugkeer zeilschip Wylde Swan met 25 scholieren

18-4-2020


Makkum – De studenten van De Wylde Swan die van de Azoren over de oceaan terug naar Harlingen varen zijn wereldnieuws. De 25 Nederlandse schoolkinderen die aan boord van het Makkumer zeilschip mochten door de coronamaatregelen niet van boord op de Azoren. Daarom besloten ze terug te zeilen naar Fryslân. De tocht zou er aanvankelijk bijna op zitten, maar het schip is nog wel een week onderweg.
Christophe Meijer van De Wylde Swan vertelt: “Het schip is vertrokken van Saint Lucia, toen hebben ze drie weken naar de Azoren gezeild en mochten ze niet van boord. Ze varen nu door en het is wel werken momenteel. Dat heeft te maken met dat ze windkracht 7 tegen hadden, dan gaat het enorm tekeer op de Atlantische Oceaan. Er wordt met man en macht gewerkt om het schip in Harlingen te krijgen. Maandag geen we echt niet halen, het wordt echt wel vrijdag of zaterdag.” (Omrop Fryslanwww.wyldeswan.comwww.masterskip.com)