Uitgelicht:
Advertentie:

Column

Spliertjes 
Vroeger, in een tijdperk ver voor Nintendo’s en smartphones, vermaakten mijn zus en ik ons in gevallen van verveling met het kijken door de spliertjes van onze ogen: we knepen onze ogen net niet helemaal dicht en tuurden door onze wimpers. Geconcentreerd bestudeerden we wat we om ons heen zagen en vertelden dat aan elkaar op onze geheel eigen wijze. Het woord spliertjes hadden we natuurlijk zelf gemaakt van spleetjes en kiertjes, maar dat realiseerden we ons pas toen onze vriendinnetjes het niet bleken te kennen.

"Voor deze column tuur ik net als vroeger weer door de spliertjes van mijn ogen en vertel over alles wat ik zie."


A granny a day

10-1-2014


Waar iedereen zo aan het begin van het nieuwe jaar zijn best doet om van verslavingen af te komen heb ik er juist een ontwikkeld. En met veel plezier moet ik zeggen. De verslaving is kleurrijk, veelzijdig en er blijken vele boeken over volgeschreven te zijn. Onschuldig maar toch hoort er een dwingend gevoel bij: ik moet er elke dag minstens 1 maken.( En meestal worden het er meer.) Ik moet van mezelf “a granny a day” en daarmee bedoel ik niet dat ik elke dag zo’n zure groene appel eet. Ik moet elke dag een granny square haken.

De naam granny square zegt de meeste mensen niets. Bij de iets ouderen is dat snel over. Jij hebt vroeger toch zeker ook wel zo’n sprei op je bed gehad van allemaal gehaakte vierkantjes? Destijds meestal uitgevoerd in de kleuren bruin, paars of oranje. Dat doet bij de meeste mensen al snel een lichtje branden. Oh ja!

Waar het handwerken een hele tijd in het verdomhoekje heeft gezeten lijkt het nu aan een nieuwe opmars bezig. Ook in Makkum hebben we een leuke handwerkwinkel. Als de handwerkkennis wat weggezakt is is dat geen probleem: er worden workshops gegeven waarbij je de draad letterlijk zo weer oppikt! In de bibliotheek is er een ruime keuze in boeken en op de scholen is de handwerkles terug van weggeweest.

Na een paar granny’s zit het patroon in je hoofd en kun je je haakwerkje overal mee naar toe nemen. Wanneer je ergens begint te haken krijg je veel leuke reacties, alleen al voor die grappige gesprekjes kan ik het iedereen aanraden. Maar ook omdat het een prima manier is om allerlei restjes wol op een mooie manier te verwerken, lekker bezig te zijn met kleurtjes en wolletjes…

Nadat je de basisgranny beheerst en je hebt ontdekt dat er ook op internet een heerlijke haakwereld bestaat met blogs als “alles-van-ellis” en “ grietjekarwietje” weet je dat de wereld van de granny’s groot is. Groter dan je voor je verslaving ooit gedacht had. Want er zijn tientallen variaties. Er zijn vierkante maar ook ronde, rechthoekige, driehoekige of stervormige granny’s. En ook de steken kun je laten variëren zodat er sterren of bloemen in de granny verschijnen. Je kunt jaren vooruit als je ze allemaal wilt uitproberen.

Sommige mensen kennen aan het haken van granny squares zelfs een heilzame werking toe.” Zo’n repeterend patroontje haken is pure meditatie”, zeggen ze dan. Dan zou het spreekwoord dat bij de appels gebruikt wordt, namelijk ”a granny a day keeps the docter away”, misschien ook nog voor het haken opgaan? In ieder geval kun je tijdens het haken eens even lekker rustig nadenken over van alles en nog wat. Bijvoorbeeld over waar je volgende column over zal gaan…

Kerstpret of kerststress

15-12-2013


We zijn bezig met de aanloop naar kerst. Ook in Makkum kan dat je niet ontgaan. Door de versieringen, de eerste kerstkaarten die op de mat vallen en de kerstbomen die in de huiskamers verschijnen. Maar natuurlijk ook doordat er een markt en Christmas Shopping Day georganiseerd wordt. Veel gezelligheid, lekkere hapjes om te kopen en leuke spulletjes. Dit jaar bijzonder vaak met een link naar Serious Request omdat het Glazen Huis dit jaar in Leeuwarden staat. De restaurants bieden kerstdiners maar ook kerstbrunches aan, bij de bloemenzaken kun je workshops kerststukken maken volgen en bij de schoonheidssalons een workshop feest make-up.

Ook met de voorbereidingen voor kerst kun je het al heel druk hebben. Er wordt ons heel veel aangeboden om het ons makkelijk te maken. In de supermarkten vinden we veel producten die alleen nog even in de oven moeten, er zijn receptenkaartjes en vaak biedt het personeel je nog lekkere hapjes aan. De spullen die je nodig hebt liggen er al naast, lekker makkelijk toch? Op tv schijn je zelfs tijdens de kerstdagen live kookworkshops te kunnen volgen. Twee uren lang precies doen wat de tv kok zegt? Sorry dat is echt niets voor mij. Ik kook graag en hou ook wel van een experimentje in de keuken. Vandaar dat ik een aardige rij kookboeken bezit, regelmatig recepten van internet haal en ook graag naar kookworkshops kijk. Maar zo’n kookworkshop tijdens de kerst volgen haalt voor mij de “sjeu” van het kerstdiner totaal weg. Het kerstdiner in mijn familie bestaat al jaren uit het maken en/of meenemen van een gerecht dat het desbetreffende gezin goed kan maken. Niet de stress voor een persoon, iedereen maakt wat. Het is altijd weer een verrassend geheel. Een tv kok zou waarschijnlijk gillend wegrennen maar wij eten hartstikke lekker! Sommige familieleden zijn niet van die kookliefhebbers dus er is ook wel eens Chinees gehaald. Het was heerlijk! Uit eten gaan met de kerst is ook zoiets…. Bij voorkeur ga ik op kerstdagen niet in een restaurant eten. Vaak is er een kerstmenu samengesteld en staat jouw favoriete nagerecht daar net niet bij…Tel daarbij op dat ik bepaald niet een liefhebber ben van wild. Ik hou het dus lekker bij onze familiediners! Steeds vaker hoor je toch ook stemmen opgaan om het een beetje rustig aan te doen met kerst. Moeten er echt elk jaar nieuwe kerstspullen komen? Moet de kerstboom in de stijl van dit jaar? Moet het diner zes gangen hebben? Nee het moet allemaal niet. Dit jaar heeft mijn dochter de kerstboom versierd met de alleroudste kerstballen die we hebben. Ze kleuren precies goed bij onze nieuwe bank. En de boom is met liefde versierd. Mooier kun je het toch niet hebben?