Uitgelicht:
Advertentie:

Agenda

Items over Makkum en omstreken die volgens u niet mogen ontbreken stuurt u naar agenda@makkum.nl

Opendag molens en gemalen in Súdwest-Fryslân

24-11-2019


Cornwerd- Zondag 24 november a.s. wordt de Molen en gemalendag Súdwest-Fryslân georganiseerd.  
Een groot aantal van de molens in het gebied van de gemeente Súdwest-Fryslân zullen deze zondag draaien en bij voldoende wind volop in bedrijf zijn. Afgelopen jaren was er op deze molendag in ieder geval genoeg wind om te malen. In de gemeente Súdwest-Fryslân staan meer dan 30 windmolens. Circa 20 molens doen mee aan de molendag. Het merendeel van de molens zijn poldermolens, maar ook enkele houtzaag- en korenmolens en de Amerikaanse windmotoren staan binnen onze gemeentegrenzen. Op het gebied van polderbemaling zijn er diverse typen molens, te weten achtkante grondzeilers, spinnekopmolens, boerenmuontsen, grote en kleine windmotoren en tjaskers. Er is bewust gekozen voor de laatste zondag van november  nu kunnen de poldermolens laten zien waar ze voor gebouwd zijn. Iets wat op de landelijke of Friese Molendagen vaak niet kan, omdat er meestal vanwege het weer op deze molendagen niet gemalen mag of kan worden bij gebrek aan wind. 
De molens zijn geopend van 11.00- 16.00 uur.

Op de website  
www.molenstichtingswf.nl  staat een actuele lijst met alle deelnemende molens.

Debby Petter speelt De Liefde voorbij (try out)

14-12-2019


Een man en een vrouw. Bijna dertig jaar getrouwd. Een goed huwelijk? Zij vinden van wel. En soms ook niet. Een gewoon huwelijk dus. Op een avond vertelt hij zijn vrouw dat hij een geheim heeft. Er volgt een ruzie en hij verlaat boos het huis. Twee uur later is hij dood. Zelfmoord? Waarschijnlijk niet. Een dom ongeluk? Zou kunnen. Zij is bodemloos verdrietig. Om zijn dood en om het geheim. Debby Petter vertelt het in een meeslepende, lichte en tegelijkertijd radeloze monoloog. ‘De liefde voorbij’ is een voorstelling over liefde, geluk en over de vraag wat geluk is. En wat echt is. Bestaat er echt geluk? Goeie vraag!
Tekst:  Debby Petter
 
Aanvang: 20:00 uur Locatie: DG Kerk, Bleekstraat 11, Makkum
Entree: Leden CPM 10 euro, niet-leden 15 euro
Voorverkoop: bij Speelsgoed, Els van Zeumeren vanaf 30 november 2019

Koken zonder zakjes met Pieter Hubregtse

10-1-2020


Kookatelier Zuiderzee is in 2017 opgericht door kok Pieter Hubregtse. Pieter koos na een loopbaan als bedrijfskundige voor zijn liefde voor eten en koken. Hij richtte in 2005 in Amsterdam zijn bedrijf Kamerkook op [www.kamerkook.nl]. De liefde bracht hem naar Gaast waar hij nu met Kookatelier Zuiderzee is gestart als privé kok aan huis en als cateraar. Koken zonder zakjes? Volgens onze ervaren chef Pieter is dit helemaal niet zo moeilijk. Onder het genot van een wijntje legt Pieter uit wat we standaard in huis zouden moeten hebben om ons goed en gemakkelijk te kunnen redden zonder zakjes. Daarna gaan we aan de slag en maken we allemaal een leuk gerechtje, die we na het harde werken heerlijk gezamenlijk gaan nuttigen in de kantine.
Aanvang: 16:00 uur
Locatie: Restaurant Avondrust, Kerkeburen 66
Entree: Leden CPM 10 euro, niet-leden 15 euro
Opgeven bij: www.cultureelpodiummakkum.nl (maximaal 25 deelnemers)

Bierproeverij + verhalen en liedjes, Jan Nota

25-1-2020


Een Troubadour reist van oudsher langs steden en dorpen om verhalen te vertellen en het volk te vermaken met liederen en muziek. Als je dit combineert met het proeven van verschillende biertypen krijg je een verfrissend, vernieuwend en tevens leerzaam programma. Je volgt een route door landen en de geschiedenis, je hoort weetjes en je leert de basis voor brouwen van bier. Maar natuurlijk wordt er voornamelijk bier geproefd. Tijdens het proeven kun je de bieren beoordelen, er met elkaar over praten, het is een ontdekkingsreis op zich! Na de proeverij is er live muziek!
Aanvang: 20:00 uur
Locatie: een kroeg in Makkum
Kosten: 5 euro

Meer info: www.cultureelpodiummakkum.nl

Amsterdams Kleinkunst Festival (AKF) De strijd om De Makkumer Publieksprijs

8-2-2020


Het Amsterdams Kleinkunst Festival komt voor de 12de keer naar Makkum. En deze keer opnieuw met 3 talentvolle cabaretiers, die meedoen aan de wedstrijd om de prestigieuze Wim Sonneveld-prijs 2020! Ook dit jaar mag het publiek zijn of haar stem laten gelden en de Makkumer Publieksprijs toekennen. De winnaar mag terug komen met een avondvullend programma.
Aanvang: 20:00 uur (zaal open om 19:30 uur)
Locatie: DG Kerk, Bleekstraat 11, Makkum
Entree: Leden CPM 10 euro, niet-leden 15 euro
Voorverkoop: bij Speelsgoed, Els van Zeumeren
vanaf 25 januari 2020

Theater: LEKS met “De Weg”

14-3-2020De Weg vertelt het aangrijpende verhaal van Ekaterina Levental over haar vlucht uit de voormalige Sovjet Unie. Een verhaal over afwijzing, verlies, veerkracht en hoop, gezien door de ogen van een tiener. Prachtige muziek illustreert in dit soloconcert de emotionele kant van de vlucht. n deze persoonlijke muziektheatervoorstelling neemt zangeres en harpiste Ekaterina Levental het publiek mee op de weg die zij als tiener aflegde. Die weg, door verschillende landen, begon in Tasjkent toen zij en haar familie na het uiteenvallen van de Sovjet- Unie niet in Oezbekistan konden blijven door oplaaiend antisemitisme. Ekaterina speelt harp, zingt, danst en vertelt over haar afkomst en hoe die van de ene op de andere dag bepalend werd in het alledaagse leven.
Aanvang: 20:00 uur
Locatie: DG Kerk, Bleekstraat 11, Makkum
Entree: 15 euro
Voorverkoop: bij Speelsgoed, Els van Zeumeren
vanaf 29 februari 2020

Open Podium: Makkum Unplugged

9-5-2020


Terug van weggeweest! Het Cultureel Podium Makkum biedt voor de 3e keer een open podium voor iedereen die onversterkt iets ten gehore wil brengen. Toneel, cabaret, poëzie, goochelen, zang, rap, een instrument bespelen, alles mag. Ook kinderen vanaf 12 jaar en jongeren worden van harte uitgenodigd om mee te doen. Het resultaat is een zeer verrassende en gevarieerde avond. Piano begeleiding is aanwezig.
Aanvang: 20:30 uur
Locatie: DG Kerk, Bleekstraat 11 in Makkum
Entree: 5 euro (deelnemers gratis)
Opgave via: www.cultureelpodiummakkum.nl
’s middags repeteren/’s avonds uitvoeren

Workshop: Lachen!

16-5-2020


Een dag niet gelachen is een dag niet geleefd! Cliché maar waar. Vandaar deze workshop lachen. Graag nemen we jullie mee naar de effecten van lachen; het is goed voor je gezondheid, je wordt er aantrekkelijker door, is goed voor onderlinge verbinding, energie level en relativeringsvermogen! Het werkt ontspannend…. Graag zien we jullie op 16 mei voor een flinke lachsessie.
Aanvang: 20.00 uur
Locatie: Nog niet bekend
Kosten: 5 euro

Meer info: www.cultureelpodiummakkum.nl

Festival: Verrassingstour Yn’e Golle 2.0

16-5-2020


Na het succes van Yn’e Golle in 2018, komen we nu terug met dit zomerse festival! Een verrassingstour deze keer. Je gaat in 3 groepen naar 3 boerderijen, waar je iedere keer een verrassingsact gaat beleven. De acts zijn net zo divers als tijdens de eerste keer Yn’e Golle. Na afloop spelen De Flageolettes heerlijke muziek op het Plein vanaf 17:00 uur.
Aanvang: 13:30 uur op het plein
Locatie: 3 boerderijen in en om Makkum
Entree: Leden CPM 10 euro, niet-leden 15 euro
Voorverkoop: bij Speelsgoed, Els van Zeumeren
vanaf 13 juni 2020 (max. 147 kaarten)