Uitgelicht:
Advertentie:

Agenda

Items over Makkum en omstreken die volgens u niet mogen ontbreken stuurt u naar agenda@makkum.nl

Muziektheatervoorstelling ‘Sherry Brandy’ in Makkum UITGESTELD!

17-4-2020


Makkum- Zou het kunnen dat een verhaal soms gewoon verteld moet worden? Bijvoorbeeld omdat er een boodschap moet worden doorgegeven? Of iets van een gevoel? Een sfeer? Wellicht omdat de geschiedenis van een dorp niet vergeten mag worden? Omdat een geschiedenis zich kan herhalen als wij die zullen vergeten? En zou het kunnen dat een verhaal hiervoor zelf zijn mensen kiest? Om het door te kunnen geven aan anderen? Zou dat echt kunnen?

SHERRY BRANDY
Data: 17, 18 en 19 april 2020 Locatie: in de Tuinstraat te Makkum. Aanvang 20.00 uur. Vanaf 15.00 uur vinden er elke dag op het “Bevrijdingsplein” tal van activiteiten plaats en zijn er vele bezienswaardigheden.

VOORVERKOOP
Voorverkoop kaarten start op vrijdagavond 28 februari 2020 in de bibliotheek te Makkum. Op zaterdagochtend 29 februari 2020 is er een tweede voorverkoopmoment. De online kaartverkoop start op zondag 1 maart 2020 via www.doarpskrite.nl Ook zijn er vanaf 1 maart 2020 kaarten te verkrijgen bij DA Fizel op de Markt te Makkum.

HET VERHAAL
Dit is wel hoe het voelt, al vanaf het begin. Dat er een verhaal verteld moet worden, al weten we dan nog niet precies welk verhaal. Het begon in mei 2018. Met het verhaal over twee Joodse jongetjes, de broertjes Hans en Eddy Karelsen. In de hongerwinter van 1944-1945 werden zij stiekem in een vrachtauto vol hongerevacuees geduwd. In Makkum aangekomen stonden vele pleegouders klaar, maar niet voor Hans en Eddy.
Hans vertrouwde zijn oorlogsherinneringen toe aan het papier en bracht dit vele jaren later terug naar Makkum. Er was dus ergens een verhaal, maar we hadden geen idee waar het kon liggen. En als we het zouden vinden dan was het nog maar de vraag of we het ook zouden mogen gebruiken voor een voorstelling. Prompt twee dagen later gebeurde er iets toevalligs. In de skearwinkel van Hoeksema Kapper – waar hoedenmaakster en kapster Durkje Hoeksema op dat moment druk bezig was met de voorbereiding van het 125-jarig bestaan ? viel een boek van haar vader Jentje op de grond. Een bundeltje dubbelgevouwen A-4tjes kwam tevoorschijn.

VOORTDUWEN
Het was het geschreven verhaal van Hans Karelsen. In dezelfde week kregen we de eerste toestemming om het verhaal te mogen gebruiken. Vanaf dat moment lijkt alles bijna vanzelf te gaan. Of we het willen of niet, iets lijkt ons prille plan voort te duwen, te pushen bijna. Zo kwam op 18 april 2019 een kwieke oude man de ‘skearwinkel’ binnen lopen. Hij stelde zich voor als Eddy Karelsen. Het jongetje Eddy is inmiddels 87 jaar oud en hij wilde graag weer eens in Makkum kijken. Hoe toevallig!
Hans en Eddy Karelsen werden in de laatste oorlogsmaanden uiteindelijk opgevangen bij de families Koornstra en Hoeksema en ze overleefden de oorlog. Helaas gold dit niet voor hun vader, Dolf Karelsen. Dolf Karelsen was een componist/arrangeur bij de Nederlandse omroep (AVRO). Na de Duitse inval in 1940 werd hij ontslagen vanwege zijn joodse afkomst. In 1941 componeerde Karelsen de V mars (Victorie Marsch), een muziekstuk bedoeld om te spelen bij de bevrijding. In 1942 echter werd Karelsen verraden, opgepakt en gedeporteerd naar Westerbork, en vandaar naar Auswitz III. Waar en wanneer hij precies is omgekomen is niet bekend. Zijn overlijden staat administratief geregistreerd op 31 maart 1944. Een jaar later is de oorlog voorbij.
Op 25 november 1945 werd de vrijheidsmars van Dolf Karelsen alsnog gespeeld. Zijn goede vriend David van der Linden – beter bekend als Dolf van der Linden, vernoemd naar Dolf Karelsen ? speelde de V Marsch tijdens het eerste concert van het Metropole Orkest uit eerbetoon aan zijn omgekomen vriend. Werkgroep ‘Makkum 75 jaar vrij’ is ontzettend blij en trots dat dirigente Nynke Jaarsma met Muziekvereniging Hallelujah Makkum de V Marsch van Dolf Karelsen in de openluchtvoorstelling Sherry Brandy ten gehore zal gaan brengen.

Bron: www.GrootSneek.nl

Open Dag KM Yachtbuilders AFGELAST!

18-4-2020


Zaterdag 18 april 2020 12:00 - 17:00 uur.
Nieuwe zeiljachten, jachten te koop, refit projecten, aluminium constructies, werf leveranciers, lifestyle stands en catering. 
Tussen de 20-25 jachten te bezichtigen waaronder vele Bestevaers. 
Gratis toegang, registreren niet nodig, honden en kinderen toegestaan.
Skip Novak van Pelagic Yachts geeft een lezing. 
Check onze website (www.kmy.nl) en social media voor updates over de activiteiten.
 
De Stienplaat 7, 8754 HE Makkum

Open Podium: Makkum Unplugged AFGELAST

9-5-2020


Terug van weggeweest! Het Cultureel Podium Makkum biedt voor de 3e keer een open podium voor iedereen die onversterkt iets ten gehore wil brengen. Toneel, cabaret, poëzie, goochelen, zang, rap, een instrument bespelen, alles mag. Ook kinderen vanaf 12 jaar en jongeren worden van harte uitgenodigd om mee te doen. Het resultaat is een zeer verrassende en gevarieerde avond. Piano begeleiding is aanwezig.
Aanvang: 20:30 uur
Locatie: DG Kerk, Bleekstraat 11 in Makkum
Entree: 5 euro (deelnemers gratis)
Opgave via: www.cultureelpodiummakkum.nl
’s middags repeteren/’s avonds uitvoeren

Workshop: Lachen! AFGELAST

16-5-2020


Een dag niet gelachen is een dag niet geleefd! Cliché maar waar. Vandaar deze workshop lachen. Graag nemen we jullie mee naar de effecten van lachen; het is goed voor je gezondheid, je wordt er aantrekkelijker door, is goed voor onderlinge verbinding, energie level en relativeringsvermogen! Het werkt ontspannend…. Graag zien we jullie op 16 mei voor een flinke lachsessie.
Aanvang: 20.00 uur
Locatie: Nog niet bekend
Kosten: 5 euro

Festival: Verrassingstour Yn’e Golle 2.0 AFGELAST

16-5-2020


Na het succes van Yn’e Golle in 2018, komen we nu terug met dit zomerse festival! Een verrassingstour deze keer. Je gaat in 3 groepen naar 3 boerderijen, waar je iedere keer een verrassingsact gaat beleven. De acts zijn net zo divers als tijdens de eerste keer Yn’e Golle. Na afloop spelen De Flageolettes heerlijke muziek op het Plein vanaf 17:00 uur.
Aanvang: 13:30 uur op het plein
Locatie: 3 boerderijen in en om Makkum
Entree: Leden CPM 10 euro, niet-leden 15 euro
Voorverkoop: bij Speelsgoed, Els van Zeumeren
vanaf 13 juni 2020 (max. 147 kaarten)

Leugenbollepop

21-8-2020