Uitgelicht:
Advertentie:

Agenda

Items over Makkum en omstreken die volgens u niet mogen ontbreken stuurt u naar agenda@makkum.nl

Dodenherdenking in Makkum

4-5-2017


 

Makkum – Op donderdag 4 mei worden de gevallenen herdacht van de Tweede Wereldoorlog, en van oorlogssituaties en internationale vredesoperaties van nadien. Vanaf 19.00 uur formeert de stoet zich op de Ds. L. Touwenlaan bij de Sint Martinusschool. Er worden kransen en bloemen gelegd bij het monument aan de Buren en bij de graven van het verzet en van de RAF op het kerkhof. Op het hof wordt een korte toespraak gehouden. Vanzelfsprekend zullen we om 20.00 uur twee minuten stilte in acht nemen. Na afloop vertrekt de stoet weer van het hof, over dezelfde route terug.

 

Op het kerkhof zal een toespraak worden gehouden. In de plechtigheid zal ook het thema naar voren komen dat het landelijke 4 en 5 mei comité heeft vastgesteld, ‘De kracht van het persoonlijke verhaal’:

De musical Soldaat van Oranje, losjes gebaseerd op het levensverhaal van Engelandvaarder Erik Hazelhoff Roelfzema, staat al langer op de planken dan de oorlog in Nederland duurde. Het dagboek van Anne Frank is nog steeds een van de meest gelezen boeken ter wereld. Het is geen wonder dat de persoonlijke verhalen over de Tweede Wereldoorlog zo populair zijn. Ze ontroeren omdat ze de essentie van het leven heel nabij brengen. Ze gaan over moed en opoffering. Maar ook over de duistere kanten van de mens. Over de dood uiteraard en over diep gevoelde ellende, pijn, angst, onmacht en vernedering. Over verraad, leugens en lafheid. Persoonlijke verhalen over de oorlog, elke oorlog, zijn nooit zomaar verhalen, ze staan niet op zichzelf. Er hangt de schaduw overheen van de wereldgeschiedenis. Een seconde verder en je verkeert in het nog steeds onvoorstelbare verhaal van de massamoord. Of in het verhaal over de oorlog in Nederlands-Indië. Of in een overzeese strijd in de tegenwoordige tijd, om vrouwen en meisjes te behoeden voor verkrachting, mannen voor onthoofding. Het grotere verhaal van geopolitiek en genocide. We moeten de verhalen blijven vertellen, blijven delen. Tot alle getallen weer zijn veranderd in namen. Dat is de waarde van gedenken. 

 

De herdenking in Makkum wordt ieder jaar weer bijgewoond door jong en oud. Het comité betreft de jongeren bij de herdenking onder andere via de scholen en de scouting. Tijdens de herdenking zal een bassischool leerling het winnende gedicht ‘Monument’ van de landelijke wedstrijd “Dichter bij mei” voordragen. Leden van de scoutinggroep Burdine zullen de graven markeren met brandende fakkels.

 

In het Comité werken vrijwilligers van verenigingen en instanties samen om de herdenking te organiseren. Dat zijn Koninginnevereniging, Plaatselijk Belang, Muziekvereniging Hallelujah, Oecumenisch overleg, voorheen Stichting ’40-’45, Scouting Burdine, en de drie basisscholen. Er is nauw overleg met het Contact Oud Mariniers Noord. De herdenking brengt kosten met zich mee. Om de voorzetting van de herdenkingen te waarborgen wordt aan u de gelegenheid geboden een gift te doen na afloop van de bijeenkomst op het kerkhof. Als alternatief kunt u ook een gift overmaken op bankrekeningnummer: NL62ABNA0215618513, ten name van ‘Monumentencommissie Makkum’.

 

U kunt altijd terecht op de Facebookpagina van het comité. Hier leest u bijvoorbeeld meer over de herdenkingen van 7 april en 18 april: Makkumer bevrijdingsdag. Ga naar:  http://www.facebook.com/herdenkingmakkum.

 

Het Comité Dodenherdenking nodigt jong en oud uit deel te nemen aan de stille tocht en de bijeenkomst buiten op het kerkhof, op donderdag 4 mei vanaf 19.00 uur. Voorafgaand aan Makkum is de dodenherdenking bij de monumenten te Kornwerderzand. Deze wordt om 18.00 uur gehouden bij het monument nabij het Kazemattenmuseum. Een ieder kan de vlag halfstok hangen van 18.00 uur tot 21.00 uur.

Open dag jachtwerf KM Yachtbuilders Makkum

6-5-2017


Nieuwsgierig naar hoe een aluminium zeiljacht wordt gebouwd? Kom naar Makkum voor de open dag van KM Yachtbuilders en neem een kijkje in de keuken. Ook zijn er meer dan 15 jachteigenaren die hun boot open stellen ter bezichtiging. In de grote hal is een markt met nautische en Lifestyle producten en een wijnproeverij.

KM Yachtbuilders Makkum
0515-233000
info@kmy.nl

Meer info ...

 

Pubquiz Makkum

17-5-2017


Acht bloedstollend spannende ronden. Geluidsfragmenten, foto’s en vragen waarvan de antwoorden op het puntje van je tong liggen. Maar daar kom je natuurlijk op dat moment net niet op. Vragen over Makkum en de rest van de wereld. Vorm een team van maximaal vijf personen, doe mee en win (en geniet! :-).

Wanneer: Woensdag 17 mei
Aanvang: 20.00 uur / zaal open 19.30 uur
Locatie: De Prins Makkum
Kosten: 5 deelnemers per team, inschrijving €10,-
Opgeven: ga naar het formulier op cultureelpodiummakkum

27ste Autocross Makkum op circuitpark “het Nauw”

24-6-2017


24 juni 2017 organiseert ACM de 27ste Autocross Makkum op circuitpark “het Nauw”


Meer info ...

Jaarmarkt Makkum

13-7-2017


 13 juli Jaarmarkt 10.00-17.00

 (Ds Touwenlaan / Kerkstraat / Markt / Bleekstraat)

Meer info

Braderie en kindervrijmarkt Makkum

20-7-2017


 Braderie en kindervrijmarkt 12.00-19.00

Meer info

PLEIN /KERKSTRAAT /MARKT Makkum